Τη στιγμή όπου τα μέτρα λιτότητας παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας και οι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, το απολογητικό ύφος της χθεσινής ανακοίνωσης του ΟΠΑΠ δεν αρκεί για να καλύψει την οσμή σκανδάλου που βλέπουν κάποιοι στα προκλητικά υψηλά νούμερα του νέου συμβολαίου συντήρησης με την Intralot.
Η διοίκηση του οργανισμού, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Σπανουδάκη,παρουσίασε χθες ως μονόδρομο μια σύμβαση δήθεν "1+1" ετών (αλλά με πρόβλεψη να φτάσει τα πέντε χρόνια!) και ετήσιο κόστος 23 εκατ. ευρώ (που μειώνεται κατά 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο μετά τη 2ετία). Όταν η αναπόσβεστη αξία των 30.000 τερματικών που είχε αγοράσει το 2007 ανέρχεται τώρα σε 50 εκατ. Δηλαδή, το ετήσιο κόστος συντήρησης αγγίζει το 50% της αξίας του υπό συντήρηση εξοπλισμού! Αν η σύμβαση διαρκέσει 5 χρόνια (με βάση τη σχετική πρόβλεψη), το ετήσιο κόστος συντήρησης θα ξεπεράσει την αναπόσβεστη αξία των συστημάτων.
Πρακτικά, η Intralot μπορεί να εισπράξει έως και 109 εκατ. ευρώ με βάση τη νέα σύμβαση, αν αυτή εξαντλήσει την πενταετία, όταν η διοίκηση του ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι η αγορά νέων σύγχρονων μηχανημάτων σήμερα θα απαιτούσε 80 εκατ. ευρώ.
Αλλά ακόμα και η αξία των μηχανημάτων είναι ένα ερώτημα: πώς ξέρει ο ΟΠΑΠ πόσο κοστίζουν όταν δεν έχει διενεργήσει διαγωνισμό για να μάθει την αξία τους. Να σημειωθεί πως στην αγορά λέγεται πως το κόστος τους είναι κλάσματα όσων αναφέρονται κι ότι με 40 - 50 εκατ. καλύπτονται και το κόστος αγοράς και η συντήρηση για 5 χρόνια!
Ταυτοχρόνως, ο ΟΠΑΠ έχει το προνόμιο να είναι η μοναδική εταιρία στον κόσμο που τις μονές ημέρες είναι δημόσιος οργανισμός και τις ζυγές ιδιωτικός!
Δημόσιος οργανισμός όταν πρόκειται να διοριστούν φίλοι και γνωστοί του κυβερνώντος κόμματος στο διοικητικό συμβούλιο και σε κρίσιμα πόστα (π.χ. νομικοί και άλλοι σύμβουλοι) ή να διακινηθεί πολιτικό χρήμα μέσω χορηγιών και άλλων αντιπαροχών. Ιδιωτικός όμιλος όταν ζητείται από το κοινοβούλιο η κατάθεση των συμβάσεων με την Intralot (όπως η περυσινή που ο κ. Σπανουδάκης είχε υποσχεθεί πως θα παρουσιάσει, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη).
Ως διοικούντα δημόσιο οργανισμό, τα αφεντικά του ΟΠΑΠ και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, κ. Παύλος Γερουλάνος, είναι υποχρεωμένοι να εξηγήσουν με ποιον τρόπο υπολόγισαν το ετήσιο κόστος συντήρησης στα 23 εκατ. ευρώ. Έγινε κάποιος διαγωνισμός ή το νούμερο προέκυψε από τα πολύμηνα παζάρια με τον αιώνιο προμηθευτή;
Τη στιγμή όπου η σύμβαση που τώρα υπογράφει ο οργανισμός για την Ελλάδα ανεβάζει το κόστος στα 23 εκατ. ευρώ...
Παράλληλα, άγνωστο παραμένει πόσο θα είναι το κόστος για τον ΟΠΑΠ από τη συντήρηση του κεντρικού του συστήματος, το οποίο μπαίνει στη διαγωνιστική διαδικασία, ανεξάρτητα από τα τερματικά, αλλά τη λειτουργία του επίσης έχει η Intralot για ακόμα έναν χρόνο. Οπότε, γεννάται το ερώτημα: πόσα τελικά θα εισπράξει η Intralot από τον ΟΠΑΠ τους επόμενους 12 μήνες;
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ δηλώνει πως ο διαγωνισμός για τον νέο τεχνολογικό πάροχο "εξελίσσεται σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν εξαρχής και με γρήγορους ρυθμούς". Οι δύο υποψήφιοι για το νέο σύστημα (GTECH και Intralot) αυτές τις ημέρες θα πάρουν το τελικό κείμενο του τεύχους διακήρυξης και θα υπάρχει ανάδοχος σε 3 μήνες.
Εμείς, ωστόσο, θέτουμε από τώρα ένα ακόμα ερώτημα: αν κερδίσει η GTECH, θα προλάβει να εγκατασταθεί στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται ή τελικά του χρόνου το καλοκαίρι αναγκαστικά θα πάρει η Intralot τη διαχείριση του κεντρικού συστήματος για ένα ακόμα έτος;
Το μνημόνιο συνεργασίας με την Intralot, όπως το ονομάζει, περιλαμβάνει μόνο στοιχεία για τη συντήρηση του δικτύου των τερματικών ή προδιαγράφει και άλλες απαιτήσεις; Ικανοποιήθηκε, για παράδειγμα, το αίτημα για επιβολή τέλους διασύνδεσης κάθε φορά όπου ο ΟΠΑΠ ζητά να συνδεθεί το λογισμικό της Intralot με συστήματα άλλων προμηθευτών; Πώς διασφαλίζεται η απεξάρτηση του κεντρικού συστήματος, άρα και η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΟΠΑΠ Α.Ε., από έναν τεχνολογικό πάροχο όταν καλείται να πληρώσει... διόδια για τη διασύνδεση τρίτων;
Και, τέλος πάντων, μήπως μπορεί να μας εξηγήσουν η διοίκηση και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι γιατί δεν έχει ευδοκιμήσει κάποιος άλλος, έστω υποπρομηθευτής, στον ΟΠΑΠ επί δύο και πλέον δεκαετίες;
Σε κάθε περίπτωση, η νέα σύμβαση που ανακοινώθηκε χθες έρχεται να επιβεβαιώσει αυτούς που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στον αποκλειστικό προμηθευτή του ΟΠΑΠ, την ίδια ώρα που εξαγγέλλει "Διαύγειες" και "διαφάνεια παντού". Το σύνθημα, δηλαδή, που έχει θέσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ζητώντας να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Τον ίδιο δρόμο, εξάλλου, ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία κατέκτησε την εξουσία υπό τη σημαία του πολέμου κατά της διαπλοκής και σε πέντε χρόνια μοίρασε μισό δισ. ευρώ στην Intralot και σε συγγενείς επιχειρήσεις μέσω του ΟΠΑΠ! Και τότε οι συμβάσεις με τον μόνιμο συνεργάτη είχαν εμφανιστεί ως μονόδρομος, αναγκαίο κακό και ως ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας.
Η χθεσινή ανακοίνωση είναι το κερασάκι στην τούρτα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην πουλήσει τον ΟΠΑΠ, παρότι συγκαταλέγεται στους οργανισμούς που θα ιδιωτικοποιηθούν εντός του 2011. Λέγεται πως μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου η τρόικα πιέζει ώστε να μεταφερθούν οι μετοχές των υπό αποκρατικοποίηση οργανισμών στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, για να αποφευχθούν τα κυβερνητικά παιχνίδια.
ΠΗΓΗ:ΕURO2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου