Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Το... χαμένο δισεκατομμύριο των Ελλήνων ξενοδόχων

Η αδυναμία προσέλκυσης των ανώτατων εισοδηματικών κατηγοριών, των «ultra-rich» είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Και όχι άδικα. Έχει υπολογιστεί ότι οι τουρίστες με το «παχύ» πορτοφόλι αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 25% των τουριστικών εσόδων, με την κατά κεφαλήν δαπάνη, ανά ταξίδι, να κυμαίνεται από 4 έως 8 χιλιάδες ευρώ (41% ταξιδιωτών) και να ξεπερνάει τις 30 χιλιάδες ευρώ (10% εύπορων τουριστών).
Το γκολφ, ένα ακριβό χόμπι της ελίτ, έχει αποδειχτεί ότι είναι άκρως προσοδοφόρο για όσους καταφέρνουν να προσελκύουν τους γκόλφερ που σε μία εβδομάδα ξοδεύουν περισσότερα από 1.000 ευρώ.
Ένα δισ. ευρώ τον χρόνο...
Κι ενώ οι Έλληνες ξενοδόχοι και developers, μόλις τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να κατακτήσουν τις... πεδιάδες του γκολφ, η Αλγκάρβε, ένας νομός με μισό εκατομμύριο πληθυσμό στα νότια της Πορτογαλίας έχει ετήσιες εισροές, αμιγώς από δραστηριότητες γκολφ, της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Οι αριθμοί, που το Capital.gr παρουσιάζει σήμερα και προέρχονται από διεθνείς εταιρείες διοργάνωσης διαγωνισμών γκολφ, είναι αποκαλυπτικοί:
750 βρετανικές λίρες ή 875 ευρώ κοστίζει ένα πακέτο γκολφ (αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή, διατροφή, είσοδος στο γήπεδο) για πέντε ημέρες, ποσό που αυξάνεται στις 1.000 λίρες για διάστημα μίας εβδομάδας.
Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι παίκτες γκόλφ, ενώ στη Σκωτία που είναι η Μητρόπολη του γκόλφ υπάρχουν περισσότερες από 1.000 λέσχες (golf club).
Τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο περίπου 750.000 Βρετανοί γκόλφερς κατευθύνονται σε προορισμούς γκολφ εκτός Αγγλίας. Στους τρεις κορυφαίους προορισμούς συγκαταλέγονται η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία, με την Αλγκάρβε να κρατά τα σκήπτρα.  Δεύτερη δεξαμενή παικτών γκολφ είναι η Γερμανία και ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες.
Καθε χρόνο 10.000 γκόλφερ ταξιδεύουν μέσω της Golf Kings, θυγατρικής της Minoan Group προς την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νότια Γαλλία, την Κύπρο και την Τουρκία.
Περισσότερες από 30.000 λίρες Αγγλίας υποχρεούνται να ξοδεύουν, ετησίως, τα μέλη του TGI Golf Partnership, με την οποία η Golf Kings υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία ως official golf travel provider και διοργάνωσης τουρνουά.
Οι... επίμονοι επιχειρηματίες
Με τη συζήτηση, σε πολλές περιπτώσεις, για δημιουργία γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα να εξαντλείται στο κατά πόσο υδροβόρες είναι αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις -παρότι αυτά τα ζητήματα είναι ειλημμένα- η χώρα μας προσπαθεί να μετατραπεί σε... μικρογραφία, έστω, της πορτογαλικής Αλγκάρβε «του 1 δισ.».
Και τα αναρίθμητα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν έχουν καταφέρει να «παγώσουν» τα business plans ορισμένων... επίμονων επενδυτών.
Σε αυτούς συγκαταλέγεται η εφοπλιστική οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που υλοποίησε το Costa Navarino, το οποίο διαθέτει δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών το καθένα.
Ο όμιλος Βασιλάκη που διοργανώνει, μέσω της Aegean Airlines, κάθε χρόνο τα διεθνή τουρνουά γκολφ «Aegean Pro-Am», με το όγδοο κατά σειρά να ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Μίλτος Καμπουρίδης, επικεφαλής της Dolphin Capital, που έχει αναπτύξει το πρώτο πεντάστερο, δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχείο της αλυσίδας Aman Resorts στην Ελλάδα, στον Άγιο Παντελεήμονα Ερμιόνιδας και σχεδιάζει νέες αναπτύξεις που περιλαμβάνουν γκολφ.
Γήπεδο γκολφ 18 οπών θα περιλαμβάνει και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που σχεδιάζει η βρετανικών συμφερόντων Loyalward-Minoan Group στη θέση Χερσόνησος Σίδερο στο νομό Λασιθίου, και γειτνιάζει με το αεροδρόμιο της Σητείας, που φιλοξενεί πτήσεις charter και συνδέεται με το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Γκόλφερ από όλο τον κόσμο επιδιώκει να προσελκύσει και ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος που σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας στη Ροδιά της Αιγιαλείας. Αλλά και η τουριστική ανάπτυξη Atalanti Hills στη Φθιώτιδα.


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: