Οι υποχρεώσεις του Μνημονίου φέρνουν τις επόμενες ημέρες σειρά νομοσχεδίων και κυβερνητικών αποφάσεων, οι οποίες αλλάζουν δραστικά τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
- Προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή των όρων αδειοδότησης εμπορικών και άλλων υποδομών χωρίς περιορισμούς για την ίδρυση και την χωροθέτησή τους εντός των πόλεων. Σήμερα οι περιορισμοί οδηγούν σε πολυετείς καθυστερήσεις κάποιων σχεδίων οδηγώντας τα πολλές φορές σε ναυάγιο.
- Αλλάζει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες.
- Σε εξέλιξη είναι ρυθμίσεις που θα καθιστούν ταχύτερη την έκδοση αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έγκριση επενδύσεων, οι οποίες σήμερα μπορεί να καθυστερούν την αδειοδότηση για 7-10 έτη.
- Παράλληλα ξεκινά από τις 3 Ιανουαρίου η ψήφιση στη βουλή των νέων επενδυτικών κινήτρων, τα οποία ναι μεν είναι «φτωχότερα» λόγω κρίσης, αλλά υπόσχονται έγκριση σε πολύ πιο μικρό χρονικό διάστημα διευκολύνοντας της επενδυτική δραστηριότητα, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μεγάλα έργα.
- Αναδομείται και η διαδικασία Συμπράξεων με Ιδιώτες (ΣΔΙΤ) με στόχο να ξεκαθαριστούν και να προκηρυχθούν εντός των επόμενων μηνών κρατικές υποδομές που θα επεκτείνονται και στην αξιοποίηση κρατικού συμφέροντος ακινήτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τονωθούν οι επενδύσεις αλλά και να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση «φιλέτων» του δημοσίου που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία μεγάλο μέρος από τα 7 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επεκτείνει τη λίστα με τα ακίνητα του δημοσίου που έχει στην διάθεσή της η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Ο λόγος για μία λίστα 30-50 ακινήτων, κατά κύριο λόγο τουριστικών εκτάσεων, που τα τελευταία χρόνια επιχειρείται με διάφορες μεθόδους να αξιοποιηθεί, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η επέκταση του «πακέτου» στα εθνικά κληροδοτήματα, στα ακίνητα του Στρατού (οικόπεδα-στρατόπεδα εντός αστικών κέντρων) αλλά και σε ΔΕΚΟ με μεγάλη περιουσία.
Η έρευνα θα συντονισθεί από την υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης των ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από μία ανώνυμη εταιρεία κρατικών ακινήτων. Θα εποπτεύσουν την «απογραφή» του περιουσιολογίου του δημοσίου που πρέπει να τελειώσει έως τα μέσα του 2011 με τη βοήθεια συμβούλων αξιοποίησης που τελούν υπό επιλογή.
Υπενθυμίζεται ότι μελέτες κάνουν λόγο για περιουσία που μπορεί να φτάσει στα 200-300 δισ ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι αξιοποιήσιμα Προτεραιότητα δίδεται σε όσα μπορεί να φέρουν και οικονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και των υπηρεσιών
πηγή: capital