Έντονη κριτική στα μέτρα ταμειακού χαρακτήρα, όπως το λεγόμενο χαράτσι, που «αποτελειώνει» τη ΔΕΗ και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε όλη την αγορά ενέργειας, άσκησε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίος. Ο ίδιος εμμέσως τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι αντοχές της αγοράς είναι περιορισμένες. Πρόσθεσε ότι «αντί να κάνουμε επαναληπτικές εκλογές με αντικείμενο το μνημόνιο, το μνημόνιο από μόνο του έχει πολλά προβλήματα, που είναι αντικείμενο κριτικής».
Παρατήρησε ακόμη ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ του τι θέλει η τρόικα και του τι πραγματικά γίνεται. Έτσι ενώ θεωρητικά ο στόχος είναι να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, η Κομισιόν, που είναι το βασικότερο μέλος της τρόικας, θέτει όρους που δυσκολεύουν το συγκεκριμένο στόχο. Αυτό συνέβη για παράδειγμα στη ΛΑΡΚΟ, η οποία ενώ πωλείται ταυτόχρονα παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για παράνομη κρατική ενίσχυση.
Αυτές τις αντιφάσεις τις βλέπουμε και σε άλλα θέματα που άπτονται του πεδίου ευθύνης της τρόικας τόνισε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα.
Ανταγωνιστικότητα
Συνεχίζοντας την κριτική απέναντι στα μέτρα που έχουν ληφθεί τόνισε ότι στόχος της τρόικας είναι θεωρητικά να γίνει μια σκληρή εσωτερική υποτίμηση για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να γίνουν πιο εξωστρεφείς, ώστε να αυξηθεί η δραστηριότητά τους και να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας, του ισοζυγίου πληρωμών, κλπ. Στην κατεύθυνση αυτή επιβλήθηκε οριζόντια μείωση σε μισθούς, που έριξε κάποιες μονάδες το κόστος των παραγωγικών μονάδων. Την ίδια στιγμή όμως για λόγους ταμειακούς μπήκε πολύ υψηλή φορολογία στη διαδικασία της παραγωγής που υπερβαίνει κατά πολύ τη μείωση του εργατικού κόστους. Έτσι το αποτέλεσμα από τα μέτρα ήταν να έχουμε υψηλότερο κόστος παραγωγής, οι εργαζόμενοι να έχουν φτωχύνει, οι τιμές να μην πέφτουν και να ερχόμαστε σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα στο αλουμίνιο κανένας ευρωπαίος ανταγωνιστής δεν έχει να αντιμετωπίσει ειδικό φόρο δέκα φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Οι αποφάσεις που παίρνουν είναι αντιφατικές δε βοηθούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας γι’ αυτό και συνεχίζεται η ύφεση, χειροτερεύουν οι δείκτες και κυρίως ο πιο εκρηκτικός δείκτης αυτός της ανεργίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Κριτική στο χαράτσι
Έντονη κριτική ωστόσο άσκησε και για το πρόβλημα της ΔΕΗ που ακουμπά ολόκληρη την αγορά ενέργειας. Το πρόβλημα της ΔΕΗ είχε επισημανθεί εγκαίρως ωστόσο η τρόικα δεν το είδε. Αντίθετα σε μια περίοδο που οι καταναλωτές δυσκολεύονταν να πληρώσουν τον απλό λογαριασμό της ΔΕΗ, ήρθαν και έβαλαν το χαράτσι και για παράδειγμα από 100 ευρώ λογαριασμό ο πελάτης της ΔΕΗ είχε να πληρώσει 1000 ευρώ. Αποτέλεσμα να μην πληρώνει ούτε τα 100. Όμως από τα χρήματα αυτά δεν πληρώνεται μόνο η ΔΕΗ, αλλά ολόκληρη η αγορά ενέργειας από τους παραγωγούς μέχρι τη ΔΕΠΑ.
«Αυτά η τρόικα δεν τα βλέπει; Πως συνδέει το χαράτσι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;» διερωτήθηκε ο κ. Μυτιληναίος.
Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι όπως και τον τομέα της ενέργειας έτσι και σε όλους τους τομείς της οικονομίας η κατάσταση είναι οριακή. «Για πόσο διάστημα ακόμη μπορεί να υπάρχει πολιτική αστάθεια όταν τα πράγματα έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο», διερωτήθηκε, τασσόμενος εμμέσως θέση υπέρ του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου