Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

every year..... at the last day ...i love it

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Merry Christmas

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

"Έφυγε" η κορυφαία τραγουδίστρια, Cesaria Evora


CÉZÁRIA ÉVORA - SAUDADE από schama21
Η Cesaria στις εμφανίσεις της δεν φορούσε ποτέ παπούτσια, καθώς έτσι είχε συνηθίσει από τη φτωχή παιδική ηλικία της.
Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1941 στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο.
Έχασε τον πατέρα της σε ηλικία μόλις εφτά ετών και η μητέρα της έδωσε μάχη για να την μεγαλώσει με τα πενιχρά εισοδήματά της από τη δουλειά της ως μαγείρισσα.
Στο τέλος την άφησε σε ορφανοτροφείο, στη χορωδία του οποίου, η Cesaria, έμαθε να τραγουδά.
Τα παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευε με την ψυχή της η ξυπόλυτη ντίβα, ονομάζονται coladeiras και mornas.
Η Cesaria ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία. Με τη βοήθεια τοπικών μουσικών, θα επεδείκνυε τις ικανότητές της και αργότερα θα ανακηρυσσόταν "Βασίλισσα των Μόρνας" από τους θαυμαστές της. Την εποχή εκείνη ήταν διάσημη στο νησί της, σχετικά άγνωστη όμως διεθνώς.
Επί δέκα χρόνια η τραγουδίστρια απείχε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα επειδή η δυσχερής οικονομική και πολιτική κατάσταση στη νησιωτική της χώρα, σε συνδυασμό με τα προσωπικά και οικονομικά της προβλήματα δεν της επέτρεπαν να υποστηρίζει οικονομικά την οικογένειά της.
Η ίδια περιγράφει την περίοδο αυτή σαν "σκοτεινά χρόνια" καθώς πάλεψε και με τον αλκοολισμό.
Επανήλθε στο τραγούδι έπειτα από ενθάρρυνση ενός εξόριστου μουσικού και προστάτη των Τεχνών από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ζούσε στην Πορτογαλία.
Ο Μπάνα προσκάλεσε τη Cesaria να τραγουδήσει σε συναυλίες σε πορτογαλικό έδαφος, με τη χρηματοδότηση μιας τοπικής οργάνωσης γυναικών.
Ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο την έπεισε να μεταβεί στο Παρίσι, όπου ηχογράφησε το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλυτη Ντίβα) το 1988.
Το τραγούδι "Sodade" ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη της επιτυχία στη Γαλλία.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε πως θέτει τέλος στη μουσική της καριέρα, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες συναυλίες της, καθώς βρισκόταν "σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης".
Η Evora είχε υποβληθεί το 2010 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή.
Tο πρωί της Παρασκευής αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τους γιατρούς είχε πάθει πνευμονικό οίδημα και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή.
ΠΗΓΗ:cosmo.gr

Γιατί εγκαταλείπουν το Λονδίνο Έλληνες εφοπλιστές

Σε μαζική έξοδο μετατρέπονται οι αποχωρήσεις των τελευταίων ετών Ελλήνων εφοπλιστών από το Λονδίνο, δημιουργώντας μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να προσελκύσει ναυτιλιακές επιχειρήσεις, η οποία όμως μένει ανεκμετάλλευτη.
Η υψηλή κατ’ αποκοπή φορολογία που είχε εισαγάγει για τους μη μόνιμους κατοίκους η κυβέρνηση των εργατικών, η έλλειψη βάθους του λονδρέζικου χρηματιστηρίου για ναυτιλιακές και η στροφή της βιομηχανίας προς την Ασία έχουν οδηγήσει σε φυγή δεκάδες γραφεία. Όμως ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των παραγωγών αυτών ξένου συναλλάγματος, αναλώνεται εδώ και χρόνια σε ατέρμονες συζητήσεις για το εάν θα επανιδρυθεί το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας που κατήργησε ο Γιώργος Παπανδρέου και αδυνατεί να παρουσιάσει ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο για την ναυτική εκπαίδευση (λείπουν εκπαιδευμένοι ναυτικοί) και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας.
Θεατές στο ίδιο έργο όσοι ασχολούνται με τον κλάδο, που άμεσα και έμμεσα συντηρεί -ακόμα και τώρα που η κρίση στις ναυλαγορές κορυφώνεται- περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, παρακολουθούν παράλληλα και την μεταφορά μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων της ναυτιλίας που μέχρι τώρα είχαν εδώ την έδρα τους στην Σιγκαπούρη, το Χόνγκ Κονγκ και την Κίνα.
Την ίδια ώρα στη Βρετανία η κυβέρνηση Κάμερον εξαγγέλλει ελάφρυνση των φορολογικών μέτρων για τους μη μόνιμους κατοίκους (μέτρα που επιβληθήκαν κυρίως για να φορολογηθούν αρχικά οι χιλιάδες Ρώσοι επιχειρηματίες που πλημμύρισαν το Λονδίνο).
Όμως τα προβλήματα του Λονδίνου είναι βαθύτερα. Όσες ελληνικές ναυτιλιακές επέλεξαν την εισαγωγή τους στο London Stock Exchange ή την εναλλακτική αγορά ΑΙΜ διαπίστωσαν ότι η επενδυτική βιομηχανία αδυνατεί να παρακολουθήσει τον, δύσκολο ομολογουμένως, κλάδο με αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκούς κάλυψης των μετοχών και την δυσκολία άντλησης κεφαλαίων μέσω placements ή πώλησης μετοχών.
Έτσι έμειναν το 2010 μόνο τρεις μεγάλες εισηγμένες στο Λονδίνο. Η GoldenPort συμφερόντων του Πάρη Δράγνη, η Hellenic Carriers της Φωτεινής Καραμανλή και η Globus Maritime συμφερόντων των Φειδάκη-Καραγεωργίου.
H τελευταία τα περασμένα Χριστούγεννα αποφάσισε και υλοποίησε την έξοδο της από το AIM και την μετακόμισή της στη Νέα Υόρκη όπου εισήχθη στο Nasdaq. H ναυτιλιακή στην οποία ο Γεώργιος Φειδάκης έλεγχε τότε το 62% του μετοχικού κεφαλαίου, ο Καραγεωργίου το 3,5% και ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος το 5,92% αποδείχθηκε ορθή στην απόφασή της αφού άντλησε τον Ιούνιο 22 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση περεταίρω ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η κ. Φωτεινή Καραμανλή έχει από την άνοιξη αναφερθεί στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο επισημαίνοντας όμως πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει όταν οι συνθήκες στις αγορές είναι κατάλληλες και η εισηγμένη στο ΑΙΜ, Hellenic Carriers, την οποία ελέγχει αποκτήσει μεγαλύτερο εκτόπισμα. Η τελευταία, η GoldenPort του επιχειρηματία Πάρη Δράγνη, είναι εισηγμένη στο LSE και πληροφορίες αναφέρουν πως έχει επίσης προβληματιστεί από την εικόνα της Βρετανικής κεφαλαιαγοράς.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο μεγαλύτερο εκτός Ελλάδος κέντρο του ελληνικού εφοπλισμού, στην Αθήνα αδυνατούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας και αναζητούμε φαίνεται επενδυτές άλλου είδους. Διότι σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί η ευκαιρία για να επαναπατριστούν επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειές σε κάποιες χιλιάδες εργαζόμενους και μισθώματα στα άδεια ακίνητα που έχουν αρχίσει να γεμίζουν την πόλη.
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 2 στους 10 πλοιοκτήτες που είχαν έδρα στο Λονδίνο έχουν φύγει τα τελευταία λίγα χρόνια αλλά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Η Νέα Υόρκη, με μια Wall Street που σπεύδει να καλύψει κάθε εισηγμένη, μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε φτηνά κεφάλαια -τουλάχιστον όταν οι συνθήκες είναι καλύτερες από ότι σήμερα- και στέλνει εκατοντάδες στελέχη της στα ναυτιλιακά συνέδρια που γίνονται ακόμα και τόσο μακριά όσο είναι για τους Αμερικανούς η Ελλάδα προσκειμένου να κλείσουν δουλειές, φαίνεται να είναι ο ένας κερδισμένος ενώ παράλληλα η Ασία αναδεικνύεται πλέον ο δεύτερος καθώς προσελκύει ακόμα και τους πιο διστακτικούς επιχειρηματίες.
Ούτε συζήτηση ασφαλώς για εισαγωγή ναυτιλιακών στο ΧΑ, αφού πλέον το χαρτί αυτό κάηκε από την συγκυρία. Όμως όταν η ναυτιλία διένυε τα χρυσά χρόνια της, έβγαιναν δισεκατομμύρια από τις ναυλαγορές και η ελληνική οικονομία είχε γίνει η μεσογειακή τίγρης, ακόμα και τότε όλοι φοβήθηκαν να ανοίξουν τις πύλες της κεφαλαιαγοράς γιατί ο κλάδος έχει εν γένει δυσκολίες που δύσκολα μπορούν, πράγματι, να παρακολουθήσουν οι μικρομέτοχοι. Τα ξένα κεφάλια όμως και οι investment bankers μπορεί να είχαν κάνει τότε απόβαση στον Πειραιά. Το Όσλο όμως που δεν φοβήθηκε είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της ναυτιλίας.
Αμφίβολο αν η Ελλάδα θα έχει εντός αυτής της γενιάς μια δεύτερη ευκαιρία. Στο μεταξύ όμως είναι κρίμα να μην γίνουν όσα είναι δυνατά για να αρχίσει και πάλι να υψώνεται η ελληνική σημαία και να δοθούν δουλειές σε χιλιάδες νέους.

Πηγή:www.capital.gr

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το βασίλειο της μίζας και της αρπαχτής

Ούτε διυπουργικές επιτροπές, όπως αυτή που συνεδρίασε χθες με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε κατεπείγουσες έρευνες, όπως αυτή που ζήτησε, επίσης χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος αναφορικά με τις καταγγελίες Σπινέλλη, ούτε φυσικά και το μέτρο του αυτοφώρου, που αποδείχθηκε ένα ακόμη φιάσκο, μπορούν να μας σώσουν από την υπ’ αριθμόν ένα πηγή κοινωνικής αδικίας στη χώρα μας.
Δεν μπορούν να μας σώσουν διότι «το κακό», η φοροδιαφυγή, είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στο ίδιο το «σύστημα» και αποτελεί μέρος του τρόπου λειτουργίας τόσο του υποτιθέμενου φοροελεγκτικού μηχανισμού όσο και χιλιάδων πολιτών αυτής της χώρας.
Ολόκληρες γενιές Ελλήνων έχουν εκπαιδευτεί επί χρόνια, συστηματικά και μεθοδικά, σε αυτήν την υψηλή... τέχνη, αφενός μέσω των αλλεπάλληλων μαζικών... μαθημάτων που τους έδινε κατά καιρούς η Πολιτεία, προωθώντας το μέτρο της περαίωσης και της άφεσης φορολογικών αμαρτιών, και αφετέρου μέσω των... ιδιαίτερων φροντιστηριακών μαθημάτων που δίνουν καθημερινά επίορκοι εφοριακοί.
Εάν δεν ήταν έτσι τα πράγματα, η χώρα μας δεν θα κατακτούσε την τραγική μαύρη πρωτιά που κατέχει σήμερα στις λίστες του ΟΟΣΑ για τη φοροδιαφυγή και η «γκρίζα» οικονομία της δεν θα αντιστοιχούσε σε ποσοστό 25% - 28% του ετήσιου ΑΕΠ.
Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας αντιστοιχεί, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε διαφυγόντα έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ ετησίως ή σε ποσοστό 5% - 6% του πλούτου που παράγεται στη χώρα αυτήν, ενώ συνολικά αφορά σε περίπου 20% των προσδοκώμενων εσόδων του προϋπολογισμού, τα οποία φυσικά διαφεύγουν…
Εάν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή, δεν θα υπήρχε ανάγκη ούτε για το τέλος επί των ακινήτων, ούτε για την έκτακτη εισφορά, ούτε για κανένα από τα άλλα χαράτσια που επιβάλλει σήμερα το κράτος, ώστε να καλύψει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Τα χρήματα που δίνουμε σήμερα για τα χαράτσια θα μπορούσαν είτε να διοχετευτούν για τη στήριξη του βιοτικού μας επιπέδου, τονώνοντας συνάμα την κατανάλωση και κατά προέκταση την παραγωγική διαδικασία, είτε να αποταμιευτούν, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Εάν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή, ο συνεπής επιχειρηματίας, έμπορος, βιοτέχνης ή παραγωγός θα ανταγωνιζόταν με ίσους όρους εκείνον που σήμερα φοροδιαφεύγει και ίσως να μην έβαζε λουκέτο λόγω της ύφεσης.
Όταν όμως βασιλεύει ο κανόνας του 4-4-2, που περιέγραψε ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, ήτοι 40% «έκπτωση» για τον φορολογούμενο, 40% για την «τσέπη» του εφοριακού και μόνο 20% για το κράτος, τότε τίποτε δεν μας γλιτώνει…
Αν η ελληνική πολιτεία ήθελε πράγματι να πατάξει το τέρας της φοροδιαφυγής, θα έκανε πέρα αυτόν τον σαθρό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που σήμερα διατηρεί, και θα προσέτρεχε σε κάθε πρόσφορη και δόκιμη λύση, ώστε να κάνει τη δουλειά της.
Όπως έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει, πρώτα από όλα θα φρόντιζε το βιβλίο των κανόνων να ήταν δίκαιο για όλους, με συντελεστές ανεκτούς και όχι εξοντωτικούς, όπως σήμερα, και βεβαίως θα φρόντιζε αυτοί οι κανόνες να μην είναι ανοιχτοί σε ερμηνείες, κατά το δοκούν, από εφορία σε εφορία.
Δεύτερον, θα επιστράτευε τον φυσικό της σύμμαχο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ήτοι τις ελεγκτικές εταιρίες, και θα εναπόθετε σε αυτές το βάρος του ελέγχου και της διακρίβωσης της ορθότητας των βιβλίων και στοιχείων των επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο της οικονομίας.
Απλά πράγματα, μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού και προμηθειών επί της ελεγκτέας ύλης.
Κάθε ελεγκτική εταιρία και ένας κλάδος με προτεραιότητα τους πλέον «ύποπτους»….
Τέλος, θα φρόντιζε τα πάντα να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά με τις εφορίες, ώστε να ελαχιστοποιήσει τη δυνατότητα απευθείας επαφών με το «σύστημα».
Τώρα, αν φρόντιζε να αλλάξει και αυτό το γελοίο σύστημα, βάσει του οποίου η φοροδιαφυγή είναι άλλοτε πλημμέλημα, άλλοτε κακούργημα κι άλλοτε τίποτε, χρήσιμο θα ήταν…
Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Θέληση πρέπει να υπάρχει…
ΠΗΓΗ:Εuro2day.gr

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Οι "τεμπέληδες" Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απ' όλους

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της εταιρείας "Office for National Statistics" οι Έλληνες τελικά δεν είναι και τόσο τεμπέληδες. Τα ποσοστά θέλουν τους Έλληνες εργαζομένους να έχουν τις περισσότερες εργατοώρες συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Τα δεδομένα θέλουν την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με την Αυστρία στις δεδουλευμένες ώρες σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ συνολικά η χώρα μας συγκεντρώνει το ποσοστό του 42,2% που την φέρνει στην πρώτη θέση.

Την Ελλάδα ακολουθεί η Τσεχία με ποσοστό 41.2% και η Πολωνία με 40.6%. Οι "ισχυρές" χώρες κατατάσσονται σε χαμηλότερες θέσεις, με την Γερμανία να βρίσκεται στο 35.6% και η Γαλλία στο 38%.


Σε δημοσίευμα του Guardian, επισημαίνεται ότι μια διαφορετική εικόνα μπορεί να προκύψει από τον δείκτη παραγωγικότητας.
Η εφημερίδα τονίζει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).
Όπως αναφέρει ακόμη, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα.
Καταλήγοντας, ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει, ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση
ΠΗΓΗ:NEWS247.GR

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση κόλαφος ΟΟΣΑ για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα

Έκθεση κόλαφο για την γραφειοκρατεία στην Ελλάδα και την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έδωσε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης.
Με τον ήπιο τίτλο “Ελλάδα: Επιθεώρηση της Κεντρικής Διοίκησης”, η έκθεση των 127 σελίδων μπορεί εύκολα να περιγραφεί με το εξής συμπέρασμα: Η κρατική μηχανή της Αθήνας δεν μπορεί στην ουσία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
“Δεν είναι σαφές το πως θα μπορέσουν τα παλιά και νέα μέλη της κυβέρνησης θα συνεργαστούν με σκοπό να διασφαλίσουν την απαραίτητη ηγεσία για τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων όπως το απαραίτητο στρατηγικό όραμα, η υπευθυνότητα, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η συνοχή της πολιτικής και η συλλογική δέσμευση και η επικοινωνία”, αναφέρεται στην έκθεση.
Μία τέτοια μεταρρύθμιση, ωστόσο, είναι επειγόντως απαραίτητη. Η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τη βοήθεια των Βρυξελλών για να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από το νερό. Εάν επιθυμεί να αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της και την ικανότητα δανεισμού από τις αγορές σε λογικές τιμές, οι προσαρμογές πρέπει να είναι τεράστιες επηρεάζοντας όλες της πτυχές της δημόσιας ζωής. Ωστόσο όσες μεταρρυθμίσεις και αν ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή ήταν αποσπασματική, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
«Για πρώτη φορά, θέλαμε να δείξουμε – συστημικά και με απόδειξη – τι δεν δουλεύει σε διοικητικό επίπεδο και τι εμποδίζει την Ελλάδα στη σημείωση προόδου στις δομικές μεταρρυθμίσεις,» δήλωσε μία εκ τους συγγραφείς της έκθεσης, Caroline Varley, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Έως τώρα ο μηχανισμός της κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις.»
Σύμφωνα με την έκθεση η επικοινωνία μεταξύ των 14 υπουργείων είναι σοκαριστικά ασήμαντη. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός τμημάτων εντός των υπουργείων, εκ των οποίων πολλά αποτελούνται μόνο από τον επικεφαλής, έχει ως αποτέλεσμα μία διευρυμένη αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη επόπτευσης.
«Η διοικητική εργασία είναι οριοθετημένη και τμηματοποιημένη στα υπουργεία,» σημειώνεται στην έκθεση. «Τα υπουργεία δεν μπορούν να ιεραρχήσουν και πλήττονται από προβλήματα συντονισμού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει συντονισμός, είναι ad hoc, και βασίζεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και γνώσεις και δεν στηρίζεται στις δομές.»
Όπου υπάρχει τέτοιος συντονισμός, επισημαίνεται στην έκθεση, οι διοικητές δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές απουσιάζουν εντελώς.
«Η διοίκηση δεν έχει τη συνήθεια διατήρησης αρχείων ή την ικανότητα εξαγωγής δεδομένων από δεδομένα,» τονίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων επί δεκαετίες και του μεγάλου όγκου νόμων και ρυθμίσεων που διέπουν τις λειτουργίες των υπουργείων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση υπάρχουν τουλάχιστον 17.000 τέτοιοι νόμοι και διατάγματα.
Ο ΟΟΣΑ τέλος προτείνει μία μαζική διοικητική αναδιάρθρωση η οποία πρέπει να συμβεί γρήγορα. «Η Ελλάδα έχει μόνο έναν μικρό παράθυρο για να αλλάξει και να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της,» δήλωσε η Varley στην Die Welt. «Και αυτό μικραίνει.»

Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Βασίλειος Μαρκεζίνης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944 και είναι γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη. Έλαβε από τη Νομική Αθηνών το πρώτο του πτυχίο με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διεύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του Πανεπιστήμιου του Λάïντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει διδάξει σε είκοσι πέντε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα έργα του έχουν μεταφρασθεί στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και κινεζικά. Είναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών, ξένος Εταίρος της Βελγικής, της Ολλανδικής και της Ιταλικής Ακαδημίας (Academia dei Lincei), όπως επίσης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Από το 1997 φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen's Counsel), ενώ από το 2000 είναι Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Πρώτου Προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού (Cour de Cassation). Από το 2007 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως είναι ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002), Tαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, 2004, ο Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Aξίας από την Γαλλία (2006), καθώς και ο Aνώτερος Ταξιάρχης μετά Ταινίας και Αστέρος από την Γερμανία (2005). Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' για τις εξαίρετες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στις διεθνείς νομικές σχέσεις, έτσι λοιπόν στη Βρετανία φέρει τον τίτλο Sir.
ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

2011 Year in 60 seconds

Τα λάθη και ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

Τα εγκληματικά λάθη της ελληνικής ομάδας που διαπραγματεύθηκε για το PSI και ο θανάσιμος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία. Πώς τα ψιλά γράμματα μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή
Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας* γράφει στο NEWS 247 για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει σε περίπτωση που έχει προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Πίσω στον Ιούλιο του 2011, η υποτιθέμενη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, έκανε ένα θεμελιώδες λάθος όταν διαπραγματεύτηκε το πρώτο PSI. Πήγαν στις συνομιλίες απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν μια συμφωνία, που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και ανακηρύχθηκε νεκρή, απλώς για να αντικατασταθεί με ένα νέο PSI που επίσης μοιάζει νεκρό.
Οι Έλληνες έκαναν ακόμα ένα λάθος, που απλώς προδίδει ανικανότητα να διαχειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπέγραψαν έναν όρο που επιτρέπει σε χώρες (Φινλανδία) να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη που παρέχουν.
Γιατί αυτό ήταν λάθος; Γιατί υπάρχουν ελληνικά ομόλογα σε ισχύ, που απαγορεύουν στην Ελλάδα να προσφέρει εγγύηση, εκτός αν το κάνει για όλους. Αν δεν δοθούν εγγυήσεις σε όλους, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των όρων του ομολόγου και πιθανότατα "πιστωτικό γεγονός".
Η διαπραγματευτική ομάδα, θα μπορούσε να έχει πει στην ομάδα της Φινλανδίας, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δώσει αυτές τις εγγυήσεις, καθώς θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός, το οποίο πρέπει να αποφευχθεί και το θέμα θα είχε κλείσει εκεί.
Αυτό φυσικά θα είχε γίνει, αν κάποιος από την ομάδα, είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει τα νομικά έγγραφα που ήδη η Ελληνική Πολιτεία είχε υπογράψει. Το γεγονός ότι δεν αντέδρασαν στις απαιτήσεις της φινλανδίας δείχνει ότι δεν πήγαν διαβασμένοι σε μια συνάντηση που επρόκειτο να κρίνει το μέλον της χώρας.
Παρεμπιπτόντως, για τους ειδικούς των ομολόγων, ο συγκεκριμένος όρος ονομάζεται "Negative Pledge" (Πρόβλεψη σε συμβόλαιο που απαγορεύει σε κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη να προσφέρει εγγυήσεις σχετικά με περιουσιακό στοιχείο που αναφέρεται στη συμφωνία)
"Όσο η Συμφωνία παραμένει εκκρεμής, κανένα κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να επιτρέψει τη δημιουργία οποιασδήποτε υποθήκης, ενέχυρου, προνομίου ή επιβάρυνσης πάνω σε οποιαδήποτε από τα τρέχοντα ή μελλοντικά έσοδα, ή περιουσιακά στοιχεία για να διασφαλίσει κάποιο εξωτερικό χρέος, μέχρι η ίδια η συμφωνία να εξασφαλιστεί από οποιαδήποτε υποθήκη, ενέχυρο, προνόμιο ή επιβάρυνση ίση και ανάλογη με αυτή του εξωτερικού χρέους ή από οποιαδήποτε άλλη εγγύηση που μπορεί να εγκριθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη" (Όπως περιγράφεται στον όρο 10)
Έτσι, απλώς διαβάζοντας τους όρους των ομολόγων θα μπορούσαν να αποφύγουν όλους αυτούς τους μπελάδες για τη χώρα και παράλληλα να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για να χειριστούν το θέμα των εγγυήσεων. Παραδόξως, η ελληνική πλευρά μοιάζει να επαναλαμβάνει τα λάθη της (Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού).
Πιστωτικό γεγονός, η απευθείας διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, η Ελλάδα έχει αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων, ώστε να οριστικοποιήσει το "κούρεμα" και την αναδιάρθρωση χρέους. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε διαβάστε το "Events of Default" από το ελληνικό ομόλογο ISIN FR00489676.
"(Ι) Χρεοστάσιο
Ένα γενικό χρεοστάσιο δηλώνεται από τον εγγυητή σε σχέση με το εξωτερικό χρέος του ή ο εγγυητής ανακοινώνει την αδυναμία του να πληρώσει το εξωτερικό χρέος του ή ο εγγυητής αρχίζει διαφορετικά διαπραγματεύσεις με έναν ή περισσότερους από τους πιστωτές του με σκοπό τη γενική αναπροσαρμογή ή αναδιάταξη του χρέους"
Ο εγγυητής, σε αυτή την περίπτωση είναι η Ελληνική Πολιτεία και το ομόλογο εκδόθηκε από τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από τους Έλληνες δικηγόρους (θα μπορούσαν να ισχυριστούν άγνοια), οι ξένοι δικηγόροι με τους οποίους συνεργάζεται η Ελλάδα, θα έπρεπε να εντωπίσουν αυτό το απίστευτο λάθος στους όρους.
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι ήταν το IIF που έκανε τις διαπραγματεύσεις και όχι η Ελλάδα απευθείας. Αλλά αν ισχύει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται απευθείας την "εθελοντική" αναδιάρθρωση και το κούρεμα, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος ερμηνείες.
Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να αγοράσει μερικές χιλιάδες από αυτό το ομόλογο με ημερομηνία λήξης τις 13 Σεπτεμβρίου 2012 και να πάει σε ένα Αγγλικό δικαστήριο, διακηρύσσοντας ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τους όρους και επομένως έχει χρεοκοπήσει.
Προφανώς είναι τόσο εύκολο. Αναρωτιέμαι πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι κάποιος ιδιώτης ή κάποιο hedge fund προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

*Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ελλάδα και Ιταλία οι πιο "διεφθαρμένες" χώρες της Ε.Ε.

Στις δύο τελευταίες θέσεις της Ευρώπης κατατάσσονται η Ιταλία και η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις τους σε επίπεδο διαφθοράς, λόγω της αδυναμίας τους να καταπολεμήσουν φαινόμενα δωροδοκίας και φοροδιαφυγής, σύμφωνα με έρευνα της Transparency International, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Στη συνολική κατάταξη των 183 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 80η θέση, από την 78η στην οποία είχε βρεθεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του 2010.
«Οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση χρέους, εν μέρει λόγω της αποτυχίας των αρχών να καταπολεμήσουν φαινόμενα δωροδοκίας και φοροδιαφυγής, βρίσκονται μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολιάζει μεταξύ άλλων η Transparency International.


Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σάλος από τις καταγγελίες για καταθέσεις βουλευτών στην Ελβετία

Διευκρινήσεις ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής οι γαλάζιοι βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ελβετικού κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδης, σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών σε τράπεζες της Ελβετίας.
Ο κ.Ζησιάδης, μιλώντας σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του Mega, δήλωσε ότι κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας η οποία φέρεται να ισχυρίστηκε ότι έχει προτείνει από το 2005 στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν απαντήσει. Με αφορμή την απάντηση της υπουργού, ο κ.Ζησιάδης εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι "οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία".
Οι κ.κ.Γιακουμάτος και Τζαβάρας υπέβαλαν ερώτηση και προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλλαν προς τον ίδιο, ζητούν να μάθουν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κ. Ζησιάδη ότι από το 2005 οι ελβετικές αρχές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία.
Ο κ. Πετσάλνικος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Ζησιάδη για να του ζητήσει σχετικές διευκρινήσεις και αναμένεται και νέα επικοινωνία τους.
Σε γραπτή απάντησή του προς τους δυο βουλευτές τους ενημερώνει ότι ήδη ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, Βαγγέλης Αργύρης έχει ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο κάθε διαθέσιμο στοιχείο για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ.gr

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πρωταγωνιστές: Δικαιοσύνη

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης από κάθε άλλη σύγχρονη χώρα.









ΠΗΓΗ:24GR

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Σαράντα χρόνια ανάπτυξη και ευημερία

Πέρυσι τέτοιον καιρό, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου έδωσε μία διάλεξη ενώπιον κοινού «επίλεκτων ολίγων», σε οικονομικό πανεπιστήμιο της βρετανικής πρωτεύουσας.
Μετά τη διάλεξη, διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης του οικοδεσπότη καθηγητή δείπνο για ένα ακόμη πιο «επίλεκτο» κοινό, όπου ο Έλληνας υπουργός έδωσε ακόμη μία διάλεξη, συντομότερη αυτήν τη φορά, και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Μεταξύ των ερωτήσεων, ευλόγως, υπήρξαν και ορισμένες που αφορούσαν στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς η Ελλάδα είχε ήδη διανύσει το πρώτο εξάμηνο του μνημονίου, στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και στο ενδεχόμενο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Υπήρχαν δε και εξειδικευμένα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν εκποιεί σύγχρονα κτίρια που διαθέτει, όπως αυτό που στεγάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην προσπάθειά του να εξεύρει πολύτιμη ρευστότητα.
Η απάντηση του -ακόμη εν ενεργεία- υπουργού ήταν σαφής και ιδιαίτερα ενδεικτική ορισμένων εκ των προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας.
«Είναι αυθαίρετο», είπε προς το άναυδο κοινό του, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «ο τελευταίος όροφος, ήτοι το ρετιρέ του κτιρίου, έχει κατασκευαστεί πέραν των προβλέψεων της οικοδομικής άδειας».
«Πώς να το πουλήσουμε, άρα;», αναρωτήθηκε, στην προσπάθειά του να εξηγήσει με το παράδειγμα αυτό τον απίθανο λαβύρινθο αδιαφάνειας, γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει σήμερα τη διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Μιας περιουσίας το ακριβές μέγεθος της οποίας είναι ακόμη άγνωστο και σημαντικό τμήμα της εμπλέκεται σε ιστορίες όπως αυτή του «αυθαίρετου ρετιρέ» της Λεωφόρου Μεσογείων.
Χαρακτηριστικότερη όλων, ενδεχομένως, η περίπτωση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, εκτιμώμενης αξίας περί τα 7 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας παραμένει δέσμιο δικαστικής διαμάχης, αλλά και παλαιότερων συμβολαίων χρήσης καθώς και άλλων απίθανων υποθέσεων, που δεσμεύουν όμως πρακτικά το σύνολο της πολυδιαφημισμένης έκτασης.
Σύμφωνα με προ διετίας μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, από το σύνολο της καταγεγραμμένης ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, συνολικής αξίας -τότε- 272,9 δισ. ευρώ, ποσοστό μόνον 13,47% ή 36,7 δισ. ευρώ είναι απαλλαγμένο από προβλήματα του είδους αυτού και μπορεί να αξιοποιηθεί ή να εκποιηθεί.
Ένα δυνητικό ποσό, το οποίο προφανώς σήμερα είναι σημαντικά χαμηλότερο, δεδομένου του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κτηματική αγορά, όπως και συνολικά η οικονομία της χώρας.
Πώς όμως είναι δυνατόν να αντιστραφεί αυτός ο φαύλος υφεσιακός κύκλος;
Η απάντηση ήρθε και πάλι από τα χείλη του ίδιου υπουργού: κτηματολόγιο και ριζική αναμόρφωση των πολεοδομικών κανόνων.
Δίχως «να κομίζει γλαύκας», ο συγκεκριμένος άνθρωπος απάντησε με τον πλέον λιτό τρόπο σε ένα από τα κυριότερα προβλήματα -της προ ειδικού τέλους ακινήτων περιόδου- για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θα μπορούσε να αναφερθεί στο σαθρό και αδιαφανές φορολογικό καθεστώς, στην πολυνομία, στη γραφειοκρατία, ή ακόμη στις δυσκολίες εγκατάστασης ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας, και θα είχε ασφαλώς δίκιο.
Σε μια εποχή, όμως, όπου η κύρια τάση αφορά στην αποεπένδυση και στην ύφεση, έκρινε προφανώς σκόπιμο να αναφερθεί στα στοιχειώδη.
«Αν δεν ξέρεις τι σου ανήκει, πώς να το πουλήσεις;», προφανώς σκέφθηκε…
Αν δεν το πουλήσεις, όμως, πώς θα δοθεί η ευκαιρία είτε μείωσης του χρέους, είτε πραγματοποίησης επενδύσεων και συνεπακόλουθα δημιουργίας θέσεων εργασίας;
Εδώ που φθάσαμε από κάπου πρέπει να... αρχίσεις…
Καλές και χρήσιμες οι «ειδικές ζώνες επιχειρηματικότητας» που θα λειτουργούν υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς, συμπαθέστατη η επέκταση του fast track σε έναν ευρύτερο αριθμό επιχειρήσεων ή ακόμη και η ίδρυση εταιριών μόνον με ένα ευρώ, όπως εξαγγέλθηκε πρόσφατα, ή βεβαίως και η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Όμως, αν δεν ξεκινήσεις από τα θεμέλια, δεν μπορείς να χτίσεις ανάπτυξη για σαράντα χρόνια, αξιοποιώντας την περιουσία σου και προσφέροντας απασχόληση σε ολόκληρη την οικονομία, από τον κατασκευαστικό κλάδο έως την τουριστική, ή οποιαδήποτε άλλη, βιομηχανία της χώρας.
Βέβαια, όταν οι κάτοικοι της χώρας αυτής απομυζώνται μέσω της υπερφορολόγησης και η αξία των ακινήτων καταβαραθρώνεται εξαιτίας της ύφεσης και των «χαρατσιών», τι νόημα έχει μια τέτοια συζήτηση;
Όμως είπαμε. Από κάπου πρέπει να αρχίσεις, υπό τον όρο βέβαια ότι θα μας το επιτρέψει, με την τζίφρα του, ο φίλτατος Αντώνης…
ΠΗΓΗ:Εuro2day

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Πως θα είναι η Ευρώπη δίχως την Ελλάδα;

Υποθέτουμε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αναπολούν την εποχή που δεν ήταν απαραίτητο το διαβατήριο για να επισκεφτούν την Αθήνα. Φοβόμαστε ότι θα θυμούνται ότι πολλές φορές χρειάστηκαν την άδεια του ΠΑΜΕ για να επισκεφτούν την Ακρόπολη, αλλά στην νέα εποχή τα ευρώ τους θα είναι πιο πολύτιμα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το ερώτημα, όμως, δεν είναι αν η Ευρώπη αντέχει δίχως την Ελλάδα. Αλλά αν θα αντέξει η αβάστακτη ελληνική ελαφρότητα έξω από την Ευρώπη...
Μόλις προχτές ο κ. Λοβέρδος έσπευσε να αναγνωρίσει το «νόμιμο» της «συμβολικής πράξης» της διακοπής του ρεύματος σε κτίριο του υπουργείου του από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Κάνει λάθος το μεταρρυθμιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ αν σκοπεύει στις ψήφους των συνδικαλιστών στις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες. Το θέατρο του παραλόγου θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει, αν και εφόσον επιθυμούμε να συνεχίσουμε ως Έθνος την πορεία μας στα μονοπάτια της Ιστορίας.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να κόβει το ρεύμα από δημόσια κτίρια. Θα ρωτήσει κάποιος αν η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κόβει το ρεύμα από ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι της ακίνητης περιουσίας. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι ανάλγητο. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν επιτρέπεται σε μία ευνοούμενη κοινωνία να αναλαμβάνουν κάποιες συντεχνίες δράση σαν να πρόκειται για κρατική αρχή.
Όποιος αποδέχεται αυτή την πρακτική, την επόμενη φορά θα πρέπει να αποδεχτεί και την εφαρμογή του νόμου από την Χρυσή Αυγή σε περιοχές που η αστυνομία αδυνατεί να το πράξει. Ποιος είναι αυτός, δηλαδή, που θα ορίσει ότι ο κ. Φωτόπουλος νομιμοποιείται (από ποιόν;) να αντικαθιστά το κράτος και όχι κάποιος άλλος;
Το μεγάλο έλλειμμα στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικό. Λείπει η κοινή λογική και ένας αξιόπιστος κρατικός μηχανισμός. Εκατό μνημόνια να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν, το αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό όσο το κράτος είναι ανύπαρκτο και ο καθένας κάνει ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι.
Η Ευρώπη έχει μέχρι σήμερα ανεχτεί το ελληνικό φαινόμενο. Όσοι κατηγορούν σήμερα την τρόικα για τον «εκβιασμό» της έκτης δόσης, καλό είναι να αναρωτηθούν αν θα έπρεπε να είχε εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Ή αλλιώς, ποιο θα ήταν το πραγματικό όφελος για την χώρα αν η Ευρώπη είχε κόψει αρχής εξαρχής τον βήχα σε όσους θρασύδειλους θέλουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.
Τα ψέματα τελείωσαν. Οι μέρες που μας περιμένουν θα είναι δύσκολες, όσο αρνιόμαστε την προσαρμογή σε αρχές και κανόνες μιας οργανωμένης κοινωνίας. Όσο εξακολουθούμε να λειτουργούμε με το δίκαιο της ζούγκλας, τόσο ποιο κοντά θα φτάνουμε στον τρίτο κόσμο...

Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Άναψε "πράσινο" για επένδυση-μαμούθ στην Αταλάντη

Κατά την περασμένη άνοιξη οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές της Lokros Real Estate με επιστολή τους ενημέρωναν τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι σε διάστημα τριών μηνών εγκαταλείπουν την ελληνική αγορά, επειδή η μάχη -ήδη τότε 46 μηνών- με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι άνιση. Κι ενώ το τέλος μιας επένδυσης ύψους δύο δισ. ευρώ θεωρούταν βέβαιο, τελικά οι επενδυτές αποφάσισαν να επιμείνουν... ελληνικά.
«Αποφασίσαμε να μην εγκαταλείψουμε το project, επειδή από το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν ενδείξεις από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η επένδυση θα προχωρήσει και θα βγει από το αδιέξοδο. Έχουμε δαπανήσει ήδη 20 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία των απαραίτητων μελετών και την αγορά γης» σημειώνει στο Capital.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lokros που αναπτύσσει το Atalanti Hills, κ. Γιάννης Σαββίδης.
Στο master plan του έργου περιλαμβάνονται 3 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, 2 spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν 3 γήπεδα γκολφ, από τα οποία τα 2 ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια καταλληλότητας του εδάφους. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την περιοχή.
Στη Lokros μέτοχος κατά 100% είναι η Lokris S.a.r.l. με έδρα το Λουξεμβούργο. H επενδυτική Prufrock Investment και το Europa Capital, ένας επενδυτικός οργανισμός ακινήτων που μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε 17 δυτικοευρωπαϊκές χώρες, είναι οι χρηματοδότες του έργου.
Αλλαγή σκυτάλης
Ουσιαστικά η διαδοχή της Τίνας Μπιρμπίλη από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ και η ψήφιση σειράς νομοσχεδίων και νομοθετικών ρυθμίσεων φαίνεται ότι άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης-μαμούθ στην περιοχή της Αταλάντης.
Υπέρ της επένδυσης έχει ταχθεί η τοπική κοινωνία, όπως και οι τοπικές Αρχές, ενώ στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε κατ’ ιδίαν επισκέψεις τους στα μέσα του καλοκαιριού στην Λαμία διαβεβαίωσαν ότι η υλοποίηση του project θα επιταχυνθεί.
Επίσης, η ψήφιση των νομοσχεδίων για τον τουρισμό (υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού), για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (ΥΠΕΚΑ), αλλά και τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος «κράτησαν» στην Ελλάδα την Lokros.
Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΚΑ, το 20% δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων μπορεί να οικοδομηθεί για την κατασκευή συνοδών εγκαταστάσεων σε τουριστικές υποδομές (π.χ. γκολφ, γήπεδα τένις) του υπουργείου υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.
Σήμερα η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της οποίας η έγκριση τοποθετείται σε περίπου δύο μήνες. Στη συνέχεια για την έκδοση της οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαραίτητη είναι η έγκριση της οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το “Atalanti Hills” θα βρίσκεται 700 μέτρα από την κοινότητα Εξάρχου, με τους επικεφαλής της επένδυσης να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή το τουριστικό συγκρότημα δεν βρίσκεται σε παράκτια περιοχή ή σε ζώνη Natura. Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν 0,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των άμεσων και έμμεσων χρηματορροών τοποθετείται στα 2,3 δισ. ευρώ. Το πρώτο έτος αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξηθούν στις 4.800 κατά το τέταρτο έτος.
Οι επενδυτές σχεδιάζουν την κατασκευή «πράσινων» κτηρίων, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες της εγκατάστασης θα στηρίζονται σε φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας μόνο το 3,5% θα καλύπτεται από κτήρια, ενώ ο συντελεστής δόμησης θα διαμορφώνεται στο 7%.

Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Soros: Angela Merkel was the creator of the European crisis



George Soros explains to Reuters' Chrystia Freeland how German Chancellor Angela Merkel's actions in 2008 could lead to the disintegration of the European Union. Consequently, a disorderly default of European sovereignties may lead to a global financial meltdown worse than 2008. He explains his analysis here.

Reuters

Greece's Papandreou, Socialist scion, felled by debt (Reuters)


Greek Prime Minister George Papandreou was elected as a Socialist who would lavish jobs and benefits on the poor and working class, but was brought down two years later by an economic crisis that forced him to do the opposite.
He is expected to step down soon, after the presidency announced on Sunday that his PASOK party and its conservative opponents had agreed to form a national unity government to stave off bankruptcy. One of the conservatives' main conditions for participation has been his resignation.
The soft-spoken, genteel Papandreou, 59, has struggled to follow in the footsteps of his elder statesman grandfather and larger-than-life father, who each served multiple terms as prime minister and towered over Greek politics for much of the past century.
He was born in St Paul, Minnesota and educated in Canada, the United States, Sweden and Britain. Greeks occasionally mock his mistakes speaking his country's own language, as well as his mild manner and even his penchant for riding a bicycle, a far cry from the macho image many Greek politicians strive for.
As his political career came to a head last week with a failed gamble on a proposal to hold a referendum on the harsh measures required to avert bankruptcy, he insisted that he was not holding onto power out of personal ambition.
"The last thing I care about is my post. I don't care even if I am not reelected. The time has come to make a new effort ... I never thought of politics as a profession," Papandreou said on Friday before surviving a confidence vote.
His Socialists came to power in 2009 with promises to help the poor that had been left behind by an economic boom that followed the country's entry into the euro single currency.
But since he took power and announced that Greece's debts were higher than thought, the country has suffered its longest recession in generations, and the poor and working class have been hit hardest.
To stave off bankruptcy, Papandreou has been forced to impose severe spending cuts and hack back at a welfare state and a system of generous treatment of state workers seen as the legacy of his own charismatic father. PASOK has seen its popularity crumble and its parliamentary majority erode.
With European leaders demanding more cuts and Greek workers taking to the streets in violent protests, he gambled last week that a referendum on the bailout would finally allow him to demonstrate political support for the tough measures.
But the prospect that a "no" vote could throw Greece into abrupt bankruptcy caused mayhem in the markets, fury among other European leaders and defections in the ruling party.
Eventually he backed down on the referendum, saying the proposal had achieved its aim by persuading the opposition to back the reforms and join a coalition government. Their stated price for doing so has been his resignation.
FOLLOWING FATHER'S FOOTSTEPS
Throughout his career, Papandreou has had to prove his mettle within a PASOK party still nostalgic for his late father Andreas. It took him three national elections to oust his arch-rival, conservative Costas Karamanlis, as premier.
"We stand united, facing the big responsibility to change our country into a nation of justice, solidarity, humanity and green development," Papandreou told cheering supporters in October 2009 after PASOK won 44 percent of the vote and 160 out of 300 parliament seats.
His grandfather, also named Georgios Papandreou, first joined the government as interior minister in 1923 and last left it in a military coup in 1967. He served as premier three times, including as the leader of the Greek government in exile during German occupation in World War II, and as a dominant center-left figure of the 1960s.
The second generation of the dynasty, Andreas Papandreou, cast an arguably even greater shadow as the founder of the PASOK party whose leadership the younger George Papandreou would eventually assume.
Andreas Papandreou angered Greece's Western allies with his political bravado and challenged Greek conventions with his turbulent love life.
George, who has previously held the posts of education and foreign minister, is a calm, discreet politician who became comfortable in European Union corridors of power in Brussels.
"GREAT POTENTIAL," THEN CRASH
"We are a country with great potential," he told Reuters in a 2009 interview. "We have the political will to make deep changes in a just and equitable way, to put our country back on a development path, to meet the challenges of a new world."
But shortly after taking office, his government dropped a bombshell when it disclosed that the budget deficit would reach 12.7 percent of GDP that year, three times more than the previous government's original estimates.
This admission, which PASOK blames on its conservative predecessors, triggered the Greek debt crisis.
A raft of austerity measures followed to counter pervasive tax evasion and scale back a bloated public sector to meet the terms of EU and IMF bailout packages.
Ordinary Greeks hit worst by the severe cutbacks in wages, pensions and other benefits complained that a corrupt and wealthy political and business elite was escaping unscathed.
Waves of national strikes, street protests and civil disobedience ensued, undermining Papandreou's tenure.
By May 2011, 77 percent of Greeks in an opinion poll said they no longer believed he could extricate them from economic meltdown. By October, only 23 percent had a positive view of Papandreou.
Papandreou was handpicked by then-prime minister Costas Simitis, who secured Greece's euro zone entry, to lead the party in early 2004, partly on the strength of his family name.
Internal party dissent followed an election defeat that year, and he faced a direct challenge after his second defeat to Karamanlis in 2007.
He won the hard-fought internal battle, proving to friend and foe that he was more than an heir to a dynasty. He picked young, bright talent for top party positions and purged an old guard associated with decades of socialist graft.
But the dysfunctional aspects of Greece's economy within the euro zone remained unaddressed, bringing on the current crisis.

(Editing by Peter Graff)-(Reuters)

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Roubini: Διεφθαρμένη η ΝΔ, αργοκίνητο τρένο η Ευρώπη

Με ένα αργοκίνητο... σαράβαλο τρένο παρομοίασε την Ευρώπη ο Nouriel Roubini, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης είναι μεγάλος.
Ο γνωστός οικονομολόγος διοργάνωσε διάλεξη στο διαμέρισμά του, αποκλειστικά για πελάτες της Roubini.com, που στην πλειονότητά τους είναι διαχειριστές hedge funds.
Στην εκδήλωση αυτή, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο του Business Insider, ο Roubini συζήτησε με τους προσκεκλημένους διάφορα ζητήματα, όπως η πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η περίπτωση της Κίνας, ωστόσο με κυρίαρχο θέμα ήταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
“Για την Ευρώπη ειλικρινά η στάση μας είναι αρκετά bearish”, σημείωσε ο Nouriel Roubini. “Η Ευρώπη είναι ένα αργοκίνητο σαράβαλο τρένο και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης”. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα φύγουν από το ευρώ Ελλάδα και Πορτογαλία, σημαίνει ότι θα φύγουν επίσης Ισπανία και Ιταλία.
Και αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, υπογράμμισε ο Roubini, οι συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο θα επιδεινωθούν.
Ακομη, αίσθηση προκαλούν τα γραφόμενα του οικονομολόγου στο λογαριασμό του στο twitter, όπου δηλώνει χαρακτηριστικά πως "η διεφθαρμένη (Nέα Δημοκρατία) που διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ και ξεδιάντροπα είπε ψέματα γι’ αυτό , τώρα θέλει να αναλάβει και πάλι την διακυβέρνηση της Ελλάδας".
"Η ελληνική αλεπού μετά την εισβολή της στο κοτέτσι υποστηρίζει τώρα ότι θέλει πάλι να αναλάβει τη φύλαξη του. Η αξιοπιστία τους είναι πιο βρώμικη από τη λάσπη", πρόσθεσε.
Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Economist: "Μπλόφα" η σκληρή στάση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα

Με τον τίτλο “Παίζοντας πόκερ με τους Έλληνες” το περιοδικό Economist προσπαθεί να δώσει το στίγμα των χθεσινών συναντήσεων της Angela Merkel και του Nicolas Sarkozy με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνόδου του G20 στις Κάννες.
Στο πόκερ, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες ότι η Ε.Ε. έχει όλα τα καλά χαρτιά, ενώ η Ελλάδα έχει μείνει με δύο “δυάρια”.
Ο Economist επισημαίνει την ουσιαστική αλλαγή στον τόνο που χρησιμοποίησαν τόσο η Merkel όσο και ο Sarkozy χθες βράδυ, με το Γάλλο πρόεδρο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Sarkozy απείλησε τους Έλληνες προτρέποντας να ψηφίσουν ότι θέλουν στο δημοψήφισμα αλλά να μην περιμένουν τη στήριξη των Ευρωπαίων στην περίπτωση του “όχι”, σημειώνεται στο άρθρο του Economist.
Είναι όμως αλήθεια όλα αυτά;
Είναι βέβαιο, συνεχίζει ο Economist, ότι οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφικές για τη χώρα βραχυπρόθεσμα. Τα έσοδά της θα ήταν στην υποτιμημένη δραχμή και τα χρέη της σε ευρώ. Έτσι δεν θα χρεοκοπούσε μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι τράπεζες.
Δεδομένου ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μόλις το 2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες δεν είναι τόσο τραγικές.
Ωστόσο, η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι το παράδειγμα που θέτει ενδεχόμενη έξοδος της χώρας. Οι πολίτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα δουν το απόλυτο χάος και θα πιστέψουν ότι τα χρήματά τους είναι πολύ πιο ασφαλή στις γερμανικές παρά στις πορτογαλικές, ή ακόμη και στις ιταλικές τράπεζες.
Το ίδιο ίσως συμβεί και με τους επενδυτές ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις σε ιστορικά υψηλά, ενώ και η ΕΚΤ μπορεί να δεχτεί πλήγμα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολες πιθανές διασώσεις στο μέλλον.
Το περιοδικό καταλήγει τονίζοντας. “Μέσα σε όλο αυτό το θόρυβο, ποιος δεν αισθάνεται ότι η τόσο σκληρή στάση της Ε.Ε. είναι μία μπλόφα; Το μόνο που μπορεί να τους προκαλεί ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας είναι φόβο”.

Πηγή:www.capital.gr

"Γιατί φεύγω από την Ελλάδα"


Οι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα by AceVideos
Με τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα βρίσκεται το σύνολο της ευρωζώνης, μετά τις ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ενώ σε εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters παρουσιάζονται οι επιπτώσεις της ανεργίας που μέσα σε περίπου ένα χρόνο εκτοξεύτηκε στο 16% και οι προοπτικές που εξετάζουν νέοι και νέες στη χώρα μας.
Η εγκατάλειψη της οικογενιακής στέγης, των φίλων και των συγγενών αποτέλεσε τη μόνη λύση για την Αλίκη Κατσώνη. Παραιτήθηκε από τη δουλειά της, καθώς τα 750 ευρώ το μήνα αδυνατούν να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείας μηνιαίες ανάγκες της και ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για τη Ρώμη.
Ειδικότερα το βίντεο του Reuters ξεκινάει, δείχνοντας την Αλίκη Κατσώνη να πακετάρει τα πράγματά της από το διαμέρισμα της στην Ελλάδα, καθώς έξι χρόνια μετά την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο και η διαρκής αναζήτηση για μία καλή επαγγελματική θέση ήταν ικανά να τη φέρουν σε απόγνωση.
"Είμαι δασκάλα. Τί έπρεπε να κάνω δηλαδή; Να συνεχίσω να φτιάχνω καφέδες και να στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να τακτοποιήσω τη ζωή μου; Έπρεπε άμεσα να βρω κάτι που θα με ευχαριστούσε, είμαι πολύ νέα και δεν πρέπει να το βα΄ζω κάτων", παραδέχεται η ίδια στην κάμερα του Reuters.
H ίδια προσθέτει στο πρακτορείο, γελώντας: "Αν είχα μια καλή δουλειά φυσικά και δεν θα έφευγα όμως με 750 ευρώ το μήνα δεν μπορώ".
Το ρεπορτάζ καταλήγει, σχολιάζοντας ότι "Η Αλίκη είναι μία από το πολλούς νέους και ταλαντούχους Έλληνες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα μέτρα λιτότητας, ολοένα περισσότεροι Έλληνες παίρνουν τη δύσκολη απόφαση, καθώς εκτιμούν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν και άλλο", ενώ υπεύθυνη του τμήματος εύρεσης εργασίας στην Manpower συμπληρώνει ότι: "Ακόμα και μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, σκέφτονται να φύγουν και έρχονται στο γραφείο μας για συμβουλευτική".
ΠΗΓΗ:ΝEWS247

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μία μετοχή Εθνικής ή ένα... σουβλάκι;

Θέλετε να φάτε ένα σουβλάκι καλαμάκι ή μήπως με τα ίδια λεφτά προτιμάτε να αγοράσετε μία... μετοχή της Εθνικής Τράπεζας; Οχι, δεν σας κοροϊδεύουμε, όντως 1,60 ευρώ κόστιζε προχθές η μετοχή της Εθνικής! Αν μάλιστα προτίθεστε να φάτε γύρο με πίτα, με τα 2 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε πάνω από... 8 (!) μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας ή 6 μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δεν κάνουμε πλάκα.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που καλά κάνουν και δεν ασχολούνται καθόλου με το χρηματιστήριο, δεν διανοούνται καν σε τι εξευτελιστικά χαμηλό επίπεδο έχουν πέσει οι μετοχές των τραπεζών. Η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που έχει ουσιαστικά στην κατοχή της αν θέλει τα μισά χωράφια της Ελλάδας ως υποθήκες μη εξυπηρετούμενων δανείων, άξιζε προχθές στο χρηματιστήριο ολόκληρη μόνο... 302 εκατομμύρια!!! Με 152 εκατομμύρια, δηλαδή, μπορούσε κανείς να αποκτήσει άνω του 50% των μετοχών της! Είναι απίστευτο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που πριν από μερικούς μήνες όλοι το παίνευαν για την εξαιρετική ρευστότητα που είχε, προχθές άξιζε... 95 εκατομμύρια - όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ολόκληρη η τράπεζα δική σας με 95 μόνο εκατομμύρια ή αν δυσκολεύεστε λίγο οικονομικά, με μόλις 48 εκατομμυριάκια αποκτάτε πάνω από το 50% των μετοχών και κάνετε ό,τι θέλετε με την τράπεζά σας!
Θυμάστε που η Εθνική Τράπεζα είχε ξοδέψει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει την τουρκική Φινανσμπάνκ; Ε, λοιπόν, τώρα ολόκληρη η Εθνική αξίζει... 1,6 δισ.!
Μην ετοιμάζεστε πάντως να αρχίσετε να επιχειρηματολογείται ότι δήθεν η Εθνική, η ΑΤΕ και το ΤΤ κατάντησαν έτσι επειδή το Δημόσιο ασκεί τον έλεγχο σ' αυτές, γιατί οι εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι δυσάρεστες. Ξέρετε πόσο αξίζουν οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας; Προχθές η συνολική αξία της Αλφα, της Γιούρομπανκ, της Μαρφίν και της Πειραιώς, και των τεσσάρων μαζί, μόλις ξεπερνούσε το... ενάμισι όλο κι όλο δισεκατομμύριο! Μόνο 500 εκατομμύρια έκανε η Αλφα, 350 εκατομμύρια η Γιούρομπανκ, 443 η Μαρφίν και ούτε 275 η Πειραιώς!
Ολες μαζί και οι επτά τράπεζες που προαναφέρθηκαν, οι οποίες συναποτελούν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, δεν άξιζαν προχθές ούτε τριάμισι δισεκατομμύρια! Τριάμισι δισ. ευρώ όλες οι ελληνικές τράπεζες! Δεν το χωράει νους ανθρώπου.
Για να έχουμε μια εικόνα για το μέγεθος της καταβαράθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο απόψε θα δεχτεί βίαιο χτύπημα από τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης -δηλαδή της Γερμανίας!- για το "κούρεμα" της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρκεί να αναφέρουμε το εξής πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο: Πριν από τέσσερα χρόνια, πριν ξεσπάσει δηλαδή η χρηματοπιστωτική κρίση, τον Οκτώβρη του 2007 οι επτά ελληνικές τράπεζες, που προχθές άξιζαν 3,49 δισ. ευρώ, άξιζαν... 67 δισεκατομμύρια! Αξιζαν δηλαδή 19 (!) φορές περισσότερο στο χρηματιστήριο από όσο αξίζουν σήμερα.
Αν πάλι δεν θέλετε να αγοράσετε όλες τις τράπεζες της χώρας με 3,5 δισ. ευρώ, έχετε κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Τι θα λέγατε να αγοράζατε π.χ. την εταιρεία ηλεκτροδότησης όλης της χώρας, τη ΔΕΗ, μαζί με τις εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που παρέχουν νερό σε πάνω από 5.000.000 ανθρώπους; Θέλετε μήπως να σας προσθέσουμε και τα λιμάνια της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας - δηλαδή τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ);
Μη διστάζετε, τζάμπα είναι! Δεν κοστίζουν ασύλληπτα ποσά, όπως φαντάζεστε. Ηλεκτρικό, νερό και λιμάνια, όλα μαζί, κοστίζουν μόλις... 2,2 δισεκατομμύρια - και εννοούμε το 100% των μετοχών τους! Με 1,1 δισεκατομμυριάκι δηλαδή μπορείτε να αγοράσετε το 50% συν κάτι των μετοχών τους και να γίνετε ο άρχοντας που καταδικάζει στο σκοτάδι ή στη δίψα δέκα ή πέντε εκατομμύρια ανθρώπους - κι έχετε και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για πάρτη σας! Με ένα δισεκατομμύριο! Εκεί φτάσαμε...
Προπαγάνδα
Το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων

Ακούει ο κοσμάκης "ιδιωτικοποιήσεις" και φαντάζεται ότι αρκεί να πουλήσει το κράτος τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ ή τον ΟΛΠ για να ξεχρεώσει η Ελλάδα. Κανένας, όμως, από εκείνους που του κάνουν πλύση εγκεφάλου γι' αυτήν τη δήθεν "λύση" των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, δεν του εξηγεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν προχθές κάτω από 1,4 δισ. ευρώ, ότι ολόκληρη η ΕΥΔΑΠ άξιζε στο χρηματιστήριο μόλις... 318 εκατομμύρια, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς άξιζε μόνο 318 εκατομμύρια. Για ποια λύση του οικονομικού προβλήματος μέσω της εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κάνουν λοιπόν λόγο; Φως, νερό, λιμάνια δεν πιάνουν όλα μαζί ούτε... 2 (δύο!) δισεκατομμύρια. Προπαγανδιστική απάτη είναι όλη αυτή η ιστορία.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ.gr

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Haircut 50%: Οι συνέπειες για καταθέσεις, δάνεια, τράπεζες, συντάξεις και ταμεία

Απολύτως ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο θα είναι το «κούρεμα» του χρέους, διαβεβαιώνουν οι Ελληνες τραπεζίτες.
Αντίθετα οι δανειολήπτες θα υποστούν μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς αφενός οι αναδιαρθρώσεις δανείων θα είναι ακόμα δυσκολότερες, ενώ αφετέρου οι τράπεζες θα διεκδικούν με μεγαλύτερη πίεση την πληρωμή των οφειλών τους.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» της τάξης του 50% θα προκαλέσει έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα τους κοστίσει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.
Και ενώ οι συζητήσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχουν πάρει «φωτιά», η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και «πάνε» τις λύσεις στο τέλος του μήνα, ενώ οι κερδοσκόποι συνεχίζουν το πάρτι.
«Θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις και να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας και συνεχίζει: Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης απασχολεί πλέον τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης και δρομολογούνται ρυθμίσεις στην ΕΕ για την κεφαλαιακή ενίσχυση όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.
Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης EFSF και γίνονται συζητήσεις για να ενισχυθεί με 200 δισ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια (σήμερα στα 440 δισ. ευρώ). Τώρα αν η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε οδεύουν προς πλήρη κρατικοποίηση, αφού η συμμετοχή του ΤΧΣ θα γίνει με κοινές μετοχές. Στην περίπτωση που η στήριξη έρθει από τον EFSF, δηλαδή αν ισχύσει για τις ελληνικές τράπεζες ό,τι ισχύσει για τις ευρωπαϊκές, τότε η συμμετοχή θα γίνει με προνομιούχες μετοχές.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα -και μη υλοποιηθέντα- της 21ης Ιουλίου 2011, η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI, δηλαδή την αναδιάταξη του χρέους κατά 21%, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα 6μηνου και επιβάρυνε κεφαλαιακά τις ελληνικές τράπεζες με 5 δισ. ευρώ.
Θα ζητήσουν βοήθεια
Οι Ελληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως «διαχειρίσιμη» την κατάσταση, όμως «κούρεμα» της τάξης του 50% θα τους κόστιζε επιπλέον -τουλάχιστον- 15 δισ. ευρώ, ποσό που στις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι διαχειρίσιμο.
Θα αναγκαστούν λοιπόν να ζητήσουν «βοήθεια» από το ΤΧΣ, προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά, όμως έτσι θα οδηγηθούν σε πλήρη κρατικοποίηση, που θα σημάνει ταυτόχρονα την πλήρη απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και μεγάλες απώλειες για τους μετόχους.
ΤΙΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΧΣ
Εγγυημένες οι καταθέσεις των πολιτών
Οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και ασφαλείς στις τράπεζες, ακόμα και αν αυτές περάσουν σε κρατικό έλεγχο μέσω του ΤΧΣ.
Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αφού και το ΤΧΣ διασφαλίζει την εγγύησή τους.
Ωστόσο, ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει συνέπειες για τους καταθέτες, ωστόσο είναι πιθανόν η κινδυνολογία να οδηγήσει καταθέτες, για ψυχολογικούς λόγους, σε αναλήψεις.
Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, αυτοί θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν «κλειστές» τις βάνες χρηματοδότησης. Εξάλλου και σήμερα οι χορηγήσεις είναι ελάχιστες, αφού «λεφτά δεν υπάρχουν».
Μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δραστικές και μεγάλης έκτασης περικοπές στα κόστη τους.
Αυτό θα σημάνει συρρίκνωση του δικτύου, περικοπές σε μισθούς, απολύσεις προσωπικού.
Επίσης ?όπως προβλέπεται και από το Μνημόνιο? θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις συμμετοχών που δεν άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ενώ στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους θα οδηγηθούν και στην πώληση τραπεζικών συμμετοχών, όπως είναι θυγατρικές τους σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
HAIRCUT 50%
Δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις, χάνουν τη μισή περιουσία τους τα Ταμεία
Στο μισό θα πέσει η περιουσία των Ταμείων σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους. Ετσι η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων από τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι σήμερα, θα περιοριστεί στα 12 δισεκατομμύρια.
Σημειώνεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του 21% που αποφασίστηκε το καλοκαίρι. Δόθηκε δηλαδή το δικαίωμα της επιλογής για το κατά πόσο θα λάβουν μέρος στη διαδικασία (με την πλειονότητα των φορέων να απάντα πάντως θετικά).
Σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί ένα μεγαλύτερο «κούρεμα», τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει εκ νέου να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν. Θα χρειαστεί δηλαδή να συνεδριάσουν εκ νέου οι διοικήσεις για να καθοριστεί το αν θα λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Οχι ρευστοποίηση
Πάντως ακόμα και αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν πρόκειται στη συνέχεια να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση ομολόγων (καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαν μεγάλες απώλειες). Ουσιαστικά οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καταβολή των συντάξεων (θέμα που, όπως διαβεβαιώνουν διοικητές Ταμείων, δεν εξαρτάται από τη ρευστοποίηση των ομολόγων, αλλά από τα έσοδα των Ταμείων).
Με βάση τον σχεδιασμό οι ασφαλιστικοί φορείς θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες με εναλλακτικούς τρόπους, όπως είναι ο εσωτερικός δανεισμός. Ηδη το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν πάρει απόφαση για «δανεισμό» από άλλους ασφαλιστικούς φορείς (με τους οποίους έχουν ενοποιηθεί) σε μία προσπάθεια να βρουν ζεστό χρήμα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι το τέλος του χρόνου (δηλαδή για πληρωμή συντάξεων και άλλων παροχών).
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τρομάζουν τα μεγέθη στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

Στα 62,2 δισ. (25,5% του ΑΕΠ) υπολογίζει πλέον η Κομισιόν τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το 2014, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να αποκλιμακώσει το έλλειμμά της ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 15,8% που έφτασε το 2009 στο 2,9% στο τέλος του 2014.
Παρά το μεγάλο ύψος του ποσού που αναγράφεται στην προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής για την πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου, περισσότερο εντυπωσιακή εμφανίζεται η επιδείνωση της κατάστασης μέσα στους περίπου τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου η επιτροπή εκτιμούσε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωνόταν ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 15,6% του 2009 στο 2,9% το 2014, έχοντας υιοθετήσει μέτρα συνολικού ύψους 52 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 21,1% και είναι μικρότερο κατά 10 δισ. ευρώ από τη σημερινή πρόβλεψη.
Μαζί βέβαια με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής η Κομισιόν στην έκθεσή της άλλαξε και τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα. Σημείο-κλειδί αποτελεί το γεγονός ότι για το 2012 η Επιτροπή προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της. Παράλληλα χειροτερεύει και την πρόβλεψή της για το πρωτογενές έλλειμμα του 2011 από 1,8% στο 2,3% του ΑΕΠ.
Πλεόνασμα το 2013
Η νέα έκθεση προβλέπει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία το 2013 και στο 5% του ΑΕΠ για το 2014.
Οι δαπάνες για τόκους, εξαιρουμένου του μεριδίου του χρέους που προέρχεται από τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 14,6 δισ. ευρώ φέτος, τα 15,1 δισ. ευρώ το 2012, τα 16,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 17,3 δισ. ευρώ το 2014.
Το ίδιο εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2013 αν συνυπολογιστούν και οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο στις εμπορικές τράπεζες.
Η πορεία του χρέους
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας από τα 354,7 δισ. ευρώ (162,8%) για φέτος στα 384,9 δισ. ευρώ (181,4% του ΑΕΠ) το 2012, τα 388,5 δισ. ευρώ (181,3% του ΑΕΠ) το 2013 και τα 382,1 δισ. ευρώ (173,5% του ΑΕΠ) το 2014.
Αν στα ποσά αυτά προστεθούν και οι εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες ξεπερνούν τα 85 δισ. ευρώ από το 2008 και εντεύθεν, τότε η πορεία του ελληνικού χρέους είναι ακόμη πιο απότομη. Από τα 354,7 δισ. το 2011 φτάνει στα 420,6 δισ. ευρώ (198,2% του ΑΕΠ) το 2012 για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 425,5 δισ. ευρώ το 2013 φτάνοντας το 198,6% του ΑΕΠ και να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια στο 190,9% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 420,5 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά βέβαια χωρίς να συνυπολογιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ή κάποιας αναβαθμισμένης εκδοχής της, υπό την έννοια της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Πέρα από αυτό πάντως η επιτροπή πιέζει για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη σταδιακή συρρίκνωσης της μαύρης τρύπας του χρέους.
Επιδείνωση στην Ευρωζώνη
Δημοσιονομική επιδείνωση στα περισσότερα κράτη-μέλη καταγράφουν τα τελικά στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών το 2010, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat
Αναφορικά με την Ελλάδα, το δημόσιο έλλειμμα κυμάνθηκε πέρυσι σε απόλυτους αριθμούς στις 24.125 εκατ. ευρώ έναντι 36.300 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα ανήλθε σε 10,6% έναντι 10,5% που προέβλεπαν τα προσωρινά στοιχεία του περασμένου Απριλίου.
Το χρέος έφτασε τις 329.351 εκατ. ευρώ έναντι 328.500 εκατ. ευρώ, που προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος ανήλθε στο 144,9% έναντι 142,8% που ήταν οι προβλέψεις του Απριλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15,5 μονάδες.
Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν 1,5 ποσοστιαία μονάδα (2,4 προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου), ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5 μονάδα (1,8 μονάδα τον Απρίλιο).
Μόνο δύο χώρες (Λουξεμβούργο, Φινλανδία) της Ευρωζώνης εμφάνισαν πέρυσι έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Οι άλλες 14 βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκε μέσο δημόσιο έλλειμμα 6,2% του ΑΕΠ ή 572.526 εκατ. ευρώ. Το μέσο δημόσιο χρέος ανήλθε στο 85,4% του ΑΕΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 18 μονάδες από το 2008 και κατά 5,5 μονάδες σε σχέση με το 2009.
Μετατίθεται για το 2012 η πώληση του ΟΠΑΠ
Τη μετάθεση της πώλησης για το 2012 του 34,4% που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κώστας Μητρόπουλος.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Μητρόπουλος προανήγγειλε επίσης την προώθηση πέντε αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι για φέτος δεν εξετάζεται η πώληση του 34,5% που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ λόγω της πολύ χαμηλής τιμής αγοράς του, αφού από τα 2,31 δισεκατομμύρια που θα εισέπραττε το Ελληνικό Δημόσιο πριν από έξι μήνες από την πώληση των μετοχών του Οργανισμού, σήμερα μπορεί να εισπράξει μόνο 723 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τιμές αγοράς αποτρέπουν το Ταμείο να προχωρήσει σε πωλήσεις μεριδίων από τις κρατικές τράπεζες όπως η Αγροτική, όπου το Δημόσιο κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 77%, καθώς επίσης και το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου αφού η χρηματιστηριακή αξία των μεριδίων αυτών έχει κατρακυλήσει στα 226 και τα 75 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Παρ' όλα αυτά προαναγγέλλει την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και την ολοκλήρωση της συμφωνίας επέκτασης της σύμβασης διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το γερμανικό όμιλο Hochtief που αναμένεται να κλείσει μέσα στο μήνα.
Ως αμέσως επόμενο στάδιο προαναγγέλλει την ολοκλήρωση της αναζήτησης προσφορών, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για την πώληση της εταιρείας ειδικού σκοπού που δημιουργείται και η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα δικαιώματα των κρατικών λαχείων.
Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης
Τον κατάλογο των συμβούλων για 13 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία «θα τρέξουν» φέτος και το 2012, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι σύμβουλοι, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, είναι οι εξής:
- ΕΛΠΕ: UBS Limited και Nomura International PLC.
- Λάρκο: HSBC Bank PLC και Pricewaterhousecoopers Business Solutions.
- Ελληνικό: Νομικοί σύμβουλοι: Παπακωστόπουλος και συνεργάτες Π. Ελγέρης και Απ. Γέροντας. Νομικός σύμβουλος επί θεμάτων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αλλοδαπού δικαίου: Dewey & Leboeuf LLP.
- Αεροσκάφη: Grant Thornton
- ΕΥΑΘ: HSBC Bank και Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα EFG Equities AEΠΕΥ.
- ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα : Εμπορική Τράπεζα [CBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος, Credit Agricole CIB και Eurobank EFG Equities AEΠΕΥ.
- Καζίνο Πάρνηθας: Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα και Investment Bank of Greece.
- ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , ΟΛΘ και Περιφερειακοί λιμένες: Morgan Stanley Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα .
- ΔΕΗ: Alpha Bank, Bank of America Merrill Lynch Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος.
- ΕΛΤΑ: Lazard Freres SAS, Pricewaterhousecoopers Business Solutions.
- Μικροί Λιμένες & Μαρίνες: Investment Bank of Greece, κοινοπραξία των εταιρειών Maritime & Transport Business Solutions, KLC δικηγορική εταιρεία και Ρογκάν και Συνεργάτες.
- Περιφερειακά Αεροδρόμια: Eurobank EFG Equities AEΠΕΥ και Citigroup Global Marketslimited.
- ΟΔΙΕ Νομικός σύμβουλος Ρυλλεράκης και συνεργάτες.
ΠΗΓΗ:NAFTEMPORIKI.GR

Steve Jobs Μία λάθος απόφαση του κόστισε τη ζωή!

Απίστευτες λεπτομέρειες για τη ζωή του Στιβ Τζομπς αναμένεται σύντομα να δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από το βιβλίο «Steve Jobs» του συγγραφέα Walter Isaacson.
Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας αποκαλύπτει γιατί ο Τζομπς απογοητεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και μία μοιραία απόφαση που έλαβε για την υγεία του.
Το βιβλίο αναμένεται πώς και πώς γιατί δεν πρόκειται για συρραφή φημών και ανυπόστατων υποθέσεων (κάτι που συνηθίζεται σε πολλές βιογραφίες διασήμων στις ΗΠΑ) αλλά για υλικό που συγκεντρώθηκε από συνεντεύξεις που πήρε ο Walter Isaacson από τον ίδιο τον ιδρυτή της Apple.
Στην τελευταία του μάλιστα συνέντευξη ο Τζομπς εξομολογήθηκε ότι ήθελε να βγει το βιβλίο ώστε να τον γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά του, δίπλα στα οποία δεν μπόρεσε να σταθεί όσο ήθελε.
Ανάμεσα στα όσα εξομολογείται ο Τζομπς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Μία συνάντηση που παραλίγο να μη γίνει επειδή ο -στριφνός πολλές φορές- Τζομπς παρεξηγήθηκε που ο Ομπάμα δεν του είχε στείλει προσωπική πρόσκληση. Τελικά η γυναίκα του τον έπεισε να δει τον αμερικανό πρόεδρο αλλά ο Mr. Apple το είχε κρατήσει «μανιάτικο» και δεν ήταν και τόσο θερμός μαζί του. Μάλιστα με το που τον είδε τον πήρε αμέσως από τα μούτρα: «Δεν θα καταφέρεις να κερδίσεις δεύτερη θητεία» ήταν τα πρώτα του λόγια προς τον Ομπάμα και συνέχισε κριτικάροντας τις προεδρικές επιλογές όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την παιδεία. Μάλιστα ο Τζομπς εξομολογήθηκε στον συγγραφέα ότι δεν εντυπωσιάστηκε από τον πρόεδρο, ωστόσο κράτησαν επαφή και μιλούσαν στο τηλέφωνο.
Ενας άλλος άνθρωπος που δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Τζομπς ήταν ο Μπιλ Γκέιτς. Δεν τον εκτιμούσε ιδιαίτερα, έλεγε ότι δεν έχει φαντασία, ότι δεν έχει εφεύρει τίποτε απολύτως και ότι ήταν πιο χρήσιμος στη φιλανθρωπία παρά στην τεχνολογία.
Πώς γνώρισε τον βιολογικό του πατέρα
Ίσως η πιο απίστευτη ιστορία είναι αυτή που αφορά τον βιολογικό του πατέρα. Ως γνωστόν ο Τζομπς ήταν υιοθετημένος και δεν επεδίωξε ποτέ να δει τους πραγματικούς του γονείς. Συνήθιζε ωστόσο να συχνάζει σε ένα εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα στο Σαν Χοσέ. Το εστιατόριο αυτό ανήκε στον πατέρα του και παρόλο που είχαν γνωριστεί ως πελάτης-ιδιοκτήτης, μόνο πολύ αργότερα έμαθαν τη σχέση που πραγματικά είχαν. Ο Τζομπς σοκαρίστηκε από τη σύμπτωση όμως τελικά δεν ήθελε ουσιαστική επαφή μαζί του, γιατί ήδη είχε τεράστια περιουσία και φοβόταν μήπως ο Σύρος πατέρας του ήθελε απλώς χρήματα.
Το μοιραίο λάθος
Ο Τζομπς αν δεν ήταν αυτό που ήταν, θα ήθελε να ζει στο Παρίσι και να γράφει ποιήματα. Πάντα πίστευε ότι θα πεθάνει νέος και αυτή του η πεποίθηση ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα όσα έκανε. Βιαζόταν, ήθελε να προφτάσει να κάνει όσα είχε στο μυαλό του, γιατί νόμιζε ότι το νήμα της ζωής του θα κοβόταν απότομα.
Ένα πράγμα που σόκαρε τον συγγραφέα ήταν η απόφαση του Τζομπς να μην κάνει χειρουργείο όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας. «Μία τέτοια ιδιοφυία έκανε μία τόσο λάθος κίνηση με τόσο ολέθριες επιπτώσεις!» είπε ο Walter Isaacson σε συνέντευξή του. Και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Δεν ήθελε το κορμί του να ανοιχτεί όπως είπε ο ίδιος στον συγγραφέα! Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εννιά πολύτιμοι μήνες μέχρι να λάβει την απόφαση για επέμβαση και πλέον ο καρκίνος είχε προχωρήσει πολύ!
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή-χαστούκι σε Βενιζέλο

Για προσωπικές μεθοδεύσεις και παρανομίες στη διάσωση της Proton κατηγορεί τον Ευάγγ. Βενιζέλο ο Κ. Βαξεβάνης σε ανοιχτή επιστολή. Αιχμές για τους νόμους περί ευθύνης υπουργών, λειτουργίας καναλιών και ρύθμισης χρεών των ΠΑΕ.
«Κύριε Βενιζέλο,
Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.
Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτήν την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει.
Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.
Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτήν την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ.
Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι' αυτό που είναι η χώρα.
Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι' αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω, είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου.
Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτόν τον νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορρυθμίζονται”.
Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από τη 'λαϊκή απαίτηση' των οπαδών.
Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και στις παράγκες.
Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη δική μου “επιθετική σχεδίαση”, αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011 πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις.
Επίσης, ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτήν τη χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο.
Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους 'ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα' Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο με βάση το αν συμπορεύεται με τον νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων.
Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση τον νόμο του 1995.
Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο 'νομοθέτημα'. Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011, προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των τραπεζών έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των τραπεζών. Αυτό το 'συστημικής' είναι μια νέα εφεύρεση.
Μάλιστα, ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;
Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια, τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισής της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας (άλλη μεγάλη αμαρτία, μια ιδιωτική τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους), τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.
Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα, αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά.
Έτσι, ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε από αυτά ή οτιδήποτε άλλο), δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική 'επανάσταση', που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών.
Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για 'αποσυμφορήσεις' κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι, στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, 'για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος', ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…
Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά τα οποία είναι η δουλειά μου να σας πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια, στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); 'Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις'. Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι 'από τα λεφτά του ελληνικού λαού', όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση, που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους.
Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από τη φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε».


ΠΗΓΗ:EURO2DAY

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δύο χρόνια μεγάλων έργων... σε μακέτα

Το... πλούσιο έργο της τελευταίας διετίας, μεταξύ άλλων, στον καίριο τομέα των υποδομών δημοσιοποίησε χθες η κυβέρνηση στο πλαίσιο του απολογισμού 2009-2011. Και μπορεί να πρόκειται για μία διετία κατά την οποία οι κατασκευές και η οικοδομή κατέρρευσαν, ωστόσο στο σχετικό απολογισμό επισημαίνεται ότι «οι υποδομές και τα δημόσια έργα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ανάπτυξη της περιφέρειας».
Τί πραγματοποιήθηκε στον νευραλγικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε την σκυτάλη της διακυβέρνησης ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ;
Νέα γενιά έργων
Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την άμεση προώθηση της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ και των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, για τα δύο μεγάλα έργα εκδηλώνεται απλώς επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο διαγωνισμός υποβολής προσφορών για το νέο διεθνές αεροδρόμιο έχει ήδη παραταθεί...πέντε φορές.
Όσον αφορά τους νέους αυτοκινητοδρόμους Αττικής, ουδέν νεώτερον υπάρχει με το μέγεθος του έργου να συρρικνώθηκε σημαντικά (έως και 60% βάσει του τελευταίου ρυθμιστικού σχεδίου), σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί και για την ώρα το project να παραμένει μακέτα.
Παρόλ’ αυτά, στον απολογισμό 2009-2011 επισημαίνεται ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι επανασχεδιάζονται, ενώ όλα τα προβλήματα που κρατούσαν...προσγειωμένο το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου έχουν επιλυθεί.
Και βέβαια καμία αναφορά δεν γίνεται στο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, του οποίου ο διαγωνισμός-ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις- υπήρξε άγονος.
Οδικοί άξονες
Και οι τελευταίες μπουλντόζες αποχώρησαν από τα τέσσερα (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) εκ των πέντε συνολικά υπό κατασκευή οδικών έργων (εξαίρεση αποτελεί ο Μορέας που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο) κατά τη τελευταία διετία. Αυτό σημαίνει ότι 170.000 άτομα (όσο ο πληθυσμός μίας πόλης όπως τα Γιάννενα) έχασαν την εργασία τους κυρίως στην περιφέρεια, ενώ η αναστολή των εργασιών στις νέες εθνικές οδούς ενίσχυσε την ύφεση κατά 0,66%.
Ωστόσο, ο συντάκτης του απολογισμού της διετίας, αρκείται να αναφέρει ότι τα πέντε οδικά έργα «πάγωσαν» λόγω της άρνησης των τραπεζών να συμμετάσχουν στην χρηματοδότησή τους. Αλλά και ότι σήμερα δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα ανάπτυξης των έργων. Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία των παραχωρησιούχων, οι απαλλοτριώσεις εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πρόβλημα των κατασκευαστικών εργασιών.
Στον σχετικό απολογισμό δεν γίνεται καμία αναφορά στην προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ περί μείωσης των «ακριβών διοδίων». Έτσι και κατά την χρονιά που εκπνέει σε τρεις μήνες δεν αναμένονται εξελίξεις, παρότι η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου από τις αρχές του 2011 διερρύγνυε τα ιμάτιά της ότι η μείωση του τέλους διέλευσης βρίσκεται προ των πυλών...
Μετρό
Στον απολογισμό της διετίας επισημαίνεται ότι ο...σχεδιασμός της γραμμής 4 ολοκληρώθηκε (από Περισσό – Γαλάτσι έως Λυκόβρυση και Εθνική Οδό, διερχόμενη από το κέντρο της Αθήνας και με κλάδο προς Βύρωνα και Άνω Ηλιούπολη), ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται η επιλογή αναδόχου για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά.
Αναφέρεται επίσης, ότι το πρόβλημα της Siemens βρίσκεται στην τελική φάση επίλυσης, ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι -ολοκληρωμένοι κατά 95%- επτά σταθμοί Μετρό (Περιστέρι, Ανθούπολη, Χαϊδάρι, Ηλιούπολη, Αλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό). Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά ότι από την στιγμή που θα υπογραφούν οι συμβάσεις ηλεκτροδότησης με τη Siemens απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ μήνες εωσότου οι σταθμοί να τεθούν σε λειτουργία.
Και βέβαια στον απολογισμό της διετίας δεν εξηγείται γιατί ενώ είναι μονόδρομος η τοποθέτηση συστημάτων Siemens στους επτά νέους σταθμούς, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί να λάβει τη σχετική απόφαση. Εξάλλου, οι συγκεκριμένοι σταθμοί θα εξυπηρετούσαν καθημερινά 180 χιλιάδες επιβάτες.
Αδιαφάνεια
Παρότι τα μεγάλα έργα είναι ανύπαρκτα, το «Διαύγεια» (σύστημα επιτελικής παρακολούθησης) των έργων μελετών και υπηρεσιών τέθηκε σε εφαρμογή. Τι συμβαίνει όμως με το σχέδιο νόμου για την εξυγίαση στα δημόσια έργα που υπήρξε η μεταρρυθμιστική σημαία του διδύμου Ρέππα-Μαγκριώτη από τις πρώτες ημέρες στο Υποδομών;
Συζητήθηκε και...αναγνώστηκε δύο φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί σήμερα νόμο του κράτους, προγραμματίζεται να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, κατά την διετία 2009-2011 διατηρήθηκαν κραταιά τα περίφημα «45άρια», όπως αποκαλούνται από τους κατασκευαστές, τα έργα προϋπολογισμού έως 45 χιλιάδες ευρώ, των οποίων η υλοποίηση χαρακτηρίζεται «επείγουσα» από την Αυτοδιοίκηση, η οποία συνηθίζει να προχωράει στην απευθείας ανάθεσή τους...

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατέκτησε» και το Λούβρο

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
Με εξαιρετική προβολή και ιδιαίτερες τιμές το γαλλικό Μουσείο του Λούβρου παρουσιάζει σήμερα, ως ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, τη μεγάλη έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία».
Στην τρίμηνη διάρκειά της η εκπληκτική αυτή έκθεση θα δώσει την ευκαιρία σε αρχαιολόγους, ελληνιστές, ειδικούς αλλά και σε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν τον πολιτισμό της Αρχαίας Μακεδονίας και τον μοναδικό καλλιτεχνικό της πλούτο. Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα των προέδρων της Γαλλίας και της Ελλάδας, Νικολά Σαρκοζί και Κάρολου Παπούλια, οργανώθηκε από το παρισινό Μουσείο και από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
Ειδικοί του Λούβρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν στενά για την παρουσίαση της Ιστορίας της Αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Κοινός τους στόχος ήταν να συμβάλουν σε μια εκ νέου ανακάλυψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου προβάλλοντας την ελληνική καταγωγή του και τις διάφορες πτυχές του μύθου του, πέρα από την εποποιία των στρατιωτικών του κατακτήσεων.
1.100 τετραγωνικά
Η έκθεση φιλοξενείται στην κεντρική αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του χολ Ναπολέων ΙΙΙ του Λούβρου, σε έκταση 1.100 τ.μ. Οργανώθηκαν πέντε τελετές εγκαινίων και ειδικές ξεναγήσεις, για δημοσιογράφους, για προσωπικότητες, για τους επίσημους προσκεκλημένους. Στην είσοδο της έκθεσης δεσπόζει ένα υπέροχο ψηφιδωτό, «το κυνήγι λιονταριού», αναπαράσταση έργου του 4ου αιώνα π.Χ. Η διακόσμηση στις αίθουσες είναι λιτή, απέριττη, επιβλητική, με σκούρα γκρι χρώματα ως φόντο, ώστε να προβάλλονται κυρίως τα εκθέματα με κατάλληλους φωτισμούς σε βάθρα ή σε βιτρίνες. Ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στην ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας διαβάζοντας στους τοίχους επεξηγηματικές χρονολογικές και ιστορικές αναφορές.
Τα δύο τρίτα από τα εκθέματα, 627 έργα, προέρχονται από την Ελλάδα και πλαισιώνονται από μακεδονικές αρχαιότητες της συλλογής του Λούβρου. Τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Εντυπωσιακά εκθέματα είναι χρυσά στεφάνια πολεμιστών, μαρμάρινη προτομή του Αλεξάνδρου από την Πέλλα, πορτρέτα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, αναπαράσταση επιτύμβιου χρυσού στολισμού τής «Δέσποινας των Αιγών».
Βλέπουμε επίσης υπέροχα γλυπτά, φιάλες σπονδών, ιερατικό διάδημα του Φιλίππου Β, θραύσματα αμφορέων, βάζα, κεραμικά, κοσμήματα, επιτύμβια ανάγλυφα, σαρκοφάγους. Σε ειδικό τμήμα παρουσιάζεται οικοδομική αναπαράσταση του ανάκτορου του Φιλίππου Β. Η έκθεση κλείνει με την παρουσίαση της κοινωνικής ζωής, της τέχνης και της βιοτεχνίας στη Μακεδονία.
Ιστορική εξέλιξη
Η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Λούβρου, Sophie Descamps, επισήμανε στην ξενάγησή της ότι η διαδρομή στην έκθεση ανταποκρίνεται στην ιστορική εξέλιξη της Μακεδονίας και δείχνει τον εξαιρετικό πλούτο των ευρημάτων από τις πρόσφατες ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα. «Ανακαλύπτουμε πάλι εδώ τα υπέροχα χρώματα των ελληνικών ναών, τα εκπληκτικά κοσμήματα, την ευρηματικότητα των καλλιτεχνών» τόνισε. «Οι Ελληνες καλλιτέχνες ήταν βιρτουόζοι. Τα έργα που βρέθηκαν στους τάφους ή σε ναούς είναι πραγματικά αριστουργήματα, με κύριο χαρακτηριστικό την εξαιρετική πολυχρωμία. Η αρχαία ελληνική τέχνη ήταν τέχνη του χρώματος, η αποθέωση του χρυσού και του φωτός».
Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει την εξαιρετική σημασία ενός ελληνογαλλικού αφιερώματος στο οποίο ενώθηκαν ευρήματα από τη Μακεδονία και τη συλλογή του Λούβρου. «Τα έργα της γαλλικής συλλογής είναι τυχαία αποκτήματα από παραδόσεις ή αγορές. Αυτά που εμείς φέραμε προέρχονται από ανασκαφές. Ετσι μπορέσαμε να αναπλάσουμε στην έκθεση το περιβάλλον τους, να προτείνουμε μία διαδρομή σε έναν πολιτισμό, σε μία ολόκληρη εποχή και όχι να δείξουμε μεμονωμένα έργα τέχνης» τονίζει. «Φροντίσαμε επίσης να υπάρχουν είδη από όλες τις κατηγορίες αντικειμένων, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίζουν πέρα από την ιστορική διαδρομή και τη θεματολογία της έκθεσης: άνδρας, γυναίκα, οι βασιλείς της Μακεδονίας, τα παιδιά, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, η κοσμηματοποιία».
Ποιο αντίκτυπο μπορεί να έχει μία τέτοια έκθεση στον Λούβρο στη σημερινή συγκυρία κρίσης για την Ελλάδα;
«Εχει μεγάλη βαρύτητα, γιατί σε μία πάρα πολύ δύσκολη εποχή της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα σε Γάλλους και ξένους να γνωρίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκθέματα που δίνουν εκπληκτική μαρτυρία για τον πολιτισμό της Μακεδονίας, δείχνουν τι σημαίνει Ελλάδα του Βορρά και προβάλλουν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, που γαλούχησε την Ευρώπη».
ΠΗΓΗ:Εnet.gr

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Steve jobs Stanford commencement speech 2005

Steve jobs Stanford commencement speech 2005 part1



Steve jobs Stanford commencement speech 2005 part2

Η ιστορία της ζωής του Steve Jobs: Ο άνθρωπος και ο «μύθος»

Οι αναφορές στο θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές, έγραφε το 2008 ο Στιβ Τζομπς, διαψεύδοντας τη φημολογία ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας τον είχε καταβάλλει.
Τρία χρόνια μετά, ο Τζομπς έχασε τη μάχη. Το διάστημα των οκτώ ετών που πάλεψε με τον καρκίνο, ο οραματιστής επικεφαλής της Apple δεν σταμάτησε να καινοτομεί, να οραματίζεται, να δημιουργεί και να βελτιώνει τα προϊόντα της εταιρείας του.
Χωρίς να είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ούτε προγραμματιστής, χωρίς να καν να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, ο Στιβ Τζομπς μπορεί να χαρακτηριστεί ο απόλυτος γκουρού της τεχνολογίας.
Ο Στιβ Τζομπς εμπνεύστηκε και δημιούργησε προϊόντα όπως το ipod, το iphone ή το ipad τα οποία δεν είναι απλώς συσκευές, ή gadgets αλλά από πολλούς θεωρούνται κάτι σαν αντικείμενα τέχνης, ενώ ορισμένοι τα βλέπουν σαν σύμβολα status, ενώ οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν σαν εργαλεία τα οποία είναι ταυτισμένα απολύτως με καθημερινές συνήθειες.
Η ιδιοφυία του Στιβ Τζομπς δεν μεταμόρφωσε απλώς ορισμένες κατηγορίες προϊόντων υψηλής τεχνολογίας όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα ή οι συσκευές για την αναπαραγωγή μουσικής. Ο ιδιόρρυθμος, τελειομανής, εγωιστής ηγέτης της Apple άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία της μουσικής και των τηλεπικοινωνιών.
Μετά την αποχώρησή του από το Reed College του Oregon, ο Jobs, μην αντέχοντας τη φοιτητική ζωή, συγκεντρώθηκε στο Homebrew Computer Club και έγινε τεχνικός στην εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Atari.
Αυτή η δουλειά του έδωσε τα χρήματα για το ταξίδι του στην Ινδία, μετά από το οποίο επέστρεψε με ξυρισμένο κεφάλι, φορώντας ινδική αμφίεση και έχοντας στη βαλίτσα του εμπειρίες από… LSD. Έπειτα από μόλις δύο χρόνια έγινε συνιδρυτής της Apple.
Ο φίλος του, Steve Wozniak, ο οποίος είχε εργαστεί στη Hewlett-Packard, και ο οποίος είχε κατασκευάσει μία μπεζ μητρική κάρτα με 30 τσιπάκια σιλικόνης, έδειξε στον Jobs τον πρώτο υπολογιστή στον οποίο… όταν πατούσε ένα γράμμα, αυτό παρουσιαζόταν στη οθόνη.
Αυτή η δημιουργία οδήγησε στο πρώτο “Apple I”, το οποίο συναρμολογήθηκε αρχικά στο γκαράζ του Jobs, εν έτει 1976. Μάλιστα, για να πληρώσουν για τα έξοδα των πρώτων υπολογιστών ο Jobs πούλησε το βανάκι του ενώ ο Wozniak πούλησε τον «υπολογιστή» Hewlett-Packard που είχε στη διάθεσή του.
Οι συσκευές ήταν πολύ διαφορετικές από τη μοντέρνα ιδέα του υπολογιστή, αφού για να λειτουργήσουν ο χρήστης έπρεπε να καλωδιώσει ένα πληκτρολόγιο. Ένα χρόνο αργότερα το “Apple II” λανσαρίστηκε, παρέχοντας στον κόσμο τον πρώτο φιλικό στο χρήστη υπολογιστή.
Η προσωπική ζωή του Jobs είχε και αυτή σκαμπανεβάσματα, αφού στα 23 του χρόνια αρχικά δεν αναγνώρισε ένα παιδί που απέκτησε με την τότε φίλη του Chrisann Brennan, διορθώνοντας την απόφασή του αυτή αρκετό καιρό αργότερα. Ο Jobs κατέληξε να παντρευτεί την Laurene Powell, με Βουδιστικό γάμο, το 1991. Απέκτησε τρία παιδιά, τον Reed, την Erin και την Eve.
Ο Steve είχε, βέβαια, ήδη αρχίσει να «οργώνει» τον κόσμο, ψάχνοντας τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς υπολογιστών, designers και προγραμματιστές, οι οποίοι θα έκαναν το όραμά του πραγματικότητα. Ένα από αυτούς ήταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pepsi, John Sculley.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών δεν στέφθηκε με επιτυχία, με τον δεύτερο να διώχνει τον Jobs από την ίδια του την εταιρεία, κάτι το οποίο οδήγησε άμεσα στην ίδρυση της νέας επιχείρησης του Jobs, NeXT. Ο τελευταίος λόγος ειπώθηκε από τον Jobs, αφού, μετά την αγορά της –διάσημης πια- Pixar από τη NeXT, η Apple έκανε πρόταση αγοράς της ‘νέας’ εταιρίας για 429 εκατομμύρια δολάρια, με τον Jobs ως ενδιάμεσο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple.
Mε την τεχνολογική ιστορία να «γράφει», ο Jobs λανσάρισε τον μπλε iMac G3, ξεφεύγοντας από το μπεζ των προηγούμενων συσκευών. Το 2001, το iPod γεννήθηκε, αλλάζοντας το σκηνικό της φορητής μουσικής, ενώ το iTunes, δύο χρόνια αργότερα απέδειξε τη βιωσιμότητα τέτοιας ιδέας. Το 2010, ο Jobs πρωτοπαρουσίασε την επαναστατική ταμπλέτα iPad η οποία ακόμη και σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Παράλληλα o Jobs πούλησε την Pixar για 8.3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Walt Disney Company.
Mε το νέο «χτύπημα» του καρκίνου, ο Jobs τελικά ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple στις 24 Αυγούστου του 2011, αντικαθιστάμενος από τον Tim Cook.
Eκτός από τα τέσσερά του παιδιά και τη γυναίκα του, ο Steve Jobs αφήνει πίσω ένα τεράστιο έργο για το οποίο θα τον ευγνωμονούν οι γενιές που έρχονται, και ένα μήνυμα, να κάνουν όλοι «αυτό που αγαπούν πιο πολύ».
Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής: "Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε χτίσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple".
O Μπαράκ Ομπάμα για τον Steve Jobs
«Ο Steve ήταν ένας από τους πιο πρωτοπόρους Αμερικανούς – τόσο θαρραλέος ώστε να σκέφτεται διαφορετικά, τόσο τολμηρός ώστε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και τόσο ταλαντούχος που να μπορεί να το κάνει», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του ιδρυτή της Apple. «Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή», τονίζει ο Ομπάμα.
«Φωτιά» πήρε το διαδίκτυο από την είδηση του θανάτου του
Τη θλίψη τους για τον θάνατο ενός «απίστευτου δημιουργού» εξέφρασαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook χιλιάδες άνθρωποι, θαυμαστές του συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Steve Jobs.
Λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα στο Σαν Φρανσίσκο (02:00 ώρα Ελλάδος), τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Jobs, σχεδόν το 20% των μηνυμάτων που στάλθηκαν στο Twitter περιείχαν το όνομα Steve Jobs, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Trendistic.
Ανάμεσα στα μηνύματα ήταν και ένα στο διαδικτυακό προφίλ του Μπαράκ Ομπάμα όπου η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ έγραφε: «Αναπαύσου εν ειρήνη Steve Jobs ».
Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ γράφει στο λογαριασμό του ότι ο «Steve έζησε όλες τις ημέρες της ζωής του το καλιφορνέζικο όνειρο και άλλαξε τον κόσμο αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε Steve».
Στο Facebook, ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, άφησε ένα μήνυμα στον «Τοίχο» του: « Steve ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν ν' αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις».
Μια ώρα αργότερα, 103.254 χρήστες είχαν ήδη δηλώσει την προτίμησή τους στο μήνυμα αυτό.
Αρκετές δεκάδες ομάδες με τα αρχικά RIP («rest in peace», αναπαύσου εν ειρήνη) είχαν ήδη δημιουργηθεί στις 04:30 ώρα Ελλάδος.
Ο ιαπωνικός όμιλος ηλεκτρονικών Sony, ένας βασικός αντίπαλος της Apple, εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του Στιβ Τζομπς, του "αστέρα" της ψηφιακής εποχής που θα μείνει στη μνήμη για χρόνια ολόκληρα.
"Η ψηφιακή εποχή της έχασε το αστέρι της αλλά η ευφυία και η δημιουργικότητα του Στιβ θα συνεχίσουν να εμπνέουν γενιές ονειροπόλων και σκεπτόμενων ανθρώπων", δήλωσε ο Χάουαρντ Στρίνγκερ, o διευθύνων σύμβουλος της Sony, σύμφωνα με δηλώσεις του που ανακοίνωσε ο όμιλος του Τόκιο.
Στη Σεούλ, η νοτιοκορεατική Samsung Electronics, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Apple με την οποία έχει επιδοθεί σε πραγματική δικαστική διαμάχη, απέτισε φόρο τιμής στον συνιδρυτή της Στιβ Τζομπς τον οποίο χαρακτηρίζει "μεγάλο επιχειρηματία".
"Ο πρόεδρος Στιβ Τζομπς εισήγαγε πολλές επαναστατικές αλλαγές στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και ήταν ένας μεγάλος επιχειρηματίας", δήλωσε ο επικεφαλής της Γκι Σουνγκ Σόι. "Το καινοτόμο πνεύμα του και οι αξιόλογες επιτυχίες του θα μείνουν στη μνήμη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη".
ΠΗΓΗ:Πρώτο ΘΕΜΑ