Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μία μετοχή Εθνικής ή ένα... σουβλάκι;

Θέλετε να φάτε ένα σουβλάκι καλαμάκι ή μήπως με τα ίδια λεφτά προτιμάτε να αγοράσετε μία... μετοχή της Εθνικής Τράπεζας; Οχι, δεν σας κοροϊδεύουμε, όντως 1,60 ευρώ κόστιζε προχθές η μετοχή της Εθνικής! Αν μάλιστα προτίθεστε να φάτε γύρο με πίτα, με τα 2 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε πάνω από... 8 (!) μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας ή 6 μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δεν κάνουμε πλάκα.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που καλά κάνουν και δεν ασχολούνται καθόλου με το χρηματιστήριο, δεν διανοούνται καν σε τι εξευτελιστικά χαμηλό επίπεδο έχουν πέσει οι μετοχές των τραπεζών. Η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που έχει ουσιαστικά στην κατοχή της αν θέλει τα μισά χωράφια της Ελλάδας ως υποθήκες μη εξυπηρετούμενων δανείων, άξιζε προχθές στο χρηματιστήριο ολόκληρη μόνο... 302 εκατομμύρια!!! Με 152 εκατομμύρια, δηλαδή, μπορούσε κανείς να αποκτήσει άνω του 50% των μετοχών της! Είναι απίστευτο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που πριν από μερικούς μήνες όλοι το παίνευαν για την εξαιρετική ρευστότητα που είχε, προχθές άξιζε... 95 εκατομμύρια - όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ολόκληρη η τράπεζα δική σας με 95 μόνο εκατομμύρια ή αν δυσκολεύεστε λίγο οικονομικά, με μόλις 48 εκατομμυριάκια αποκτάτε πάνω από το 50% των μετοχών και κάνετε ό,τι θέλετε με την τράπεζά σας!
Θυμάστε που η Εθνική Τράπεζα είχε ξοδέψει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει την τουρκική Φινανσμπάνκ; Ε, λοιπόν, τώρα ολόκληρη η Εθνική αξίζει... 1,6 δισ.!
Μην ετοιμάζεστε πάντως να αρχίσετε να επιχειρηματολογείται ότι δήθεν η Εθνική, η ΑΤΕ και το ΤΤ κατάντησαν έτσι επειδή το Δημόσιο ασκεί τον έλεγχο σ' αυτές, γιατί οι εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι δυσάρεστες. Ξέρετε πόσο αξίζουν οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας; Προχθές η συνολική αξία της Αλφα, της Γιούρομπανκ, της Μαρφίν και της Πειραιώς, και των τεσσάρων μαζί, μόλις ξεπερνούσε το... ενάμισι όλο κι όλο δισεκατομμύριο! Μόνο 500 εκατομμύρια έκανε η Αλφα, 350 εκατομμύρια η Γιούρομπανκ, 443 η Μαρφίν και ούτε 275 η Πειραιώς!
Ολες μαζί και οι επτά τράπεζες που προαναφέρθηκαν, οι οποίες συναποτελούν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, δεν άξιζαν προχθές ούτε τριάμισι δισεκατομμύρια! Τριάμισι δισ. ευρώ όλες οι ελληνικές τράπεζες! Δεν το χωράει νους ανθρώπου.
Για να έχουμε μια εικόνα για το μέγεθος της καταβαράθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο απόψε θα δεχτεί βίαιο χτύπημα από τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης -δηλαδή της Γερμανίας!- για το "κούρεμα" της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρκεί να αναφέρουμε το εξής πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο: Πριν από τέσσερα χρόνια, πριν ξεσπάσει δηλαδή η χρηματοπιστωτική κρίση, τον Οκτώβρη του 2007 οι επτά ελληνικές τράπεζες, που προχθές άξιζαν 3,49 δισ. ευρώ, άξιζαν... 67 δισεκατομμύρια! Αξιζαν δηλαδή 19 (!) φορές περισσότερο στο χρηματιστήριο από όσο αξίζουν σήμερα.
Αν πάλι δεν θέλετε να αγοράσετε όλες τις τράπεζες της χώρας με 3,5 δισ. ευρώ, έχετε κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Τι θα λέγατε να αγοράζατε π.χ. την εταιρεία ηλεκτροδότησης όλης της χώρας, τη ΔΕΗ, μαζί με τις εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που παρέχουν νερό σε πάνω από 5.000.000 ανθρώπους; Θέλετε μήπως να σας προσθέσουμε και τα λιμάνια της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας - δηλαδή τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ);
Μη διστάζετε, τζάμπα είναι! Δεν κοστίζουν ασύλληπτα ποσά, όπως φαντάζεστε. Ηλεκτρικό, νερό και λιμάνια, όλα μαζί, κοστίζουν μόλις... 2,2 δισεκατομμύρια - και εννοούμε το 100% των μετοχών τους! Με 1,1 δισεκατομμυριάκι δηλαδή μπορείτε να αγοράσετε το 50% συν κάτι των μετοχών τους και να γίνετε ο άρχοντας που καταδικάζει στο σκοτάδι ή στη δίψα δέκα ή πέντε εκατομμύρια ανθρώπους - κι έχετε και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για πάρτη σας! Με ένα δισεκατομμύριο! Εκεί φτάσαμε...
Προπαγάνδα
Το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων

Ακούει ο κοσμάκης "ιδιωτικοποιήσεις" και φαντάζεται ότι αρκεί να πουλήσει το κράτος τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ ή τον ΟΛΠ για να ξεχρεώσει η Ελλάδα. Κανένας, όμως, από εκείνους που του κάνουν πλύση εγκεφάλου γι' αυτήν τη δήθεν "λύση" των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, δεν του εξηγεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν προχθές κάτω από 1,4 δισ. ευρώ, ότι ολόκληρη η ΕΥΔΑΠ άξιζε στο χρηματιστήριο μόλις... 318 εκατομμύρια, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς άξιζε μόνο 318 εκατομμύρια. Για ποια λύση του οικονομικού προβλήματος μέσω της εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κάνουν λοιπόν λόγο; Φως, νερό, λιμάνια δεν πιάνουν όλα μαζί ούτε... 2 (δύο!) δισεκατομμύρια. Προπαγανδιστική απάτη είναι όλη αυτή η ιστορία.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ.gr

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Haircut 50%: Οι συνέπειες για καταθέσεις, δάνεια, τράπεζες, συντάξεις και ταμεία

Απολύτως ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο θα είναι το «κούρεμα» του χρέους, διαβεβαιώνουν οι Ελληνες τραπεζίτες.
Αντίθετα οι δανειολήπτες θα υποστούν μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς αφενός οι αναδιαρθρώσεις δανείων θα είναι ακόμα δυσκολότερες, ενώ αφετέρου οι τράπεζες θα διεκδικούν με μεγαλύτερη πίεση την πληρωμή των οφειλών τους.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» της τάξης του 50% θα προκαλέσει έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα τους κοστίσει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.
Και ενώ οι συζητήσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχουν πάρει «φωτιά», η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και «πάνε» τις λύσεις στο τέλος του μήνα, ενώ οι κερδοσκόποι συνεχίζουν το πάρτι.
«Θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις και να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας και συνεχίζει: Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης απασχολεί πλέον τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης και δρομολογούνται ρυθμίσεις στην ΕΕ για την κεφαλαιακή ενίσχυση όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.
Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης EFSF και γίνονται συζητήσεις για να ενισχυθεί με 200 δισ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια (σήμερα στα 440 δισ. ευρώ). Τώρα αν η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε οδεύουν προς πλήρη κρατικοποίηση, αφού η συμμετοχή του ΤΧΣ θα γίνει με κοινές μετοχές. Στην περίπτωση που η στήριξη έρθει από τον EFSF, δηλαδή αν ισχύσει για τις ελληνικές τράπεζες ό,τι ισχύσει για τις ευρωπαϊκές, τότε η συμμετοχή θα γίνει με προνομιούχες μετοχές.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα -και μη υλοποιηθέντα- της 21ης Ιουλίου 2011, η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI, δηλαδή την αναδιάταξη του χρέους κατά 21%, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα 6μηνου και επιβάρυνε κεφαλαιακά τις ελληνικές τράπεζες με 5 δισ. ευρώ.
Θα ζητήσουν βοήθεια
Οι Ελληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως «διαχειρίσιμη» την κατάσταση, όμως «κούρεμα» της τάξης του 50% θα τους κόστιζε επιπλέον -τουλάχιστον- 15 δισ. ευρώ, ποσό που στις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι διαχειρίσιμο.
Θα αναγκαστούν λοιπόν να ζητήσουν «βοήθεια» από το ΤΧΣ, προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά, όμως έτσι θα οδηγηθούν σε πλήρη κρατικοποίηση, που θα σημάνει ταυτόχρονα την πλήρη απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και μεγάλες απώλειες για τους μετόχους.
ΤΙΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΧΣ
Εγγυημένες οι καταθέσεις των πολιτών
Οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και ασφαλείς στις τράπεζες, ακόμα και αν αυτές περάσουν σε κρατικό έλεγχο μέσω του ΤΧΣ.
Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αφού και το ΤΧΣ διασφαλίζει την εγγύησή τους.
Ωστόσο, ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει συνέπειες για τους καταθέτες, ωστόσο είναι πιθανόν η κινδυνολογία να οδηγήσει καταθέτες, για ψυχολογικούς λόγους, σε αναλήψεις.
Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, αυτοί θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν «κλειστές» τις βάνες χρηματοδότησης. Εξάλλου και σήμερα οι χορηγήσεις είναι ελάχιστες, αφού «λεφτά δεν υπάρχουν».
Μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δραστικές και μεγάλης έκτασης περικοπές στα κόστη τους.
Αυτό θα σημάνει συρρίκνωση του δικτύου, περικοπές σε μισθούς, απολύσεις προσωπικού.
Επίσης ?όπως προβλέπεται και από το Μνημόνιο? θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις συμμετοχών που δεν άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ενώ στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους θα οδηγηθούν και στην πώληση τραπεζικών συμμετοχών, όπως είναι θυγατρικές τους σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
HAIRCUT 50%
Δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις, χάνουν τη μισή περιουσία τους τα Ταμεία
Στο μισό θα πέσει η περιουσία των Ταμείων σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους. Ετσι η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων από τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι σήμερα, θα περιοριστεί στα 12 δισεκατομμύρια.
Σημειώνεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του 21% που αποφασίστηκε το καλοκαίρι. Δόθηκε δηλαδή το δικαίωμα της επιλογής για το κατά πόσο θα λάβουν μέρος στη διαδικασία (με την πλειονότητα των φορέων να απάντα πάντως θετικά).
Σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί ένα μεγαλύτερο «κούρεμα», τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει εκ νέου να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν. Θα χρειαστεί δηλαδή να συνεδριάσουν εκ νέου οι διοικήσεις για να καθοριστεί το αν θα λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Οχι ρευστοποίηση
Πάντως ακόμα και αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν πρόκειται στη συνέχεια να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση ομολόγων (καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαν μεγάλες απώλειες). Ουσιαστικά οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καταβολή των συντάξεων (θέμα που, όπως διαβεβαιώνουν διοικητές Ταμείων, δεν εξαρτάται από τη ρευστοποίηση των ομολόγων, αλλά από τα έσοδα των Ταμείων).
Με βάση τον σχεδιασμό οι ασφαλιστικοί φορείς θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες με εναλλακτικούς τρόπους, όπως είναι ο εσωτερικός δανεισμός. Ηδη το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν πάρει απόφαση για «δανεισμό» από άλλους ασφαλιστικούς φορείς (με τους οποίους έχουν ενοποιηθεί) σε μία προσπάθεια να βρουν ζεστό χρήμα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι το τέλος του χρόνου (δηλαδή για πληρωμή συντάξεων και άλλων παροχών).
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τρομάζουν τα μεγέθη στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

Στα 62,2 δισ. (25,5% του ΑΕΠ) υπολογίζει πλέον η Κομισιόν τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το 2014, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να αποκλιμακώσει το έλλειμμά της ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 15,8% που έφτασε το 2009 στο 2,9% στο τέλος του 2014.
Παρά το μεγάλο ύψος του ποσού που αναγράφεται στην προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής για την πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου, περισσότερο εντυπωσιακή εμφανίζεται η επιδείνωση της κατάστασης μέσα στους περίπου τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου η επιτροπή εκτιμούσε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωνόταν ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 15,6% του 2009 στο 2,9% το 2014, έχοντας υιοθετήσει μέτρα συνολικού ύψους 52 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 21,1% και είναι μικρότερο κατά 10 δισ. ευρώ από τη σημερινή πρόβλεψη.
Μαζί βέβαια με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής η Κομισιόν στην έκθεσή της άλλαξε και τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα. Σημείο-κλειδί αποτελεί το γεγονός ότι για το 2012 η Επιτροπή προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της. Παράλληλα χειροτερεύει και την πρόβλεψή της για το πρωτογενές έλλειμμα του 2011 από 1,8% στο 2,3% του ΑΕΠ.
Πλεόνασμα το 2013
Η νέα έκθεση προβλέπει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία το 2013 και στο 5% του ΑΕΠ για το 2014.
Οι δαπάνες για τόκους, εξαιρουμένου του μεριδίου του χρέους που προέρχεται από τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 14,6 δισ. ευρώ φέτος, τα 15,1 δισ. ευρώ το 2012, τα 16,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 17,3 δισ. ευρώ το 2014.
Το ίδιο εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2013 αν συνυπολογιστούν και οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο στις εμπορικές τράπεζες.
Η πορεία του χρέους
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας από τα 354,7 δισ. ευρώ (162,8%) για φέτος στα 384,9 δισ. ευρώ (181,4% του ΑΕΠ) το 2012, τα 388,5 δισ. ευρώ (181,3% του ΑΕΠ) το 2013 και τα 382,1 δισ. ευρώ (173,5% του ΑΕΠ) το 2014.
Αν στα ποσά αυτά προστεθούν και οι εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες ξεπερνούν τα 85 δισ. ευρώ από το 2008 και εντεύθεν, τότε η πορεία του ελληνικού χρέους είναι ακόμη πιο απότομη. Από τα 354,7 δισ. το 2011 φτάνει στα 420,6 δισ. ευρώ (198,2% του ΑΕΠ) το 2012 για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 425,5 δισ. ευρώ το 2013 φτάνοντας το 198,6% του ΑΕΠ και να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια στο 190,9% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 420,5 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά βέβαια χωρίς να συνυπολογιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ή κάποιας αναβαθμισμένης εκδοχής της, υπό την έννοια της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Πέρα από αυτό πάντως η επιτροπή πιέζει για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη σταδιακή συρρίκνωσης της μαύρης τρύπας του χρέους.
Επιδείνωση στην Ευρωζώνη
Δημοσιονομική επιδείνωση στα περισσότερα κράτη-μέλη καταγράφουν τα τελικά στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών το 2010, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat
Αναφορικά με την Ελλάδα, το δημόσιο έλλειμμα κυμάνθηκε πέρυσι σε απόλυτους αριθμούς στις 24.125 εκατ. ευρώ έναντι 36.300 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα ανήλθε σε 10,6% έναντι 10,5% που προέβλεπαν τα προσωρινά στοιχεία του περασμένου Απριλίου.
Το χρέος έφτασε τις 329.351 εκατ. ευρώ έναντι 328.500 εκατ. ευρώ, που προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος ανήλθε στο 144,9% έναντι 142,8% που ήταν οι προβλέψεις του Απριλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15,5 μονάδες.
Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν 1,5 ποσοστιαία μονάδα (2,4 προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου), ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5 μονάδα (1,8 μονάδα τον Απρίλιο).
Μόνο δύο χώρες (Λουξεμβούργο, Φινλανδία) της Ευρωζώνης εμφάνισαν πέρυσι έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Οι άλλες 14 βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκε μέσο δημόσιο έλλειμμα 6,2% του ΑΕΠ ή 572.526 εκατ. ευρώ. Το μέσο δημόσιο χρέος ανήλθε στο 85,4% του ΑΕΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 18 μονάδες από το 2008 και κατά 5,5 μονάδες σε σχέση με το 2009.
Μετατίθεται για το 2012 η πώληση του ΟΠΑΠ
Τη μετάθεση της πώλησης για το 2012 του 34,4% που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κώστας Μητρόπουλος.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Μητρόπουλος προανήγγειλε επίσης την προώθηση πέντε αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι για φέτος δεν εξετάζεται η πώληση του 34,5% που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ λόγω της πολύ χαμηλής τιμής αγοράς του, αφού από τα 2,31 δισεκατομμύρια που θα εισέπραττε το Ελληνικό Δημόσιο πριν από έξι μήνες από την πώληση των μετοχών του Οργανισμού, σήμερα μπορεί να εισπράξει μόνο 723 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τιμές αγοράς αποτρέπουν το Ταμείο να προχωρήσει σε πωλήσεις μεριδίων από τις κρατικές τράπεζες όπως η Αγροτική, όπου το Δημόσιο κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 77%, καθώς επίσης και το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου αφού η χρηματιστηριακή αξία των μεριδίων αυτών έχει κατρακυλήσει στα 226 και τα 75 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Παρ' όλα αυτά προαναγγέλλει την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και την ολοκλήρωση της συμφωνίας επέκτασης της σύμβασης διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το γερμανικό όμιλο Hochtief που αναμένεται να κλείσει μέσα στο μήνα.
Ως αμέσως επόμενο στάδιο προαναγγέλλει την ολοκλήρωση της αναζήτησης προσφορών, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για την πώληση της εταιρείας ειδικού σκοπού που δημιουργείται και η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα δικαιώματα των κρατικών λαχείων.
Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης
Τον κατάλογο των συμβούλων για 13 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία «θα τρέξουν» φέτος και το 2012, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι σύμβουλοι, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, είναι οι εξής:
- ΕΛΠΕ: UBS Limited και Nomura International PLC.
- Λάρκο: HSBC Bank PLC και Pricewaterhousecoopers Business Solutions.
- Ελληνικό: Νομικοί σύμβουλοι: Παπακωστόπουλος και συνεργάτες Π. Ελγέρης και Απ. Γέροντας. Νομικός σύμβουλος επί θεμάτων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αλλοδαπού δικαίου: Dewey & Leboeuf LLP.
- Αεροσκάφη: Grant Thornton
- ΕΥΑΘ: HSBC Bank και Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα EFG Equities AEΠΕΥ.
- ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα : Εμπορική Τράπεζα [CBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος, Credit Agricole CIB και Eurobank EFG Equities AEΠΕΥ.
- Καζίνο Πάρνηθας: Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα και Investment Bank of Greece.
- ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , ΟΛΘ και Περιφερειακοί λιμένες: Morgan Stanley Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα .
- ΔΕΗ: Alpha Bank, Bank of America Merrill Lynch Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος.
- ΕΛΤΑ: Lazard Freres SAS, Pricewaterhousecoopers Business Solutions.
- Μικροί Λιμένες & Μαρίνες: Investment Bank of Greece, κοινοπραξία των εταιρειών Maritime & Transport Business Solutions, KLC δικηγορική εταιρεία και Ρογκάν και Συνεργάτες.
- Περιφερειακά Αεροδρόμια: Eurobank EFG Equities AEΠΕΥ και Citigroup Global Marketslimited.
- ΟΔΙΕ Νομικός σύμβουλος Ρυλλεράκης και συνεργάτες.
ΠΗΓΗ:NAFTEMPORIKI.GR

Steve Jobs Μία λάθος απόφαση του κόστισε τη ζωή!

Απίστευτες λεπτομέρειες για τη ζωή του Στιβ Τζομπς αναμένεται σύντομα να δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από το βιβλίο «Steve Jobs» του συγγραφέα Walter Isaacson.
Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας αποκαλύπτει γιατί ο Τζομπς απογοητεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και μία μοιραία απόφαση που έλαβε για την υγεία του.
Το βιβλίο αναμένεται πώς και πώς γιατί δεν πρόκειται για συρραφή φημών και ανυπόστατων υποθέσεων (κάτι που συνηθίζεται σε πολλές βιογραφίες διασήμων στις ΗΠΑ) αλλά για υλικό που συγκεντρώθηκε από συνεντεύξεις που πήρε ο Walter Isaacson από τον ίδιο τον ιδρυτή της Apple.
Στην τελευταία του μάλιστα συνέντευξη ο Τζομπς εξομολογήθηκε ότι ήθελε να βγει το βιβλίο ώστε να τον γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά του, δίπλα στα οποία δεν μπόρεσε να σταθεί όσο ήθελε.
Ανάμεσα στα όσα εξομολογείται ο Τζομπς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Μία συνάντηση που παραλίγο να μη γίνει επειδή ο -στριφνός πολλές φορές- Τζομπς παρεξηγήθηκε που ο Ομπάμα δεν του είχε στείλει προσωπική πρόσκληση. Τελικά η γυναίκα του τον έπεισε να δει τον αμερικανό πρόεδρο αλλά ο Mr. Apple το είχε κρατήσει «μανιάτικο» και δεν ήταν και τόσο θερμός μαζί του. Μάλιστα με το που τον είδε τον πήρε αμέσως από τα μούτρα: «Δεν θα καταφέρεις να κερδίσεις δεύτερη θητεία» ήταν τα πρώτα του λόγια προς τον Ομπάμα και συνέχισε κριτικάροντας τις προεδρικές επιλογές όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την παιδεία. Μάλιστα ο Τζομπς εξομολογήθηκε στον συγγραφέα ότι δεν εντυπωσιάστηκε από τον πρόεδρο, ωστόσο κράτησαν επαφή και μιλούσαν στο τηλέφωνο.
Ενας άλλος άνθρωπος που δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Τζομπς ήταν ο Μπιλ Γκέιτς. Δεν τον εκτιμούσε ιδιαίτερα, έλεγε ότι δεν έχει φαντασία, ότι δεν έχει εφεύρει τίποτε απολύτως και ότι ήταν πιο χρήσιμος στη φιλανθρωπία παρά στην τεχνολογία.
Πώς γνώρισε τον βιολογικό του πατέρα
Ίσως η πιο απίστευτη ιστορία είναι αυτή που αφορά τον βιολογικό του πατέρα. Ως γνωστόν ο Τζομπς ήταν υιοθετημένος και δεν επεδίωξε ποτέ να δει τους πραγματικούς του γονείς. Συνήθιζε ωστόσο να συχνάζει σε ένα εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα στο Σαν Χοσέ. Το εστιατόριο αυτό ανήκε στον πατέρα του και παρόλο που είχαν γνωριστεί ως πελάτης-ιδιοκτήτης, μόνο πολύ αργότερα έμαθαν τη σχέση που πραγματικά είχαν. Ο Τζομπς σοκαρίστηκε από τη σύμπτωση όμως τελικά δεν ήθελε ουσιαστική επαφή μαζί του, γιατί ήδη είχε τεράστια περιουσία και φοβόταν μήπως ο Σύρος πατέρας του ήθελε απλώς χρήματα.
Το μοιραίο λάθος
Ο Τζομπς αν δεν ήταν αυτό που ήταν, θα ήθελε να ζει στο Παρίσι και να γράφει ποιήματα. Πάντα πίστευε ότι θα πεθάνει νέος και αυτή του η πεποίθηση ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα όσα έκανε. Βιαζόταν, ήθελε να προφτάσει να κάνει όσα είχε στο μυαλό του, γιατί νόμιζε ότι το νήμα της ζωής του θα κοβόταν απότομα.
Ένα πράγμα που σόκαρε τον συγγραφέα ήταν η απόφαση του Τζομπς να μην κάνει χειρουργείο όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας. «Μία τέτοια ιδιοφυία έκανε μία τόσο λάθος κίνηση με τόσο ολέθριες επιπτώσεις!» είπε ο Walter Isaacson σε συνέντευξή του. Και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Δεν ήθελε το κορμί του να ανοιχτεί όπως είπε ο ίδιος στον συγγραφέα! Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εννιά πολύτιμοι μήνες μέχρι να λάβει την απόφαση για επέμβαση και πλέον ο καρκίνος είχε προχωρήσει πολύ!
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή-χαστούκι σε Βενιζέλο

Για προσωπικές μεθοδεύσεις και παρανομίες στη διάσωση της Proton κατηγορεί τον Ευάγγ. Βενιζέλο ο Κ. Βαξεβάνης σε ανοιχτή επιστολή. Αιχμές για τους νόμους περί ευθύνης υπουργών, λειτουργίας καναλιών και ρύθμισης χρεών των ΠΑΕ.
«Κύριε Βενιζέλο,
Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.
Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτήν την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει.
Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.
Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτήν την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ.
Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι' αυτό που είναι η χώρα.
Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι' αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω, είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου.
Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτόν τον νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορρυθμίζονται”.
Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από τη 'λαϊκή απαίτηση' των οπαδών.
Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και στις παράγκες.
Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη δική μου “επιθετική σχεδίαση”, αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011 πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις.
Επίσης, ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτήν τη χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο.
Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους 'ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα' Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο με βάση το αν συμπορεύεται με τον νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων.
Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση τον νόμο του 1995.
Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο 'νομοθέτημα'. Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011, προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των τραπεζών έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των τραπεζών. Αυτό το 'συστημικής' είναι μια νέα εφεύρεση.
Μάλιστα, ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;
Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια, τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισής της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας (άλλη μεγάλη αμαρτία, μια ιδιωτική τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους), τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.
Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα, αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά.
Έτσι, ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε από αυτά ή οτιδήποτε άλλο), δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική 'επανάσταση', που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών.
Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για 'αποσυμφορήσεις' κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι, στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, 'για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος', ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…
Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά τα οποία είναι η δουλειά μου να σας πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια, στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); 'Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις'. Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι 'από τα λεφτά του ελληνικού λαού', όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση, που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους.
Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από τη φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε».


ΠΗΓΗ:EURO2DAY

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δύο χρόνια μεγάλων έργων... σε μακέτα

Το... πλούσιο έργο της τελευταίας διετίας, μεταξύ άλλων, στον καίριο τομέα των υποδομών δημοσιοποίησε χθες η κυβέρνηση στο πλαίσιο του απολογισμού 2009-2011. Και μπορεί να πρόκειται για μία διετία κατά την οποία οι κατασκευές και η οικοδομή κατέρρευσαν, ωστόσο στο σχετικό απολογισμό επισημαίνεται ότι «οι υποδομές και τα δημόσια έργα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ανάπτυξη της περιφέρειας».
Τί πραγματοποιήθηκε στον νευραλγικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε την σκυτάλη της διακυβέρνησης ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ;
Νέα γενιά έργων
Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την άμεση προώθηση της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ και των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, για τα δύο μεγάλα έργα εκδηλώνεται απλώς επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο διαγωνισμός υποβολής προσφορών για το νέο διεθνές αεροδρόμιο έχει ήδη παραταθεί...πέντε φορές.
Όσον αφορά τους νέους αυτοκινητοδρόμους Αττικής, ουδέν νεώτερον υπάρχει με το μέγεθος του έργου να συρρικνώθηκε σημαντικά (έως και 60% βάσει του τελευταίου ρυθμιστικού σχεδίου), σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί και για την ώρα το project να παραμένει μακέτα.
Παρόλ’ αυτά, στον απολογισμό 2009-2011 επισημαίνεται ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι επανασχεδιάζονται, ενώ όλα τα προβλήματα που κρατούσαν...προσγειωμένο το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου έχουν επιλυθεί.
Και βέβαια καμία αναφορά δεν γίνεται στο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, του οποίου ο διαγωνισμός-ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις- υπήρξε άγονος.
Οδικοί άξονες
Και οι τελευταίες μπουλντόζες αποχώρησαν από τα τέσσερα (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) εκ των πέντε συνολικά υπό κατασκευή οδικών έργων (εξαίρεση αποτελεί ο Μορέας που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο) κατά τη τελευταία διετία. Αυτό σημαίνει ότι 170.000 άτομα (όσο ο πληθυσμός μίας πόλης όπως τα Γιάννενα) έχασαν την εργασία τους κυρίως στην περιφέρεια, ενώ η αναστολή των εργασιών στις νέες εθνικές οδούς ενίσχυσε την ύφεση κατά 0,66%.
Ωστόσο, ο συντάκτης του απολογισμού της διετίας, αρκείται να αναφέρει ότι τα πέντε οδικά έργα «πάγωσαν» λόγω της άρνησης των τραπεζών να συμμετάσχουν στην χρηματοδότησή τους. Αλλά και ότι σήμερα δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα ανάπτυξης των έργων. Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία των παραχωρησιούχων, οι απαλλοτριώσεις εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πρόβλημα των κατασκευαστικών εργασιών.
Στον σχετικό απολογισμό δεν γίνεται καμία αναφορά στην προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ περί μείωσης των «ακριβών διοδίων». Έτσι και κατά την χρονιά που εκπνέει σε τρεις μήνες δεν αναμένονται εξελίξεις, παρότι η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου από τις αρχές του 2011 διερρύγνυε τα ιμάτιά της ότι η μείωση του τέλους διέλευσης βρίσκεται προ των πυλών...
Μετρό
Στον απολογισμό της διετίας επισημαίνεται ότι ο...σχεδιασμός της γραμμής 4 ολοκληρώθηκε (από Περισσό – Γαλάτσι έως Λυκόβρυση και Εθνική Οδό, διερχόμενη από το κέντρο της Αθήνας και με κλάδο προς Βύρωνα και Άνω Ηλιούπολη), ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται η επιλογή αναδόχου για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά.
Αναφέρεται επίσης, ότι το πρόβλημα της Siemens βρίσκεται στην τελική φάση επίλυσης, ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι -ολοκληρωμένοι κατά 95%- επτά σταθμοί Μετρό (Περιστέρι, Ανθούπολη, Χαϊδάρι, Ηλιούπολη, Αλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό). Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά ότι από την στιγμή που θα υπογραφούν οι συμβάσεις ηλεκτροδότησης με τη Siemens απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ μήνες εωσότου οι σταθμοί να τεθούν σε λειτουργία.
Και βέβαια στον απολογισμό της διετίας δεν εξηγείται γιατί ενώ είναι μονόδρομος η τοποθέτηση συστημάτων Siemens στους επτά νέους σταθμούς, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί να λάβει τη σχετική απόφαση. Εξάλλου, οι συγκεκριμένοι σταθμοί θα εξυπηρετούσαν καθημερινά 180 χιλιάδες επιβάτες.
Αδιαφάνεια
Παρότι τα μεγάλα έργα είναι ανύπαρκτα, το «Διαύγεια» (σύστημα επιτελικής παρακολούθησης) των έργων μελετών και υπηρεσιών τέθηκε σε εφαρμογή. Τι συμβαίνει όμως με το σχέδιο νόμου για την εξυγίαση στα δημόσια έργα που υπήρξε η μεταρρυθμιστική σημαία του διδύμου Ρέππα-Μαγκριώτη από τις πρώτες ημέρες στο Υποδομών;
Συζητήθηκε και...αναγνώστηκε δύο φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί σήμερα νόμο του κράτους, προγραμματίζεται να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, κατά την διετία 2009-2011 διατηρήθηκαν κραταιά τα περίφημα «45άρια», όπως αποκαλούνται από τους κατασκευαστές, τα έργα προϋπολογισμού έως 45 χιλιάδες ευρώ, των οποίων η υλοποίηση χαρακτηρίζεται «επείγουσα» από την Αυτοδιοίκηση, η οποία συνηθίζει να προχωράει στην απευθείας ανάθεσή τους...

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατέκτησε» και το Λούβρο

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
Με εξαιρετική προβολή και ιδιαίτερες τιμές το γαλλικό Μουσείο του Λούβρου παρουσιάζει σήμερα, ως ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, τη μεγάλη έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία».
Στην τρίμηνη διάρκειά της η εκπληκτική αυτή έκθεση θα δώσει την ευκαιρία σε αρχαιολόγους, ελληνιστές, ειδικούς αλλά και σε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν τον πολιτισμό της Αρχαίας Μακεδονίας και τον μοναδικό καλλιτεχνικό της πλούτο. Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα των προέδρων της Γαλλίας και της Ελλάδας, Νικολά Σαρκοζί και Κάρολου Παπούλια, οργανώθηκε από το παρισινό Μουσείο και από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
Ειδικοί του Λούβρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν στενά για την παρουσίαση της Ιστορίας της Αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Κοινός τους στόχος ήταν να συμβάλουν σε μια εκ νέου ανακάλυψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου προβάλλοντας την ελληνική καταγωγή του και τις διάφορες πτυχές του μύθου του, πέρα από την εποποιία των στρατιωτικών του κατακτήσεων.
1.100 τετραγωνικά
Η έκθεση φιλοξενείται στην κεντρική αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του χολ Ναπολέων ΙΙΙ του Λούβρου, σε έκταση 1.100 τ.μ. Οργανώθηκαν πέντε τελετές εγκαινίων και ειδικές ξεναγήσεις, για δημοσιογράφους, για προσωπικότητες, για τους επίσημους προσκεκλημένους. Στην είσοδο της έκθεσης δεσπόζει ένα υπέροχο ψηφιδωτό, «το κυνήγι λιονταριού», αναπαράσταση έργου του 4ου αιώνα π.Χ. Η διακόσμηση στις αίθουσες είναι λιτή, απέριττη, επιβλητική, με σκούρα γκρι χρώματα ως φόντο, ώστε να προβάλλονται κυρίως τα εκθέματα με κατάλληλους φωτισμούς σε βάθρα ή σε βιτρίνες. Ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στην ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας διαβάζοντας στους τοίχους επεξηγηματικές χρονολογικές και ιστορικές αναφορές.
Τα δύο τρίτα από τα εκθέματα, 627 έργα, προέρχονται από την Ελλάδα και πλαισιώνονται από μακεδονικές αρχαιότητες της συλλογής του Λούβρου. Τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Εντυπωσιακά εκθέματα είναι χρυσά στεφάνια πολεμιστών, μαρμάρινη προτομή του Αλεξάνδρου από την Πέλλα, πορτρέτα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, αναπαράσταση επιτύμβιου χρυσού στολισμού τής «Δέσποινας των Αιγών».
Βλέπουμε επίσης υπέροχα γλυπτά, φιάλες σπονδών, ιερατικό διάδημα του Φιλίππου Β, θραύσματα αμφορέων, βάζα, κεραμικά, κοσμήματα, επιτύμβια ανάγλυφα, σαρκοφάγους. Σε ειδικό τμήμα παρουσιάζεται οικοδομική αναπαράσταση του ανάκτορου του Φιλίππου Β. Η έκθεση κλείνει με την παρουσίαση της κοινωνικής ζωής, της τέχνης και της βιοτεχνίας στη Μακεδονία.
Ιστορική εξέλιξη
Η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Λούβρου, Sophie Descamps, επισήμανε στην ξενάγησή της ότι η διαδρομή στην έκθεση ανταποκρίνεται στην ιστορική εξέλιξη της Μακεδονίας και δείχνει τον εξαιρετικό πλούτο των ευρημάτων από τις πρόσφατες ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα. «Ανακαλύπτουμε πάλι εδώ τα υπέροχα χρώματα των ελληνικών ναών, τα εκπληκτικά κοσμήματα, την ευρηματικότητα των καλλιτεχνών» τόνισε. «Οι Ελληνες καλλιτέχνες ήταν βιρτουόζοι. Τα έργα που βρέθηκαν στους τάφους ή σε ναούς είναι πραγματικά αριστουργήματα, με κύριο χαρακτηριστικό την εξαιρετική πολυχρωμία. Η αρχαία ελληνική τέχνη ήταν τέχνη του χρώματος, η αποθέωση του χρυσού και του φωτός».
Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει την εξαιρετική σημασία ενός ελληνογαλλικού αφιερώματος στο οποίο ενώθηκαν ευρήματα από τη Μακεδονία και τη συλλογή του Λούβρου. «Τα έργα της γαλλικής συλλογής είναι τυχαία αποκτήματα από παραδόσεις ή αγορές. Αυτά που εμείς φέραμε προέρχονται από ανασκαφές. Ετσι μπορέσαμε να αναπλάσουμε στην έκθεση το περιβάλλον τους, να προτείνουμε μία διαδρομή σε έναν πολιτισμό, σε μία ολόκληρη εποχή και όχι να δείξουμε μεμονωμένα έργα τέχνης» τονίζει. «Φροντίσαμε επίσης να υπάρχουν είδη από όλες τις κατηγορίες αντικειμένων, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίζουν πέρα από την ιστορική διαδρομή και τη θεματολογία της έκθεσης: άνδρας, γυναίκα, οι βασιλείς της Μακεδονίας, τα παιδιά, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, η κοσμηματοποιία».
Ποιο αντίκτυπο μπορεί να έχει μία τέτοια έκθεση στον Λούβρο στη σημερινή συγκυρία κρίσης για την Ελλάδα;
«Εχει μεγάλη βαρύτητα, γιατί σε μία πάρα πολύ δύσκολη εποχή της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα σε Γάλλους και ξένους να γνωρίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκθέματα που δίνουν εκπληκτική μαρτυρία για τον πολιτισμό της Μακεδονίας, δείχνουν τι σημαίνει Ελλάδα του Βορρά και προβάλλουν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, που γαλούχησε την Ευρώπη».
ΠΗΓΗ:Εnet.gr

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Steve jobs Stanford commencement speech 2005

Steve jobs Stanford commencement speech 2005 part1



Steve jobs Stanford commencement speech 2005 part2

Η ιστορία της ζωής του Steve Jobs: Ο άνθρωπος και ο «μύθος»

Οι αναφορές στο θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές, έγραφε το 2008 ο Στιβ Τζομπς, διαψεύδοντας τη φημολογία ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας τον είχε καταβάλλει.
Τρία χρόνια μετά, ο Τζομπς έχασε τη μάχη. Το διάστημα των οκτώ ετών που πάλεψε με τον καρκίνο, ο οραματιστής επικεφαλής της Apple δεν σταμάτησε να καινοτομεί, να οραματίζεται, να δημιουργεί και να βελτιώνει τα προϊόντα της εταιρείας του.
Χωρίς να είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ούτε προγραμματιστής, χωρίς να καν να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, ο Στιβ Τζομπς μπορεί να χαρακτηριστεί ο απόλυτος γκουρού της τεχνολογίας.
Ο Στιβ Τζομπς εμπνεύστηκε και δημιούργησε προϊόντα όπως το ipod, το iphone ή το ipad τα οποία δεν είναι απλώς συσκευές, ή gadgets αλλά από πολλούς θεωρούνται κάτι σαν αντικείμενα τέχνης, ενώ ορισμένοι τα βλέπουν σαν σύμβολα status, ενώ οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν σαν εργαλεία τα οποία είναι ταυτισμένα απολύτως με καθημερινές συνήθειες.
Η ιδιοφυία του Στιβ Τζομπς δεν μεταμόρφωσε απλώς ορισμένες κατηγορίες προϊόντων υψηλής τεχνολογίας όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα ή οι συσκευές για την αναπαραγωγή μουσικής. Ο ιδιόρρυθμος, τελειομανής, εγωιστής ηγέτης της Apple άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία της μουσικής και των τηλεπικοινωνιών.
Μετά την αποχώρησή του από το Reed College του Oregon, ο Jobs, μην αντέχοντας τη φοιτητική ζωή, συγκεντρώθηκε στο Homebrew Computer Club και έγινε τεχνικός στην εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Atari.
Αυτή η δουλειά του έδωσε τα χρήματα για το ταξίδι του στην Ινδία, μετά από το οποίο επέστρεψε με ξυρισμένο κεφάλι, φορώντας ινδική αμφίεση και έχοντας στη βαλίτσα του εμπειρίες από… LSD. Έπειτα από μόλις δύο χρόνια έγινε συνιδρυτής της Apple.
Ο φίλος του, Steve Wozniak, ο οποίος είχε εργαστεί στη Hewlett-Packard, και ο οποίος είχε κατασκευάσει μία μπεζ μητρική κάρτα με 30 τσιπάκια σιλικόνης, έδειξε στον Jobs τον πρώτο υπολογιστή στον οποίο… όταν πατούσε ένα γράμμα, αυτό παρουσιαζόταν στη οθόνη.
Αυτή η δημιουργία οδήγησε στο πρώτο “Apple I”, το οποίο συναρμολογήθηκε αρχικά στο γκαράζ του Jobs, εν έτει 1976. Μάλιστα, για να πληρώσουν για τα έξοδα των πρώτων υπολογιστών ο Jobs πούλησε το βανάκι του ενώ ο Wozniak πούλησε τον «υπολογιστή» Hewlett-Packard που είχε στη διάθεσή του.
Οι συσκευές ήταν πολύ διαφορετικές από τη μοντέρνα ιδέα του υπολογιστή, αφού για να λειτουργήσουν ο χρήστης έπρεπε να καλωδιώσει ένα πληκτρολόγιο. Ένα χρόνο αργότερα το “Apple II” λανσαρίστηκε, παρέχοντας στον κόσμο τον πρώτο φιλικό στο χρήστη υπολογιστή.
Η προσωπική ζωή του Jobs είχε και αυτή σκαμπανεβάσματα, αφού στα 23 του χρόνια αρχικά δεν αναγνώρισε ένα παιδί που απέκτησε με την τότε φίλη του Chrisann Brennan, διορθώνοντας την απόφασή του αυτή αρκετό καιρό αργότερα. Ο Jobs κατέληξε να παντρευτεί την Laurene Powell, με Βουδιστικό γάμο, το 1991. Απέκτησε τρία παιδιά, τον Reed, την Erin και την Eve.
Ο Steve είχε, βέβαια, ήδη αρχίσει να «οργώνει» τον κόσμο, ψάχνοντας τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς υπολογιστών, designers και προγραμματιστές, οι οποίοι θα έκαναν το όραμά του πραγματικότητα. Ένα από αυτούς ήταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pepsi, John Sculley.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών δεν στέφθηκε με επιτυχία, με τον δεύτερο να διώχνει τον Jobs από την ίδια του την εταιρεία, κάτι το οποίο οδήγησε άμεσα στην ίδρυση της νέας επιχείρησης του Jobs, NeXT. Ο τελευταίος λόγος ειπώθηκε από τον Jobs, αφού, μετά την αγορά της –διάσημης πια- Pixar από τη NeXT, η Apple έκανε πρόταση αγοράς της ‘νέας’ εταιρίας για 429 εκατομμύρια δολάρια, με τον Jobs ως ενδιάμεσο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple.
Mε την τεχνολογική ιστορία να «γράφει», ο Jobs λανσάρισε τον μπλε iMac G3, ξεφεύγοντας από το μπεζ των προηγούμενων συσκευών. Το 2001, το iPod γεννήθηκε, αλλάζοντας το σκηνικό της φορητής μουσικής, ενώ το iTunes, δύο χρόνια αργότερα απέδειξε τη βιωσιμότητα τέτοιας ιδέας. Το 2010, ο Jobs πρωτοπαρουσίασε την επαναστατική ταμπλέτα iPad η οποία ακόμη και σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Παράλληλα o Jobs πούλησε την Pixar για 8.3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Walt Disney Company.
Mε το νέο «χτύπημα» του καρκίνου, ο Jobs τελικά ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple στις 24 Αυγούστου του 2011, αντικαθιστάμενος από τον Tim Cook.
Eκτός από τα τέσσερά του παιδιά και τη γυναίκα του, ο Steve Jobs αφήνει πίσω ένα τεράστιο έργο για το οποίο θα τον ευγνωμονούν οι γενιές που έρχονται, και ένα μήνυμα, να κάνουν όλοι «αυτό που αγαπούν πιο πολύ».
Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής: "Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε χτίσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple".
O Μπαράκ Ομπάμα για τον Steve Jobs
«Ο Steve ήταν ένας από τους πιο πρωτοπόρους Αμερικανούς – τόσο θαρραλέος ώστε να σκέφτεται διαφορετικά, τόσο τολμηρός ώστε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και τόσο ταλαντούχος που να μπορεί να το κάνει», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του ιδρυτή της Apple. «Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή», τονίζει ο Ομπάμα.
«Φωτιά» πήρε το διαδίκτυο από την είδηση του θανάτου του
Τη θλίψη τους για τον θάνατο ενός «απίστευτου δημιουργού» εξέφρασαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook χιλιάδες άνθρωποι, θαυμαστές του συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Steve Jobs.
Λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα στο Σαν Φρανσίσκο (02:00 ώρα Ελλάδος), τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Jobs, σχεδόν το 20% των μηνυμάτων που στάλθηκαν στο Twitter περιείχαν το όνομα Steve Jobs, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Trendistic.
Ανάμεσα στα μηνύματα ήταν και ένα στο διαδικτυακό προφίλ του Μπαράκ Ομπάμα όπου η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ έγραφε: «Αναπαύσου εν ειρήνη Steve Jobs ».
Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ γράφει στο λογαριασμό του ότι ο «Steve έζησε όλες τις ημέρες της ζωής του το καλιφορνέζικο όνειρο και άλλαξε τον κόσμο αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ευχαριστούμε Steve».
Στο Facebook, ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, άφησε ένα μήνυμα στον «Τοίχο» του: « Steve ευχαριστώ που υπήρξες μέντορας και φίλος. Ευχαριστώ γιατί έδειξες ότι αυτά που δημιούργησες μπορούσαν ν' αλλάξουν τον κόσμο. Θα μου λείψεις».
Μια ώρα αργότερα, 103.254 χρήστες είχαν ήδη δηλώσει την προτίμησή τους στο μήνυμα αυτό.
Αρκετές δεκάδες ομάδες με τα αρχικά RIP («rest in peace», αναπαύσου εν ειρήνη) είχαν ήδη δημιουργηθεί στις 04:30 ώρα Ελλάδος.
Ο ιαπωνικός όμιλος ηλεκτρονικών Sony, ένας βασικός αντίπαλος της Apple, εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του Στιβ Τζομπς, του "αστέρα" της ψηφιακής εποχής που θα μείνει στη μνήμη για χρόνια ολόκληρα.
"Η ψηφιακή εποχή της έχασε το αστέρι της αλλά η ευφυία και η δημιουργικότητα του Στιβ θα συνεχίσουν να εμπνέουν γενιές ονειροπόλων και σκεπτόμενων ανθρώπων", δήλωσε ο Χάουαρντ Στρίνγκερ, o διευθύνων σύμβουλος της Sony, σύμφωνα με δηλώσεις του που ανακοίνωσε ο όμιλος του Τόκιο.
Στη Σεούλ, η νοτιοκορεατική Samsung Electronics, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Apple με την οποία έχει επιδοθεί σε πραγματική δικαστική διαμάχη, απέτισε φόρο τιμής στον συνιδρυτή της Στιβ Τζομπς τον οποίο χαρακτηρίζει "μεγάλο επιχειρηματία".
"Ο πρόεδρος Στιβ Τζομπς εισήγαγε πολλές επαναστατικές αλλαγές στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και ήταν ένας μεγάλος επιχειρηματίας", δήλωσε ο επικεφαλής της Γκι Σουνγκ Σόι. "Το καινοτόμο πνεύμα του και οι αξιόλογες επιτυχίες του θα μείνουν στη μνήμη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη".
ΠΗΓΗ:Πρώτο ΘΕΜΑ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τι σημαίνει ολική ή μερική χρεοκοπία εντός ή εκτός ευρώ για τους Ελληνες

Οι αντιφατικές δηλώσεις και οι γρίφοι κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όλη την προηγούμενη εβδομάδα περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Από τη μια δήλωναν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας» και από την άλλη διευκρίνιζαν ότι «θα κάνουν τα πάντα να μην οδηγηθεί η χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», αφήνοντας έτσι όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων (ή μέρους αυτών) της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Oπως είπε «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» υπονοώντας τη χαμηλότερη της προσδοκώ­μενης συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα. Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν με τη μέγιστη σοβαρότητα οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, ακυρώνοντας έτσι τις προηγούμενες δηλώσεις του.
Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις επιλογές ή τους δρόμους που θα ακολουθήσει να επιβάλλονται ουσιαστικά από άλλους, αλλά τις επιπτώσεις που θα φέρουν οι επιλογές αυτές να τις υφίστανται αποκλειστικά οι Ελληνες πολίτες.
Τις επιλογές που μας έχουν απομείνει τις περιγράφουν ήδη αναλυτές και διεθνείς οίκοι, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και αυτά που μέχρι πρόσφατα ήταν «ταμπού» όπως την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
Το κρίσιμο σταυροδρόμι περιλαμβάνει πλέον τρεις επιλογές, τη μια πιο επώδυνη από την άλλη και είναι συνάρτηση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η μία ή η άλλη επιλογή στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Η πρώτη προβλέπει κατάσταση αναδιάρθρωσης του χρέους («μερική χρεοκοπία» την αποκαλούν αναλυτές και διεθνείς οίκοι) με τη συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή η κατάσταση την οποία προσπαθεί να επιτύχει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ιουλίου.
Η δεύτερη επιλογή αφορά τη συντεταγμένη χρεοκοπία, αλλά με παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και η τρίτη προβλέπει ολική χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.
Αστάθμητοι παράγοντες
Το ποια λύση θα επιλεγεί είναι αποτέλεσμα πλήθους παραγόντων και αστάθμητων συντελεστών όπως οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και του κόστους για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Επίσης, βαρύνουσα σημασία έχει και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πάρουν οι Βρυξέλλες για την ανάσχεσης της κρίσης και την αποτροπή του ντόμινο από τη μετάδοση των παρενεργειών από την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επώδυνη και για την Ευρωζώνη και επίσης έχουν γίνει υπολογισμοί πως το κόστος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησής του και στήριξης των αδύναμων κρίκων του. Αλλες, υποστηρίζουν το αντίθετο.Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι απτό, όποια και είναι η επιλογή, για μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την ίδια την κοινωνία.
ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών
Οι πιστωτές μας συνεχίζουν να απαιτούν συρρίκνωση των κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα είτε έμμεσα μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων. Η συρρίκνωση θα αφορά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20% κατά μέσο όρο.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ
καταργούνται και τα... υπολείμματα επιδομάτων και δώρων που έχουν απομείνει στους μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, μέτρο που επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Νέες περικοπές στις ονομαστικές αμοιβές θα ανεβάσουν τις συνολικές απώλειες εργαζομένων στο 40%, ενώ οι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα είναι σε βαλκανικά επίπεδα.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ
Η στάση πληρωμών θα έχει άμεση επίπτωση στην καταβολή συντάξεων και μισθών του Δημοσίου, ενώ πολλές θα είναι και οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα που θα αδυνατούν να καταβάλλουν αμοιβές. Η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε «πάγωμα» της κατανάλωσης ακόμη και των πλέον βασικών ειδών, με συνακόλουθη αδυναμία πληρωμών στους μισθούς των υπαλλήλων.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, καθώς οι απώλειες των τραπεζών από το μερικό «κούρεμα» των ομολόγων, εύκολα ή δύσκολα καλύπτονται. Εως ότου υπάρξει μια σταθεροποίηση στη νέα κατάσταση, οι καταθέτες θα συνεχίσουν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους για να προστατευθούν από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Οι τράπεζες θα χάσουν τεράστια κεφάλαια από μια συντεταγμένη πτώχευση και κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν σε ποσοστά 50%, με αποτέλεσμα να σταματήσουν άμεσα τις χρηματοδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής. Η εύρρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει ο μηχανισμός στήριξης.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα καταστραφεί, καθώς όλοι θα τρέξουν μαζικά στις τράπεζες για αναλήψεις των καταθέσεών τους, οι τράπεζες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και η κρατικοποίησή τους θα είναι η μοναδική λύση. Η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευτεί με υποτίμηση, γεγονός που θα μειώσει αντίστοιχα (σε μεγάλο ποσοστό) τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.
ΔΑΝΕΙΑ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι συνδεδεμένα με το ευρώ και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα οφείλονται στη διασύνδεσή τους με τις επισφάλειες. Οσο θα αδυνατούν να πληρώνουν οι δανειολήπτες, τόσο θα αυξάνονται. Τα δάνεια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ζητούμενο για την πλειοψηφία των ιδιωτών, αφού η ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας θα συναντά τις σημερινές δυσκολίες.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η τραπεζική ρευστότητα θα είναι είδος υπό εξαφάνιση, ακόμα και στην περίπτωση που οι απώλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων από το μεγάλο κούρεμα τον ομολόγων καλυφθούν από τον μηχανισμό στήριξης. Ακόμα και αν βρεθούν άλλες πηγές ρευστότητας, δάνεια θα παίρνουν μόνον οι λίγοι και με ισχυρές εγγυήσεις.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η τραπεζική χρηματοδότηση θα αποτελεί παρελθόν, ακόμα και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα από το σοκ της χρεοκοπίας. Πολύ αργότερα και με δεδομένο ότι οι τράπεζες που θα διασωθούν θα είναι κρατικές, ο δανεισμός θα είναι όπως πριν 30 ? 40 χρόνια. Με φειδώ και αφού ο επιχειρηματίας συμμετέχει στο ρίσκο με δικά του κεφάλαια, ενώ για τα νοικοκυριά θα περιορίζεται μόνον σε δανειοδοτήσεις κατοικιών κατά ένα ποσοστό 20-30%.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: «Μάζεμα» του τραπεζικού κλάδου με περαιτέρω συγχω­νεύ­σεις και μεγαλύτερη φειδώ στις χορηγήσεις. Η ρευστότητα θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και η βασική τραπεζική εργασία θα είναι η συγκέντρωση μικροκαταθέσεων και γενικότερα η καλύτε­ρη διαχείριση της σημερινής κατά­στασης, με το κύριο βάρος να πέφτει στη διαχείριση των επισφαλειών από τα παλιότερα δάνεια.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρωτόγνωρο κίνδυνο κατάρρευσης και με μοναδική ασπίδα προστασίας τη βούληση των Ευρω­παίων να τις στηρίξουν με κεφάλαια. Οι μεγάλες απομειώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους θα τις καθιστούσε ευάλωτες σε κρατικοποιήσεις. Η δυνατότητα διατήρησης του ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση πτωχεύσεως, είναι πολύ σημαντική, καθώς εξασφαλίζεται έτσι το ύψος των καταθέσεων.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα συντριβεί και θα παρατηρηθούν μαζικές εκροές καταθέσεων πέρα από τις τεράστιες ζημίες που θα υποστεί το ενεργητικό των τραπεζών. Ακόμα και ακραία μέτρα όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να φέρει ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η πτώση του τζίρου θα παγιωθεί αφού θα ακολουθεί την πτώση της κατανάλωσης. Και με δεδομένη την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης και τη συσσώρευση ζημιών από τα προηγούμενα χρόνια θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στην ανυπαρξία. Νέες επιχειρήσεις με νέα δεδομένα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, επιβίωση που είναι συνδεδεμένη με τις πληρωμές του Δημοσίου και την αγοραστική ικανότητα των ιδιωτών.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων θα κλείσουν, οι υπόλοιπες θα υπολειτουργούν και θα βγουν στην επιφάνεια εταιρείες χαμηλού κόστους που παρέχουν φθηνά προϊόντα. Παραδοσιακές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν αφού οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των παγίων τους ή θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο υπό το βάρος της έλλειψης νέας χρηματοδότησης.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το σοκ της αποπομπής από το ευρώ θα οδηγήσει άμεσα στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τεράστια θα είναι τα προβλήματα και για τις μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα τις εμπορικές, βιομηχανικές και της παροχής υπηρεσιών. Αιτία η δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Θα σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος των τιμών και των επιτοκίων.
ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Ολα υπό πίεση και η όποια κοινωνική παροχή θα είναι... ανταποδοτική, καθώς οι πολίτες θα συμμετέχουν καταβάλ­λοντας ένα ποσοστό. Για παράδειγμα, η αγορά φαρμάκων και η ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλι­σμένων, ενώ τα επιδόματα και τα βοηθήματα στους ασθενέστερους θα επανεξεταστούν με στόχο να περιοριστούν σε ένα μικρό αριθμό.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών παροχών όπου η περίθαλψη και η υγεία θα χορηγούνται ανάλογα με τη δυνατότητα του ασφαλιστικού ταμείου. Δεν θα καλύπτονται οι εξετάσεις, τα φάρμακα θα αγοράζονται ή θα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Τα επιδόματα στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού θα κοπούν και δεν θα συνδέονται πλέον ούτε με το εισόδημα.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Πλήρης κατάρρευση του κοινωνικού κράτους η οποία θα φέρει εξαθλίωση στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Οσο το κράτος αντέχει, θα καλύπτει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων, μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ τα επιδόματα της πρόνοιας θα είναι πενιχρά.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να ανθούν και μάλιστα με καλύτερους όρους όσο περνούσε η κρίση αβεβαιότητας. Τα παραδοσιακά εξαγωγικά μας προϊόντα θα συνέχιζαν να βρίσκουν θέση στις ξένες αγορές και θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά αφού το κόστος θα ήταν μικρότερο λόγω μείωσης μισθών.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Ολο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν νέες αγορές λόγω της ύφεσης της εγχώριας οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία θα ήταν η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο τραπεζικός τομέας θα αδυνατούσε.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η υποτίμηση θα έκανε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εξαγωγών. Πάντως, η σύγχρονη ιστορία της χώρας έχει δείξει ότι η οικονομία μας δεν μπόρεσε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της υποτίμησης για περισσότερο από 2 χρόνια.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η αύξηση της ανεργίας θα ήταν δεδομένη όσο θα συνεχιζόταν η ύφεση στην οικονομία, ενώ στις στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα θα προστίθενται οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης υπάρχουν και συνδέονται με τις νέες επενδύσεις που μπορούν να φέρουν τράπεζες και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και γενικά η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας που θα έχει σαφώς έναν πιο εξαγωγικό προσανατολισμό.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η επιχειρηματικότητα θα κινούταν στο μηδέν από τα συντρι­πτικά πλήγματα στην οικονομία εξαιτίας της μερικής πτώχευσης, με επακόλουθο απώλειες νέων θέσεων εργασίας. Η απασχόληση θα είναι μειωμένη και συνδεδεμένη άμεσα με τις ενέργειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας και διοχέτευσης της στην πραγματική οικονομία.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το άμεσο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων θα δημιουργούσε νέες στρατιές ανέργων. Οι ένταονοι κλυδωνισμοί λόγω ύφεσης και αστάθειας θα καθιστούσαν ακόμη λιγότερο ελκυστική τη χώρα στα ξένα κεφάλαια.

ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 2011

Σε τρεις επιστήμονες απονέμενται το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας για την έρευνά τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μόνο που ο... ένας από τους τρεις έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο την περασμένη Παρασκευή...
Ο άτυχος Ράλφ Στάινμαν,
Διευθυντής Κέντρου Ανοσολογίας, Πανεπιστήμιο Rockefeller

Στους Μπρους Μπόιτλερ, Ρέιφ Στάινμαν και Ζυλ Οφμάν απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νομπέλ Ιατρικής - Φυσιολογίας για την έρευνά τους σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα όπως ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία.
"Οι φετινοί Νομπελίστες προκάλεσαν μια επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του", σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.
Ο Μπόιτλερ από τις ΗΠΑ και ο Οφμάν από το Λουξεμβούργο θα μοιραστούν τα μισό χρηματικό έπαθλο του βραβείου και το υπόλοιπο θα λάβει ο Καναδός Στάινμαν.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων, έγινε γνωστό ότι ο Ραλφ Στάινμαν, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, πέθανε την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητώς την απονομή του βραβείου μετά θάνατον, η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζει την απόφασή της.

Μπρους Μπέτλερ, καθηγητής γενετικής και ανοσολογίας, Ινστιτούτο Scripps

"Μόλις μάθαμε την είδηση αυτή. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη μας που δεν είχε τη χαρά να μάθει ότι βραβεύεται με το Νομπέλ Ιατρικής" δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής Γκόραν Χάνσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ. "Δεν θα ορίσουμε κάποιον άλλο νικητή. Αυτή είναι η απόφασή μας, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα γίνει πρακτικά η απονομή του βραβείου".
Το ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ θα ενσωματωθεί στη διαθήκη που καταλείπει ο Στάινμαν. "Τα χρήματα θα ενσωματωθούν στη διαθήκη" του, ανακοίνωσε η κα Άννα Ποντίκη, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νόμπελ. "Θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα, υπέρ ενός σκοπού, που οι συγγενείς του Στάινμαν οι ίδιοι θα επιλέξουν" ανέφερε.
Zιλ Χόφμαν, τέως διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, Στρασβούργο

Από την πλευρά του ο βραβευθείς Ζυλ Οφμάν δήλωσε κι εκείνος ότι δεν είχε ενημερωθεί για το θάνατο του Στάινμαν.
Σε συνέντευξη που έδωσε από τη Σανγκάη, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως ο δικός του τομέας των ερευνών πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα αξίζει να βραβευθεί με ένα Νόμπελ, αλλά σημείωσε ότι είναι "χαρούμενος" που κέρδισε το βραβείο αυτό. "Δεν πίστευα ότι η συμβολή μας θα προσήλκυε τόση προσοχή", πρόσθεσε ο Οφμάν, δηλώνοντας περισσότερο "χαρούμενος", παρά "υπερήφανος".
Ο Οφμάν δήλωσε εξάλλου ότι συνειδητοποίησε πράγματι ότι κέρδισε το Νόμπελ όταν είδε τους δημοσιογράφους μπροστά από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει και ότι ο ίδιος δεν προβλέπει να γιορτάσει το γεγονός απόψε, όπως επίσης ότι θα ήθελε το βραβείο αυτό να μην αλλάξει τίποτε στον τρόπο ζωής του.
"Οι κκ. Μπέτλερ και Χόφμαν μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κ. Στάινμαν ανταμείβεται για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα", διευκρινίζει η επιτροπή.
Παραδοσιακά το Νομπέλ Ιατρικής ανοίγει την αυλαλία των απονομών κάθε χρόνο. Το περσινό Νομπέλ Ιατρικής είχε απονεμηθεί στον Βρετανό φυσιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο "παιδί του σωλήνα".
Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το Νομπέλ Φυσικής, την Τετάρτη το Νομπέλ Χημείας και την Παρασκευή θα ανακοινωθεί στο Όσλο ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης.
Η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου το νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, του μόνου που η ημερομηνία δεν είχε ακόμη επισημοποιηθεί.
Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλλει τον πιθανό νικητή του Νομπέλ Λογοτεχνίας, μετά την περυσινή βράβευση του Ισπανοπερουβιανού Μάριο Βάργκας Γιόσα, όμως στους σουηδικούς λογοτεχνικούς κύκλους συζητείται πολύ το όνομα του σύρου ποιητή Άδωνι.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ.gr