Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ...ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Εργοστάσια παραγωγής ρεύματος τα σπίτια
Με κόστος περίπου 25.000 ευρώ, ο μικρός επενδυτής θα κάνει απόσβεση σε 9 χρόνια και θα «πουλάει» στη ΔΕΗ για άλλα 16
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε χιλιάδες μικρά «εργοστάσια» παραγωγής ρεύματος, σε όλες τις πόλεις της χώρας, με «καύσιμο» την πεντακάθαρη ενέργεια του ήλιου; Ναι, αυτή η προοπτική, που ήδη αποτελεί πραγματικότητα για μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί πια να αναπτυχθεί και στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Το δρόμο άνοιξε η απόφαση -επιτέλους- του υπουργείου Ανάπτυξης να άρει μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια από τη δυνατότητα των πολιτών να εγκαταστήσουν στο σπίτι τους φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι φωτοβολταϊκές διατάξεις αποτελούνται από κάτοπτρα (μοιάζουν με αυτά των ηλιακών θερμοσιφώνων), που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό.
Χρειάστηκαν χρόνια ολόκληρα κριτικής και προσδοκίας και αρκετοί μήνες πιέσεων και υποσχέσεων για να φτάσουμε στην πολύ θετική για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απόφαση του ΥΠ ΑΝ με την οποία για μικρές επενδύσεις μέχρι 10 kW καταργείται η υποχρέωση του ιδιοκτήτη του κτιρίου να ανοίξει βιβλία στην εφορία, ενώ απλοποιείται δραστικά και η αδειοδότηση από την Πολεοδομία, αφού απαιτείται πλέον μόνο μια έγκριση μικρών εργασιών. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η τιμή με την οποία η ΔΕΗ θα αγοράζει το οικιακά παραγόμενο ρεύμα, δηλαδή 55 λεπτά την κιλοβατώρα, μια τιμή που είναι από τις ψηλότερες με βάση τα διεθνή δεδομένα σήμερα. Ο ιδιοκτήτης κάνει συμβόλαιο με τον ΔΕΣΜΗΕ ότι για 25 χρόνια θα μπορεί να πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει στην εγγυημένη τιμή μέχρι το 2012, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει μείωση 5% το χρόνο. Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα υπάρχει η δικαιολογημένη υποχρέωσή του να καλύπτει μέρος των αναγκών του σε ζεστό νερό με ηλιακό θερμοσίφωνα (με τον τρόπο αυτό ελπίζεται ότι θα υπάρξει και μια παράπλευρη ωφέλεια στα ηλιοθερμικά συστήματα). Μεγάλη προσοχή δίνει το ΥΠ ΑΝ και στο ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των μικρών αυτών επενδύσεων, αφού σημειώνει ότι μέσα σε 70 μέρες πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τι όφελος μπορεί να προκύψει όμως για ένα μέσο νοικοκυριό που θα επιλέξει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά; Μια μέση ελληνική οικογένεια καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες (kWh) τον χρόνο. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι σήμερα στα 11 λεπτά την κιλοβατώρα, πράγμα που σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος (μόνο για τη ΔΕΗ) βρίσκεται μεταξύ 550-700 ευρώ. Για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα υπολογίζεται ότι απαιτούνται φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 5 kW και εμβαδού 60 - 80 τ. μ. σε ταράτσα ή 30 - 45 τ. μ. σε κεραμοσκεπή. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να παράγει 6.500 kWh τον χρόνο, δηλαδή να αποφέρει έσοδα από την πώληση στο δίκτυο 3.575 ευρώ. Μέσω του συμψηφισμού, η ΔΕΗ θα επιστρέφει (σε διμηνιαίες δόσεις) το ποσό των 2.800 - 3.000 ευρώ τον χρόνο! Ένα σύστημα φωτοβολταϊκών 5kW κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε 9 χρόνια περίπου θα μπορεί ο μικρός επενδυτής να κάνει απόσβεση, ενώ θα απολαμβάνει μια εγγυημένη αγορά για άλλα 16 χρόνια.
Με την κίνηση αυτή του ΥΠ ΑΝ, εκτιμούν παράγοντες των εταιρειών φωτοβολταϊκών ότι θα δοθεί μια σημαντική ώθηση στην αγορά των συστημάτων ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, που χειμάζονταν τόσα χρόνια. Ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα δύο εργοστάσια που παράγουν φωτοβολταϊκά πάνελ.

Τέσσερα απαραίτητα «βήματα»

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει ένας πολίτης εάν θέλει να βάλει στο σπίτι του φωτοβολταϊκά;

1. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει μια τεχνική εταιρεία, που θα τον βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία. Ήδη υπάρχουν πάνω από 200 εταιρείες, ενώ το ΥΠ ΑΝ διαθέτει ενημερωτικό μητρώο τους. Η αμοιβή της εταιρείας υπολογίζεται σε 500 - 1.000 ευρώ ανάλογα με την επένδυση.

2. Επίσκεψη στην Πολεοδομία για να πάρει ο πολίτης έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Το ΥΠ ΑΝ υπόσχεται ότι το «χαρτί» μπορεί να εκδοθεί σε πέντε μέρες.

3. Ακολουθεί η ΔΕΗ όπου πρέπει να υπογραφούν και να εγκριθούν δύο συμβάσεις, η σύμβαση σύνδεσης και η σύμβαση αγοραπωλησίας για 25 χρόνια. Για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης, της εγκατάστασης των διπλών ρολογιών κλπ υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν 300 - 500 ευρώ, ενώ για την έγκριση και των δύο συμβάσεων αρκούν 35 ημέρες.

4. Εγκαθίσταται το σύστημα από την τεχνική εταιρεία και αναμένεται η ενεργοποίηση της σύνδεσης. Ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνά τις 10 ημέρες.

«Τα πράγματα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, είναι απλά. Αρκεί να μην αποδειχθούν δύσκολα στην πράξη, αφού και μόνο το όνομα Πολεοδομία δημιουργεί τάσεις... φυγής», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος επενδύσεων για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ο οποίος παρά την αισιοδοξία του και τη θετική του εκτίμηση για τις εξαγγελίες του ΥΠ ΑΝ δεν κρύβει την ανησυχία του για πιθανές αναβιώσεις του τέρατος της γραφειοκρατίας. «Ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί στο άμεσο μέλλον είναι να δοθεί δυνατότητα εφαρμογής και στα μη διασυνδεδεμένα με το δίκτυο νησιά, όπου και οι αποδόσεις είναι μεγάλες», συμπληρώνει.

Ακόμα πιο μεγάλες είναι οι αποδόσεις σε εμπορικά ή εταιρικά κτίρια, καθώς οι εταιρείες μπορούν να περάσουν την αγορά των συστημάτων στα έξοδά τους, εξοικονομώντας στην ουσία και το καταβληθέν ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι από την κατάργηση της υποχρέωσης ανοίγματος βιβλίων στην εφορία ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, που σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονταν.