Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ναυτικός «χορός» Τουρκίας και Ισραήλ

Ανησυχία και αβεβαιότητα δημιουργεί στην ανατολική Μεσόγειο το πρωτοφανές ξέσπασμα ηγεμονικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο απειλεί την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά αυτοανακηρύσσεται εγγυητής της «ελευθερίας» της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Η Αγκυρα, με αφορμή τόσο την υπόθεση του αποκλεισμού της Γάζας και της αναμενόμενης έναρξης γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, έχει κλιμακώσει τις παρεμβάσεις της, φθάνοντας ακόμη και στο επίπεδο της στρατιωτικής απειλής.
Η στάση αυτή δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη στιγμή που το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρείας Noble Energy -αρχές Οκτωβρίου- θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Βεβαίως, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. έχουν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, σε συνδυασμό με την αυξημένη ισραηλινή αεροναυτική παρουσία στην περιοχή, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την Τουρκία. Η κυβέρνηση Ερντογάν, όμως, αυτοεγκλωβίζεται σε μια αδιέξοδη τακτική, καθώς θα πρέπει είτε να παραδεχθεί ότι οι απειλές της είναι «κούφιες» είτε να τις υλοποιήσει, κάτι που θα έχει σημαντικότατο κόστος, σε όλα τα επίπεδα.
Προβλιματισμός

Εντονη ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία
Η στάση της Τουρκίας προκαλεί προβληματισμό στις Βρυξέλλες. Είναι ενδεικτική η δήλωση της εκπροσώπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Σ. Φούλε, η οποία κάλεσε την Αγκυρα να θέσει τέλος στις απειλές κατά της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμά της να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάνοντας ειδική αναφορά στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία δείχνει ότι μάλλον αδιαφορεί για την ευρωπαϊκή πορεία της... Σε αυτό το πλαίσιο, Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν τις κινήσεις της Αγκυρας και ετοιμάζονται για μια δύσκολη περίοδο. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια συμβολική ενέργεια, με την αποστολή κάποιου πλοίου κοντά στην περιοχή των ερευνών. Δεν αποκλείεται, όμως, να επιχειρήσει να προκαλέσει τον πιο αδύναμο κρίκο, την Κύπρο.
Ερευνες
Για παράδειγμα, η πραγματοποίηση ερευνών στη υποτιθέμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους θα υποχρεώσει σε αντίδραση την Λευκωσία, ενώ η Αθήνα δεν θα μπορεί να μείνει αδιάφορη -όχι μόνο λόγω Κύπρου, αλλά και επειδή η περιοχή υπερκαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια του Καστελόριζου. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει προαναγγείλει διαγωνισμό για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, που συμπίπτουν με τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιασθεί από την Αγκυρα.
Την ίδια στιγμή, στο Κυπριακό διαμορφώνεται αρνητικό σκηνικό, καθώς είναι προφανές ότι επιχειρείται να προβληθεί η λύση του προβλήματος ως προϋπόθεση για να δώσει την ... άδεια της η Τουρκία στην Κύπρο για να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματά της. Χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος σε κρίσιμα κεφάλαια στις συνομιλίες Χριστόφια-Ερογλου, οι διεθνείς μεσολαβητές θέλουν να δρομολογήσουν εξελίξεις μέσα στον Οκτώβριο. Ο συσχετισμός που επιχειρείται με την έναρξη των γεωτρήσεων είναι σαφής, παρά τις διαψεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης? Οσο για τα ελληνοτουρκικά, η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα, που είχε μετατεθεί μάλλον για τον Οκτώβριο, θα επισκιασθεί από τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου.
Θεόδωρος Πάγκαλος
Η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία

H Eλλάδα θα στηρίξει την Kυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αποτελεί και επίθεση εναντίον της Eλλάδας. Aυτό δήλωσε χθες στη Bουλή ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛA.O.Σ., Γ. Kαρατζαφέρη, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Tουρκίας. Eπίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε την άτυπη σύγκληση όλων των κομμάτων με θέμα τις εξελίξεις στη Θράκη.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: