Το γερμανικό ενδιαφέρον για το
σκοτεινότερο κεφάλαιο της ιστορίας της χώρας μοιάζει μεγαλύτερο από
ποτέ, καθώς πλησιάζουν σειρά από κρίσιμες επετείους που συνδέονται με
την περίοδο του ναζισμού.
Σε τηλεοπτικά σόου, εφημερίδες και διαδίκτυο, γίνονται ατελείωτες
συζητήσεις για το θέμα -για το τι έκαναν οι πρόγονοι μέχρι τους
περιορισμούς που κληρονόμησε η Γερμανία στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και
τις αιτίες που Ελληνες και Ισπανοί διαδηλωτές χαρακτηρίζουν «Νέο Χίτλερ»
την Μέρκελ.Τον Ιανουάριο συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από από την άνοδο του Αδόλφου στην καγκελαρία, ενώ το Μάιο συμπληρώνονται οκτώ δεκαετίες από την πρώτη μαζική καύση «αντιγερμανικών» βιβλίων και το Νοέμβριο τα 75 χρόνια από την Νύχτα των Κρυστάλλων, του μαζικού πογκρόμ κατά των εβραίων.
Οι δαίμονες ξαναζωντανεύουν από τα σκοτάδια της αφηρημένης Ιστορίας», έγραφε πρόσφατα το Spiegel, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung's είχε τίτλο «Δεν τελειώνει ποτέ» στη συνέντευξη του Νίκο Χόφμαν, του παραγωγού που δημιούργησε την τηλεταινία «Οι μητέρες μας, οι πατέρες μας», με θέμα το πώς έβλεπαν τους γονείς τους τα παιδιά της ναζιστικής περιόδου.
Η ανάδειξη των προσωπικών ιστοριών είναι τυπική του ενδιαφέροντος για τις δεκαετίες του '30 και του '40, σημειώνει ο ιστορικός Αρντ Μπαουερκέμπερ. «Αυτά τα προσωπικά δράματα πραγματικά άγγιξαν μία ευαίσθητη χορδή, ειδικά μεταξύ των νέων που αναρρωτιούνται πώς θα αντιδρούσαν οι ίδιοι εάν είχαν ζήσει εκείνη την φρικτή περίοδο».
Ο Χίτλερ «επέστρεψε»
Η φαντασία ακολουθεί κατά πόδας, όπως φαίνεται από το «Επέστρεψε», ένα βιβλίο στο οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ φαίνεται να «ξυπνάει» στο 2011 και να γίνεται σελέμπριτι στα κανάλια γερμανοτουρκικού ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα για να κατέβει και στον πολιτικό στίβο! Με εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και μετάφραση σε άλλες γλώσσες, έχει ήδη πάρει την άγουσα και για την μεγάλη οθόνη.
Ο συγγραφέας Τιμούρ Βέρμες, είπε ότι σκοπός του ήταν να δείξει «ότι ο Χίτλερ θα μπορούσε να πετύχει σήμερα το ίδιο καλά με τότε, απλώς με ένα διαφορετικό τρόπο», καυτηριάζοντας την «γερμανική αυταρέσκεια για τους ναζί», όπως την περιγράφει.
Πλειάδα εκθέσεων και εκδηλώσεων
Από την αρχή του έτους το Βερολίνο είναι γεμάτο εκθέσεις, θεατρικά, ταινίες και κάθε είδους εκδήλωση, υπό την σκέπη του προγράμματος «Κατεστραμμένη Ποικιλότητα». Στόχος του είναι να θυμίσει ότι η Γερμανία πριν την άνοδο των ναζί διέθετε μία εξαιρετικά πλούσια καλλιτεχνική και πνευματική ζωή.
Στο Ιστορικό Μουσείο πάνω από 40.000 άτομα έχουν ήδη δει την έκθεση με τα κάθε λογής αντικείμενα από εκείνη την περίοδο. Η έφορός του Σιμόν Ερπελ σημειώνει ότι «το έντονο ενδιαφέρον για τους Ναζί δεν είναι φυσικά καινούργιο, αλλά πλέον υπάρχει επίσημη στήριξη σε τέτοιες εκθέσεις ... Είναι πλέον μέρος της κοινής πολιτικής μας κουλτούρας να αντιμετωπίσουμε το ναζιστικό μας παρελθόν. Είναι πολιτικά ορθό να θυμηθούμε τα κάθε λογής θύματα, εβραίους, ρομά, ομοφυλόφιλους, ανάπηρους και άλλους» που χάθηκαν.
Ο δηλωμένος ομοφυλόφιλος δήμαρχος του Βερολίνου σημειώνει ότι οι εθνικοσοσιαλιστέςκατέστρεψαν το κοσμοπολίτικο Βερολίνο σε ελάχιστο χρόνο. «Σήμερα μπορούμε πλέον να πούμε ότι ανακτήσαμε ένα αντίστοιχο επίπεδο ποικιλότητας δεν είναι απλό συμπέρασμα, είναι ένα επίτευγμα που πρέπει εμπράκτως να προστατέψουμε»..
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου