Μόλις δύο ημέρες μετά τη διαρροή ενός υπομνήματος στο oποίο η Nokia παραδέχεται ότι χάνει το τρένο των smartphone, η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε συμμαχία με τη Microsoft: στο εξής, η βασική πλατφόρμα για τα «έξυπνα» κινητά της δεν θα είναι το Symbian αλλά τα Windows Phone 7.
«Στην κούρα τρέχουν πλέον τρία άλογα» δήλωσε ο Στίβεν Έλοπ, ο οποίος άφησε τη θέση του στη Microsoft πέρυσι το Σεπτέμβριο για να αναλάβει τα ηνία της Nokia. Τα δύο άλλα «άλογα» της κούρσας είναι η Apple και η Google, η οποία έχει πλέον τη μερίδα του λέοντος στην αγορά των smartphone με το λειτουργικό σύστημα Android.
Η ανακοίνωση της Nokia δεν έπεισε την αγορά, και η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά σχεδόν κατά 10% τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στο Ελσίνκι.
Η νέα «ευρεία στρατηγική συνεργασία» της Nokia με τη Microsoft ανακοινώθηκε μόλις τρεις μέρες μετά τη διαρροή ενός σχεδόν σοκαριστικού email που έστειλε ο Έλοπ στους εργαζόμενους της εταιρείας του.
«To πρώτο iPhone παραδόθηκε το 2007, και εμείς ακόμα δεν έχουμε ένα προϊόν που να πλησιάζει τη δική τους εμπειρία» έγραφε το νέο αφεντικό της Nokia στο υπόμνημα.
«To Android εμφανίστηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, και αυτή την εβδομάδα μάς πήρε την ηγετική θέση όσον αφορά τους όγκους πωλήσεων smartphone. Απίστευτο» γράφει ο Έλοπ.
Το λειτουργικό σύστημα Symbian της Nokia έχει περιοριστεί για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, με τρίτο το iOS των iPhone.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η υιοθέτηση των Windows Phone 7 από τη Nokia ενδέχεται να αποθαρρύνει άλλους κατασκευαστές από το να χρησιμοποιήσουν στα κινητά τους το λογισμικό της Microsoft.
«Η LG, η Samsung και η HTC δεν βλέπω να συνεχίζουν με τα Windows Phone 7» σχολίασε στο Reuters η Καρολίνα Μιλανέζι, αναλύτρια της Gartner.
H Microsoft θα μπορούσε παρόλα αυτά να βγει κερδισμένη, καθώς η Nokia ανακοίνωσε ότι τα κινητά της θα χρησιμοποιούν στο εξής τη μηχανή αναζήτησης Bing, που ανταγωνίζεται τη Google.
Ο Στίβεν Έλοπ ανακοίνωσε ακόμα ότι η διετία 2011-2020 θα είναι «μεταβατική περίοδος» που θα φέρει απολύσεις και μείωση των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου