Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Το τουριστικό θαύμα της Τουρκίας


Το απόλυτο «success story» στην τουριστική ανάπτυξη αποτελεί η Τουρκία, η οποία έχει καταφέρει την τελευταία 10ετία να τριπλασιάσει τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, φθάνοντας πέρυσι στα 29 εκατομμύρια αφίξεις, που την κατέταξαν στην 6η θέση παγκοσμίως, ενώ με τις μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονα ξενοδοχεία και συνεδριακές υποδομές αναδεικνύεται πλέον κορυφαίος high-end τουριστικός προορισμός, όπως και κορυφαίος προορισμός στη φιλοξενία μεγάλων συνεδρίων. Επόμενος στόχος μέχρι το 2023 είναι να φτάσει τουλάχιστον στα 50 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η φυσική ομορφιά, τα πολιτιστικά αξιοθέατα και, κυρίως, οι εξαιρετικές υποδομές της σε ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα είναι η αιτία γι' αυτή την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai. Η παγκόσμια διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού πραγματοποιείται αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πρόσφατα ο Σύνδεσμος των τουρ οπερέιτορ της Βρετανίας (ΑΒΤΑ) οργάνωσε το ετήσιο συνέδριό του στο Μπέλεκ της Αττάλειας στο πεντάστερο Cornelia Resort. «Το παραθαλάσσιο συγκρότημα διαθέτει δύο ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο και ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, ιδανικό για τέτοια συνέδρια», δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΑΒΤΑ κ. Sean Tipton, καθώς μετείχαν 600 σύνεδροι, που ήταν ανώτατα στελέχη της βρετανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας και οι οποίοι έφυγαν ενθουσιασμένοι από το επίπεδο παροχών και φιλοξενίας, που έτυχαν στο συγκρότημα.
Στο κομμάτι των συνεδρίων, πάντως, κυριαρχεί η Κωνσταντινούπολη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που κάνει εύκολη την πρόσβαση από όλον τον κόσμο και των εξαιρετικών συνεδριακών κέντρων. Μόνο η Turkish Airlines, μέλος της Star Alliance, προσφέρει περίπου 200 απευθείας πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και των πέντε ηπείρων, γεγονός που σημαίνει ότι σε αεροπορική απόσταση 6 ωρών υπάρχουν 2 δισ. άνθρωποι - μία τεράστια αγορά, δηλαδή. Με δύο αεροδρόμια, ένα στην ασιατική πλευρά της πόλης και ένα στην ευρωπαϊκή πλευρά, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί 300 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.
Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει 72.000 δωμάτια σε 85 5 αστέρων και πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς και σύγχρονα συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, που προσελκύουν όλες τις κατηγορίες (και μέγεθος) συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων. Το 2010 κατετάγη στους 10 καλύτερους συνεδριακούς προορισμούς του κόσμου.
«Η Τουρκία δεν είναι δημοφιλής μόνο για την ποικιλία των εμπειριών, που προσφέρει και για τις προηγμένες εγκαταστάσεις της», δήλωσε ο πρόεδρος της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Pegasus Airlines κ. Ali Sabanci, επισημαίνοντας ότι η εκτός ευρωζώνης παρουσία της Τουρκίας προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες.
Για τα επιτεύγματα στον τουρισμό, εφέτος το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακηρύχθηκε «Europe's Leading Tourist Board» στα the world Travel Awards 2012. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που πήραμε αυτό το βραβείο», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ertugrul Gunay, υπογραμμίζοντας ότι η διάκριση αυτή ήρθε μετά από ένα μπαράζ διεθνών βραβείων σε τουρκικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με πρωτοφανή κάλυψη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Βραβεία για την πολυτέλειά τους έλαβαν εφέτος τα τουριστικά συγκροτήματα Mardan Palace στην Αττάλεια (στα καλύτερα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ευρώπη), Cornelia Diamond Gold Resort and Spa, στο Μπέλεκ (Leading Resort Luxury στην Ευρώπη), ενώ το Μαρμαρίς ανακηρύχθηκε κορυφαίος νέος προορισμός πολυτελείας στην Ευρώπη.
Αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία ακόμη και το 2009, που ο παγκόσμιος τουρισμός μειώθηκε κατά 4%, είχε αύξηση αφίξεων 2%. Με την κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική η Τουρκία καταφέρνει να είναι διαχρονικά ανταγωνιστική. Σύμφωνα με το Holiday Costs Barometer του Post Office Money's, εφέτος οι τιμές ήταν στο ίδιο επίπεδο του 2008, όταν η Τουρκία αποτέλεσε μαγνήτη για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Χαρακτηριστικά, τα εστιατόρια και τα μπαρ μείωσαν κατά 12% τις τιμές τους, σε σχέση με πέρυσι.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι επενδύσεις
Οι επενδύσεις στον τουρισμό συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχεύοντας στα 50 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως την επόμενη 10ετία. Για τους επενδυτές υπάρχουν μία σειρά από κίνητρα, ενώ έχουν ανακηρυχθεί περιοχές αποκλειστικά για μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις. Μία σειρά από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες πολυτελείας επενδύουν στην Τουρκία, δημιουργώντας τελευταία, μεταξύ άλλων, το Le Meridien Etiler, σε μία αριστοκρατική γειτονιά με θέα στον Βόσπορο, στην Κωνσταντινούπολη, το D- Hotel Maris, θέρετρο στη Dacta του Αιγαίου, που άνοιξε τον Απρίλιο, με 200 πολυτελή δωμάτια, ιδιωτική παραλία, spa, εστιατόρια, μπαρ και συνεδριακές εγκαταστάσεις, στη Σμύρνη, το πιο γνωστό ξενοδοχείο «Izmir Palas», έχει ξανανοίξει ύστερα από μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση των 150 δωματίων και σουιτών, ενώ πρόσφατα η Hilton Worldwide ανακοίνωσε την κατασκευή τεσσάρων νέων ιδιόκτητων ξενοδοχείων στην Τουρκία.
Η αλυσίδα luxury Mandarin Oriental, εξάλλου, φτάνει στην Τουρκία με το άνοιγμα το 2014 του Mandarin Oriental Bodrum, με 82 δωμάτια και 20 σουίτες, με ιδιωτικό κήπο και πισίνα. Η ίδια αλυσίδα σχεδιάζει ξενοδοχεία και στον Βόσπορο. Η αλυσίδα Aman της Σιγκαπούρης άνοιξε το Amanura, στο Bodrum, όπου ένα νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 5 εκατομμύρια επιβάτες από 40 προορισμούς.
Ενα νέο ξενοδοχείο Raffles, εξάλλου, με ένα από τα μεγαλύτερα ιαματικά λουτρά στην Κωνσταντινούπολη σε χώρο περίπου 3.000 τετραγωνικών μέτρων, θα ανοίξει μέχρι το τέλος του 2012, στο βραβευμένο εμπορικό κέντρο Ζορλού.
Η τουριστική ανάπτυξη δίνει έμφαση και στις ειδικές μορφές τουρισμού, που προσελκύουν υψηλής εισοδηματικής στάθμης τουρισμό, όπως είναι ο ιατρικός. Σύμφωνα με σχέδιο, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, οριοθετούνται «ελεύθερες ζώνες υγείας» σε όλη τη χώρα, όπου θα κληθούν να επενδύσουν ξένες εταιρείες, έχοντας ως πρότυπο το σύστημα ιατρικού τουρισμού στο Ντουμπάι. Οι ζώνες θα έχουν καθορισθεί εντός του 2013, με στόχο το 2014 να αρχίσουν να υποδέχονται επισκέπτες του ιατρικού τουρισμού, έχοντας θέσει ως στόχο έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2015. Αυτή τη στιγμή 90 κλινικές στην Τουρκία ειδικεύονται στον ιατρικό τουρισμό, απασχολώντας 2.500 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με τις νέες επενδύσεις θα δημιουργηθούν άλλες 4.500 νέες θέσεις εργασίας σε αυτό το αντικείμενο.
ΠΗΓΗ: ΚΕΡΔΟΣ ON LINE

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

"Σκηνοθετημένο σόου για τις κάμερες" η επανεκκίνηση των έργων στην Ολυμπία οδό

Για εργοτάξιο, με ψεύτικους εργαζομένους και οχήματα από αλλού, που στήθηκε απλά και μόνο για τις κάμερες, κάνει λόγο το σωματείο των πρώην εργαζομένων στην Ολυμπία οδό Ανθή Κουτσουμπού 
Απίστευτες καταγγελίες για την διαφημιζόμενη επανεκκίνηση των εργασιών στην Ολυμπία οδό έκανε το σωματείο "Η Γαλαρία" των πρώην εργαζομένων στο συγκεκριμένο έργο, οι οποίοι είναι άνεργοι τα δύο τελευταία χρόνια.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε, αποκαλύπτει ότι η πρόσφατη εκδήλωση, στην οποία παρέστη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ήταν ένα σκηνοθετημένο σόου για τις κάμερες, με ψεύτικους εργαζομένους και μηχανήματα που είχαν μεταφερθεί από αλλού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
"Την Πέμπτη 25 Απριλίου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο Β. Βενιζέλος και ο Ν. Τσούκαλης επιθεώρησαν  τα έργα της Ολυμπίας Οδού που επαναξεκινούν. Αλήθεια, ποια Ολυμπία Οδός; Δεν υφίσταται καμία Ολυμπία οδός, κανένα έργο. Δεν υπάρχει σύμβαση σε ισχύ. Υπάρχει μόνο διακοπή εργασιών και τίποτε άλλο.
Στη φιέστα που παρουσιάστηκε ως επανεκκίνηση του έργου μεταφέρθηκαν εργάτες του “ΑΚΤΩΡ” από εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου “ΜΟΡΕΑΣ”, ντύθηκαν με γιλέκα της “Ολυμπίας Οδού”, βαφτίστηκαν εργαζόμενοι της “Ολυμπίας Οδού” και παρίσταναν πως εργάζονται.
Μεταφέρθηκαν φορτηγά της εταιρείας “ΣΒΩΛΟΣ” από το λιμάνι της Πάτρας, βαφτίστηκαν φορτηγά της “Ολυμπίας Οδού”, έκαναν πως εργάζονται. Μεταφέρθηκαν χωματουργικά μηχανήματα δίχως άδειες, ασφάλειες και πινακίδες.

“Προσλαμβάνονται” πρώην εργαζόμενοι της “Ολυμπίας Οδού” που γνωρίζουν τα μέρη, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για όσο διήρκησε η φιέστα, με την υπόσχεση πως θα προτιμηθούν  όταν ξαναξεκινήσει η “Ολυμπία Οδός”. Όλοι αυτοί, όταν τελείωσε το σόου, επέστρεψαν στην κυριολεξία από εκεί που ήρθαν".
ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Η Σημασία του Μάρκετινγκ για τον Ελληνικό Τουρισμό

Η συμβολή της τουριστικής οικονομίας το 2011 στο ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε στο 16,5%, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η συνολική απασχόληση στον τουριστικό τομέα (758.300 θέσεις εργασίας) αντιστοιχεί στο 18,4% των απασχολουμένων της χώρας. Συγκρινόμενος σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), η Ελλάδα το 2011 ήταν 17η σε επίπεδο διεθνών αφίξεων και 19η σε επίπεδο εσόδων. Επίσης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) το 2011, η χώρα μας καταλαμβάνει την 29η θέση μεταξύ 139 χωρών στο Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας, ενώ στο Γενικό Δείκτη Ανταγωνιστικότητας καταλαμβάνει μόλις την 83η θέση.
Σε μια περίοδο στην οποία οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης αποτυπώνονται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο στη καθημερινότητά μας, τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας από τους ελάχιστους τομείς της εθνικής οικονομίας ο οποίος είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τουρισμός μαζί με τη ναυτιλία αποτελούν τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερα θετική συνεισφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η ανάγκη για μια στρατηγική μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού

Η σημασία όμως του τουρισμού για τη χώρα μας επιβάλει την εφαρμογή μιας στρατηγικής μάρκετινγκ με γνώμονα την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό. Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική στις μέρες μας, καθώς καταγράφεται έντονος ανταγωνισμός από χώρες που χαρακτηρίζονται είτε από αναβαθμισμένης ποιότητας και υψηλής διαφοροποίησης τουριστικά προϊόντα (π.χ. Ισπανία), είτε από χαμηλότερο κόστος (π.χ. Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία). Η Ελλάδα προσφέρει το ίδιο προϊόν με τους ανταγωνιστές της και διεκδικεί μερίδιο από τις ίδιες τουριστικές αγορές (απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες από χώρες της Β.Δ. Ευρώπης). Παράλληλα καταγράφεται παγκοσμίως μια αλλαγή στις τάσεις, τα κίνητρα και τις προτιμήσεις των καταναλωτών τουριστικών υπηρεσιών. Καθώς η τουριστική αγορά αυξάνεται σε μέγεθος, ιδίως στις βιομηχανικές χώρες, παρουσιάζεται όλο και περισσότερο τμηματοποιημένη και διαφοροποιημένη. Ως απόρροια αυτού, η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών έχει πάψει να εμφανίζεται ομοιόμορφη. Κατά συνέπεια, σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της χώρας μας αποτελεί η ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής και μάρκετινγκ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η οποία απαιτείται να επαναπροσδιοριστεί και να εκσυγχρονιστεί.
Για την ανάπτυξη του βέλτιστου πλαισίου εφαρμογής μίας νέας στρατηγικής τουριστικής προβολής, θα πρέπει να γίνουν σαφή ορισμένα κρίσιμα στοιχεία που σχετίζονται με το ίδιο το τουριστικό προϊόν. Το τουριστικό προϊόν είναι ένα σύνθετο προϊόν, που συντίθεται από μείγμα υλικών αγαθών (π.χ. φαγητά, ποτά), άυλων υπηρεσιών (π.χ. διαμονή σε ξενοδοχείο, ψυχαγωγία των τουριστών, μεταφορά των τουριστών), αλλά και φυσικών στοιχείων (ήλιος, θάλασσα, κλιματολογικές συνθήκες, θέλγητρα κλπ), που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται σε ποικίλους βαθμούς από τους τουρίστες. Ως προς την φύση του, λοιπόν, το τουριστικό προϊόν διαφέρει σημαντικότατα από όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Η διαφοροποίηση αυτή έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από έλλειψη ύλης. Ο πελάτης μιας τουριστικής επιχείρησης ή ο επισκέπτης ενός προορισμού δεν μπορεί να δοκιμάσει και να αξιολογήσει την ποιότητα των προϊόντων / υπηρεσιών πριν τα αγοράσει. Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές τουριστικών προϊόντων αγοράζουν όνειρα, αγοράζουν δηλαδή αυτό το οποίο προσδοκούν και φαντάζονται ότι θα βιώσουν κατά την επίσκεψή τους σε ένα τουριστικό προορισμό ή κατά την διαμονή τους σε ένα τουριστικό κατάλυμα. Κατά συνέπεια, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι δεν αγοράζουν απλώς τουριστικά προϊόντα αλλά αγοράζουν την προσδοκία μιας εμπειρίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί στους καταναλωτές τουριστικών προϊόντων ένα αίσθημα αβεβαιότητας για τον κίνδυνο μίας λάθους αγοραστικής απόφασης. Προκειμένου να περιορίσουν την αβεβαιότητα αυτή και το σχετικό ρίσκο μιας λανθασμένης επιλογής, στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πληροφορία, που εδώ παίρνει τη μορφή της γνώμης τρίτων (word-of-mouth) ή της περιγραφής/παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος/προορισμού από τουριστικούς οδηγούς ή πρακτορεία. Και εδώ εμφανίζεται το τουριστικό μάρκετινγκ του οποίου ο ρόλος είναι κρίσιμης σημασίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα για τους παραπάνω λόγους μεγάλες ιδιαιτερότητες. Εφόσον, λοιπόν, οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να ελέγξουν εκ των προτέρων το προϊόν ή να πάρουν τα χρήματά τους πίσω εάν το ταξίδι δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους, η πρόσβαση σε ακριβή, αξιόπιστη, έγκαιρη και σχετική πληροφορία είναι απαραίτητη για να τους βοηθήσει να κάνουν την καταλληλότερη επιλογή. Η πληροφορία είναι αυτή που θα τους βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουν την απόσταση μεταξύ των προσδοκιών τους και της πραγματικής τους εμπειρίας
Φυσικά το μάρκετινγκ δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων τουριστικών οργανισμών και διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, αλλά εφαρμόζεται καθημερινά συνειδητά ή ασυνείδητα από πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, ανεξαρτήτως μεγέθους τους. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρονται από έναν τεράστιο αριθμό προμηθευτών – παραγωγών. Πράγματι, η τουριστική βιομηχανία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών μονάδων που ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, όπως προμηθευτές τουριστικών προϊόντων (καταλύματα, εστιατόρια, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων), μεταφορείς (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές εταιρείες), μεσάζοντες (tour operators, τουριστικά γραφεία) και οργανισμούς προώθησης και μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών (π.χ. ΕΟΤ). Το μάρκετινγκ σαν εργαλείο επιχειρηματικής επιτυχίας τους αφορά όλους.

Ο ρόλος του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ (e-marketing)

Καθώς, όμως, η πληροφορία αποτελεί το βασικό στοιχείο και την ζωογόνο δύναμη της τουριστικής βιομηχανίας, η ροή της πρέπει να επιτυγχάνεται γρήγορα, με ακρίβεια και με ασφάλεια. Οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχουν γίνει αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας, αφού η δύναμή τους επιτρέπει την ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και ακριβή μετάδοση πληροφοριών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στο τουριστικό κύκλωμα. Η διαδικασία, συνεπώς, μάρκετινγκ του τουριστικού προϊόντος, μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στη νέα τεχνολογική επανάσταση προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις και οργανισμοί να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Η χρήση και αξιοποίηση του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ (e-marketing) οδηγεί στη δημιουργία νέων καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων, οργανισμών διαχείρισης προορισμών και των αγορών – στόχων. Κάθε μελλοντική στρατηγική προβολής θα πρέπει να επενδύει επαρκώς στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες και κυρίως η χρήση των εφαρμογών του Web 2.0 (blogs, wikis, podcasts, RSS, mash-ups) μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη και στην παροχή μιας ποιοτικής εμπειρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του επισκέπτη στον τουριστικό προορισμό.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης μια ολοένα αυξανόμενη χρήση εκείνων των τεχνολογιών του διαδικτύου που επιτρέπουν στους χρήστες του τη δημιουργία και διακίνηση περιεχομένου (περιεχόμενο παραγόμενο από τους χρήστες – user generated content). Παραδείγματα τέτοιων εργαλείων είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social media, π.χ. Facebook, Twitter), οι ιστοσελίδες αξιολόγησης υπηρεσιών (π.χ. TripAdvisor) και τα ταξιδιωτικά φόρουμ (π.χ. LonelyPlanet.com). Η ανάπτυξη και διάδοση των εργαλείων αυτών επιφέρει κρίσιμες αλλαγές στα μοντέλα συμπεριφοράς των καταναλωτών και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αναζητούν, αξιολογούν, παράγουν, αγοράζουν και καταναλώνουν πληροφορίες, προϊόντα και υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιδρούν καταλυτικά στον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι τουρίστες συγκροτούν και καταναλώνουν την τουριστική εμπειρία, και παρέχουν πληθώρα εργαλείων στους υπεύθυνους μάρκετινγκ τουριστικών προϊόντων και προορισμών. Σε διεθνές επίπεδο η τάση υιοθέτησης των τεχνολογιών του Web 2.0 φαίνεται να επεκτείνεται χρόνο με τον χρόνο. Οι εταιρείες αρχίζουν να εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τα εργαλεία αυτά και να τα ενσωματώνουν στις γενικότερες στρατηγικές τους μάρκετινγκ.

 Το τουριστικό μάρκετινγκ ως αντικείμενο σπουδών

Η μεγάλη σημασία του μάρκετινγκ για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα του τουρισμού απεικονίζεται επίσης στα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, τα οποία προσφέρουν σπουδές στον τουρισμό. Σε αυτά, το τουριστικό μάρκετινγκ αποτελεί διακριτό αντικείμενο σπουδών μαζί με επιμέρους εξειδικεύσεις του όπως μάρκετινγκ τουριστικών επιχειρήσεων, μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών, διαφήμιση & προώθηση τουριστικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικό τουριστικό μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις στον τουρισμό, κ.ά.. Επιπλέον, το τουριστικό μάρκετινγκ αποτελεί αντικείμενο χιλιάδων επιστημονικών δημοσιεύσεων σε περιοδικά διεθνούς κύρους και ακαδημαϊκά συνέδρια που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο.

 Το τουριστικό μάρκετινγκ στην Ελλάδα

Στη χώρα μας την κύρια ευθύνη για την προβολή και προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού, έχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, τόσο μέσω της Κεντρικής Υπηρεσίας του, όσο και από τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο δημοσίων σχέσεων. Με όραμα «να γίνει η Ελλάδα ηγετικός Ευρωπαϊκός προορισμός για όλο το χρόνο», ο ΕΟΤ έχει ως στρατηγική κατεύθυνση να αποκαταστήσει τη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό επαναπροσδιορίζοντας (rebranding) και επανατοποθετώντας (repositioning) το όνομα (brand name) «Ελλάδα» στις συνειδήσεις των τουριστών και συνεργατών παγκοσμίως. Για να το επιτύχει, αναδεικνύει τη ταυτότητα, τα διαχρονικά χαρακτηριστικά και τις αξίες της Ελλάδας, επιχειρώντας να ξεφύγει από την αποκλειστική εστίαση στο κλασικό στερεότυπο μοντέλο των 3S (ήλιος, άμμος, θάλασσα – sea, sun, sand) με την εφαρμογή πληθώρας εργαλείων του μείγματος προώθησης (εκδόσεις, πολυμέσα, συνεργασίες-συνέργειες, καταχωρήσεις σε έντυπα, αφίσες, διαφημίσεις, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, δελτία τύπου, ταξίδια εξοικείωσης (fam trips), διαδικτυακή πύλη visitgreece.gr, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά.).
Η τεράστια όμως σημασία του μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό, έχει ωθήσει και άλλους φορείς της χώρας στο να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση σε θέματα στρατηγικής, προβολής και προώθησης του ελληνικού τουρισμού διεθνώς, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας (ΕΔΕΕ) προχωρούν στη σύσταση της «Marketing Greece», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «δημιουργείται από τους φορείς του τουρισμού για τον τουρισμό». Η Marketing Greece στοχεύει στην προβολή του ελληνικού τουρισμού σε συνεργασία με τους κλαδικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην προσέλκυση περισσότερων διεθνών επισκεπτών από συγκεκριμένες αγορές στόχους στη χώρα μας. Προθέσεις για αντίστοιχες κινήσεις έχουν εκφράσει κατά καιρούς και άλλοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία προωθεί την ίδρυση της Εταιρείας Τουρισμού Κρήτης, στην οποία θα συμμετέχουν φορείς της αυτοδιοίκησης (περιφέρεια, δήμοι) και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (επιμελητήρια, ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, κοκ). Στόχος και εδώ η αποτελεσματικότερη και στοχευμένη προώθηση της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού στις αγορές του εξωτερικού.
 Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, κάνουν την εμφάνισή τους πρωτοποριακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες ιδιωτών για την προβολή και διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως είναι η “UP Greek Tourism”. Η συγκεκριμένη εθελοντική πρωτοβουλία αναρτά γιγαντοαφίσες (billboard) με χαρακτηριστικές εικόνες της Ελλάδας αποτελούμενες από χιλιάδες ηλεκτρονικές ψηφίδες – πρόσωπα απλών καθημερινών ανθρώπων, σε πολυσύχναστα μέρη του κόσμου (ενδεικτικά Picadilly Lite και Picadilly Cirqus στο Λονδίνο, Time Square στη Νέα Υόρκη). Ο στόχος της είναι διττός: αφενός να επιτύχει άμεση προβολή της Ελλάδας μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας, και αφετέρου νε πετύχει έμμεση διαφήμιση μέσω της αναπαραγωγής της καμπάνιας με τη στόμα-με-στόμα διαφήμιση στα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προωθητικές αυτές ενέργειες έχουν επιτευχθεί μέσα από εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων (crowdfunding campaigns), με την επιτυχημένη προβολή της πρωτοβουλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.
 Συμπερασματικά…
 Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μάρκετινγκ σαν επιχειρηματικό εργαλείο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ενός από τους ελάχιστους τομείς της εθνικής μας οικονομίας ο οποίος παραμένει ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι φορείς τουρισμού επιβάλλεται να αντιληφθούν τη σημασία του μάρκετινγκ για τη βιωσιμότητα και την ευημερία τους. Η ίδια η φύση του προϊόντος τους καθιστά απαραίτητη τη χρήση εργαλείων του μάρκετινγκ, προκειμένου να το γνωστοποιήσουν και να το προωθήσουν στους δυνητικούς πελάτες τους. Η αξιοποίηση εργαλείων του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Βέβαια, οποιεσδήποτε ενέργειες μάρκετινγκ γίνονται από επιχειρήσεις και φορείς του τουρισμού, δεν θα πρέπει να γίνονται τυχαία, απρογραμμάτιστα ή βάσει εμπειρίας, αλλά θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μάρκετινγκ που θα αναπτυχθεί από εξειδικευμένα και καταρτισμένα στελέχη. Ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας σχετικά με τη παραγωγή ικανών στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντικός, αν και δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτός από τη πολιτική ηγεσία της χώρας. Το μάρκετινγκ δεν αποτελεί μια περιττή πολυτέλεια για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά μία αναγκαιότητα επιβίωσης!
ΠΗΓΗ:savemarketing.gr

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Reuters: Οι ναζί γοητεύουν πάντα τους Γερμανούς...

Το γερμανικό ενδιαφέρον για το σκοτεινότερο κεφάλαιο της ιστορίας της χώρας μοιάζει μεγαλύτερο από ποτέ, καθώς πλησιάζουν σειρά από κρίσιμες επετείους που συνδέονται με την περίοδο του ναζισμού.
Σε τηλεοπτικά σόου, εφημερίδες και διαδίκτυο, γίνονται ατελείωτες συζητήσεις για το θέμα -για το τι έκαναν οι πρόγονοι μέχρι τους περιορισμούς που κληρονόμησε η Γερμανία στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και τις αιτίες που Ελληνες και Ισπανοί διαδηλωτές χαρακτηρίζουν «Νέο Χίτλερ» την Μέρκελ.
Τον Ιανουάριο συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από από την άνοδο του Αδόλφου στην καγκελαρία, ενώ το Μάιο συμπληρώνονται οκτώ δεκαετίες από την πρώτη μαζική καύση «αντιγερμανικών» βιβλίων και το Νοέμβριο τα 75 χρόνια από την Νύχτα των Κρυστάλλων, του μαζικού πογκρόμ κατά των εβραίων.
Οι δαίμονες ξαναζωντανεύουν από τα σκοτάδια της αφηρημένης Ιστορίας», έγραφε πρόσφατα το Spiegel, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung's είχε τίτλο «Δεν τελειώνει ποτέ» στη συνέντευξη του Νίκο Χόφμαν, του παραγωγού που δημιούργησε την τηλεταινία «Οι μητέρες μας, οι πατέρες μας», με θέμα το πώς έβλεπαν τους γονείς τους τα παιδιά της ναζιστικής περιόδου.
Η ανάδειξη των προσωπικών ιστοριών είναι τυπική του ενδιαφέροντος για τις δεκαετίες του '30 και του '40, σημειώνει ο ιστορικός Αρντ Μπαουερκέμπερ. «Αυτά τα προσωπικά δράματα πραγματικά άγγιξαν μία ευαίσθητη χορδή, ειδικά μεταξύ των νέων που αναρρωτιούνται πώς θα αντιδρούσαν οι ίδιοι εάν είχαν ζήσει εκείνη την φρικτή περίοδο».
Ο Χίτλερ «επέστρεψε»
Η φαντασία ακολουθεί κατά πόδας, όπως φαίνεται από το «Επέστρεψε», ένα βιβλίο στο οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ φαίνεται να «ξυπνάει» στο 2011 και να γίνεται σελέμπριτι στα κανάλια γερμανοτουρκικού ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα για να κατέβει και στον πολιτικό στίβο! Με εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και μετάφραση σε άλλες γλώσσες, έχει ήδη πάρει την άγουσα και για την μεγάλη οθόνη.
Ο συγγραφέας Τιμούρ Βέρμες, είπε ότι σκοπός του ήταν να δείξει «ότι ο Χίτλερ θα μπορούσε να πετύχει σήμερα το ίδιο καλά με τότε, απλώς με ένα διαφορετικό τρόπο», καυτηριάζοντας την «γερμανική αυταρέσκεια για τους ναζί», όπως την περιγράφει.
Πλειάδα εκθέσεων και εκδηλώσεων
Από την αρχή του έτους το Βερολίνο είναι γεμάτο εκθέσεις, θεατρικά, ταινίες και κάθε είδους εκδήλωση, υπό την σκέπη του προγράμματος «Κατεστραμμένη Ποικιλότητα». Στόχος του είναι να θυμίσει ότι η Γερμανία πριν την άνοδο των ναζί διέθετε μία εξαιρετικά πλούσια καλλιτεχνική και πνευματική ζωή.
Στο Ιστορικό Μουσείο πάνω από 40.000 άτομα έχουν ήδη δει την έκθεση με τα κάθε λογής αντικείμενα από εκείνη την περίοδο. Η έφορός του Σιμόν Ερπελ σημειώνει ότι «το έντονο ενδιαφέρον για τους Ναζί δεν είναι φυσικά καινούργιο, αλλά πλέον υπάρχει επίσημη στήριξη σε τέτοιες εκθέσεις ... Είναι πλέον μέρος της κοινής πολιτικής μας κουλτούρας να αντιμετωπίσουμε το ναζιστικό μας παρελθόν. Είναι πολιτικά ορθό να θυμηθούμε τα κάθε λογής θύματα, εβραίους, ρομά, ομοφυλόφιλους, ανάπηρους και άλλους» που χάθηκαν.
Ο δηλωμένος ομοφυλόφιλος δήμαρχος του Βερολίνου σημειώνει ότι οι εθνικοσοσιαλιστέςκατέστρεψαν το κοσμοπολίτικο Βερολίνο σε ελάχιστο χρόνο. «Σήμερα μπορούμε πλέον να πούμε ότι ανακτήσαμε ένα αντίστοιχο επίπεδο ποικιλότητας δεν είναι απλό συμπέρασμα, είναι ένα επίτευγμα που πρέπει εμπράκτως να προστατέψουμε»..
Πηγή: ethnos.gr

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ: Ελιγμοί Κόκκαλη μετά το σάλο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο θέμα του ΟΠΑΠ, καθώς η υπόθεση της νέας σύμβασης με την Intralot φτάνει πλέον στη Βουλή, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια ώρα που άλλοι διεκδικητές στέλνουν εξώδικα για ακυρότητα της συνέλευσης, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη διοίκηση του ΟΠΑΠ για αθέμιτους και ανήθικους χειρισμούς.
To απόγευμα, απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Intralot ανακοίνωσε σιβυλλικά ότι «δεν έχει δηλώσει την απόσυρση της από τη διαγωνιστική διαδικασία», χωρίς όμως οποιαδήποτε διαβεβαίωση ότι προτίθεται να παραμείνει.
Την ερώτηση των αρμοδίων αρχών, προκάλεσαν πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι, η Intralot είχε αποστείλει επιστολή απόσυρσης από την διαδικασία, με αποτέλεσμα να πιεστεί προσωρινά η μετοχή της εταιρίας, έως και τα 1,63 ευρώ (τελικά έκλεισε με πτώση 4,15% στα 1,85 ευρώ). 
Υπήρξαν όμως και δημοσιεύματα τα οποία με άκρως θετική προδιάθεση ή και βάλλοντας ευθέως εναντίον της ιδιωτικοποίησης παρουσίαζαν τις ίδιες πληροφορίες
Σε άμεση επικοινωνία του με πηγές στο ΤΑΙΠΕΔ το Euro2day.gr διαπίστωσε σύντομα ότι δεν υπήρχε κάποια επιστολή με αυτό το αντικείμενο στα χέρια του Ταμείου. Ωστόσο την κατάσταση περιέπλεξαν οι πληροφορίες ότι επιστολή με αντίστοιχο περιεχόμενο είχε αποσταλεί από την Intralot στον… ΟΠΑΠ, ο οποίος βέβαια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης των μετοχών του.
Πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό, αναφέρουν ότι φαίνεται όντως να υπάρχει επιστολή της Intralot προς τον ΟΠΑΠ, στα πλαίσια της αλληλογραφίας για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για το νέο τεχνολογικό σύστημα.
Στην επιστολή αυτή η Intralot φέρεται να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την σύμβαση ως «ενέχυρο» προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση και να διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ, χωρίς ωστόσο να είναι εμφανές αν δηλώνει και αποχώρηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μόνο αρμόδιο όργανο για την δήλωση αποχώρησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο μεταξύ το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο διαγωνισμό είναι πραγματικά εκρηκτικό με σημείο αιχμής την επίμαχη σύμβαση ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ. Όπως αποκάλυψε σήμερα το πρωί το Euro2day.gr μια εκ των διεκδικητών του ΟΠΑΠ η Emma-Delta (στο οποίο μετέχουν ο όμιλος Μελισσανίδη και το επενδυτικό Fund PPF, μέσω του Jiri Smejc) έστειλε εξώδικο βόμβα στους αρμόδιους αλλά και τον υπουργό Οικονομικών.
Στο εξώδικο προειδοποιεί τη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ακυρότητας της γενικής συνέλευσης κι ότι δεν πρόκειται να απαλλαχθεί των ευθυνών της "για την αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση του τεχνολογικού παρόχου" (δηλαδή της Intralot), αλλά και για τις υπέρογκες δεσμεύσεις που δημιουργεί αδιαφανώς "για τον οποιονδήποτε αγοραστή του ΟΠΑΠ". Κάνει μάλιστα λόγο για "εσωτερική πληροφόρηση ενός εκ των υποψηφίων, οικονομικό πλεονέκτημα υπέρ του ιδίου υποψηφίου αμέσως ή εμμέσως, διαρκή πλεονεκτική θέση του ιδίου, ακόμη και αν επιλεγεί άλλος υποψήφιος αγοραστής λόγω του οικονομικού αντικειμένου και της διάρκειας της σύμβασης". (περισσότερα στο σχετικό θέμα)

Η ερώτηση Μπακογιάννη στη Βουλή
Λίγο αργότερα, δημοσιοποιήθηκε πολιτική παρέμβαση της Βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, που με καυστική ερώτηση της φέρνει το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να δώσει απαντήσεις ο εποπτεύων υπουργός του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Στουρνάρας.
Συγκεκριμένα, η κα Μπακογιάννη ερωτά μεταξύ άλλων τον κ. Στουρνάρα, για ποιους λόγους και πώς αποφασίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με μόλις το 3,13% και όχι με το σύνολο (33%) των μετοχών (κίνηση που απέβλεπε στο να συμπληρωθεί η απαρτία, αλλά και να υπάρχει πλειοψηφία για την απόφαση) και αν αυτό ήταν εις γνώση του Γ. Στουρνάρα.
Στην ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη ζητά επίσης από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Στουρνάρα, να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους επιδεικνύεται «τέτοια σπουδή να προκύψει ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού» και ενώ ο ΟΠΑΠ είναι πρακτικά ιδιοκτήτης του εξοπλισμού ως το τέλος του 2016.
Επίσης ζητά με νόημα από τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της επίμαχης σύμβασης από το Δ.Σ. του Οργανισμού πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. 

Παρέμβαση και από την Κομισιόν

Ένα ακόμη στοιχείο, ενδεικτικό του σάλου που έχει προκληθεί, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει παρέμβαση στο θέμα με- προς το παρόν- ανεπίσημη επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ στην υπόθεση Intralot

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τι σημαίνει για μετόχους και καταθέτες το «ναυάγιο» του deal Εθνικής - Eurobank

Απολύτως εξασφαλισμένοι είναι οι καταθέτες της Εθνικής και της Eurobank, καθώς πρόκειται για δύο τράπεζες συστημικές και ανακεφαλαιοποιημένες, ανεξάρτητα από το αν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Την ίδια στιγμή, διαμορφώνονται νέα δεδομένα για τους μετόχους των δύο τραπεζών από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, αναφορικά με τις οποίες οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank διεμήνυσαν ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο όριο του 10% και ως εκ τούτου θα κρατικοποιηθούν και θα περάσουν εξ ολοκλήρου στο ΤΧΣ.
Εάν κρατικοποιηθούν, όμως, οι τράπεζες, οι νυν μέτοχοι χάνουν, ουσιαστικά, τις μετοχές τους, αφού μηδενίζεται η αξία τους.
Αναλυτικότερα:
Τι θα συμβεί για τους καταθέτες της Εθνικής και της Eurobank;
Η Εθνική και η Eurobank, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, αξιοποιώντας τμήμα από τα 50 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις δύο Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι δύο πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, και κατ' επέκταση οι καταθέσεις, τα δάνεια και οι υπόλοιπες τραπεζικές εργασίες τους θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα. Οπως αναφέρουν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, η Εθνική και η Eurobank, όπως επίσης, η Πειραιώς και η Alpha Bank θεωρούνται συστημικές τράπεζες, είναι ανακεφαλαιοποιημένες μέσω του ΤΧΣ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διασπαστούν σε καλή και κακή τράπεζα. Αντίστοιχα, τίποτε δεν αλλάζει για τους δανειολήπτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους.
Πώς θα γίνει η διαδικασία των δύο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;
Αν και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ανακοίνωσαν σε επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο όριο του 10% ώστε να μην κρατικοποιηθούν, η διαδικασία θα γίνει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Απριλίου, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank θα πρέπει να συγκαλέσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, στις οποίες θα αποφασισθούν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίο για την καθεμία. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ενδέχεται να προχωρήσουν σε μια σειρά από κινήσεις, όπως πωλήσεις παγίων και αναδιάρθρωση ενεργητικού για να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, οι γενικές συνελεύσεις θα εγκρίνουν το ύψος της αύξησης, την τιμή ανά μετοχή και το χρονοδιάγραμμα. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τη σύγκλησή τους αναμένονται άμεσα προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Τι θα συμβεί με την ολοκλήρωση των αυξήσεων;
Από τη στιγμή που οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank ανακοίνωσαν ότι αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό του 10% κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα δώσει όλα τα χρήματα που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τράπεζες κρατικοποιούνται, η διοίκησή τους ασκείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ουσιαστικά, δημιουργούνται δύο νέοι κρατικοί πυλώνες με κοινό βασικό μέτοχο, ενώ το ΤΧΣ αποκτά κυρίαρχο ρόλο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίσης;
Το μέλλον των δύο τραπεζών θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πλέον το ΤΧΣ θα μπορεί να τοποθετήσει νέα διοίκηση και ως απόλυτος κυρίαρχος να αποφασίσει για το μέλλον της καθεμιάς ξεχωριστά - συγχωνεύοντάς την για παράδειγμα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή με την Proton Bank στις οποίες είναι αποκλειστικός μέτοχος. Επίσης, καθώς θα είναι ο βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα μπορεί να προχωρήσει ή να ακυρώσει πλήρως τη διαδικασία της συγχώνευσής τους, ανάλογα με το τι κρίνει ως συμφερότερο.
Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τους μετόχους;
Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα καλυφθούν καθώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη τουλάχιστον 10% από ιδιώτες μετόχους, οι παλιοί μέτοχοι στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν στο ποσοστό που τους αναλογεί θα δουν το ποσοστό τους στην τράπεζα να ελαχιστοποιείται. Αυτό θα συμβεί γιατί εκατομμύρια νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή η τιμή ανά μετοχή θα ελαχιστοποιηθεί λόγω υπερπληθωρισμού των μετοχών. 
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot: "Πόντιος Πιλάτος" το ΤΑΙΠΕΔ

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ το σχέδιο σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού και της Intralot. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, η γενική συνέλευση "ενέκρινε τα κείμενα των σχεδίων συμβάσεων μεταξύ της Εταιρείας και της «ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ» με αντικείμενο την «προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, για νέο λειτουργικό σύστημα όλων των παιχνιδιών της Εταιρείας και τη μετάβαση των υφισταμένων λειτουργιών της «ΟΠΑΠ Α.Ε.» σε αυτό, καθώς επίσης και για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του υπό προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού».

Συγκεκριμένα, με το ΤΑΙΠΕΔ να δηλώνει ότι παρίσταται στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΟΠΑΠ ΑΕ, χωρίς όμως να ψηφίζει υπέρ ή κατά επί όλων των θεμάτων της γενικής συνέλευσης, άρα και στο θέμα της νέας σύμβασης του Οργανισμού με την Intralot, ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Όπως μετέδωσε το Capital.gr κατά την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων κατέθεσε επιστολή η οποία και αναγνώστηκε ενώπιον των μετόχων, σύμφωνα με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ παρίσταται αλλά δεν ψηφίζει υπέρ ή κατά επί των θεμάτων της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Η επιστολή η οποία υπογράφεται από το Σ. Σταυρίδη και απευθύνεται προς τον πρόεδρο και διευθύνονται σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ, κ. Λουρόπουλο, όπως αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους όρους της σύμβασης, κάτι που μπορεί να πράξει μόνο η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Το ΤΑΙΠΕΔ ζητά από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα, διασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντα της εταιρείας, καταλήγοντας πως η αποκλειστική ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει μόνο τη διοίκηση της ΟΠΑΠ.

Κατόπιν  αυτού, έγινε γνωστό πως το ΤΑΙΠΕΔ αν και ελέγχει ποσοστό 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ ΑΕ, κατέθεσε για τη συμμετοχή του στη διαδικασία, μετοχές που αντιστοιχούν στο 3,13% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (10 εκατομμύρια μετοχές) και αυτό μόνον για να υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία (34%).

Εν συνεχεία, η διοίκηση της ΟΠΑΠ κάλεσε τους μετόχους να ψηφίσουν επί όλων των θεμάτων της γενικής συνέλευσης, ενημερώνοντας τους μετόχους πως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αναρτηθούν επισήμως στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.


Η επιστολή του Σ. Σταυρίδη:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επί του τρίτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορά την έγκριση σχεδίου σύμβασης, μεταξύ της ΟΠΑΠ ΑΕ και της εταιρείας Intralot, με αντικείμενο την «προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, για νέο λειτουργικό σύστημα όλων των παιχνιδιών της εταιρείας και τη μετάβαση των υφισταμένων λειτουργιών της ΟΠΑΠ σε αυτό, καθώς επίσης και για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του υπό προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού», το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική κάθε ενέργεια που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού, ενισχύοντας τη δυνατότητα και προοπτική ανάπτυξης των εργασιών του.

Εντούτοις, το ΤΑΙΠΕΔ σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους  όρους του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης. Η έγκριση των όρων αυτών αποτελεί θέμα της Διοίκησης του ΟΠΑΠ, η οποία έχει και την ειδική γνώση των σχετικών τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων, καθώς και των αντίστοιχα τιθέμενων συμβατικών όρων, όπως και τη συνολική ευθύνη διακυβέρνησης της εταιρείας και διαχείρισης της περιουσίας της. 

Με αυτά τα δεδομένα, το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τη Διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ, ζητά από αυτήν, να προχωρήσει, στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα και την αξία του Οργανισμού.


Το Ταμείο, φρονεί περαιτέρω ότι, για προφανείς λόγους εταιρικής τάξης, η απόφαση αποδοχής των όρων του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης, ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες  της Διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία άλλωστε έχει διενεργήσει την σχετική διαγωνιστική διαδικασία και διαπραγμάτευση και οριστικοποίηση των συμβατικών όρων. Για τους  λόγους αυτούς, το ΤΑΙΠΕΔ παρίσταται αλλά δεν ψηφίζει υπέρ ή κατά της λήψης απόφασης για το εν λόγω θέμα, όπως αυτό εισάγεται στη Γενική Συνέλευση, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, δηλαδή, ως έγκριση συνολικού σχεδίου σύμβασης.

Με εκτίμηση,
Στέλιος Σταυρίδης
Πρόεδρος Δ.Σ."

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αυτούς τους μισθούς παίρνουν οι εμπνευστές της λιτότητας στην Ευρώπη


Τους μισθούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία της ΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιο ακριβοπληρωμένος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο προέδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, με έδρα τη Φρανκφούρτη, αμείβεται με 370.000 ευρώ το χρόνο. Την αμέσως επόμενη θέση στη λίστα των πιο καλοπληρώμενων, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με τις μεικτές ετήσιες αποδοχές του να ανέρχονται σε 324.000 ευρώ. Ακολουθούν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των οποίων ο μισθός είναι περίπου 298.500 ευρώ το χρόνο. Η Βρετανίδα Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, λαμβάνει 281.200 ευρώ ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παίρνει 206.200 ευρώ το χρόνο.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

UBS: 4 "κυπριακές" ενδείξεις διάλυσης ευρωζώνης

Τα περισσότερα γεγονότα που έχουν εκδηλωθεί στην Κύπρο δείχνουν ένα πολύ χειρότερο σενάριο, τη διάλυση της ευρωζώνης, εκτιμά σε έκθεσή της η UBS. "Θα μπορούσε να είναι χειρότερα," ξεκινά η έκθεση. Το Χρηματιστήριο της Κύπρου άνοιξε την Τρίτη για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί «μόνο» 2,4%, μολονότι πολύ πρόσφατα η νήσος ζήτησε τη διεθνή βοήθεια για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση. Παράλληλα, οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφανίζουν σταθερή άνοδο, δείχνοντας να μην πτοούνται από το κυπριακό δράμα. Τι συμβαίνει, διερωτάται σε έκθεσή της η UBS. Να είναι η νηνεμία πριν χτυπήσει ο πραγματικός κυκλώνας; Οι έλεγχοι κεφαλαίου, τα κουρέματα καταθέσεων και ο κίνδυνος μαζικής εξόδου κεφαλαίων είναι πράγματα που είδαμε στην κυπριακή διάσωση και τα οποία δείχνουν ένα πολύ χειρότερο σενάριο: τη διάλυση της ευρωζώνης. Ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας, υπενθυμίζει τα 4 κοινά σημεία που έχουν εντοπιστεί στις διαλύσεις προηγούμενων νομισματικών ενώσεων. -Προηγούνται της διάλυσης μιας νομισματικής ένωσης οι έξοδοι κεφαλαίων από τα θεωρούμενα αδύναμα προς τα θεωρούμενα δυνατά τμήματα της ένωσης. -Η νομισματική διάλυση χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις ως ευκαιρία για κατάσχεση ρευστού ή άλλων ενεργητικών των πολιτών. -Στα πρώτα στάδια της διάλυσης τείνουν να επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίων, και συχνά γίνεται μεγάλη διάκριση εναντίον των ξένων ενεργητικών. -Η διάλυση μιας νομισματικής ένωσης συνήθως συνοδεύεται από κοινωνική αναταραχή και απολυταρχική διακυβέρνηση, σε τμήματα -τουλάχιστον- της πρώην νομισματικής ένωσης. «Μήπως λοιπόν η Κύπρος (που -όπως συνέχεια αναφέρεται- καταλαμβάνει μόνο το 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) ανοίγει τον δρόμο για τη διάλυση του ευρώ; Μήπως, αφού η Κύπρος ήδη πληροί τα τρία από τα τέσσερα σημεία του καταλόγου, η νήσος έχει ήδη φύγει από το ευρώ;» διερωτάται ο κ. Cluse. Αφού, βεβαίως, δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει η Κύπρος την ευρωζώνη, ο οικονομολόγος αποκλείει το χειρότερο σενάριο. «Μπορεί να στέκεται πολύ κοντά στην έξοδο, αλλά αν και πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις νομισματικής κατάρρευσης δεν έχει ανοίξει ακόμη την πόρτα προς τον έξω κόσμο… Αντίθετα η Κύπρος -και ίσως κι η υπόλοιπη ευρωζώνη- μοιάζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν απέχει από εκείνη που βίωσαν οι ΗΠΑ το 1932-33, όταν η νομισματική ενοποίηση σταμάτησε να υπάρχει και στη συνέχεια μεταρρυθμίστηκε». ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ολλανδία: Το πλυντήριο του Βορρά

Αν η Κύπρος είναι «πλυντήριο μαύρου χρήματος», όπως επισημάνθηκε ξανά και ξανά από Ευρωπαίους αξιωματούχους και μεγάλα ΜΜΕ, τότε η Ολλανδία, η χώρα προέλευσης του επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, είναι οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων μαζί. Πρόκειται για έναν φορολογικό παράδεισο για πολυεθνικές, μεγιστάνες, ροκ σταρ και δικτάτορες στην καρδιά της Ευρώπης. Απ' αυτόν, εντός του 2010 πέρασαν τουλάχιστον 10.2 τρισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μη φορολογηθούν όπως θα έπρεπε. Το ποσό αυτό είναι μετριοπαθώς υπολογισμένο, αφού κάποιοι μιλούν για 12.3 τρισ.. Ακόμα κι έτσι είναι 15 φορές το ολλανδικό ΑΕΠ και έχει πολλαπλασιαστεί απ' το 2002, όταν έφτανε στα 3.6 τρισεκατομμύρια και ήταν «μόλις» οκτώ φορές το ΑΕΠ της Ολλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, απ' τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου οι 91 έχουν μια ολλανδική θυγατρική. Οι 60 το κάνουν αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους, ενώ οι 17 απ' αυτές θεωρούνται ύποπτες για διάφορους λόγους, όπως δείχνει η έρευνα της ολλανδικής εφημερίδας Volksrant. Το ποσοστό παρουσίας στις Κάτω Χώρες είναι 90% και για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, αφού 18 στις 20 έχουν ένα ολλανδικό χρηματο-οικονομικό σκέλος. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ολλανδία είναι ο πρώτος προορισμός για δηλωθέντα κέρδη στον κόσμο. Μόνο τα κέρδη των εγκατεστημένων στην Ολλανδία πολυεθνικών αμερικανικής προέλευσης ανέρχονται στο 4.6% του ολλανδικού ΑΕΠ. Για τον ολλανδικό προϋπολογισμό πάντως, τα κέρδη της -όλο και μεγαλύτερης- προτίμησης που δείχνουν στη χώρα οι φοροφυγάδες δεν είναι σπουδαία. Μηδαμινά έσοδα Σε ετήσια βάση τα κρατικά έσοδα απ' τη συγκεκριμένη πολιτική υπολογίζονται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ υπάρχει και έμμεσο όφελος απ' τη δημιουργία 3.500 καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Απ' την άλλη, όμως, ας σημειωθεί ότι ενώ η φορολογία επιχειρήσεων συνεισέφερε 4% του ΑΕΠ στον κρατικό κορβανά το 2000, μέσα σε λίγα χρόνια το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 2.2% (2010). Οι Ολλανδοί διαχρονικά έχουν αποδείξει πως ξέρουν να βρίσκουν τον τρόπο για να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Οταν στο παρελθόν το ολλανδικό κράτος θέλησε να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία, ως συντελεστή έβαλε το πλάτος κάθε κτιρίου. Από τότε χρονολογούνται τα χαρακτηριστικά στενά σπίτια που γεμίζουν τα κανάλια του Αμστερνταμ. Η επινοητικότητα των Ολλανδών δεν έχει εκλείψει, καθώς ο «κανονικός» φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι 25%, δεν είναι δηλαδή χαμηλός. Υπάρχουν όμως παράθυρα... 13.300 εταιρείες «σφραγίδες» Στην Ολλανδία υπάρχουν γύρω στις 20 χιλιάδες ξένες εταιρείες. Εξ αυτών τα δύο τρίτα, περίπου 13.300 αφορούν εταιρείες-σφραγίδες, τίποτα παραπάνω από μια διεύθυνση αλληλογραφίας, κάτι που αποδεικνύεται αρκετό για να εκμεταλλευθούν τα προνόμια του ολλανδικού φοροσυστήματος. Το Αμστερνταμ κι οι άλλες ολλανδικές πόλεις είναι γεμάτες από εξειδικευμένους φοροτεχνικούς και δικηγόρους, γραφεία κι εταιρείες που διαχειρίζονται τις εικονικές εταιρείες. Το γεγονός δεν φαίνεται να συγκινεί τον «εξολοθρευτή» των... ξένων πλυντηρίων Γέρουν Ντάισελμπλουμ, υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup ο οποίος «άναψε» φωτιές στις τράπεζες του Νότου κυρίως και στους καταθέτες όλης της Ευρώπης, με τις δηλώσεις του περί «κουρέματος». Το καταφύγιο των σταρ Το σόλο της «αρπαχτής» Στην Ολλανδία, οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να έρθουν προκαταβολικά σε ειδική συμφωνία με την κυβέρνηση προκειμένου να πληρώνουν φόρο ακόμα και πολύ μικρότερο από 5%. Χάρη σε τέτοιου τύπου συμφωνίες, η Yahoo κατόρθωσε να πληρώσει μόνο 1,28 εκατομμύρια για τα 101,5 εκατ. ευρώ που έστειλε στην Ολλανδία- ποσοστό 1,2%. Ακόμα καλύτερα τα κατάφερε η Dell, της οποίας η ολλανδική θυγατρική το 2011 κατέβαλε σαν φόρο μόλις το 0,1% των κερδών της (ύψους 2 δισ. δολαρίων). Δεν είναι όμως μόνο οι επιχειρήσεις που επωφελούνται απ' τον ολλανδικό φοροπαράδεισο. Στο Αμστερνταμ έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους βάση τρεις απ' τους Ρόλινγκ Στόουνς: Κιθ Ρίτσαρντς, Μικ Τζάγκερ και Τσάρλι Ουάτς διοχέτευσαν 340 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία πλήρωσαν συνολικά 5.6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5% φόρο. Για τους προφανείς λόγους, τη μηδενική φορολογία σε κέρδη από πνευματικά δικαιώματα, την Ολλανδία διάλεξε και ο Μπόνο, ο τραγουδιστής και ηγέτης των U2. Το 2006 Το έκανε μετά το 2006, οπότε επιβλήθηκε φορολογία στα κέρδη από πνευματικά δικαιώματα στην πατρίδα του Ιρλανδία. Ετσι, κάθε φορά που παίζεται ένα τραγούδι του στο ελληνικό ραδιόφωνο ο Ιρλανδός σταυροφόρος κατά της φτώχειας γίνεται αφορολόγητα πλουσιότερος στην Ολλανδία. Για τους ίδιους λόγους, προτιμούν τη χώρα όσοι έχουν λαμβάνειν από πατέντες, όπως οι φαρμακοβιο- ­ μηχανίες και μαζί με αυτές -όπως αποκαλύφθηκε- και ο προεδρικός υποψήφιος στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, Μιτ Ρόμνεϊ. Οι διαδρομές του χρήματος με «οχήματα ειδικού σκοπού» Φορολογικός παράδεισος με την τεχνική σάντουιτς Η Ολλανδία άρχισε να γίνεται φορολογικός παράδεισος με παγκόσμιο βεληνεκές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε συμφωνήθηκε με τις αποικίες της στην Καραϊβική, τις Ολλανδικές Αντίλλες, να υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς, το οποίο μετέτρεψε τόσο τα νησιά, όπου εκτιμάται ότι γύρω στα 300 δισ. δολάρια είναι «κρυμμένα» σε τράπεζες, όσο και τη μητροπολιτική Ολλανδία σε φοροπαράδεισο. Οι εταιρείες στην Ολλανδία μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα νησιά για να διοχετεύσουν τα κέρδη τους πληρώνοντας μόνο 5% φόρο. Δεν υπάρχουν φόροι κίνησης κεφαλαίων ή μερίσματος στα νησιά, καθιστόντας τα έτσι τον ιδανικό σταθμό για όσους θέλουν να επενδύσουν εκτός Ευρώπης ή απλά να «επανενωθούν» με τα λεφτά τους. Το όλο σχήμα ονομάζεται «ολλανδικό σάντουιτς» και γνωρίζει δόξες εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον και χάρη σε αυτό η Ολλανδία βρίσκεται μονίμως ανάμεσα στις πρώτες θέσεις προέλευσης των κεφαλαίων που επενδύονται σε τρίτες χώρες. Οι απευθείας ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω της Ολλανδίας υπολογίστηκαν σε 951 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που αυτές από την Ιαπωνία, για παράδειγμα, ανέρχονταν το ίδιο έτος (2010) σε 641 δισ. Τούτες οι επενδύσεις γίνονται μέσω εταιρειών που αποκαλούνται «οχήματα ειδικού σκοπού» (SPEs). Είναι οντότητες με λίγους ή καθόλου υπαλλήλους, μικρή ή ανύπαρκτη παρουσία στη χώρα, των οποίων το ενεργητικό και οι υποχρεώσεις αντιπροσωπεύουν επενδύσεις στο εξωτερικό. Οπως υπολογίζει ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη μελέτη του, απ' τα 3.207 δισ. δολάρια που μπήκαν στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ το 2011, τα 2.625 δισ. ήταν μέσω των SPEs. Αντίστοιχα, το ίδιο έτος, απ' τα 4.002 δισ. δολάρια που κατευθύνθηκαν απ' την Ολλανδία σε τοποθετήσεις μετοχών στο εξωτερικό, τα 3.023 δισ. διοχετεύθηκαν μέσω των περίπου 14.300 εγκατεστημένων στην Ολλανδία SPEs. Εκτός απ' τις διμερείς συμφωνίες που έχει κάνει η Ολλανδία προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες υπερβαίνουν τις 100, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνωστίζονται εκεί οι επιχειρήσεις. Πρώτα απ' όλα, ισχύει η «εξαίρεση της συμμετοχής». Αν μια ολλανδική εταιρεία συμμετέχει κατά 5% κατ' ελάχιστον στο μετοχικό κεφάλαιο μιας άλλης, τότε τα κέρδη που έχει η τελευταία στο εξωτερικό δεν φορολογούνται. Αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει απ' το 1893 και σχετίζεται με την εμπορική παράδοση της χώρας. Υποκρισία Σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει πόλεμο με τη φοροδιαφυγή, έχοντας δώσει εντολή στα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν «μαύρες λίστες» φοροπαραδείσων και τεχνικών φοροαποφυγής, όμως δεν φαίνεται να έχει διάθεση να ασχοληθεί με το ολλανδικό πλυντήριο, για προφανείς μάλλον λόγους. Στις ΗΠΑ, παρότι υπολογίζονται σε 90 δισ. δολάρια τα ετήσια χαμένα έσοδα λόγω της εταιρικής φοροαποφυγής, όταν το 2009 ένα δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου έβαζε την Ολλανδία στην ίδια λίστα με τη Βερμούδα και τα νησιά Κέιμαν, η επίμαχη αναφορά απαλείφθηκε έπειτα από διπλωματικές πιέσεις της ολλανδικής πλευράς. ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ.GR