Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΥΦΕΣΗΣ Αλλάζει κεφάλαιο η οικονομία. Ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης

Αλλάζει κεφάλαιο η οικονομία. Ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια επώδυνης προσαρμογής μέσω των Μνημονίων, οικοδομείται, σταθερά, πλατφόρμα θετικών ειδήσεων για την οικονομία, που, υπό απαιτητικές προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη της ανάκαμψης.
Η μετάβαση στα «δίδυμα πλεονάσματα», για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης, η αναθέρμανση στην εγχώρια αγορά ομολόγων, που πρακτικά έχει νεκρώσει για τους επενδυτές από τα μέσα του 2010, τα ισχυρά μηνύματα για τη φετινή τουριστική κίνηση και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων, κυριαρχούν στη λίστα των θετικών εξελίξεων στο οικονομικό πεδίο.
Αλλάζει κεφάλαιο η οικονομία. Ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης
Κλίμα που θα ενισχυθεί από πιθανές αναβαθμίσεις από μεγάλους ξένους οίκους που ξεκινούν να «μιλούν» από τις 21 Μαρτίου και μετά αλλά και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Κάτι που «βλέπει» πλέον και το «στρατόπεδο» των πιστωτών.
Καθοριστικής σημασίας είναι η προοπτική επιστροφής του Δημοσίου στις αγορές, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο αυτό να γίνει και πριν από τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων με τη σειρά του θα κρίνει τον βαθμό στον οποίο οι επενδυτές θα αποφασίσουν να αποδυναμώσουν το πολιτικό ρίσκο που αποδίδουν στη χώρα.
Σε μια συγκυρία που οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να τροφοδοτήσουν την οικονομία με πολύτιμη ρευστότητα και επενδυτικά κεφάλαια, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση, το «μομέντουμ» που δημιουργείται αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα.
Για να αποτελέσει όμως αυτό, πραγματικό έναυσμα για βιώσιμη ανάκαμψη, απαιτείται πολιτική αποφασιστικότητα, εντός και εκτός Ελλάδας, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένους κλάδους που μπορούν να αποτελέσουν δίαυλο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και καθαροί κανόνες για επενδύσεις και φορολογία.Πλέγμα που θα αποτελέσει καταλύτη και καθαρό σήμα προς τις αγορές πως η Ελλάδα, όντως, γυρίζει σελίδα, πολλαπλασιάζοντας το θετικό αντίκτυπο των σημαντικών εξελίξεων που ήδη καταγράφονται.
Ισχυροί προπομποί
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ισχυρούς προπομπούς ανάκαμψης. Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά βλέπουμε σαφή διάθεση για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ενώ αποκλιμακώνεται η απόδοση στους δεκαετείς τίτλους σε προ Μνημονίου επίπεδα, σχολιάζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος. Όπως δε εκτιμά εάν δεν υπήρχε στο χάρτη το πολιτικό ρίσκο, η απόδοση του δεκαετούς θα μπορούσε να βρίσκεται σήμερα και στο 6%. Επίπεδα στα οποία η αγορά, σύμφωνα με ξένους αναλυτές θα μπορούσε να τιμολογήσει μια νέα έκδοση του Δημοσίου, φέτος.
Στην κορυφή των θετικών εξελίξεων για την οικονομία είναι η εξάλειψη των «δίδυμων ελλειμμάτων» και η μετάβαση σε «δίδυμα πλεονάσματα», στο δημοσιονομικό πεδίο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Αν και οι αβεβαιότητες για τη διατηρησιμότητα και των δύο πλεονασμάτων παραμένουν ισχυρές, η επίτευξή τους δημιουργεί ισχυρή βάση ανάκαμψης, εφόσον η χώρα παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και στην εξυγίανση του παραγωγικού της μοντέλου, με επίμονη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Ισχυρή στήριξη στη δυναμική ανάκαμψης αναμένεται να έλθει και φέτος από το «μέτωπο» του τουρισμού, όπως μαρτυρούν τα πρώτα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ κάτι δείχνει πως αρχίζει να κινείται και στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ η κρίση ενεργοποιεί, εξ ανάγκης, κινήσεις επιχειρηματικότητας, με περισσότερα από 450.000 άτομα να καταγράφονται σε φάση εκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2012. «Κλειδί» για τις εξελίξεις στην Ελλάδα θα αποτελέσει και η ολοκλήρωση της διαδικασίας τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, με κεντρικό στόχο να ξεκινήσουν σταδιακά να ανοίγουν οι στρόφιγγες των δανειοδοτήσεων, ενώ παράλληλα εάν το Δημόσιο επιτύχει μια έξοδο στις αγορές, με ικανοποιητικούς όρους, μπορεί να βελτιωθούν και οι όροι δανεισμού των επιχειρήσεων, μέσω εταιρικών ομολόγων.
Αναβαθμίσεις περιμένει η αγορά
Οι εξελίξεις αυτές συνθέτουν μια εύθραυστη ισορροπία στην ελληνική οικονομία. Το εάν αυτή θα ισχυροποιηθεί και θα σηματοδοτήσει τελικά την έναρξη ανοδικού κύκλου στην οικονομία περνά από πολλά «κανάλια». Ένα πρώτο κρας - τεστ για το πώς αποτιμούν οι αγορές τις τρέχουσες εξελίξεις αναμένεται από τις κινήσεις που δρομολογούν, έως τις 23 Μαΐου, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τη Standard & Poor's που στις 21 Μαρτίου δημοσιεύει τη νέα της αξιολόγηση για την Ελλάδα, την οποία θα διαδεχθεί η Moody's στις 4 Απριλίου και η Fitch στις 23 Μαΐου, δύο μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Εφόσον η οικονομία κερδίσει στη φάση αυτή το στοίχημα των αναβαθμίσεων, αυτό θα ενισχύσει το θετικό μομέντουμ, διευκολύνοντας και την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές
. Η αγορά ποντάρει στη φάση αυτή τουλάχιστον σε βελτίωση των προοπτικών αναβάθμισης της χώρας. Οτιδήποτε καλύτερο θα βελτιώσει το κλίμα αλλά και τα επίπεδα του κόστους δανεισμού της χώρας. Βεβαίως όσο η χώρα παραμένει κάτω από «ΒΒΒ» η επενδυτική διάθεση για την ανάληψη ελληνικού ρίσκου, πρακτικά θα κριθεί όχι τόσο βάσει των αξιολογήσεων, αλλά από τη διασφάλιση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας και των περιθωρίων κέρδους από τις τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους.
«Κλειδί» η στάση των Γερμανών
Κεντρικός καταλύτης για τη δυναμική σταθεροποίησης της χώρας είναι οι επικείμενες αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του χρέους και τη συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Με την πιστοποίηση του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, στις 23 Απριλίου, η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει νέα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος. Αν και οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τις ευρωεκλογές, εντούτοις η Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει σε μια ισχυρή δήλωση δέσμευσης πως θα λάβει νέα μέτρα ελάφρυνσης, φέτος.
Κυρίαρχο σενάριο παραμένει ο ετεροχρονισμός των πληρωμών για το χρέος, έως και τα 50 χρόνια, γεγονός που στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα δράσει καταλυτικά στην επανατοποθέτηση επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα, καθώς και νέες μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια από την Ε.Ε. Στο τραπέζι παραμένει και η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον Μηχανισμό Στήριξης, με την κυβέρνηση πάντως να φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει εξασφαλίσει πως θα παραμείνει ανοικτή η γραμμή πίστωσης, χωρίς νέες προϋποθέσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πρόσφατο δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο που επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία υποστήριζε πως στο ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο εποπτείας της χώρας, αφήνοντας στην Ελλάδα το ελεύθερο να επιλέγει ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθήσει για να επιτύχει προκαθορισμένους στόχους.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γ. Προβόπουλος: Απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης

Να μην επιδεινωθεί το κοινωνικοπολιτικό κλίμα από αντιπαραθέσεις και πόλωση καθώς προκαλούν κινδύνους και αβεβαιότητες ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά την παρουσίαση της Ετήσης Εκθεσης της ΤτΕ στη γενική συνέλευση των μετόχων. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι είναι ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test. Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η ΤτΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία με μία συντηρητική προσέγγιση, ενώ μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στελέχη της τράπεζας θα ενημερώνουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας για τις λεπτομέρειες της άσκησης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι το 2014 είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι υγιές και ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα της χώρας και ότι είναι ασφαλείς οι καταθέσεις.

Επιπλέον, τόνισε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση, καθώς και το γεγονός ότι απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Για την οικονομία ανέφερε ότι είναι ισχυρή ένδειξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής η συνεπής υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης.

Επίσης, επέμεινε στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την διατήρηση και την διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι πρέπει χωρίς καθυστέρηση να πάμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ως βασικές προτεραιότητες ανέδειξε:

•  το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις,
•  τον αποτελεσματικό δημόσιος τομέα και
•  ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο

Απαιτείται εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης ανέφερε. Πρόσθεσε ότι απαιτείται η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος, σταθερού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή.

Τράπεζες

Το τραπεζικό σύστημα είναι μοχλός για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα επισήμανε ο Διοικητής. Πρόσθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να πρωτοστατήσει, στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας και ότι οι τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν στη δημιουργία του νέου υποδείγματος βιώσιμης ανάπτυξης.

Επισήμανε ότι οι νέες πιστώσεις πρέπει να δοθούν σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.

Ανέδειξε σε μεγάλη πρόκληση «να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις», ενώ επεσήμανε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων θα επιτρέψει τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Πολιτεία διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εκτίμησε ότι η Τραπεζική Ένωση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
ΠΗΓΗ:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Γέφυρες πολέμου στήνουν οι Τούρκοι

Σε ένα παραλήρημα της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης στο οποίο ευθέως γινόταν αναφορά σε "επιτυχημένη εισβολή μετά από την διάβαση με τα τουρκικά κατασκευής αμφίβια μέσα του ποταμού" (ποιου ποταμού άραγε;) παρουσιάστηκαν όλα τα τουρκικά αμφίβια οχήματα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων με πρώτο και κύριο το AZMIM (Amfibi Zırhlı Muharebe İş Makinasι: Αμφίβιο Θωρακισμένο Όχημα Μηχανικού) της φωτό, το οποίο προρίζεται να "επιχωματώνει τάφρους" (για ποια τάφρο άραγε μιλάνε;)!
"Χάρη στην αμφίβιο Θωρακισμένο Όχημα Μηχανικού ο χρόνος διάβασης των αμφίβιων οχημάτων του πεζικού στην απέναντι όχθη των ποταμών μειώνεται και αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της επιδρομής.εισβολής", μετέδωσε για την ακριβεια η τουρκική τηλεόραση, την ώρα που στην Αθήνα η πολιτική ελίτ πιστεύει ότι θα ... επέμβουν οι Αμερικανοί και θα διασωθεί η χώρα, είτε τώτα είτε σε πέντε ή δέκα χρόνια.
Ο ρεπόρτερ περιέγραφε το AZMIM ότι "λειτουργεί σαν ένας κάστορας στην ακτή των ποταμών" δηλαδή δημιουργεί χερσαίες προσβάσεις σε υδάτινο περιβάλλον και η δυνατότητά του αυτή "είναι ιδιαίτερα πολύτιμη κατά την επίθεση".
Το AZMIM διαμορφώνει κατάλληλα το έδαφος στις όχθες των ποταμών (κλίση, πλάτος, σκληρότητα και την επιφανειακή ομαλότητα του εδάφους) σύμφωνα με τις ανάγκες των οχημάτων του Μηχανοκίνητου Πεζικού που ακολουθεί.
Η παράδοση του πρώτου AZMIM (Amfibi Zırhlı Muharebe İş Makinasι: Αμφίβιο Θωρακισμένο Όχημα Μηχανικού) από την κατασκευάστρια FNSS Savunma Sistemleri στη Διοίκηση Λογιστικής Υποστήριξης των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2013.
Η σχετική επίσημη τελετή έγινε στις εγκαταστάσεις της FNSS παρουσία του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ismet Yilmaz, του διοικητή της Διοίκησης Λογιστικής Υποστήριξης των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγου Adem Huduti, του επικεφαλής της γενικής γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar και πολλών άλλων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου άμυνας και της κυβέρνησης γενικότερα.
Η υψηλού επιπέδου παρουσία στην τελετή προφανώς αιτιολογείται από το γεγονός ότι το AZMIM αποτελεί προίον αποκλειστικά τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής, και μάλιστα αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά μετά την αυτοκινούμενη αμφίβια γέφυρα εφόδου (SYHK: Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü – SAMUR).
Ηδη έχουν παραδοθεί συνολικά 12 οχήματα του τύπου, που αποτελούν την πρώτη παρτίδα,  στις μονάδες μηχανικού μάχης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, προσδίδοντας πρωτόγνωρες για αυτές επιχειρησιακές δυνατότητες ζεύξης κωλυμάτων, και ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό ζεύξης της αντιαρματικής τάφρου του Έβρου.
Σημειώνεται ότι η συνολική απαίτηση των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων ανέρχεται σε 36 οχήματα AZMIM.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2010 στην ελληνο-τουρκική μεθόριο  υπήρχε μια μικρή αντιαρματική τάφρος, μήκους μόλις 12 χλμ, πλάτους 20 περίπου μέτρων και βάθους 4-5 μέτρων.
Αυτή είχε κατασκευαστεί τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και εκτεινόταν κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, βορείως της πόλης της Ορεστιάδας. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μπροστά από και σχεδόν παράλληλα μ’ αυτήν, επί της ορίου γραμμής, κατασκευάστηκε ο περιβόητος «φράκτης» για τους λαθρομετάναστες.
Όμως από το καλοκαίρι του 2010, ο Ελληνικός Στρατός, σε μια προσπάθεια να απαντήσει με οικονομικό τρόπο στην τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα, και ειδικότερα της προμήθειας νέων γεφυροφόρων αρμάτων LEGUAN, δυνατότητας γεφύρωσης ανοίγματος 24 μέτρων άρχισε να ... σκάβει!
Έτσι ξεκίνησε την επέκταση, διαπλάτυνση και εκβάθυνση της υφιστάμενης τάφρου, δίνοντάς της μέσο πλάτος 30 – 35 μέτρων και μέσο βάθος επτά μέτρων.
Στο δεύτερο βίντεο, διακρίνονται και οι επίσης τουρκικής κατασκευής αυτοκινούμενες γέφυρες Samur, που σε συνδυασμό με το AZMIM, υπό προϋποθέσεις αεροπορικής υπεροχής μπορούν να "διατρήσουν" τάφρο και Έβρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο προαναφερόμενος σχεδιασμός, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια ακτόδρομων των εν λόγω τεθωρακισμένων αμφίβιων προωθητών και των αυτοκινούμενων πλωτών γεφυρών εφόδου SYHK – SAMUR, όπως φαίνονται χαρακτηριστικά στο δεύτερο βίντεο.
Εκτός από τα παραπάνω συστήματα, στο κέντρο πλωτών μέσων των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων στη Μπόζνα, μονάδες μηχανικού και ελιγμού της 1ης Τουρκικής Στρατιάς εκπαιδεύονταν στη διάβαση υδατίνων γραμμών σε μία εντυπωσιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση  υλικών, μέσων και προσωπικού.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη Μπόζνα καταμετρήθηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες περισσότερα από 40 ζεύγματα πλωτών γεφυρών εφόδου Ribbon και FSB-E, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 250 μέτρα πλωτής γέφυρας που σε ορισμένα σημεία του Έβρου επαρκούν για τη ζεύξη του με δύο πλωτές γέφυρες!
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις διαθέτουν δύο τύπους πλωτών ταχέως αναπτυσσομένων γεφυρών εφόδου.
Συγκεκριμένα διατίθενται:
-Έξι (6) συλλογές πλωτών γεφυρών εφόδου Ribbon (αγνώστου μήκους σημειώνεται όμως ότι η κάθε συλλογή τυπικά επαρκεί για την κατασκευή γέφυρας 100 ως 120 μέτρων), και
-Οκτώ (8) συλλογές πλωτών γεφυρών FSB-Ε (Faltschwimmbrücke-Export), κατασκευής της γερμανικής EWK (Eisen Werke Kaiserslautern, νυν General Dynamics European Land Systems-Germany GmbH).
Κάθε συλλογή FSB-E δύναται να κατασκευάσει πλωτή γέφυρα εφόδου μήκους 250 μέτρων.
Η κλάσης 60 τόνων γέφυρα FSB-Ε αποτελεί βελτιωμένο αντίγραφο της αμερικανικής πλωτής γέφυρας εφόδου Ribbon και μάλιστα τα ζεύγματα και τα οχήματα μεταφοράς της είναι πλήρως εναλλάξιμα με αυτά της αμερικανικής.
Μεταξύ των χρηστών της περιλαμβανόταν και ο γερμανικός Στρατός που τις ανέπτυσσε σε μεραρχιακούς λόχους μηχανικού γεφυροποιίας με την κάθε συλλογή να περιλαμβάνει 18 μεσαία και οκτώ ακραία ζεύγματα.
Περιττό να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των συλλογών πλωτών γεφυρών εφόδου βρίσκεται αναπτυγμένο σε συγκροτήματα και μονάδες μηχανικού της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη.




 ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Είναι γεγονός ότι η Αμυντική Βιομηχανία στη χώρα μας δεν έχει μακρά ιστορία και αριθμεί λίγο περισσότερο από τριάντα (30) χρόνια ζωής, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου υπάρχει προϊστορία και συσσωρευμένη εμπειρία αρκετών δεκάδων ετών. Είναι επίσης γνωστό ότι επί σειρά ετών ο μεγαλύτερος και βασικός εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας βασιζότανε σε προμήθειες έτοιμων οπλικών συστημάτων μέσω δανείων τα οποία σύναπτε η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση με τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Αποδοχή όρων με ελάχιστες διαπραγματεύσεις, δυσβάστακτοι όροι αποπληρωμής των δανείων και φυσικά καθολική απουσία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας από την παραγωγική διαδικασία και την εν συνεχεία υποστήριξη των οπλικών συστημάτων. Φυσικό επακόλουθο οι Αμυντικές μας Βιομηχανίες να είναι άγνωστες ή σχεδόν άγνωστες στη διεθνή ανταγωνιστική αγορά και το ποσοστό συμμετοχή τους στα οπλικά συστήματα μηδενικό.
Η προώθηση και υλοποίηση του υπό κατάρτιση εξοπλιστικού προγράμματος αποσκοπεί, αφενός μεν στο πολιτικό-στρατιωτικό σκέλος με το οποίο ενισχύεται η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και αφετέρου στο οικονομικό, το οποίο αφορά στα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος.
Η ορθολογιστική αξιοποίηση αυτού ακριβώς του δεύτερου σκέλους είναι εκείνο στο οποίο προσβλέπει πλέον η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η ανάπτυξη της οποίας αποτελεί οικονομική και εθνική αναγκαιότητα και ένα μεγάλο δυναμικό για σημαντική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην Ελλάδα, η οποία έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σαν ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η αμυντική βιομηχανία συμμετέχει στην παραγωγή οπλικών συστημάτων με το μικρότερο ποσοστό εγχώριας συμμετοχής από όλες τις χώρες της συμμαχίας.
ανάπτυξη και ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κρίνεται εκ των
Το ποσοστό αυτό μέχρι πρότινος περιορίζετο σε μονοψήφιο αριθμό, γεγονός που υποδηλώνει την ελάχιστη Ελληνική Βιομηχανική εμπλοκή, με όλα τα αρνητικά οικονομικά επακόλουθα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο κόστος από τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του Ευρώ και παλαιότερα της δραχμής, με τα ξένα νομίσματα. Η τεράστια αυτή ετήσια συναλλαγματική αφαίμαξη στερεί τη χώρα από οικονομικούς πόρους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσαρμογή της στα διεθνή πρότυπα.
Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγων, όχι μόνο για την άμυνα της χώρας αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα και την επιστημονική και τεχνολογική της εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό, η κοινωνία θα εισπράξει διπλό μέρισμα από την αυξημένη εθνική ασφάλεια αλλά και από την αυξημένη δραστηριότητα και απασχόληση.
Το στίγμα και ο στόχος που πρέπει να σκοπεύει η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν δοθεί. Δηλαδή να πολλαπλασιασθεί η ελληνικοποίηση των προμηθειών ανεβάζοντας τη συμμετοχή της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσω της υλοποίησης του ΕΜΠΑΕ των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι το όχημα με το οποίο μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες να εμπλακούν είτε στη συμπαραγωγή υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, είτε στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων. Η συμμετοχή αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των Βιομηχανικών Επιστροφών καθώς και της αύξησης της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας (ΕΠΑ).
Ως Ελληνική Προστιθέμενη Αξία ορίζεται η αξία η οποία προστίθεται από την Ελληνική Βιομηχανία κατά την διάρκεια παραγωγής, συναρμολόγησης ή/και μεταποίησης αμυντικών προϊόντων. Η ΕΠΑ προσλαμβάνει ιδιαίτερη αξία στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα όπου και είναι εφικτή η υλοποίηση του στόχου του 35%. Στα προγράμματα αυτά το φάσμα και τα αντικείμενα εμπλοκής της Βιομηχανίας είναι τεράστια και είναι πρόσφορο το έδαφος για ευρύτερες βιομηχανικές συνεργασίες και συμμετοχές.  Για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες να αποκτήσουν το κρίσιμο εκείνο μέγεθος που θα τους εξασφαλίσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, επιτρέποντας παράλληλα μια ουσιαστική όχι μόνο παρουσία αλλά και συμμετοχή στις εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές.
Βασικό μέσο για την ενίσχυση των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών είναι οι μακροχρόνιες συμφωνίες-πλαίσιο και τα πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης και συμπαραγωγής. Οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, σταθερότητα στην οικονομική και διαχειριστική πολιτική τους καθώς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κρατικός τομέας επιτυγχάνει ευνοϊκότερους όρους στους χρόνους παράδοσης, στο κόστος των προγραμμάτων, στην ποιότητα των αμυντικών προϊόντων και είναι συμμέτοχος στις περαιτέρω εξελίξεις και πωλήσεις των συμφωνιών και των προγραμμάτων αυτών.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται ένα μεγάλο προϋπολογισμό, μπορεί και έχει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τα οφέλη τόσο για την ασφάλεια της χώρας όσο και γενικότερα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ανάπτυξη στενότερων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών. Η συνεργασία αυτή θα συντονίσει καλύτερα τις απαιτούμενες ενέργειες, θα συντομεύσει το χρόνο για την ανάπτυξη και παραγωγή των αμυντικών προϊόντων και θα μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των Αμυντικών Βιομηχανιών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Η συνεργασία αυτή επιβάλλεται τόσο και από τη μείωση των διατιθεμένων κονδυλίων για τις αμυντικές δαπάνες όσο και από την εξέλιξη των τεχνολογιών όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία της πληροφορίας.    
Ø   Όλα τα ανωτέρω αποτελούν τους συντελεστές ομαλής, ουσιαστικής και επιτυχούς συμμετοχής των Αμυντικών Βιομηχανιών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Στις προσκλήσεις υποβολής προσφορών (RFIs - RFPs) περιλαμβάνονται συνήθως οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το ποσοστό συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα προγράμματα αυτά. Η περαιτέρω όμως πορεία και εξέλιξη με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω, επηρεάζονται από τους διαφόρους παράγοντες όπως ο Διαθέσιμος Χρόνος Υποβολής των Προσφορών, η Πολυτυπία των Οπλικών Συστημάτων, το ποσοστό της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας (ΕΠΑ), οι Βιομηχανικές Επιστροφές, η Συμμετοχή σε Προγράμματα Ανάπτυξης και Παραγωγής Νέων Οπλικών Συστημάτων καθώς και η υπογραφή Συμβάσεων μεταξύ των Ελληνικών και Ξένων Εταιρειών πριν την Υπογραφή της Σύμβασης της Κύριας Προμήθειας.
Ø   Διαθέσιμος Χρόνος Υποβολής Προσφορών
Σημαντικότατος παράγοντας στην υποβολή της προσφοράς είναι ο διαθέσιμος χρόνος, ο οποίος δυστυχώς στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απαγορευτικά μικρός και κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο μηνών. Οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες και δαπανηρές για τις μετέχουσες ελληνικές και ξένες εταιρείες και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για εντοπισμό και συγκεκριμενοποίηση των συστημάτων που θα κατασκευασθούν από την εγχώρια βιομηχανία. Η στενότητα χρόνου υποβολής της προσφοράς, την οποία συνήθως επικαλούνται οι ξένες εταιρείες, οδηγεί είτε στη μη εξεύρεση πεδίου συνεργασίας για υποκατασκευαστικό έργο, είτε στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για μικρά σε μέγεθος και σπουδαιότητα συστήματα ή υποσυστήματα, γεγονός που ουσιαστικά ευνοεί τον ξένο κατασκευαστή. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Τουρκία αντιμετωπίζει πιο ρεαλιστικά την εμπλοκή των Αμυντικών Βιομηχανιών στα μεγάλα εξοπλιστικά της προγράμματα και έχει επιτύχει συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας της σε ποσοστό που υπερβαίνει το 30%.
Ø   Πολυτυπία Οπλικών Συστημάτων
Δεύτερος ουσιαστικός παράγοντας που θα βοηθήσει στην προγραμματισμένη και υγιή ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας κατά την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος είναι η αποφυγή της πολυτυπίας των οπλικών συστημάτων, κάτι που δυστυχώς έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Η πολυτυπία εκτός από ουσιαστικό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των Γενικών Επιτελείων, αποτελεί και πραγματικό εμπόδιο στην ουσιαστική εμπλοκή της Αμυντικής Βιομηχανίας, διότι οι απαιτούμενες βιομηχανικές επενδύσεις πολλαπλασιάζονται κάνοντας αντιοικονομική και ανέφικτη την εγχώρια συμμετοχή και τον κατακερματισμό της σε μικρού ενδιαφέροντος και σπουδαιότητας αντικείμενα. Η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των συστημάτων/προϊόντων που έχουν σχεδιασθεί, αναπτυχθεί και κατασκευάζονται από Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες θα έχει διπλό αποτέλεσμα. Πρώτον θα μειώσει κατά το δυνατόν την πολυτυπία, θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας και υιοθέτησης των ελληνικών προϊόντων σε αντίστοιχα συστήματα άλλων χωρών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ακόλουθα προϊόντα της INTRACOM:
·      Το σύστημα Ενδοεπικοινωνίας WISPR.
·      Το σύστημα Διαχείρισης Μάχης iBMS.
·      Οι τηλεμετρικές διατάξεις και τροφοδοτικά συστήματα πυραυλικών συστημάτων.
·      Τα συστήματα και συσκευές λειτουργικών ελέγχων.
  ·    Η ευρεία γκάμα κρυπτοσυσκευών που διασφαλίζουν την κρυπτογραφημένη  μετάδοση δεδομένων, φωνής και Fax.
·      Ο κινητός δορυφορικός τερματικός σταθμός VSAT "CRONOS".
·      Οι τακτικοί ασύρματοι VHF και HF.
·      Οι μικροκυματικές ζεύξεις.
Ø   Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ)
Η Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ) θα πρέπει να αποτελεί αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για κάθε επιμέρους κατακύρωση. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στο ποσοστό της ΕΠΑ αλλά και στο περιεχόμενο της, το οποίο πρέπει να καθορίζεται από τους υποψήφιους προμηθευτές όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και αναλυτικά ως προς τη φύση και το είδος της και σύμφωνα με τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Ø   Βιομηχανικές Επιστροφές
Εδώ απαιτείται πριν από την υπογραφή των συμβάσεων να αξιολογούνται σε βάθος οι προσφορές των υποψηφίων προμηθευτών όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά ως προς τις βιομηχανικές συνεργασίες και επιστροφές προς την εγχώρια βιομηχανία. Στο υφιστάμενο πλαίσιο θα πρέπει να δίνεται έμφαση και στην παροχή στις Ένοπλες Δυνάμεις προϊόντων και υλικών της Ελληνικής Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα ο συσχετισμός των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας μπορεί να οδηγήσει στην κάλυψη των υφισταμένων αναγκών κάνοντας ταυτόχρονα πλήρη εκμετάλλευση των προσφερομένων βιομηχανικών δυνατοτήτων και των επενδύσεων.
Ø   Συμμετοχή σε Προγράμματα Ανάπτυξης και Παραγωγής Νέων Οπλικών Συστημάτων
Εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι η συμμετοχή της σε προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής νέων οπλικών συστημάτων με συνέπεια η Βιομηχανική εμπλοκή να μην ταυτίζεται χρονικά με την υλοποίηση της προμήθειας του υλικού, αλλά να έχει χρονικό ορίζοντα ο οποίος καλύπτει όλο τον κύκλο ζωής του υλικού. Αυτό έχει ως επακόλουθο την βιομηχανική εμπλοκή σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες των νέων οπλικών συστημάτων, δηλαδή στις φάσεις της ανάπτυξης, παραγωγής, ελέγχου και πιστοποίησης, συντήρησης καθώς και στις διάφορες φάσεις εξέλιξης τους, όπως οι τροποποιήσεις, βελτιώσεις και  αναβαθμίσεις. Σε αυτή την περίπτωση καθοριστικός παράγοντας είναι η έγκαιρη λήψη απόφασης για τη συμμετοχή της χώρας στην παραγωγική διαδικασία του οπλικού συστήματος στα πλαίσια Διακρατικών Συμφωνιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα υπό εξέλιξη προγράμματα IRIS-T και ESSM στα οποία συμμετέχουν γνωστές ελληνικές βιομηχανίες εξασφαλίζοντας επιστροφή του ποσοστού συμμετοχής της χώρας σε ποσοστό της τάξεως του 80%.
Ø   Υπογραφή Συμβάσεων μεταξύ των Ελληνικών και Ξένων Εταιρειών πριν την Υπογραφή της Σύμβασης της Κύριας Προμήθειας
Τελευταία και βασικότερη προϋπόθεση που πρέπει να ικανοποιηθεί πριν την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας του αμυντικού υλικού-συστήματος είναι η υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων πριν την Υπογραφή της Σύμβασης της Κύριας Προμήθειας, μέσω των οποίων θα διασφαλίζονται οι βιομηχανικές συνεργασίες μεταξύ των Ελληνικών και Ξένων Εταιρειών. Σε αντίθετη περίπτωση η μη υπογραφή συμβάσεων και η υποβολή ανίσχυρων Μνημονίων Συνεργασίας (MOUs-MOAs) όχι μόνο δεν κατοχυρώνει την ελληνική πλευρά αλλά αντίθετα διαιωνίζει την εκκρεμότητα και μεταφέρει χρονικά την υποχρέωση της ξένης εταιρείας προς όφελος της και μόνο.    
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα οφέλη για την οικονομία της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις από την ενεργό συμμετοχή των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι πολλαπλά. Περιορίζεται η εκροή συναλλάγματος, εξασφαλίζεται οικονομική ανάπτυξη, απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό, αυξάνονται οι ειδικευμένες θέσεις εργασίας ενώ αποκτά αυτοδυναμία η Αμυντική Βιομηχανία. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις απεξαρτώνται  κατά ένα ποσοστό από τους ξένους προμηθευτές, βασίζονται σε εγχώρια τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη με συνέπεια ο χρόνος επισκευών να είναι μικρότερος και τέλος η επέμβαση της Ελληνικής Βιομηχανίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσιμης κατάστασης να είναι άμεση.
Η εφαρμογή των ανωτέρω σε συνδυασμό με την ίση μεταχείριση μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών βιομηχανιών, στο πλαίσιο του υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού, θα συμβάλει αφενός στην αμυντική θωράκιση και οικονομική τόνωση της χώρας και αφετέρου θα προσφέρει τη δυνατότητα στις ίδιες τις βιομηχανίες να συνεργασθούν με σημαντικούς διεθνείς αμυντικούς οίκους σε νέα και σύγχρονα οπλικά συστήματα, διεκδικώντας ένα σημαντικό μερίδιο όχι μόνο των εγχώριων αλλά και των διεθνών εξοπλιστικών προγραμμάτων.
ΠΗΓΗ: http://www.elesme.gr

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Οι Τούρκοι “πλακώνονται” & αποκαλύπτουν σχέδιο αρπαγής εδαφών σε Σερβία-Δ.Θράκη

Μέσα από την κόντρα της τουρκικής εφημερίδας «TARAF» και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ξεδιπλώνεται το σχέδιο της Άγκυρας για την «κατάκτηση» εδαφών στη Σερβία και στη Δυτική Θράκη μέσω δανείων που χορηγεί η τράπεζα «Ziraat» και τους όρους που θέτει με μικρά γράμματα για τις κατασχέσεις οι οποίες ακολουθούν όταν οι δανειολήπτες φανούν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Η εφημερίδα «TARAF» με εκτενές δημοσίευμα της κατηγόρησε τον ομόλογο και «φίλο» του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον εκφραστή του νέο-οθωμανισμού κ. Νταβούτογλου πώς προβαίνει σε «πολιτική επιχείρηση για να αποκτήσει τον έλεγχο σερβικών εδαφών μέσω των δανείων που παραχωρεί η τουρκική τράπεζα “Ziraat” σε Βόσνιους».
Πρόκειται ακριβώς για την ίδια επιχείρηση που έχει στήσει η Άγκυρα στη Δυτική Θράκη και τελευταία στη Ρόδο, όπου έχουν ανοίξει υποκαταστήματα η τράπεζα «Ziraat», πίσω από την οποία βρίσκεται η ΜΙΤ, μοιράζοντας δάνεια με εξευτελιστικά επιτόκια, αλλά με όρους που αποσκοπούν στην κατάσχεση περιουσιών και την απόκτηση εδαφών.
Όταν αυτά τα λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι σκεφθείτε τι πραγματικά συμβαίνει και πόσο μεθοδικά δουλεύει η Άγκυρα προκειμένου να φτιάξει το λεγόμενο «μουσουλμανικό τόξο» στα Βαλκάνια, με την ελληνική κυβέρνηση βέβαια να εξυπηρετεί με τις ενέργειες της ή με την ανυπαρξία της αυτά ακριβώς τα σχέδια.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μάλιστα μέσω της εφημερίδας «YENI SAFAK» απάντησε στην εφημερίδα «TARAF» λέγοντας ότι «η παροχή άτοκων δανείων από την Τουρκία στους Βόσνιους πραγματοποιείται με νόμιμα μέσα και στόχο είναι να επιστρέψουν οι Βόσνιοι στις οικίες και στις εργασίες τους, τις οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν».
Σημειώνεται πώς η εφημερίδα «TARAF» υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν, απλά για λόγους που δεν γνωρίζουμε επιτέθηκε στον Αχμέτ Νταβούτογλου αποκαλύπτοντας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Άγκυρα προκειμένου να ελέγξει περιοχές όπως η Δυτική Θράκη με οικονομικά μέσα.
Κι όλα αυτά, με την ανοχή της κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να παραμένει θεατής στην επέλαση της «Ziraat» στα Δωδεκάνησα, ενδεχομένως αύριο και σε άλλες «ευαίσθητες» περιοχές, ενώ είναι γνωστό πώς πίσω από τη τράπεζα βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ.
Στις περιοχές μάλιστα της Κομοτηνής και της Ξάνθης η «Ziraat» έχει ξεκινήσει τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων χριστιανών που δανειοδοτήθηκαν από την τράπεζα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η τουρκική τράπεζα δεν κάνει «παζάρια» με τους δανειολήπτες για μείωση των δόσεων με επιμήκυνση αποπληρωμής ή κάποιες άλλες διευκολύνσεις. Ιδίως όταν πρόκειται για Έλληνες προχωρά αμέσως στην εκτέλεση της σύμβασης που αφορά στην κατάσχεση της υποθήκης. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτά αφορούν σε οικόπεδα και σπίτια ή άλλα οικήματα.
Στόχος της Τουρκία είναι να κάνει τη Δυτική Θράκη αμφισβητούμενη περιοχή, «γκρίζα ζώνη» όπως τα Ίμια. Σειρά έχει η Ρόδος, αφού και εκεί διατηρεί υποκατάστημα. Και στις δύο περιοχές η Άγκυρα κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας. Τυχαίο; Σε καμία περίπτωση.
Αντί για φρεγάτες, αεροσκάφη και κομάντος χρησιμοποιεί το χρήμα. Κάνει επέλαση στην Ελλάδα με «όπλα» τη «Ziraat», τη «Dogus» και άλλες επιχειρήσεις που ελέγχονται από την Άγκυρα για να πάρει όσο περισσότερα ελληνικά εδάφη μπορεί.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γνωμοδότηση Μανιτάκη: «Παράνομες χρεώσεις 4.000.000.000 ευρώ σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ»

Για πρώτη φορά συντάχθηκε Γνωμοδότηση από έναν έγκριτο Συνταγματολόγο, όπως είναι ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, σε συνεργασία με τον Λέκτορα Νομικής του ΑΠΘ Ακρίτα Καϊδατζή, με την οποία αποδεικνύονται παράνομες χρεώσεις στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που συνολικώς μπορεί να αγγίζουν και τα 4.000.000.000 ευρώ και οι οποίες αφορούν τις εισφορές και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
Διαβάστε τί αναφέρει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα της Γνωμοδότησης Μανιτάκη:
ΕΙΣΦΟΡΕΣ
 Όφειλε το Υπουργείο Εργασίας να έχει μειώσει τις εισφορές του ΟΑΕΕ από το 2009 και μετά με δεδομένη την καταρράκωση των εισοδημάτων. Θυμίζουμε ότι οι εισφορές αυξήθηκαν σημαντικά από το 2005 ως το 2009 και έκτοτε παραμένουν σταθερές. Οφείλει ο Υπουργός Εργασίας να μειώσει τις εισφορές και δεν επαφίεται στην καλή του θέληση. Κάθε άλλη πράξη είναι παράνομη.
 ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Είναι απολύτως παράνομη η διακοπή της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές. Σήμερα 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στερούνται της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών. Πολλοί από αυτούς δαπανούν σημαντικά ποσά για να καλυφθούν ενώ αρκετοί βρίσκονται στην δεινή θέση να μην μπορούν να περιθάλψουν τον εαυτό τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν την υγεία τους να χειροτερεύει επειδή ο ΟΑΕΕ και το Υπουργείο Εργασίας παρανομούν.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΘΕΣΗ ΑΜΕΣΩΣ
Είναι αυτονόητο ότι η μαζική προσφυγή των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και η πιθανή δικαίωσή τους θα δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ. Το υπολογιζόμενο ποσό των 4.000.000.000€ αφορά οφειλές στους 350.000 ασφαλισμένους που δεν λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά μέσο όρο δυο χρόνια (ανά έτος μέσος όρος περίπου 1000€ χρέωση) καθώς επίσης και τις διαφορές που θα προκύψουν για 750.000 ασφαλισμένους από το 2009 έως σήμερα για την παράνομη διατήρηση των εισφορών στα ίδια επίπεδα και την μη μείωση αυτών.
Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει αμέσως να αλλάξει θέση και να συμφωνήσει αμοιβαία επωφελείς λύσεις για το Ταμείο και τους ασφαλισμένους. Οι θέσεις των φορέων είναι εκπεφρασμένες και βρίσκονται σε κοινή γραμμή.
Άμεσα δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα προσφύγουν μαζικά στα Διοικητικά Δικαστήρια απαιτώντας την επιστροφή των εισφορών που αδίκως κατέβαλαν, την αφαίρεση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρείχε ο ΟΑΕΕ, την μείωση των εξωφρενικών επιτοκίων που μας έχει χρεώσει ο ΟΑΕΕ, την αποζημίωση για κάθε επιβάρυνση της υγείας τους που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του ΟΑΕΕ (από την μη παροχή ΙΦ περίθαλψης σε όσους οφείλουν), την αποζημίωση για τον θάνατο ασφαλισμένων που οφείλετο στην μη παροχή ΙΦ περίθαλψης.
Με τα νέα δεδομένα και την πλήρη νομική τεκμηρίωση της παρανομίας του ΟΑΕΕ τα ποινικά δικαστήρια εναντίον των ασφαλισμένων θα αδυνατίσουν σημαντικά (λόγω λανθασμένης χρέωσης) και κυρίως τα σχεδιαζόμενα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα δυσκολευτούν πολύ να εφαρμοστούν (σοβαροί λόγοι για στήριξη ανακοπής).
Στόχος κανενός φυσικά δεν είναι η κατάρρευση του Ταμείου μας. Αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει ο Υπουργός Εργασίας και η Τρόικα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να παράνομους με τόσο βάναυσο τρόπο εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
 ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr

ΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Προβολής που δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για την πολιτική αλμάτων στον πολιτισμό και τον τουρισμό, πέρα από τις δουλειές με επαγγελματίες φωτογράφους και την εκστρατεία με την σταρ του Χόλυγουντ Τζούλιαν Μουρ, θα εκμεταλλευτεί κάθε χώρο για την τουριστική προβολή της χώρας, δηλαδή από τις εβδομάδες μόδας μέχρι τα φεστιβάλ και από τα κοινωνικά μέσα μέχρι τις τηλεοπτικές εκπομπές.
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού στο Παρίσι λοιπόν σχεδιάζεται να γίνει χορηγός του Διεθνούς Τουρνουά Τένις ντε Ρολάν Γκαρός ένα από τα τέσσερα της σειράς Γκραν Σλαμ που είναι μια αθλητική δραστηριότητα που προσελκύει μεγάλο αριθμό θεατών.
Στο Βελιγράδι πάλι, θα γίνει μια συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού της Σερβικής Προεδρίας για την διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που θα έχουν στόχο την αύξηση της πολιτιστικής προσέγγισης και της ειρήνης.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 50 χρόνια της μετανάστευσης στην Ευρώπη, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Προβολής στις Βρυξέλλες, θα παρουσιάσει κινηματογραφικές, μουσικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις στο Μέγαρο Καλών Τεχνών.
Στην Κοπεγχάγη πάλι, θα διοργανωθούν Ημέρες Πολιτισμού Ανατολίας.
Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που θέλει να εκμεταλλευτεί την δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα διοργανώσει διαγωνισμούς από τα κοινωνικά μέσα σε σχέση με την Τουρκία.
Αφιέρωμα στον τουρκικό κινηματογράφο θα έχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Eurasia που είναι το μεγαλύτερο της Κεντρικής Ασίας.
Στην Αγγλία υπάρχει το Φεστιβάλ Ανθοκομίας του Παλατιού Hampton Court που διοργανώνει κάθε χρόνο η βασιλική κοινότητα διαρρύθμισης κήπων, το οποίο φέτος θα περιλαμβάνει και τον «τουρκικό κήπο» στο κομμάτι που είναι αφιερωμένο στους διεθνείς κήπους.
Ο περίφημος Αμερικανός σχοινοβάτης Νικ Βαλέντα που έχει κάνει ρεκόρ Γκίνες, θα διασχίσει τον Βόσπορο περπατώντας πάνω σε σχοινί την απόσταση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το ασιατικό κομμάτι της İstanbul.
Σκοπός του σχεδίου είναι να δώσει έμφαση στην ιδιότητα της Τουρκίας σαν γέφυρα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης και να καλυφθεί από τα διεθνή ΜΜΕ.
ΠΗΓΗ:http://www.trtgreek.com/gr (η επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στην Ελλάδα)

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

«Θησαυρός» 8 δισ. ευρώ ετησίως χάνεται στην Ελλάδα

Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χάνει η Ελλάδα εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτείας να αξιοποιήσει το... καλύτερο οικόπεδο του κόσμου. Μελέτη της Εθνικής τράπεζας συνδέει την έλλειψη στρατηγικής και τις πολλές αγκυλώσεις σε ότι αφορά το ξεκαθάρισμα των όρων δόμησης και των τίτλων ιδιοκτησίας, με τουριστικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.
Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει πως αν γίνονταν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση γης ώστε να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα, θα μπορούσαν να αυξηθούν τα τουριστικά έσοδα κατά 8,1 δισ. ευρώ ετησίως (6,3 δισ. ευρώ σε επιπλέον τουριστικές εισπράξεις και 1,8 δισ. ευρώ σε επιπλέον τουριστικές επενδύσεις).
Συγκεκριμένα: Αν το καθεστώς προστασίας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα έφθαναν τα 7,3 δισ. ευρώ ετησίως (από περίπου 6 δισ. ευρώ τώρα). Αν παράλληλα αμβλύνονταν και άλλες στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι τουριστικές επενδύσεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 7,8 δισ. ευρώ ετησίως. Οι περισσότερες και καλύτερης ποιότητας τουριστικές υποδομές θα απέφεραν τουριστικές εισπράξεις της τάξης των 16,3 δισ.ευρώ ετησίως (από περίπου 10 δισ.ευρώ τώρα).
Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι «η διόρθωση των αδυναμιών αυτών απαιτεί τολμηρές πολιτικές αποφάσεις». Η Ελλάδα καλύπτει το 1/3 της μεσογειακής ακτογραμμής, έχει σχεδόν 400 παραλίες με γαλάζια σημαία (30 ανά 10.000 τ.χλμ. έκτασης έναντι 9 κατά μ.ο. για τις ευρωπαϊκές χώρες) και μέση ημερήσια ηλιοφάνεια σχεδόν 8 ώρες (έναντι 5,5 ωρών κατά μ.ο. στην Ευρώπη). Το βασικότερο ζήτημα που δυσχεραίνει τις επενδύσεις σε γη στην Ελλάδα είναι η ασάφεια όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας. Σχεδόν το ½ της συνολικής έκτασης της Ελλάδας διεκδικείται ιδιοκτησιακά από ιδιώτες (65.000 τ.χλμ από περίπου 130.000 τ.χλμ. συνολικά).
Ωστόσο, βάσει ιστορικών πηγών, τίτλοι ιδιοκτησίας φαίνεται να έχουν εκδοθεί μόνο για τα 40.000 τ.χλμ. (με την πλειοψηφία των οποίων να έχουν προκύψει μέσω διανομών γης της περιόδου 1871-1938). Τα υπόλοιπα 25.000 τ.χλμ. μπορούν να έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας βάσει του νόμου της χρησικτησίας, ο οποίος όμως δεν ισχύει στην περίπτωση που πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις. Οι δασικές διεκδικήσεις του κράτους βασίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945 και αφορούν έκταση περίπου 80.000 τ.χλμ. (το 60% της συνολικής έκτασης).
Με το ελληνικό κράτος να διεκδικεί σχεδόν το 60% της ελληνικής γης και παράλληλα τους ιδιώτες να διεκδικούν σχεδόν το 50% της ελληνικής γης, το ποσοστό των αλληλοεπικαλυπτόμενων διεκδικήσεων αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον 10% - ποσοστό αρκετά υψηλό ώστε να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο δυνητικών επενδύσεων. Πρόβλημα, αναφέρεται στην έκθεση είναι και η ασάφεια στις χρήσεις γης για κάθε γεωτεμάχιo που απομακρύνει τους επενδυτές.
Ετσι, ο δείκτης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας δίνει βαθμολογία μόλις 40/100 στην Ελλάδα έναντι 74/100 κ.μ.ο. για τις ευρωπαϊκές χώρες». Βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης ενός αξιόπιστου και πλήρους κτηματολογίου για την αποσαφήνιση των ορίων των ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων και το ξεκαθάρισμα των αμφισβητούμενων ακινήτων.
Πηγή: ered.gr

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

New York Times: Απίστευτη η διαφθορά στο ελληνικό Πεντάγωνο

New York Times: Απίστευτη η διαφθορά στο ελληνικό Πεντάγωνο
«Η διαφθορά ήταν τόσο εκτεταμένη εντός του ελληνικού Πενταγώνου, που, ακόμα κι ένας σχετικά χαμηλός στην ιεραρχία αξιωματούχος -ο Α. Κάντας- μπορούσε να συγκεντρώσει 19 εκατομμύρια δολάρια, μόλις μέσα σε 5 χρόνια σ' αυτή τη θέση».
Αυτό αναφέρεται σε σημερινό εκτενές πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των New York Times με θέμα τη διαφθορά στην Ελλάδα και με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, Αντώνη Κάντα.
Στην ανταπόκριση από την Αθήνα παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα του κ. Κάντα, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι χρηματίστηκε για 12 εξοπλιστικά συμβόλαια, καθώς και για το πως διακινούσε τα χρήματα μεταξύ λογαριασμών του εξωτερικού, όπως επισημαίνεται.
Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας καταγράφεται ότι:
  • οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι σε ιστορίες διαφθοράς, αλλά η δίωξη και οι ομολογίες του κ. Κάντα έχουν δημιουργήσει την ελπίδα ότι επιτέλους είναι η αρχή του τέλους της «ασύστολης διαφθοράς» που συνέβαλε στη βύθιση της Ελλάδας στην τρέχουσα κρίση της.
  • οι αποκαλύψεις του κ. Κάντα πυροδοτούν επίσης και την οργή, ιδιαιτέρως προς τη Γερμανία, καθώς δείχνουν πώς οι κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, έδιναν δωροδοκίες ελεύθερα, συχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν στην Ελλάδα οπλισμό που και ήταν πολύ ακριβός για τη χώρα, αλλά και που, σύμφωνα με ειδικούς, ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελαττωματικός.
  • το Υπουργείο 'Αμυνας δεν είναι το μοναδικό υπουργείο όπου υπάρχουν υποψίες για εκτεταμένη διαφθορά, αλλά αποτελεί πρωταρχικό στόχο των ανακριτών διότι η Ελλάδα προέβη σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες μετά το 1996, με αφορμή την ένταση με την Τουρκία για τα Ίμια, στο Αιγαίο.
  • ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Φράγκος, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ανησυχούν ότι οι ανακριτές και εισαγγελείς πίσω από τη σύλληψη Κάντα δεν έχουν τους πόρους που απαιτούνται για να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες γύρω από το θέμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ο δημογραφικός εφιάλτης της Τουρκίας.

GreeceKurdistanL
Η τουρκιά βιώνει χειρότερο δημογραφικό εφιάλτη από ότι η Ελλάδα.
Μια πιο ενδελεχή διερεύνηση των δημογραφικών στοιχείων της χώρας, φανερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων γεννήσεων της χώρας , έχουν είτε είναι στην ανατολική τουρκιά η είναι από γονείς που προέρχονται από την ανατολική τουρκιά.
Με ανατολική τουρκιά εννοούμε κυρίως τις κουρδικές περιοχές.
Αν θέσεις σε μικροσκόπιο την δημογραφία της Τουρκίας, προκύπτουν τρεις κατηγορίες πολιτών σε σχέση με την αναπαραγωγική τους συμπεριφορά.
-Οι Τούρκοι της δυτικής Τουρκίας , που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων με μέση τεκνοποιία ανά οικογένεια, μεταξύ 1.5 και 2 παιδιά, δηλαδή κάτω από το όριο την πληθυσμιακής αναπλήρωσης.
- Ανατολίτες Τούρκοι(παρόλο που ο χαρακτηρισμός δεν αναφέρεται σε γεωγραφική καταβολή) που διατηρούν μια ποιο παραδοσιακή μουσουλμανική οικογενειακή διάταξη, με μέση τεκνοποιία ανά οικογένεια μεταξύ 2 και 3 παιδιά.
- Και οι κούρδοι, που η μέση τεκνοποιία ανά οικογένεια είναι 4 με 5 παιδιά(τουλάχιστο επίσημα)
Η μέση τεκνοποιία των Κούρδων σε σύγκριση με των Τούρκων είναι σχεδόν τριπλάσια.
Πρακτικά σημαίνει ότι ο Κουρδικός πληθυσμός της Τουρκιά διπλασιάζεται κάθε 25 χρόνια, ενώ ο Τουρκικός πληθυσμός, ήδη έφτασε στα δημογραφικά του όρια, και από την επόμενη δεκαετία θα παραμένει σταθερός.
Μακροπρόθεσμα αυτό ανοίγει τις πύλες για ένα εφιαλτικό σενάριο για τους Τούρκους, ότι μέχρι το 2060-70 με τους σημερινούς ρυθμούς, η Τουρκία θα έχει Κουρδική πλειοψηφία.
Και αυτό στην χειρότερη των περιπτώσεων, Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας θέτει την κόκκινη γραμμή έως το 2040, όπως έκανε και ο Ερτογάν, σε μια δημόσια ομιλία του που όχι μονο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά έκανε έκκληση στους Τούρκους να κάνουν περισσότερα παιδιά εάν δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα μέχρι το 2035.
Φυσικά αυτό αναφέρεται στην εθνική καταγωγή και εθνοτική συνείδηση , μιας και δεν συνεπάγεται και γεωγραφικό διαχωρισμό των εθνοτήτων.
Οι κούρδοι θα παραμείνουν πλειοψηφία στις δυο ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας(από τις 8)και θα κατακτήσουν δημογραφικά και τους νομούς αυτών των επαρχιών που σήμερα είναι μειονότητα, αλλά ο μεγαλύτερος πληθυσμός των Κούρδων μεταναστεύει προς την δυτική Τουρκία και τα αστικά κέντρα, που ενώ σιγά σιγά αναπτύσσουν μια τούρκο-κουρδική ταυτότητα, σίγουρα όχι εθνοτικά, αλά πολιτιστικά.
Παρά ταύτα, η συνεχής αύξησης του Κουρδικού πληθυσμού, δεν θα διαμορφώσει μόνο μια νέα τουρκιά εθνοτικά, αλλά θα επηρεάσει και πολιτικά και πολιτιστικά( αφού οι Κούρδοι παραμένουν μεσανατολίτες πολιτιστικώς, κυρίως λόγω της παντελής αδιαφορίας της άγκυρας τις προηγούμενες δεκαετίες των κουρδικών περιοχών)και την γεωστρατηγική κατεύθυνση της χώρας.
Όπως και να έχει το θέμα , για τον Ελληνισμό παραμένει τεράστιο πρόβλημα μεσοπρόθεσμα και μακρορποθεσμα, αφού θα θέσει υπό την επικυριαρχία των Τούρκων εθνικιστών και επεκτατιστών τις παραγωγικές δυνατότητες ενός πληθυσμού που θα αγγίξει τα 95 εκατομμύρια, με τεράστιες δυνατότητες και οικονομική ισχύ.
Οι άφρονες Έλληνες πολιτικοί, θα έπρεπε να είχαν θέσει το δημογραφικό ως το μείζον πρόβλημα του Ελληνισμού, και δια πυρός και σίδερου να είχαν κλειδώσει την δημογραφική ισορροπία της Ελλάδος με την Τουρκία, σε τέτοια επίπεδα ώστε ο Ελληνισμό να μπορεί να αμυνθεί ενάντια στον Τουρκικό επεκτατισμό.
Τέτοιες πολιτικές φυσικά αναπτύσσει μόνο το Ισραήλ, που ολάκερη η κρατική και οικονομική μηχανή του κράτους, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει την δημογραφία του Ισραηλιτικού λαού, και αν όχι να αναπτύξουν δημογραφικό πλεονέκτημα, να διατηρήσουν το status quo.
Κατά συνέπεια οι Ισραηλινοί, έχουν βγει από το δημογραφικό προφίλ μιας μέσης Ευρωπαϊκής χώρας, και πλέον δημογραφικά έχουν μέσο δείκτη γονιμότητας πολύ μεγαλύτερο από της πλείστες μουσουλμανικές χώρες, και συνεχώς αυξανόμενο.
Στο Ελλάντα. με τέτοιους άχρηστους προδότες δοσίλογος, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει δημογραφικά κίνητρα, αλλά αφαιρεί και τα ελάχιστα που υπάρχουν.
 
ΠΗΓΗ: http://yannisk.wordpress.com/

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ομοβροντία Βενιάμη κατά Στουρνάρα

Για «κατάφορη συνταγματική εκτροπή» κάνει λόγο ο πρόεδρος της  Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σε δηλώσεις του αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργού οικονομικών. Στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη στο Ίδρυμα Ευγενίδου ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης υπογράμμισε πως «δυστυχώς, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο, όπως θέλω να πιστεύω, από τις πιεστικές συνθήκες των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, προέβη σε κατάφορη συνταγματική εκτροπή, ακυρώνοντας στην πράξη όλη την διαδικασία του συνυποσχετικού, το οποίο φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού μας». Και συνέχισε εξηγώντας πως αναφέρεται «στην υιοθέτηση του άρθρου 14 που περιελήφθη στο  Νόμο για τη Φορολογία των Ακινήτων, το οποίο, παραβιάζοντας την συνταγματική κατοχύρωση διατάξεων του Νόμου 27/75, καθώς και την ευρύτερη ιστορική και νομική σημασία του αναπτυξιακού του χαρακτήρα, επιβάλλει για την τρέχουσα τριετία τριπλασιασμό της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοίων, υπό ελληνική αλλά και υπό ξένη σημαία, των διαχειριζόμενων από εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα».

Νωρίτερα είχε εξηγήσει πως «από τους πρώτους μήνες του 2013, βλέποντας τις τιτάνιες προσπάθειες της Κυβέρνησης να αποτρέψει την περαιτέρω οικονομική κατάρρευση της χώρας – αν και θέλω να τονίσω ότι η ναυτιλία μας δεν υπήρξε ποτέ τμήμα των προβληματικών καταστάσεων που οδήγησαν τη χώρα στην τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια – η ΕΕΕ ξεκίνησε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την Κυβέρνηση που οδήγησε αρχικά στην φορολογία των πλοίων ξένων σημαιών που διαχειρίζονται από εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα». «Επιπροσθέτως, κατανοώντας την οικονομική ασφυξία των εσόδων του κράτους, προτείναμε αυτοβούλως να διπλασιάσουμε εθελοντικά, σεβόμενοι πλήρως το θεσμικό μας πλαίσιο, την φορολογία των πλοίων μας είτε υπό ελληνική είτε υπό ξένη σημαία μέσω της διαδικασίας υπογραφής ενός συνυποσχετικού με την Κυβέρνηση, διάρκειας τριών φορολογικών ετών. Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε σε σύντομο διάστημα με όλα τα μέλη της ναυτιλιακής μας κοινότητας, είτε ήταν μέλη της Ένωσής μας είτε όχι, προσκαλώντας τους σε τρεις ανοικτές ενημερωτικές εκδηλώσεις, εδώ στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, προκειμένου να ζητήσουμε την υποστήριξη και την ηθική δέσμευσή τους στην πρωτοβουλία μας».

Όπως ανέφερε «η ανταπόκριση ήταν πράγματι μεγάλη και συγκινητική. Ανταποκρίθηκαν συνάδελφοί μας που δεν είχαν καμία επαφή έως τότε με την ΕΕΕ και επικρότησαν την πρωτοβουλία μας εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στο δύσκολο έργο μας. Στήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ένας άρτιος μηχανισμός που λειτούργησε άψογα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η μεγάλη πλειοψηφία των διαχειριστριών εταιριών εγκατεστημένων στην Ελλάδα υπέγραψαν το ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο με εξουσιοδοτούσαν να προσυπογράψω εκ μέρους τους το συνυποσχετικό με τον Πρωθυπουργό, όπως και έγινε στις 18 Ιουλίου του 2013. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 3.000 πλοία – εκπροσωπώντας την συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστά χωρητικότητας – έχουν δεσμευθεί μέσω της διαδικασίας αυτής για τον εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συλλογικότητα του κλάδου μας και την ειλικρινή πρόθεσή του να σταθεί αρωγός στην πατρίδα μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει».

Όμως το υπουργείο οικονομικών όπως προαναφέρθηκε μονομερώς αύξησε την επιβάρυνση. Ο Θ. Βενιάμης τόνισε λοιπόν ότι το ουσιαστικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία είναι «ο κλονισμός του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας και η δημιουργία ευρύτερα αρνητικού κλίματος για κάθε είδους επιχειρηματική επένδυση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η νομική σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε σώφρων επενδυτή. Πράγματι, πρόκειται για οξύμωρη ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης εάν σκεφθούμε ότι σφόδρα επιθυμεί την ανάπτυξη – και ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει – ενώ παράλληλα τορπιλίζει το ζητούμενο επενδυτικό κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας».

Και συνέχισε λέγοντας «δεν θα ήθελα να επαναλάβω  τη σωρεία των νομικών επιχειρημάτων που αποδεικνύουν τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας που παρουσιάζει η εν λόγω ρύθμιση, κάτι το οποίο εξάλλου διαπίστωσε και η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σε γνωμοδότησή της πριν την υιοθέτηση της διάταξης, και η οποία αγνοήθηκε πλήρως. Ούτε θα επικρίνω τους νομικούς αστεϊσμούς ότι δεν αποτελεί φόρο αλλά έκτακτη εισφορά, αφού και αυτό έχει ήδη επιλυθεί από σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χαρακτηρίζει κάθε ειδική εισφορά ως φόρο εισοδήματος».

«Έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και πιστεύοντας ακράδαντα ότι πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση και η επαναφορά της σε θετική αναπτυξιακή πορεία, η ΕΕΕ δεν βιάστηκε να αντιδράσει στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, θέλοντας να δώσει χρόνο στην Πολιτεία να επανεκτιμήσει τις ενέργειές της και τα αποτελέσματα αυτών. Θα γίνει νομίζω σύντομα αντιληπτό, ότι η υιοθέτηση του προαναφερόμενου καθαρά φοροεισπρακτικού μέτρου δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως εξάλλου έχει συμβεί και με την επιβολή άλλων παρόμοιου χαρακτήρα μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, οι αποκλίσεις στα έσοδα που ανέμενε η Κυβέρνηση από την εθελοντική εισφορά θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε με την περαιτέρω προσέλκυση εγκατάστασης πλοίων στην Ελλάδα είτε με αναζήτηση άλλων προτάσεων αμοιβαία αποδεκτών».

«Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι η Κυβέρνηση, έχοντας πράγματι όραμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας, και ούσα γνώστης της οικονομικής, πολιτικής και στρατηγικής σημασίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας για τον τόπο μας, δεν θα θελήσει σε καμία περίπτωση να την απομακρύνει, οδηγώντας την σε χαλάρωση των υφιστάμενων δεσμών της με τον τόπο μας» συμπλήρωσε.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

ΕΑΒ: Παραδόθηκε το 100ο εργοσύνολο για την συμπαραγωγή C-130J

Παραδόθηκε σήμερα από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) Α.Ε. το 100ό εργοσύνολο των δομικών τμημάτων «mid panels» της ατράκτου του μεταγωγικού C-130J στην κατασκευάστρια του αεροσκάφους εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή και συναρμολόγηση των mid panels είναι μέρος του προγράμματος συμπαραγωγής μειζόνων συγκροτημάτων του αεροσκάφους C-130J Hercules που  ανέλαβε η ΕΑΒ το 2010 ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ΕΑΒ κατασκευάζει και συναρμολογεί στις εγκαταστάσεις της -εκτός των mid panels– τα plug floors και τα top/side panels του αεροσκάφους.

«Η σημερινή παράδοση αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της υψηλής τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων της ΕΑΒ. Η συνεργασία μας με τη Lockheed Martin είναι πολύχρονη και ιδιαίτερα σημαντική. Θα συνεχίσουμε, με την ίδια δυναμική, να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δημήτριος Παπακώστας με αφορμή την παράδοση του 100ου εργοσυνόλου mid panels.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics κ. Ντένης Πλέσσας συνεχάρη την ΕΑΒ και ευχαρίστησε το προσωπικό της για την συνεργασία τους και τον επαγγελματισμό τους στο πρόγραμμα.
 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr