Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της σκανδιναβικής χώρας διαμορφώθηκε στο 10,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον περασμένο χρόνο καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο και η χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη προστάτευσαν τα δημόσια οικονομικά από την κρίση που κλόνισε οικονομίες όπως της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 10ετή νορβηγικά κρατικά ομόλογα απέδωσαν 6,197% τον περασμένο χρόνο, έναντι 4,747% των γερμανικών και 2,931% των ελβετικών. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι η Νορβηγία έχει την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα στον κόσμο, είναι σημαντικό ασφαλές καταφύγιο», σχολιάζει ο Par Magnusson, επικεφαλής αναλυτής της Royal Bank of Scotland για τη Νορβηγία. «Η τρέχουσα αποστροφή κινδύνου σχετίζεται με την Ευρωζώνη».
Η Νορβηγία είναι η έβδομη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο και αποφεύγει τις απρόβλεπτες μεταβολές που αντιμετωπίζουν άλλα πλούσια σε ενεργειακές πηγές κράτη, καθώς επενδύει τα έσοδα από το πετρέλαιο στο εξωτερικό μέσω του κρατικού wealth fund.
Η οικονομία των 305 δισ. δολαρίων θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, ξεπερνώντας τόσο τη Γερμανία όσο και την Ελβετία, ενώ το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει κοντά στο 10% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου.
Τα νομίσματα της Νορβηγίας και της Σουηδίας σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο σήμερα, μεταξύ των 16 κορυφαίων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Το κρατικό wealth fund της Νορβηγίας ύψους 505 δισ. δολαρίων συνεπάγεται ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι μικρότερος από των ΗΠΑ ή της Γερμανίας. Τα CDS της Νορβηγίας υποχώρησαν κατά 21,5 μονάδες αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που τα CDS της Γερμανίας σημείωσαν πτώση 39 μονάδων, της Ελβετίας 42 μονάδων και των ΗΠΑ 41 μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία της CMA.
«Λόγω του πετρελαϊκού πλούτου, η δημοσιονομική κατάσταση στη Νορβηγία είναι ότι πιο μακρινό μπορούμε να έχουμε από τις χώρες της ‘περιφέρειας’», σημειώνει οπ Olav Chen, διαχειριστής χαρτοφυλακίων ύψους 6 δισ. δολαρίων της Storebrand Asset Management.
«Δεν έχουμε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση χρέους της Ευρώπης και ο λόγος είναι ότι η δημοσιονομική μας κατάσταση είναι πολύ διαφορετική», τόνισε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Svein Gjedrem।
πηγή: capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου