Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το "μυστικό" του Ερντογάν για την τουρκική οικονομία


Στη χώρα μας πολλοί είναι αυτοί, που θεωρούν «φούσκα» την εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και θεωρούν πως κάποια στιγμή θα «σκάσει».

Αυτό θα το δείξει ο καιρός, πάντως θα πρέπει να παραδεχθούμε πως η τουρκική οικονομία παρά το διεθνές αρνητικό περιβάλλον αναπτύσσεται και ίσως πρέπει να δούμε κάποια παραδείγματα ανάπτυξης της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πρώτος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν η ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης ως κέντρο ανάμεσα στη Δύση , τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Για να πετύχει αυτό το στόχο ο Ερντογάν έδωσε μεγάλα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες συνεδρίων αλλά το σημαντικότερο στήριξε των «εθνικό αερομεταφορέα» της Τουρκίας της Τουρκικές Αερογραμμές που σήμερα διαθέτει 200 αεροσκάφη και πετά σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ξαφνικά στην Κωνσταντινούπολη χτίστηκαν δεκάδες ξενοδοχεία πολυτελείας, συνεδριακά κέντρα αφού υπήρχε η στήριξη του τουρκικού δημοσίου αλλά και των κρατικών τραπεζών. Με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει γίνει εμπορικό, βιομηχανικό και συνεδριακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Από εκεί και πέρα δεύτερο σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης της Τουρκίας είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα υποδομής. Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί από τους ξένους και τούρκους επενδυτές να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε τους επένδυση και απαιτεί σε όλα τα έργα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα από τους ιδιώτες. .

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Πρόσφατα παραδείγματα είναι πολλά και αναφερόμαστε σε νέες επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νέο αεροδρόμιο της Κων/πολης το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο θα κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αναμένεται να φέρει περίπου 8000 νέες θέσεις εργασίας και θα είναι έτοιμο το 2016. Ο διαγωνισμός του θα ολοκληρωθεί τον Μαϊο του 2013.

Αλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων φέρνει το νέο ορυχείο λιγνίτη που βρέθηκε στο Ικόνιο που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες με διαγωνισμό, για να χτιστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 5000 MW.
20 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται από τους Ρώσους στο πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου που χτίζεται στη νότια Τουρκία με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτιρκής ενέργειας 6000 ΜW.

Η Τουρκία ιδιωτικοποίησε ακόμη και τις δυο γέφυρες στο Βόσπορο αλλά και τους βασικούς αυτοκινητόδρομουw της χώρας έναντι 5.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μειοδότης του διαγωνισμούς είναι η κοινοπραξία του Τορκικού Ομίλου Κοç με την Μαλαισιανών συμφερόντων όμιλο UEM Group. Είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην Τουρκία μετά την πώληση του οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας έναντι 11 δις δολαρίων.

Τα σημαντικότερα σημεία που κέρδισε η κοινοπραξία είναι οι δυο γέφυρες του Βοσπόρου, και οι αυτοκινητόδρομοι Ανδριανούπολης-Κωνσταντινούπολης-Άγκυρας, Άγκυρας-Μερσίνης, Σμύρνης-Τσεσμέ,Σμύρνης-Αϊδινίου, Σμύρνης-Άγκυρας και άλλων πολλών σημαντικών οδικών δικτύων. 

2.5 δισεκατομμυρία δολάρια φέρνει ο διαγωνισμός κατασκευής της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο. Η ιταλο-τουρκική κοινοπραξία Ictas-Astaldi είναι ο μειοδότης του διαγωνισμού καθώς ανέλαβε να κατασκευάσει την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου μέσα σε 36 μήνες και ο χρόνος εκμετάλλευσης της γέφυρας ορίστηκε ως 10 χρόνια και 2 μήνες. Το έργο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Άγκυρας έναντι 1.2 δις δολαρίων.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως FΙΑΤ,RENAULT,ΤΟΥΟΤΑ,FΟRD,ΗΥNDAI έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια και διαθέτουν εργοστάσια στην Τουρκία.
Η Mercedes έχει χτίσει εργοστάσιο φορτηγών και λεωφορείων κοντά στην Άγκυρα.

ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ

Στη γειτονική χώρα η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης δεν υπάρχει, έχει ιδιωτικοποιηθεί και μόνο ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και υπάρχει ένας τεράστιος «οργασμός» επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Εκατοντάδες αιολικά πάρκα, φράγματα, μονάδες «φυσικού αερίου χτίζονται από ξένους και τουρκικούς ομίλους για να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας. Οι επενδύσεις αυτές ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζονται, χωρίς το τουρκικό δημόσιο να ξοδεύει μια τουρκική λίρα.

Οι γείτονες μας προσελκύουν ξένα κεφάλαια σε συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και την οικονομία την «τρέχουν»οι ιδιωτικές επενδύσεις που δεν είναι μόνο «αραβικά» κεφάλαια όπως λέγεται πολλές φορές. Ιταλοί, Γάλλοι , Αμερικανοί επενδύουν στην Τουρκία καθώς βλέπουν πως υπάρχει το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον και κανείς δεν απειλεί την επένδυση τους με μελλοντική «κρατικοποίηση» η «ακύρωση του διαγωνισμού».

Μόνο αυτές οι επενδύσεις δείχνουν πως ο Ερντογάν δεν είναι κάποιος «μάγος» απλά αυτός και το επιτελείο του κατάλαβαν καλά και γρήγορα την διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Η τουρκική «φούσκα» μάλλον θα αργήσει να «σκάσει».

ΠΗΓΗ:ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ On Alert.gr

Άδειασμα Στουρνάρα από Moody's για την ύφεση

Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα την περίοδο 2012-2016 παρά τα όποια μέτρα έχουν ή αναμένεται να ληφθούν, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Παράλληλα προειδοποίησε για υψηλό κίνδυνο νέας χρεοκοπίας στο υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα, ενώ άδειασε και τον υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δεν θα σταματήσει το 2013.
Ειδικότερα, η Moody's σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει μια σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσει την εκταμίευση συνολικά 5,6 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους.
«Η έγκριση ορισμένων πολιτικών στο ελληνικό κοινοβούλιο ενδεχομένως να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω του εύθραυστου κοινωνικού και οικονομικού κλίματος και της αδύναμης υποστήριξης από την κοινωνία σε νέα μέτρα λιτότητας», επισημαίνει.
Όσον αφορά την πορεία του χρέους, ο οίκος σημειώνει ότι με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 178,5% του ΑΕΠ από 158% το 2012.
Σχολιάζοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο για περαιτέρω ελάφρυνση στο χρέος εφόσον επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οίκος αναφέρει ότι «αν και με τις εν λόγω ανακοινώσεις οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για μελλοντική συμμετοχή του επίσημου τομέα, θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα σημαντική αβεβαιότητα σε σχέση με την παροχή περαιτέρω ανακούφισης στο χρέος».
Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος σημειώνει ότι «οι κίνδυνοι για τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα παραμένουν αυξημένοι δεδομένης της δομής των πιστωτών στο χρέος της γενικής κυβέρνησης και λόγω των μεγάλων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα».
Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι οι υποθέσεις πίσω από τη μεγάλη μείωση του χρέους το 2020 είναι «σχετικά αισιόδοξες» και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο να καταφέρει η Ελλάδα να διαχειριστεί «οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις».
Ύφεση και το 2014
Η Moody's σημειώνει εξάλλου ότι περιμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ενώ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2014 αν και με μικρότερο ρυθμό. Η πρόβλεψή της αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης.
Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικά εύθραυστο πολιτικό συνασπισμό» και προειδοποιεί για «κοινωνική αστάθεια» στη χώρα.
«Οι μελλοντικές πολιτικές τάσεις παραμένουν αβέβαιες, ιδίως με την ελληνική κοινωνία να αισθάνεται ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές συνέπειες των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα τους επόμενους 12 με 18 μήνες, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική σταθερότητα», αναφέρει ο οίκος.
«Αν και αναγνωρίζουμε την βελτιωμένη θέση της Ελλάδα όσον αφορά τη ρευστότητα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της ατζέντας των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομία κάτι που περιορίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας», αναφέρει η Moody's.
Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος σημειώνει ότι η πιθανότητα νέας αθέτησης στο χρέος που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας παραμένει υψηλή δεδομένων (1) των κινδύνων στην εφαρμογή του δεύτερου οικονομικού προγράμματος, (2) της μεγάλης αβεβαιότητας στο outlook για την οικονομική ανάπτυξη, (3) των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και (4) τελικά της μη-βιωσιμότητας του χρέους της χώρας.
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡHΣΙΑ.GR

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Citi: Σε 12-18 μήνες εκτός ευρώ η Ελλάδα

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους 12 – 18 μήνες προβλέπει η Citi.

Διαφοροποιώντας τη στάση της από το σύνολο εκείνων που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, η τράπεπου εισήγαγε τον όρο GREXIT (δηλαδή Greece exits the eurozone, ή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη) προβλέπει πολύ βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, που θα φτάσει το 2014 ακόμα και στο 11,5%, την ώρα που οι δανειστές της χώρας υπολογίζουν ότι η ύφεση θα ανακοπεί και η Ελλάδα από το επόμενο έτος θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

"Συνεχίζουμε να αναμένουμε πως τελικά η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014, και πως πολλές χώρες της ευρω-περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα από το 2015 και μετά" υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της Citi με επικεφαλής τον Willem Buiter.

Όπως προσθέτουν, αναμένουν τη Βρετανία και την Πορτογαλία να δουν την πιστοληπτικότητά τους να υποβαθμίζεται κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, δεδομένων των αυξανόμενων δεικτών του δημόσιου χρέους τους.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένονται αρκετές άλλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και αρκετών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ακόμα και της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Ύφεση όμοια με την περσινή για το '13

Η έκθεση προβλέπεται για τη χώρα μας ύφεση παρόμοια της περσινής για το 2013 (με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 6,5% φέτος έναντι 6,1% το 2012) και μείωση 11,5% του ΑΕΠ για το 2014.

Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει ανεργία στο 28,8% φέτος και στο 34,8% το 2014, χρονιά κατά την οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Μάλιστα, εκτιμά πως του χρόνου το χρέος μας θα εκτιναχθεί στο 408,3% του ΑΕΠ λόγω της επιστροφής στη δραχμή.

Ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμη και σημειώνει πως μόνο μια μεγάλη διαγραφή στα δάνεια διάσωσης που έδωσαν οι χώρες της Ευρωζώνης θα καθιστούσε το χρέος της βιώσιμο. "Δεδομένου ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό η Ελλάδα αναμένεται να εγκαταλείψει τελικά το ευρώ, πιθανώς το 2014", καταλήγει η έκθεση.

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τους υπολογισμούς της Citi για το 2015-2017, εκτιμάται πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα παραμείνουν με αξιολόγηση κάτω του επενδυτικού βαθμού τα επόμενα χρόνια, και η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία θα πέσουν στην κατηγορία του μη-επενδυτικού βαθμού (η Ιρλανδία αξιολογείται έτσι μόνο από την Moody's και όχι από την S&P), και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία περίοδο "selective default" λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους στην οποία αναγκαστικά θα προχωρήσουν οι χώρες.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Έλληνες γίνονται Βούλγαροι για να μην πληρώσουν φόρους!

Γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ζουν σε ελληνικά χώματα αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να βγάλουν Βουλγάρικες ταυτότητες και πινακίδες προκειμένου να γλιτώσουν κάποια από τα πολλά χαράτσια που επιβάλει η κυβέρνηση!
Η γειτονική χώρα τους τα παρέχει όλα: βουλγάρικες ταυτότητες και πινακίδες, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και τους απαλλάσσει από τεκμήρια, αφορολόγητα και έκτακτες εισφορές! Σύμφωνα με το star.gr έχει στηθεί μάλιστα για χάρη των φτωχών και ταλαιπωρημένων Ελλήνων ολόκληρη επιχείρηση!
Πιο συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί «κατάλληλα» γραφεία με εξειδίκευση στο πώς να «κλέψει κανείς το ελληνικό κράτος!» Οι επιχειρήσεις αυτές βοηθούν για παράδειγμα τους Έλληνες που είναι κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων να δημιουργούν εικονικές εταιρείες, στις οποίες και καταγράφουν το αυτοκίνητό τους, έναντι κάποιου ελάχιστου ποσού!
Ήδη πάνω από 10.000 αυτοκίνητα Ελλήνων κατόχων κυκλοφορούν στη χώρα με βουλγαρικές πινακίδες.
Το απίστευτο στην όλη υπόθεση, είναι ότι το θέμα δεν γίνεται υπό άκρα μυστικότητα, αντιθέτως ακόμη και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες αγγελίες σχετικά με τον τρόπο έκδοσης βουλγαρικών πινακίδων με αναλυτικά κοστολόγια.
«Η διακίνηση των αυτοκινήτων στα σύνορα με τη Βουλγαρία δεν ελέγχεται!» επιβεβαιώνει ο πρόεδρος ομοσπονδίας τελωνιακών υπαλλήλων Ελλάδος Δ.Τριμπόνιας, τονίζοντας πως έχει επανειλημμένα ενημερώσει τους αρμόδιους αλλά τίποτα από όσα έπρεπε δεν έγιναν!
«Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει τα 3 τελευταία χρόνια στην πολιτική ηγεσία πως υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και παράνομη διακίνηση αυτοκινήτων αλλά δεν πήραν τις πρωτοβουλίες που έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τριμπόνιας στο «πρωινό Αντ1», υπογραμμίζοντας πως αν θέλει η πολιτεία να αντιστρέψει την κατάσταση «θα πρέπει στον Προμαχώνα, το Ορμένιο και την Εξοχή να στηθούν τελωνιακά κλιμάκια και να κάνουν ελέγχους».
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Γιατί ακριβαίνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ;

Σε μια περίοδο που το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά, ανακοινώνεται για άλλη μια φορά νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κάτι που μόνο νέο δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού από το 2007 (πολύ πριν το μνημόνιο) οι συνολικές αυξήσεις της ΔΕΗ ξεπερνούν τις 20! Γιατί όμως αυξάνεται τόσο συχνά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν το κόστος παραγωγής της φαινομενικά παραμένει ίδιο; Ποιος φταίει για αυτό και ποιές είναι οι βαθύτερες αιτίες που δεν έχουμε ενεργειακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές;
Ο… ‘πραγματικός’ λογαριασμός της ΔΕΗ [κάντε ‘κλικ’]



Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013
1. Το πραγματικό κόστος της ρύπανσης
Από φέτος η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει περίπου 300 εκατ. ευρώ (ποσό που λογικά κάθε χρόνο θα αυξάνεται) για αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης, όπως γνώριζε ήδη εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ότι θα πρέπει να κάνει! Τα χρήματα αυτά βέβαια αποτελούν εθνικούς πόρους, οι οποίοι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να κατευθυνθούν από την κυβέρνηση σε κοινωνικές παροχές (προστασία όσων πλήττονται από τη μετακύλιση του κόστους) και αναπτυξιακές πολιτικές (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση, υποδομές).
Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν το τίμημα που πληρώνουν οι καταναλωτές για την πολύ βρώμικη (λιγνιτική) ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ.
Σημειώστε ότι αυτό το ποσό αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του πραγματικού κόστους στην οικονομία από την κατασπατάληση φυσικών πόρων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τη χρήση λιγνίτη. Κόστος, που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος φτάνει έως και 3,9 δις το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό!
2. Πετρελαϊκή εξάρτηση
Τα νησιά που δεν συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας (πχ Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), επί δεκαετίες στηρίζονται στο πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%. Το κόστος αγοράς πετρελαίου είναι τόσο υψηλό, που για να μην πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών πολλαπλάσια ποσά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τη διαφορά την επωμίζονται (και σωστά) όλοι οι Έλληνες καταναλωτές μέσα από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που αναφέρονται στο λογαριασμό μας.
Το 2011 η ΔΕΗ πλήρωσε περίπου 800 εκ. € για αγορές υγρών καυσίμων, ενώ το 2008 το κόστος ξεπέρασε το 1 δις € εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου. Όσο εξαρτόμαστε από το… μαζούτ που καίμε στα νησιά μας, τόσο εκτεθειμένοι θα είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου.
3. Κρυφές επιδοτήσεις προς ορυκτά καύσιμα
Μπορεί να μην αναφέρονται στους λογαριασμούς του ρεύματος, όμως ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που πληρώνουμε στη ΔΕΗ πηγαίνει για επιδοτήσεις μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη. Πρόκειται για επιδοτήσεις που δεν σχετίζονται τόσο με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όσο με την ίδια την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων που το παράγουν.
Για παράδειγμα: τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) είναι πληρωμές (κυρίως) προς μονάδες φυσικού αερίου με βάση την ισχύ τους και όχι την παραγωγή τους. Δηλαδή ακόμα και αν δεν λειτουργήσει καθόλου μία μονάδα φυσικού αερίου αυτή θα αποζημιωθεί με 45.000 € ανά εγκατεστημένο ΜW το χρόνο! Το 2011, ΑΔΙ και Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (άλλος μηχανισμός στρεβλής επιδότησης) στοίχισαν στους καταναλωτές περίπου 700 εκ. €.
4. Στρεβλώσεις υπέρ ορυκτών καυσίμων
Δεν θα βαρεθούμε να το λέμε: η τιμή του ρεύματος αυξάνεται διαρκώς όχι μόνο λόγω των επιδοτήσεων αλλά και των στρεβλώσεων υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Για κάθε 10 ευρώ που πληρώνουμε για την ανάπτυξη των ΑΠΕμέσω του Ειδικού Τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς), τα 6 καταλήγουν στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του στρεβλού συστήματος υπολογισμού του κόστους παραγωγής ενέργειας: Αν και οι ΑΠΕ μειώνουν το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής (επειδή συχνά αποτρέπουν τη λειτουργία πολύ ακριβών μονάδων ορυκτών καυσίμων) αυτό το οικονομικό όφελος δεν επιστρέφεται στους καταναλωτές αλλά καταλήγει σαν έξτρα κέρδος στον προμηθευτή. Δηλαδή στη ΔΕΗ. Δηλαδή στα… ορυκτά καύσιμα!
Χωρίς αυτές οι στρεβλώσεις, το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ θα ήταν περίπου 60% χαμηλότερο για τους καταναλωτές, όπως εκτιμούν οι σχετικές μελέτες.
5. Απουσία επενδύσεων
Επί δεκαετίες τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό σε συνδυασμό με τα διαχρονικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης, γραφειοκρατίας και διαφθοράς, έχει συμπιέσει την κεφαλαιακή επάρκεια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η δυνατότητά της για νέες σύγχρονες επενδύσεις χαμηλού άνθρακα και υψηλής απόδοσης έμενε εξαιρετικά περιορισμένη. Αν σε αυτό προσθέσετε και την ιστορική της αδιαφορία απέναντι στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, έχετε μία καλή εικόνα της επιχείρησης σήμερα: Μία ΔΕΗ με γερασμένο, μη αποδοτικό και εξαιρετικά ρυπογόνο στόλο μονάδων και χαμηλή κεφαλαιακή ισχύ.
Τι πρέπει να γίνει;
Ο μόνος τρόπος να αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο αυτή η κατάσταση είναι να αναδιαρθρώσουμε την αγορά ενέργειας καταργώντας τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε άμεσα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, δεν θα έχουμε μόνο προστασία των καταναλωτών από υπέρογκες αυξήσεις κάθε χρόνο, αλλά και εκσυγχρονισμό της οικονομίας με νέες και καθαρές τεχνολογίες, πολλές νέες θέσεις εργασίας και κυκλοφορία κεφαλαίων στην αγορά.
Και σαν καταναλωτές όμως, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Σε κάθε περίπτωση, η γνώση είναι το καλύτερο εφόδιο που μπορεί να έχει κάποιος ώστε να είναι ενεργός πολίτης και να διεκδικεί ένα καλύτερο σήμερα από αυτό που του επιβάλλεται.
ΠΗΓΗ: Τάκης Γρηγορίου από το site της Greenpeace

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πρωταθλήτρια εξαγωγών η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Την ισχυρότερη επίδοση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αύξηση των εξαγωγών σημείωσε η Ελλάδα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012 σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος έρχεται να επιβεβαιώσει και το ΙΟΒΕ, το οποίο αναφέρει ότι το Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρέθηκε σε υψηλά δυο ετών.
Αναλυτικότερα η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών εντός ευρωζώνης, για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012. Συνολικά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13% στα 20,9 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9% στα 34,2 δισ. ευρώ.
Έτσι το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ από 18,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των 27 κρατών- μελών της ΕΕ υψηλότερη αύξηση (15%) στις εξαγωγές σημείωσε μόνο η Λετονία στο δεκάμηνο του 2012.
Σε υψηλά 2 ετών το οικονομικό κλίμαΟ Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινείται ανοδικά και τον Δεκέμβριο, 5 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το Νοέμβριο, φθάνοντας στις 84,1 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην οικονομική συγκυρία Δεκεμβρίου.
Η άνοδος του δείκτη προέρχεται από την ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και από τη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Όπως είχε αναφερθεί ήδη από το προηγούμενο δελτίο συγκυρίας, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - παρά τις σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρουν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού - επενέργησε ως ένα βαθμό κατευναστικά στη διάχυτη αβεβαιότητα των οικονομικών μονάδων για την πορεία της χώρας.
Επιπροσθέτως, η απόφαση του Eurogoup για έγκριση της εκταμίευσης πόρων ύψους € 49,1 δισ., τα οποία θα διοχετευθούν στην οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2013, επιτρέπει την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη συνέχιση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη μερική άρση της πιστωτικής ασφυξίας στην οικονομία.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αίρεται η νομισματική αβεβαιότητα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ενώ επιβεβαιώνεται εμφατικά η βούληση των εταίρων μας για κοινή συμπόρευση στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της χώρας. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, επιβεβαιώνουν τη σταδιακή αντιστροφή του κλίματος και διεθνώς.
Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι παρά τη βελτίωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ο φόβος της ανεργίας είναι έντονος, τονίζει το ΙΟΒΕ.
Αναλυτικότερα:
 στη Βιομηχανία, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, εξέλιξη όμως που αντισταθμίζεται από βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποθεμάτων.
 στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν αισθητά, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από τη βελτίωση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση.
 στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.
 στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, όπως και οι προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.
 στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφουν αξιοσημείωτη βελτίωση. Από την άλλη πλευρά, τόσο η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, όσο και οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ελαφρά. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Military in Greece Is Spared Cuts

He said recently that allied defense expenditures had declined by more than $56 billion compared with 2009. Practically all of those cuts happened in Europe, reducing defense spending there by an average of 15 percent.
Speaking at a meeting of the NATO Parliamentary Assembly in Prague, Mr. Rasmussen added that among the European allies, “only two devoted more than 2 percent of the gross domestic product to defense.”
One of those countries was Greece.
That seems astonishing given that Greece is in a deep economic and financial crisis. Greece’s economy has shrunk by 25 percent over the past two years.
During that time, the middle and lower classes — not the rich business community — have been hit hardest. The International Monetary Fund and the European Commission have imposed stringent austerity measures in return for loan guarantees. As a result, pensions and health care, transportation and education have all been cut drastically.
The armed forces, so far, have gotten away relatively lightly. During the height of the global financial crisis of 2008, Greek defense expenditures accounted for 3.1 percent of gross domestic product. Over the past two years, Greek defense spending still amounted to 2.1 percent of G.D.P.
“In relative terms, defense expenditure has been reduced given how much gross domestic product has fallen,” said Alexander S. Kritikos, an economics professor at the German Institute for Economic Research in Berlin.
“But the defense budget is still very high. It has been largely insulated from the huge cutbacks borne by the middle classes and poorer people,” he added.
Last August, the €10 billion, or $13 billion, defense budget was trimmed by €516 million. Even at that, Greece is the second-biggest defense spender among the 27 NATO countries after the United States, according to NATO statistics.
More than 73 percent of its budget is for personnel costs alone, making it one of the highest among NATO allies. Furthermore, military and civilian personnel account for 2.7 percent of Greece’s total labor force during, also making it one of the highest in NATO, according to alliance figures.
It is particularly hard to see how the armed forces can justify the current budget, as the money is not spent on supporting NATO or E.U. missions. According to the latest figures from the NATO-led International Security Assistance Force, Greece has 10 soldiers based in Afghanistan, out of a total of 102,011 troops from 50 countries.
In its neighborhood, Greece has 118 soldiers serving in NATO’s stabilization mission in Kosovo, out of a total of 5,565 troops from 30 contributing countries.
NATO does not publicly comment about any ally. But officials, speaking on condition of anonymity, said the Greek government has not used the financial crisis to overhaul its armed forces by making the purchase of military equipment transparent, or reducing the personnel count of 136,000, of whom 90,000 are soldiers.
Curiously, the Greek public, which has often protested against the austerity measures, has yet to demand that the armed forces carry some of the burden. One reason, analysts say, is Greece’s residual fear of Turkey, a leading NATO member — despite the improvement of relations between the two countries over the past decade.
“It’s all very well calling for deeper defense cuts, but geography still matters. Certain fears still run deep,” said Tomas Valasek, president of the Central European Policy Institute, a security think tank in Bratislava, Slovakia.
Other analysts agree that the Greek armed forces can always resist big defense cuts by playing the Turkey card. “The generals will always have an excuse to keep the budget high,” Mr. Kritikos said.
Indeed, over the past several months, the Greek media have written that Turkey violated Greek airspace at least once. In response, the Turkish General Staff said its airspace had been repeatedly violated by Greece, Italy and Israel.
There is another political reason for exempting the army from cuts. Closing some of the 500 military bases and 17 training centers would mean sending tens of thousands of young soldiers into the ranks of the unemployed, adding a dangerous component to social unrest, according to Sipri, a Swedish research institute. Perhaps, analysts said, the Greek armed forces will have to wait for any major restructuring until the country’s economy picks up. 
ΠΗΓΗ: NY TIMES

Επτά πολυεθνικές αιολικών απειλούν με αποχώρηση

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκτακτη εισφορά στον τζίρο των φωτοβολταϊκών σταθμών κατέθεσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ενώ επτά πολυεθνικές αιολικών πάρκων, με νέα, τη δεύτερη, κατά σειρά, επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη προειδοποιούν για ενδεχόμενη αποχώρησή από τη χώρα λόγω της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των αιολικών πάρκων και των νέεων «περιοριστικών» ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
«Η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα», φέρονται να αναφέρουν στην επιστολή η Iberdrola - Rokas, η ιταλική Enel, η γαλλική EdF, οι ισπανικές Acciona και Gamesa, η ελβετική Jasper και η δανέζικη Vestas, που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες, μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.
Οι εταιρίες εκφράζουν επίσης αμφιβολία για τη νομική βάση των ρυθμίσων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετες προς κάθε «λογική επιχειρηματική πρακτική»
Το νομοσχέδιο δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2009/28/ΕΚ, αναφέρει, μεταξύ άλλων η η επιστολή των εταιρειών, οι οποίες ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των δύο άλλων αρχηγών προς την κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να συνεχιστούν οι επενδύσεις στον κλάδο.
Ταυτόχρονα, από την Παρακευή στις γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν βρίσκεται η καταγγελία του ΣΠΕΦ για το «χαράτσι» στα φωτοβολταϊκά, το οποίο κυμαίνεται από 25 - 30% επί του τζίρου των σταθμών. Η έκτακτη εισφορά, που για τα αιολικά έχει οριστεί στο 10% αφορά σε όλες τις εν λειτουργία μονάδες.
Στην καταγγελία, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ακόμα ότι η εισφορά δεν πρόκειται να «θεραπεύσει» τα οικονμικά του Λειτουργού της Αγοράς αφού δεν αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η ελπίδα του 2013

Η έκπληξη του νέου έτους μπορεί να είναι η εκτίναξη της δημοφιλίας της τρόικας, σε ποσοστό συντριπτικό εν σχέσει με αυτήν των Ελλήνων πολιτικών. Η εξέλιξη συναρτάται από την πίεση που είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Συνταξιούχοι και μισθωτοί συνεθλίβησαν κυριολεκτικώς εδώ και μία τριετία, διότι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έδειξαν καμία προθυμία να φορολογήσουν «άτομα υψηλού πλούτου και ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η τρόικα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ κατ’ επανάληψιν αναφέρθηκε στο πρόβλημα, αλλά εις μάτην, και ο υπουργός Οικονομικών της ίδιας χώρας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφθασε στο σημείο να επισημάνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι η διεφθαρμένη της πολιτική και οικονομική ελίτ.
Τα δέκα σημεία που προτείνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής -και θα ήταν ευχής έργον εάν κατάφερνε να επιβάλει η τρόικα στην παρούσα κυβέρνηση- θα έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί από δεκαετίες. Ιδιαίτερα η πρόνοια για απ’ ευθείας χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών, διότι δεν είναι δυνατόν να λεηλατούνται τα ασφαλιστικά Ταμεία -με άλλα λόγια οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων- και να μη θίγονται οι φοροδιαφεύγοντες «ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος».
Ορθώς απεκαλύφθη και καυτηριάσθηκε το σύστημα διαφθοράς στον συνδικαλιστικό τομέα, στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας, όπως επίσης και οι σκανδαλώδεις συνταξιοδοτήσεις. Ορθώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να περιορισθεί η αλόγιστη σπατάλη της τοπικής αυτοδιοικήσεως.
Αλλά όλα αυτά αποτελούν μόνον μέρος του προβλήματος. Η επέκταση του ελέγχου στις τράπεζες -σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που προωθεί η τρόικα- και η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι το επόμενο βήμα και θα επιβληθεί στην κυβέρνηση, όπως συνέβη και με το πρώτο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως της χώρας.
Διαμαρτύρονται κάποιοι για το ενδεχόμενο αφελληνισμού των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που ουδόλως ενδιαφέρει τον Ελληνα πολίτη. Ούτως ή άλλως είχε προηγηθεί ο αφελληνισμός του εργατικού δυναμικού με την αθρόα είσοδο μεταναστών.
Υπήρξε οδυνηρότατη η προσαρμογή για τη μεσαία τάξη και τις πλέον ενδεείς κοινωνικές ομάδες. Τώρα η τρόικα αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα και στις ομάδες εκείνες που θεωρούσαν δεδομένο ότι θα διαχειρισθούν και τη νέα τάξη πραγμάτων. Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση επιδείξει τόσο ζήλο όσον όταν επέβαλλε τις βάναυσες περικοπές. Είναι αμφίβολο, αλλά υπό την πίεση της τρόικας δεν αποκλείεται να υπάρξει μία ουσιαστική εξυγίανση.
Μένει ανοικτό ακόμη το μείζον θέμα της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με την τοποθέτηση επιτρόπων -Ευρωπαίων κατά προτίμηση- στις προβληματικότερες επιχειρήσεις της Ελλάδος, με άλλα λόγια στα πολιτικά κόμματα. Θα ήταν χρήσιμο να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι μεγάλοι χορηγοί κομμάτων εξουσίας και τι εξασφαλίζουν ως αντάλλαγμα. Θα ήταν η υψίστη υπηρεσία της τρόικας προς τον Ελληνα πολίτη.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr