Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μάθημα στους υπουργούς με προβολές βίντεο

Προβολές βιντεοδιαλέξεων στα υπουργικά συμβούλια;
Για πολλούς υπουργούς είναι άλλη μία καινοτομία που δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει όσους γνωρίζουν πώς σκέπτεται και ενεργεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Για κάποιους είναι μια πολυτέλεια η οποία δεν συμβαδίζει με την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας.
Και για άλλους είναι απλώς μια βαρετή διαδικασία, είτε επειδή γνωρίζουν ήδη το περιεχόμενο των διαλέξεων είτε επειδή δεν συμμερίζονται τέτοιου είδους καινοτομίες. Γεγονός είναι ότι οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν πλέον μετατραπεί σε εκδηλώσεις πολυμέσων, με προβολές βίντεο, τα οποία ο κ. Παπανδρέου επιλέγει από την ιστοσελίδα ted. com, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και τη διάδοση πρωτοποριακών ιδεών.
Oπως λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, το concept των βιντεοπροβολών ταιριάζει απολύτως στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται ο Πρωθυπουργός. Οσο για το πώς έφτασε στο ted. com, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αν και κάποιες ενδείξεις υπάρχουν:
μεταξύ των προσκεκλημένων στο ted συγκαταλέγονται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού κ. Μπιλ Κλίντον και ο κ. ΤζεφΜάλγκαν, ο οποίος ήταν ένας από τους ξένους συμβούλους που είχε διοριστεί στο πλευρό του κ. Παπανδρέου προ ενός έτους.
Μακράς διαρκείας
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, όταν η παρουσίαση ενός πιλοτικού σχεδίου για την εκπαίδευση από την υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου συνοδεύτηκε από την προβολή μιας (υποτιτλισμένης) διάλεξης του σερ Κεν Ρόμπινσον με θέμα την «Επανάσταση στην εκπαίδευση». Επειτα συζητήθηκε η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Τραγική ειρωνεία: η συνεδρίαση εκείνη έπρεπε να διακοπεί και να συνεχιστεί για την επόμενη ημέρα, διαφορετικά η διάρκειά της θα ξεπερνούσε τις πέντε ώρες.
«Τροφή για σκέψη»
Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι οι προβολές θα συνεχιστούν. «Πρώτα θα δούμε ένα βίντεο, όπως κάνουμε πια» είπε και εξήγησε: «Αυτές τις διαλέξεις δεν τις παρουσιάζουμε για να υιοθετούμε όλες τις απόψεις τους αλλά για να έχουμε “τροφή” για σκέψη». Κάποιοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον. Αλλοι, όπως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προτίμησαν να μελετούν τους φακέλους που είχαν μπροστά τους. Για τους επιμελείς πάντως ο κ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια έκπληξη: εργασία για το σπίτι. Τους πρότεινε να παρακολουθήσουν μια διάλεξη με θέμα τη διαφθορά...
Τι είναι το ΤΕD

Μη κερδοσκοπικός οργανισμός,ιδρύθηκε το 1984 υπό μορφή συνεδρίου.Αρχικά συμμετείχαν πρόσωπα από τρεις χώρους: Τεχνολογία,Θέαμα,Σχέδιο,εξ ου και η ονομασία,από τα αρχικά των λέξεων Technology, Εntertainment,Design.Στο site υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 700 διαλέξεις,σε ένα εύρος θεμάτων που ξεκινά από τη δημιουργική μαγειρική του Τζέιμι Ολιβερ,περνά από την πρόταση για τη νέα διακυβέρνηση του κ.Ντέιβιντ Κάμερον και φτάνει στις ανθρωπιστικές καταστροφές της Αφρικής με ομιλητή τον Μπόνο ή της Αϊτής με τον Μπιλ Κλίντον.

Οι 3 γκουρού του προέδρου
ΣΕΡ KΕΝ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ
«Φέρτε την επανάσταση στην εκπαίδευση»
Ο σερ Κεν Ρόμπινσον ήταν επικεφαλής της επιτροπής που ίδρυσε το 1998 η κυβέρνηση Μπλερ με αρμοδιότητα την πολιτιστική και δημιουργική εκπαίδευση.Ασχολήθηκε με τη σημασία της δημιουργικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και την οικονομία και του απονεμήθηκε ο τίτλος του σερ το 2003.Στη διάλεξη που πρόβαλε ο κ.Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρει μεταξύ άλλων:«Στο Λος Αντζελες πριν από εννέα χρόνια ήλθα αντιμέτωπος με ένα εκπαιδευτικό πρότυπο που έλεγε ότι “το πανεπιστήμιο αρχίζει στο νηπιαγωγείο”. Δεν είναι έτσι! Το νηπιαγωγείο ξεκινά στο νηπιαγωγείο! Οπως έλεγε και ένας φίλος μου, ένα τρίχρονο παιδίδεν είναι μισό εξάχρονο. Υπάρχει όμως πλέον τέτοιος ανταγωνισμός για να σε δεχθούν στο σωστό νηπιαγωγείοώστε τρίχρονα παιδιά δίνουν συνεντεύξεις! Μπροστά από μια επιτροπή που εξετάζει τα βιογραφικά τους! Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο κομφορμισμός. Εχουμε φτιάξει τα εκπαιδευτικά μας συστήματα στα πρότυπα του φαστ φουντ. Πρέπει να μετακινηθούμε από το εκπαιδευτικό μοντέλο της βιομηχανικής κοινωνίας, που στηρίζεται στη γραμμικότητα, στον κομφορμισμό και στη μαζικότητα, στο μοντέλο που βασίζεται στις αρχές της γεωργικής οικονομίας. Δεν μπορείς να προβλέψεις με ακρίβεια το αποτέλεσμααλλά πρέπει να δημιουργήσεις τις συνθήκες για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων».
ΠΕΤΕΡ AΪΓΚΕΝ

«Πώς να εκθέσουμε τους διεφθαρμένους»
Το βίντεο δεν προβλήθηκε αλλά προτάθηκε από τον κ.Παπανδρέου.Ο Πέτερ Αϊγκεν είναι πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ναϊρόμπι.Εκεί διαπίστωσε την έκταση,το βάθος και τις συνέπειες της διαφθοράς.Αποχώρησε και ίδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι η δημοσιοποίησή της.Αναφέρει μεταξύ άλλων:«Δουλεύονταςως επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ναϊρόμπιδιαπίστωσα ότι η συστηματική διαφθορά υπονόμευε ό,τι προσπάθεια κάναμε. Προσπάθησα να δημιουργήσω έναν μηχανισμό ελέγχου και πάταξης της διαφθοράς. Επειτα από λίγο καιρόήλθε ένα σημείωμα από τα κεντρικά της τράπεζαςμε την εντολή να μη συνεχίσω την προσπάθεια. (...)Οταν έφυγα κατάλαβα γιατί:τα μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρούσαν ότι η διαφθορά στο εξωτερικό δεν ήταν κάτι κακό-μεταξύ αυτών και η Γερμανία. Στη Γερμανία η δωροδοκία στο εξωτερικό επιτρεπόταν. Δεν προκαλούσε λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσειςδωροδοκούσαν.
Αυτό το φαινόμενο το ονομάζω “αποτυχημένη διακυβέρνηση”.
ΣΑΪΜΟΝ ΣΙΝΕΚ
«Πώς εμπνέουν οι μεγάλοι ηγέτες»
Εχει γράψει το βιβλίο με τίτλο «Ξεκίνα με το “γιατί”» («Start with “why”»).Είναι η θεωρία του για τους επιτυχημένους ηγέτες.Σπούδασε Ανθρωπολογία,μεταπήδησε στη διαφήμιση.Αρχισε να συμβουλεύει φίλους του για το πώς να ανακαλύψουν το «γιατί» χρεώνοντάς τους αρχικά 100 δολάρια.Διδάσκει Στρατηγική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.Απόσπασμα από τη διάλεξή του: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχήμα, ένας κοινός τρόπος με τον οποίο όλοι οι εμπνευσμένοι ηγέτες του κόσμου σκέπτονται, δρουν και επικοινωνούν. Είναι ο εντελώς αντίθετος τρόπος από εκείνον με τον οποίο ενεργούν όλοι οι υπόλοιποι. Τον κωδικοποίησα και τον ονομάζω “χρυσό κύκλο”. Στο κέντρο του βρίσκεται το “γιατί”, στην ευρύτερη περίμετρο το “πώς”και στην ακόμη μεγαλύτερη περίμετρο το “τι”. Ολοι οι άνθρωποι, οι οργανισμοί, οι εταιρείες στον πλανήτη ξέρουν “τι” είναι αυτό που κάνουν. Λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν “πώς” το κάνουν. Πολύ λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν το “γιατί”και δεν εννοώ το κυνήγι του κέρδους. Εννοώ τον σκοπό, το κίνητρο, την πίστη σε κάτι. Είναι προφανές ότι με βάση αυτό το σχήμα όλοι σκεπτόμαστε από τα έξω προς τα μέσα, από το συγκεκριμένο προς το αφηρημένο, ξεκινάμε από το “τι” και καταλήγουμε στο “γιατί”. Οι εμπνευσμένοι ηγέτες όμως σκέπτονται αντίστροφα, ξεκινώντας από το “γιατί” και καταλήγοντας στο “τι”. Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνειςαλλά το γιατί το κάνεις».

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, σε μία επένδυση 600 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου προσπαθεί να προωθήσει τις πράσινες επενδύσεις, ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ευρύτερη προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.
"Αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ένα σημαντικό σημείο στην προσπάθεια αλλαγής του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου και προσέλκυσης καινοτόμων επενδύσεων", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου για το σχέδιό του για τον ελληνικό Βορρά.
Ο πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κοζάνη, όπου η παλιά μονάδα λιγνίτη παράγει περισσότερο από το 40% της ελληνικής προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση των 200 ΜW θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ. Η παραγωγική της δυνατότητα θα είναι διπλάσια από τα 80 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου Sarnia του Καναδά, που προς το παρόν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Ο κ. Αρθούρος Ζερβός, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε πως το έργο θα περιλαμβάνει και εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών πάνελ για την ολοένα αυξανόμενη εγχώρια αγορά. Δήλωσε πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, αναζητά στρατηγική συνεργασία με έναν διεθνή πάροχο τεχνολογίας και υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας.
Η προτεινόμενη συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη SunEdison, τη θυγατρική στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας της αμερικανικής εταιρίας μικροεπεξεργαστών MEMC, απορρίφθηκε τον προηγούμενο μήνα λόγω ανησυχιών για συμμόρφωση με τους κανονισμούς προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Ως εισηγμένη εταιρία επιλέξαμε να ξεκινήσουμε έναν διεθνή διαγωνισμό για το έργο της Κοζάνης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια", δήλωσε ο κ. Ζερβός.
Σημείωσε επίσης ότι η ΔΕΗ αναμένει να κλείσει συμφωνία με έναν στρατηγικό εταίρο κατά το 2011. Το σχέδιο της Κοζάνης θα αρχίσει να λειτουργεί το 2013.
Η ΔΕΗ αναπτύσσει ακόμα ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, στη Νότια Ελλάδα, επίσης κοντά σε μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη.
"Συμβάλλει το γεγονός ότι η υποδομή του δικτύου υπάρχει ήδη σε αυτές τις περιοχές", δήλωσε ο κ. Ζερβός,
Εκτός από τη SunEdison, ενδιαφέρον φέρονται να έχουν δείξει ακόμα Κινέζοι και Γερμανοί επενδυτές, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία ως προς την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων, παρότι παρέχει επιδοτήσεις για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια.
Οι ιδιώτες επενδυτές αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων πάρκων ή για την επέκταση υπαρχουσών εγκαταστάσεων, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα ίσως οδεύει προς την κρατική χρεοκοπία

ΠΗΓΗ:EURO2DAY

ΣΧΕΔΙΟ SUGA

Απόβαση σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο περιλάμβανε το σχέδιο «Suga» που είχε καταστρώσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Απόβαση σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο περιλάμβανε το σχέδιο «Suga» που είχε καταστρώσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα», η οποία προετοιμάστηκε την περίοδο 2002-2003 στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποδυνάμωση και πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ».

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν στοιχεία γύρω από τη «Βαριοπούλα», είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο ότι η όλη επιχείρηση περιλάμβανε την πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, με θερμά επεισόδια στον εναέριο χώρο και στα ύδατα του Αιγαίου.

Η εφημερίδα γράφει ότι έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως η χούντα που ετοίμασε το σχέδιο «Βαριοπούλα» είχε για στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο. Όλα αυτά, μετά από διαταγή του τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες αποκαλούνται στο έγγραφο, όπως ονομάζονται και επισήμως στην Τουρκία, «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα».

Στην εν λόγω διαταγή ζητείται να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν συζήτηση επί του σχεδίου Βαριοπούλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο «Suga» που ήταν το ναυτικό τμήμα της «Βαριοπούλας», «προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα». Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης».

Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002 και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας».

Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Suga», αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση. Γίνεται λόγος για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι «οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο «Suga» συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το θρίλερ της αναδιάρθρωσης

Η λύση για την Ελλάδα πάει «πακέτο» με την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο θέλοντας να βάλει τέλος στις φήμες περί μυστικών συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους μεταξύ Αθήνας- Βρυξελλών και Βερολίνου από όπου ξεκίνησε το νέο θρίλερ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Την περασμένη Τετάρτη, εκεί όπου έμοιαζαν όλα ήρεμα, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Ζeit» περί «αναπρογραμματισμού» του ελληνικού χρέους άναψε φωτιές στις αγορές. Πυροδότησε νέο κύκλο πωλήσεων ελληνικών ομολόγων οδηγώντας και πάλι σε άνοδο τα spreads που είχαν υποχωρήσει μετά τις συνόδους των υπουργών Εurogroup και Εco/Fin όπου συζητήθηκε η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ και μάλιστα με καλύτερους όρους, δηλαδή χαμηλότερο επιτόκιο.
Η γερμανική εφημερίδα, την οποία την επομένη ακολούθησαν οι «Financial Τimes», υποστήριξε ότι η άνοδος των spreads προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μείωση του δημόσιου χρέους. Η ιδέα που υποστήριξαν προβλέπει τον δανεισμό των περιφερειακών χωρών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την επαναγορά των δικών τους ομολόγων σε φθηνότερες τιμές.
Παιχνίδι των αγορών
Η λογική απλή. Επειδή οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν πέσει και ένας τίτλος π.χ. των 10.000 ευρώ πωλείται αντί 6.500 ή 7.000 ευρώ, η Ελλάδα με τα χρήματα του Ταμείου μπορεί να αγοράσει πίσω τα ομόλογα αυτά σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία και να κερδίσει μειώνοντας ισόποσα το χρέος της. Επιπλέον, θα επωφεληθεί από τον περιορισμό της δαπάνης για τόκους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από άλλες χώρες με υψηλά spreads όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Οι ιδέες αυτές όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά προκάλεσαν μπαράζ διαψεύσεων από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, με αποκορύφωμα τη δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρέν, Αμαντέου Αλταφάζ, ότι «πρόκειται για ανοησίες» και τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο ότι «οι απόψεις αυτές δεν είναι ούτε χρήσιμεςούτε έξυπνες». Δηλαδή στην ουσία πρόκειται για ένα παιχνίδι των αγορών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ότι οριστική απόφαση για το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου αλλά και για το επιτόκιο θα υπάρξει στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η μείωση του κόστους δανεισμού ασφαλώς αποτελεί για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οποιοδήποτε σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή αναχρηματοδότησης του συνολικού χρέους της χώρας θα πρέπει να γίνει με χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά. Διότι μόνο έτσι, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, « θα διαλυθούν οι ανησυχίες των αγορών, περί αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, η οποία συντηρεί τη σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης ». Ενώ για την επιμήκυνση η θετική «ετυμηγορία» των Βρυξελλών είναι ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, για την αναπροσαρμογή του επιτοκίου αναμένεται σκληρό «παζάρι» με φόντο πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από ελληνικής πλευράς. Η χώρα μας προσδοκά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας από τέσσερα σε 11 χρόνια αλλά και μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα από 5,2% σε 3%-3,5%.
ΠΩΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ

Τη λύση της αναδιάρθρωσης με επαναγορά χρέους επέλεξαν χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην κρίση της δεκαετία του ΄80 Η Βραζιλία και το Μεξικό αγόρασαν άτυπα από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία. Στην περίπτωσή τους αποδείχθηκαν επιτυχείς, καθώς οι κάτοχοι των ομολόγων, κυρίως τράπεζες, είχαν ήδη γράψει στα βιβλία τους τη ζημιά και με την πώληση των ομολόγων έπαιρναν κάτι πίσω.

Στην περίπτωση της Ευρώπης τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ελληνικά ομόλογα τα γράφουν στα βιβλία τους στην τιμή που τα έχουν αγοράσει.
Ευελπιστούν δηλαδή ότι στη λήξη θα πάρουν πίσω το κεφάλαιό τους. Αν τα πουλήσουν πριν από τη λήξη σε χαμηλότερη τιμή θα πρέπει να γράψουν τις ζημιές τους, κάτι που δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να κάνουν.
Υπάρχει όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει αγοράσει ελληνικούς τίτλους αξίας που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι της τάξεως των 30-35 δισ. ευρώ, ενώ άλλες ανεβάζουν το ποσό στα 50 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι συνολικά έχει στο χαρτοφυλάκιό της 76 δισ. ευρώ ομόλογα από Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο διακινείται στο 70% της ονομαστικής του αξίας, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει πίσω τα ομόλογα της ΕΚΤ και να μειώσει το χρέος της κατά 15 δισ. ευρώ. «Η μείωση αυτή σε συνολικό χρέος της τάξεως των 325 δισ. ευρώ δεν κάνει μεγάλη διαφορά, ούτε μειώνει σημαντικά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ που σήμερα βρίσκεται στο 140%» σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι.
Βεβαίως, η μείωση του χρέους συμβάλλει και στον περιορισμό της υψηλής δαπάνης για τόκους που υπονομεύει την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος. Μια μείωση του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώνει περί τα 700 εκατ. ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο για τόκους, δηλαδή περίπου όσα προσδοκά να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο από την αύξηση του ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχέδιο αναδιάρθρωσης Ελληνικού χρέους

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί σεναρίων έμμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται ως εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ αναφέρει ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Ντερ Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, βασικά σημεία του οποίου προδημοσίευσε το ‘Spiegel-Online’.
Σύμφωνα με το περιοδικό, «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ». Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ.Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας.
«Το σχέδιο-Ρέγκλινγκ έχει καλές προοπτικές να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ως μέρος ενός συνολικού πακέτου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την πρόταση στην τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις αυτές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση». Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του γερμανικού υπ.Οικονομικών αναφέρεται με τη δήλωση «αυτή είναι μία καλή ιδέα».
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του διευθυντή του «EFSF», σύμφωνα με το Spiegel είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και - σημαντικότερο - δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές αφού κανείς δεν θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του».
Βάσει του σχεδίου, το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.
Το Spiegel επισημαίνει ότι ο κΡέγκλινγκ είχε επεξεργαστεί με επιτυχία αντίστοιχο σχέδιο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων κατ΄εντολήν του ΔΝΤ στη δεκαετία του 90

ΠΗΓΗ:EURO2DAY

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Ο μισθός μου στο κράτος»

ΣΕ ΜΙΑ εποχή όπου όλοι γνωρίζουν την Τζούλια και ελάχιστοι τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους αυτού του τόπου, σήμερα ας κάνουμε τη διαφορά.
Και ας ασχοληθούμε με μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Κανείς δεν τη συζήτησε, κανείς δεν τη σχολίασε, κανείς δεν της έδωσε τη σημασία που της αρμόζει.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ζήτησε διακοπή της μισθοδοσίας του.
Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του Αlter:
«Η Εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και την προσπάθεια που γίνεται.
Θεωρώντας ότι εγώ δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω, ζήτησα να επιστραφεί ο μισθός μου στο κράτος.

Μια συμβολική κίνηση την οποία έκαναν και άλλοι άνθρωποι.
Σκέφτηκα αφού την κάνει μια ευρωβουλευτής, γιατί να μην την κάνει και ένας επίσκοπος!».

(Να σημειώσω εδώ ότι το ίδιο έπραξε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, βάζοντας όμως την παράμετρο να μη φορολογηθούν οι επαρχιακές μητροπόλεις!)
Η είδηση με κέντρισε και άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο ποιος είναι αυτός ο Ανθρωπος. Ακόμα περισσότερο με κέντρισαν τα ευρήματα της έρευνάς μου.
Μεταφέρω εδώ μέρος του βιογραφικού του (ολόκληρο θα χρειαζόμασταν τρεις σελίδες της εφημερίδας):
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο

της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ηarvard. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μελέτη της Μηχανικής των Ρευστών και της Μαθηματικής Φυσιολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό.
ΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ σπουδές του στο κοινό πρόγραμμα αυτών των δύο πανεπιστημίων επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Αντικείμενό τους ήταν
η αιμοδυναμική μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιάς και αγγείων) με χρήση Μηχανικής των Ρευστών και Eφαρμοσμένων Μαθηματικών. Συγκεκριμένα,
ασχολήθηκε με την επινόηση, το σχεδιασμό και τη μελέτη μιας μη αιματηρής μεθόδου διαγνώσεως βαλβιδικών παθήσεων με τη μέθοδο της ακουστικής ανάλυσης !
Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο αγγειολογικό εργαστήριο του Νew Εngland Deaconess Ηospital στην Αμερική. Παράλληλα εργάστηκε ως επιστήμων στη ΝΑSΑ.
Δίδαξε σε σεμινάρια του Χάρβαρντ και στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης.
Η επιστημονική και ερευνητική ενασχόλησή του με τον φυσικό κόσμο και τον άνθρωπο και η προσωπική του αναζήτηση οδήγησαν αυτό τον κορυφαίο επιστήμονα στην Ορθοδοξία. Σπούδασε Θεολογία στη Βοστώνη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το 1989, γίνεται πρώτα μοναχός, έπειτα διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος. Από το 1990 μέχρι το 2004 διακονούσε ως εφημέριος το αγιορείτικο μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στον Βύρωνα.
Το 2004 εκλέγεται Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ενώ πριν από δύο χρόνια αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΑΥΤΟΣ Ο λαμπρός επιστήμων απαρνήθηκε τιμές, δόξες και πλούτη και στράφηκε στην Εκκλησία. Ο μισθός του είναι μικρότερος από 2.000 ευρώ. Αυτό τον μισθό δωρίζει στο κράτος, για να συμβάλει όπως μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και όπως λέει:
«Αυτό είναι μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών της πατρίδας μας».

Σεβασμιότατε, με ταπεινότητα το χέρι σας φιλώ!

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Θέμα επιτοκίκων δανεισμού της χώρας μας

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν δευτερεύουσα σημασία και ότι το σημαντικότερο είναι να μπορούμε να δανειστούμε. Δεν θα συμφωνήσουμε! Τα επιτόκια είναι πρωτεύον και όχι δευτερεύον θέμα. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μία προοπτική αποπληρωμής του χρέους κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με υψηλά επιτόκια...
Στις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας αν η λύση που θα προταθεί θα είναι όντως βιώσιμη ή αν θα πρόκειται για μία ακόμη μεσοβέζικη λύση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση που λάβουν για άλλη μία φορά ημίμετρα, οι αγορές θα γίνουν πιο επιθετικές στη συνέχεια.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδίδουν τη μέχρι σήμερα αδράνειά τους στην έλλειψη εμπειριών από το παρελθόν. Είναι μία φθηνή δικαιολογία που αναδεικνύει ξεκάθαρα το έλλειμμα ισχυρών πολιτικών ανδρών (και γυναικών) στη σύγχρονη Ευρώπη. Ακόμη κι ένας νέος επενδυτής γνωρίζει ότι οι αγορές θα εκμεταλλευτούν και την παραμικρή ευκαιρία που θα προσφέρει κάποιος για κερδοσκοπία. Και δεν γνώριζαν κάτι σχετικό τόσο σπουδαίοι τραπεζίτες που διαφεντεύουν τις τύχες της Ευρώπης;
Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Δεν υπάρχει η παραμικρή βάση για να στηρίξει κανείς επιχειρήματα που να προσδίδουν ασχετοσύνη σε όσους διαχειρίστηκαν την κρίση. Ένα παιγνίδι παίχτηκε που είχε σκοπό να υποτάξει τους πάντες στις διαθέσεις της Γερμανίας. Κι είναι κάτι που η Ευρώπη δεν πρέπει στο μέλλον να το συγχωρέσει στην κυρία Μέρκελ και στους πολιτικούς της εταίρους. Τώρα βλέπουν ότι η φωτιά έχει φτάσει και στη δική τους αυλή και υποχωρούν άτακτα...
Είμαστε όμως σίγουροι ότι υποχωρούν; Ή θα θέσουν όρους και προϋποθέσεις που θα ισοδυναμούν με οριστική παράδοση των αδυνάτων στις ορέξεις τους; Η μέχρι σήμερα στάση τους δεν μας κάνει αισιόδοξους ότι θα πρόκειται πράγματι για μία λύση στα μέτρα των πολιτών του μεσογειακού νότου. Αν οι φόβοι μας επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για μία μη βιώσιμη λύση και αυτό θα το αντιληφθούν γρήγορα οι ύαινες που καιροφυλακτούν να σκίσουν με τα νύχια τους το ευρώ...
Το κρίσιμο σημείο στο νέο σχέδιο είναι τα επιτόκια. Είναι άλλο πράγμα να συζητάμε για επιτόκια της τάξης του 3% και άλλο για επιτόκια 6% και 7%. Το 6% δεν βγαίνει με τίποτα. Είναι μάταιος κόπος. Εξυπηρετεί, φυσικά, τους δανειστές, δηλαδή τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, αλλά είναι καταστροφικό για τις Οικονομίες του μεσογειακού νότου.
Ας μην λένε, λοιπόν, κάποιοι ότι δεν μας ενδιαφέρει το επιτόκιοΕίναι εκείνο που μας νοιάζει περισσότερο απ’ όλα Αν είναι να μας βάλουν σε ένα μαντρί και να μας φυλακίσουν για τα επόμενα 100 χρόνια, τότε ίσως είναι προτιμότερο να δηλώσουμε πτωχοί Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουμε ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα ξανασηκώσουμε το κεφάλι μας Αν όμως αποδεχτούμε ένα τοκογλυφικό σενάριο, τότε είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε τα πάντα...
Πηγή:Θανάσης Μαυρίδης capital

Ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε πως υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα

Παρασκηνιακές συζητήσεις με θέμα τα ελληνικά κεφάλαια της ποντοπόρου ναυτιλίας βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εφοπλιστικών κύκλων και κυβέρνησης. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι η προσέλκυση των εφοπλιστικών κεφαλαίων, είτε για επενδύσεις είτε για άλλες δραστηριότητες χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.
Το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επισκέφθηκε χθες τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε μαζί του, παρουσία και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Διαμαντίδη, μια συζήτηση που διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήματα και προτάσεις υποβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους εφοπλιστές να επενδύσουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία. Οι εφοπλιστές, από την πλευρά τους, υπογράμμισαν στον κ. Παπανδρέου ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβαν το ότι θα πρέπει το Λιμενικό Σώμα να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας.
Σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των κεφαλαίων των εφοπλιστικών επιχειρήσεων η Ενωση Εφοπλιστών ζήτησε ευθέως από τον κ. Παπανδρέου να εξεταστεί ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και πρότειναν ειδικότερα να έχουν τα εφοπλιστικά κεφάλαια την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που έχουν τα ξένα κεφάλαια που επενδύονται στη χώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου δεν δεσμεύτηκε για κάτι, είπε όμως ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα των εφοπλιστών.
«Ζήτηση» για τα εφοπλιστικά κεφάλαια και στο Λονδίνο
Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση εξελίσσονται άλλα επεισόδια του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού δράματος με ελληνικό ενδιαφέρον και πρωταγωνιστές από τον εφοπλιστικό κλάδο.
Ενα από αυτά τα επεισόδια βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο, όπου η απειλή κραδασμών είναι αισθητή και η κινητικότητα του τραπεζικού τομέα έντονη. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Royal Βank of Scotland (RΒS), τράπεζα η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης υπό την πίεση ζημιών της τάξεως των 28 δισ. στερλινών στις αρχές του 2009 και τελικά «διεσώθη» με παρέμβαση της κυβέρνησης του κ. Γκόρντον Μπράουν. Σήμερα η τράπεζα υπό την απειλή του νέου κύματος της κρίσης έχει ξεκινήσει έναν παρασκηνιακό αγώνα εξασφάλισης ρευστότητας με κάθε δυνατό μέσον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της τράπεζας έχουν ήδη προσεγγίσει το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου, το οποίο είχε επωφεληθεί από τις πιστωτικές διευκολύνσεις που παρείχε η RΒS υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων και την οδήγησαν στην καταστροφή, εκβιάζοντας ουσιαστικά και αξιώνοντας την επιστροφή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο Λονδίνο για την τόνωση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Σε μια περίοδο κατά την οποία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απειλείται από κλυδωνισμούς οι εξελίξεις στο Λονδίνο ενδέχεται να αποδειχθούν και πάλι καθοριστικής σημασίας.
Σημειώνεται πάντως ότι πολλά από τα ελληνικά κεφάλαια του Λονδίνου είχαν οδηγηθεί σε φυγή αφότου αυξήθηκε ο φόρος των τόκων καταθέσεων στο επίπεδο του 35% μετά την κρίση που κλόνισε πέρυσι και πρόπερσι τις βρετανικές τράπεζες.
Πέραν όλων αυτών, ένα βασικό ζήτημα που έθεσαν οι εφοπλιστές στον κ. Παπανδρέου ήταν η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ούτως ώστε να υπάρξει ελληνικό εκπαιδευμένο προσωπικό για τη στελέχωση των πληρωμάτων. Το αίτημα αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο από τον Πρωθυπουργό.
Η συνάντηση πάντως έγινε αντικείμενο σχολιασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ κ. Ι. Πλακιωτάκης είπε: «Ο Πρωθυπουργός λίγο αργά θυμήθηκε πως υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 15 μήνες μέχρι να συνειδητοποιήσει τη σημασία της, το ότι δηλαδή αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και παγκόσμια δύναμη. Χρειάστηκαν μήνες άστοχων πειραματισμών και παλινωδιών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται».
Πηγη:ΤΟΒΗΜΑonline

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙΑΣ

Το στόμα του δεν έσταξε μέλι ποτέ για τους «σοφούς» της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αυτούς άλλωστε θεωρεί ως ηθικούς αυτουργούς της τρέχουσας κρίσης που απειλεί τα θεμέλια του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο λόγος για τον Μαρκ Φάμπερ, τον Ελβετό «γκουρού» των αγορών που έγινε διάσημος όχι μόνο για τις αιρετικές απόψεις του, που τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων της απαισιόδοξης σκέψης στις αγορές, αλλά και για την έγκαιρη πρόβλεψή του για το ράλι στα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες αγορές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας.

Κακώς κείμενα
Η «Η» τον βρήκε και πάλι στην βόρεια Ταϊλάνδη, σε μια έπαυλη μετα-αποικιακού ρυθμού όπου ζει με την τέως αεροσυνοδό σύζυγό του, πάντα πρόθυμο να θίξει τα κακώς κείμενα στις αγορές και να δώσει συμβουλές σε ευήκοα ώτα. «Μην κοιτάτε το δέντρο και χάνετε το δάσος», είναι ο πρώτος χρησμός του για τα τελευταία επεισόδια της κρίσης. Όπως επισημαίνει, τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ, όπως η πτώχευση της Lehman Brothers, η εσπευσμένη πώληση της Merrill Lynch στην Bank of America και η κρατικοποίηση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG, δεν αποτελούν το πρόβλημα αλλά απλώς ένα σύμπτωμα του πραγματικού προβλήματος: της τεράστιας φούσκας μοχλευμένου χρήματος που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed τα τελευταία 25 χρόνια.

«Το σύστημα είναι διεφθαρμένο μέχρι το κόκαλο κι έχει ως κινητήριο δύναμη την απληστία και την αδιαφορία, οι οποίες ενθαρρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Fed», τονίζει ο κ. Φάμπερ κατηγορώντας ευθέως τόσο τον νυν επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, όσο και τον επί σειρά ετών προκάτοχό του, Άλαν Γκρίνσπαν, για ανεύθυνη νομισματική πολιτική.

Όταν, λέει, για ένα τόσο μεγάλο διάστημα τα πραγματικά επιτόκια στην αγορά είναι αρνητικά, τότε είναι αναμενόμενο να προκύψουν υπερβολές, ωσάν αυτές για τις οποίες είχε προειδοποιήσει ήδη από το 1997 ο ίδιος ο Γκρίνσπαν, χωρίς ωστόσο να κάνει τίποτε.

Υπερβολές
Αποτέλεσμα αυτών των υπερβολών είναι η δημιουργία μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος φούσκας μοχλευμένων κεφαλαίων πάνω σε σαθρά θεμέλια. Τα παθήματα των αμερικανικών επενδυτικών οίκων αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα, τονίζει ο κ. Φάμπερ: «Η Lehman Brothers είχε αξία κεφαλαιοποίησης 20 δισ. δολάρια, με την οποία υποστήριζε συνολική μόχλευση 600 δισ. δολαρίων».

Κατάρρευση
Όπως επισημαίνει, η κατάρρευσή της ήταν αναμενόμενη. Το ίδιο και τα προβλήματα στον πρόσφατο «γάμο» της Merrill Lynch (ML) με την Bank of America (BofA). Ο κ. Φάμπερ εκφράζει αμφιβολίες για το μοντέλο της συγχώνευσης των ανεξάρτητων χρηματιστηριακών εταιρειών με τις εμπορικές τράπεζες που προωθείται το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ.

«Η αγορά της ML από την BofA δεν προέκυψε μέσα από ένα σαφές επιχειρηματικό πλάνο, αλλά ενορχηστρώθηκε από την Ουάσιγκτον, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος», τονίζει. Εξάλλου, προσθέτει, η προηγούμενη εξαγορά επενδυτικού οίκου (Charles Schwab) από τη BofA είχε αποτύχει. Τα επεισόδια της Lehman, της ML, της AIG είναι σημαντικά αλλά όχι αποφασιστικής σημασίας, σημειώνει ο κ. Φάμπερ, θεωρώντας τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει οι αμερικανικές αρχές πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης (μειώσεις επιτοκίων, κρατικοποιήσεις, χρηματοδότηση προβληματικών επιχειρήσεων) χρεοκοπημένες. Αν συνεχιστούν όμως αυτές οι τακτικές, λέει, η πιο εκκωφαντική χρεοκοπία θα είναι αυτή των ΗΠΑ! Με το συνολικό χρέος της αμερικανικής οικονομίας να είναι τουλάχιστον 5-6 φορές το ΑΕΠ, οι ΗΠΑ δεν δικαιούνται πλέον τη βέλτιστη (ΑΑΑ) αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Υποβάθμιση
Αν οι οίκοι αξιολόγησης, όπως οι Moodys, Standard & Poors και Fitch, έκαναν τη δουλειά τους ανεπηρέαστοι, οι ΗΠΑ θα είχαν ήδη υποστεί πιστοληπτική υποβάθμιση. Τελικά, λέει ο κ. Φάμπερ, η οικονομία των ΗΠΑ θα χρεοκοπήσει και κρατικοποιήσεις όπως αυτή της AIG ή των δύο προβληματικών πρωταθλητών της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων. Freddie Mac και Fannie Mae, την οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού...

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΙΣΙΑONLINE

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου της δημοκρατίας

Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών. Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ. Συμμερίζομαι την αγωνία των συμπολιτών μας που γίνονται φτωχότεροι και βυθίζονται στην ανασφάλεια. Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας. Η πολιτεία, οφείλει να επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις για να υποχρεώσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν, να δηλώσουν την περιουσία τους. Αγαπητοί συμπολίτες, Η σκέψη μου είναι στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Που υποφέρουν από ασθένειες, από μοναξιά, από ανέχεια. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σύνθετες και αν είναι οι απαντήσεις που απαιτούνται, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα με ιστορία και αντοχές σε πολύ μεγαλύτερες τρικυμίες. Στέλνω τις θερμότερες ευχές μου στους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν, στους στρατιώτες μας που υπηρετούν στα σύνορα, στον ελληνισμό της διασποράς, σε όλους όσοι δεν μπορούν να είναι σήμερα μαζί με τους δικούς τους. Εκφράζω ολόψυχα την ελπίδα το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά.