Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Το σχέδιο για το Ελληνικό του «Μότσαρτ» της αρχιτεκτονικής

Το σχέδιο για το Ελληνικό του «Μότσαρτ» της αρχιτεκτονικής
Tου Βασίλη Σ. Κανέλλη
Οταν πριν απο μερικούς μήνες διέρρευσε η φήμη ότι το σχέδιο ανάπλαση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό θα αναλάβει ο «Μότσαρτ της αρχιτεκτονικής», Νόρμαν Φόστερ, πολλοί σκέφτηκαν ότι είναι... διαφημιστικό κόλπο. Κι όμως, ο αρχιτέκτονας με τα εντυπωσιακά κτίρια σε όλο τον κόσμο, που έχει βραβευτεί με το... Νόμπελ της αρχιτεκτονικής (Pritzker Architecture Prize Lau-reate) «προσγειώθηκε» στο παλαιό αεροδρόμιο και έρχεται να βάλει τη σφραγίδα του στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα.
Στη δημιουργία ενός θέρετρου παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα συνδυάζει την κατοικία, την ψυχαγωγία, τον τουρισμό, την άθληση, την οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, την έρευνα, την εκπαίδευση και βεβαίως θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου. Δύο εκατομμύρια τ.μ. πρασίνου (200 εκτάρια), δηλαδή μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (142 εκτάρια), 60% του Central Park (340 εκτάρια) αλλά και 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο. Στους χώρους πρασίνου θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 145 εκτάρια (περίπου 1,5 εκατ.) χώρων πρασίνου που δεν θα ανήκουν στο πάρκο.

Νέες θέσεις εργασίας
Το σχέδιο του Νόρμαν Φόστερ για την επένδυση 7-8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, η οποία θα φέρει 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες και 50.000 νέες θέσεις εργασίας, παρουσίασε πρόσφατα το στέλεχος του γραφείου Foster+Partners, η ελληνικής καταγωγής Antoinette Nassopoulos.

Σύμφωνα με το master plan που ετοιμάστηκε, βασικός στόχος του Φόστερ, η «μεγάλη ιδέα» όπως είπε η κ. Nassopoulos, είναι η δημιουργία εννέα κοινοτήτων οι οποίες θα έχουν απόλυτη σύνδεση μεταξύ τους και στην καρδιά θα βρίσκεται το πάρκο. Επίσης, κεντρικό σημείο του σχεδιασμού είναι να φαίνεται η θάλασσα κι ένας μεγάλος πεζόδρομος να συνδέει τον βορρά με τον νότο. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του βρετανικού γραφείου, οι εννέα οικιστικές κοινότητες θα έχουν το δικό τους κέντρο, η καθεμία με πάρκο, εμπορικό κ.λπ. και δεν θα υπάρχει περίφραξη.
Οι μικρές αυτές κοινότητες θα έχουν δραστηριότητες όπως εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, αθλητικές δραστηριότητες, ακόμη και χώρους καλλιέργειας. Εντός του μεγάλου πάρκου θα υπάρχουν 46 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και 5 χιλιόμετρα πεζόδρομων. Επίσης, μόνιμη και εποχιακή λίμνη, χώροι με γκαζόν για πικνίκ, πάρκο με γλυπτά, εκθεσιακός χώρος όπου θα υπάρχουν παλαιά αεροπλάνα, θεματικό πάρκο για την οικογένεια.
Αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνεται στα 6.200 στρέμματα, η κ. Nassopoulos ανέφερε ότι εκτός από το πάρκο των 2 εκατ. τ.μ., τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου 1.450.000 τ.μ. θα υπάρχουν, επίσης, κατοικίες 37%, τουριστικές υποδομές 10%, γραφεία 9%, διεθνές κέντρο υγείας και ευεξίας 3%, εμπόριο 9%, εκπαιδευτικό κέντρο 7%, χώροι τέχνης 3%, αθλητικές εγκαταστάσεις 4%, κτίρια κοινής ωφέλειας 3%, κοινόχρηστοι χώροι 8%. Συνολικά η ανάπτυξη θα γίνει σε έκταση 2,9 εκατ. τ.μ.
Εμβληματικοί πύργοι
Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με την κ. Nassopoulos δίνεται στην παραλία έκτασης ενός χιλιομέτρου. Εκεί θα κατασκευαστούν εμβληματικοί πύργοι, τα δύο από τα πέντε συνολικά ξενοδοχεία, πολυτελής μαρίνα, εμπορικές δραστηριότητες, καφέ, εστιατόρια. Επίσης, θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες, συνεδριακό κέντρο και ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία του κόσμου. Πιθανότατα δεξιά της έκτασης, στο πολυτελές ξενοδοχείο της μαρίνας θα αναπτυχθεί και το καζίνο, εφόσον προχωρήσει ο διαγωνισμός.
Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν τουλάχιστον τρεις ουρανοξύστες, οι δύο με πολυτελή διαμερίσματα και ο ένας ως ξενοδοχειακό συγκρότημα έξι αστέρων. Ο Φόστερ έχει σχεδιάσει την κατασκευή 4-5 εμβληματικών κτιρίων, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής δηλαδή που θα αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, στα πρότυπα του κτιρίου της γερμανικής Βουλή (Ράιχσταντ), του κτιρίου Γκέρκιν στο Λονδίνο και του μετρό στο Μπιλμπάο.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Θα αλλάξουν επάγγελμα 640 χιλ. Ελληνες

Θα αλλάξουν επάγγελμα 640 χιλ. Ελληνες
TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΛΑ
Μία μικρή μειοψηφία 3.000 εταιρειών (0,5% των υφιστάμενων επιχειρήσεων) της χώρας είναι αυτή που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης, απορροφώντας περίπου το 20% του 1 εκατ. ανέργων που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο 80% να πρέπει να καλυφθεί από νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε περίπου 10.000.
Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μελέτης της Endeavor Greece, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, που εκπονήθηκε έχοντας ως αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανεργία έχει πλήξει ιδιαίτερα τους νέους, καθώς οι άνεργοι ηλικίας 18-34 ετών ανέρχεται σε 640.000, εκ των οποίων οι 250.000 δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία. Από τους τελευταίους περίπου το ήμισυ είναι πάνω από 25 ετών. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι στο διάστημα 2009-2014 έχουν φύγει από τη χώρα περίπου 200.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι με υψηλά προσόντα, εκ των οποίων οι μισοί μετανάστευσαν σε Βρετανία και Γερμανία.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Χάρης Μακρυνιώτης, γενικός διευθυντής της Endeavor Greece, μία πρόκληση θα είναι να καταφέρει η Ελλάδα να επαναπροσελκύσει αυτούς τους εργαζόμενους.

Από τις απώλειες σε θέσεις εργασίας, πάνω από τις μισές προέρχονται από τρεις κλάδους (κατασκευές, εμπόριο, μεταποίηση).
Τρεις μόνο κλάδοι διατήρησαν ή αύξησαν το συνολικό εργατικό δυναμικό: ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση τροφίμων και ο κλάδος τεχνολογίας. Η μελέτη εκτιμά ότι ορισμένοι κλάδοι δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν πλήρως μελλοντικά, οδηγώντας 640.000 ανθρώπους σε αλλαγή κλάδου απασχόλησης, ενώ περισσότεροι από 500.000 θα πρέπει να μετακομίσουν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι 3.000 εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με την Endeavor, μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας προέρχονται από διάφορους κλάδους, και από αυτές οι 100 είναι μεγάλες επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες μικρού και μεσαίου μεγέθους, που έχουν όμως τις δομικές προϋποθέσεις να αναπτυχθούν γρήγορα και να επεκταθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά προκειμένου να απορροφήσουν το 20% των ανέργων.

Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας για να καλύψουν το κενό θα πρέπει να δημιουργηθούν από νέες εταιρείες. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 10.000 και θα κληθούν να μεγαλώσουν γρήγορα και να δημιουργήσουν η καθεμία περίπου 50 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα ιδρύονται περίπου 40.000 νέες εταιρείες, θεωρητικά αυτό είναι εφικτό.

Όμως, από αυτές μόλις το 10% ανήκει στην κατηγορία που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Με τους υπάρχοντες ρυθμούς θα χρειαστούμε 25 χρόνια για να δημιουργηθούν αυτές οι επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Μακρυνιώτης.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη στόχευση σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία και δημιουργία συνθηκών που θα βοηθήσουν τις νέες εταιρείες να μεγεθυνθούν. Η πρόσφατη άνθηση των startups είναι μια ενθαρρυντική αρχή, αλλά προφανώς όχι επαρκής.

Τέλος, η μελέτη σκιαγραφεί το προφίλ των νέων και αναδεικνύει τις δυνατότητές τους αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, όπως έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας και κατάλληλης εκπαίδευσης. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από ποσοτική και ποιοτική έρευνα σε δείγμα 600 νέων ηλικίας 18-34 ετών.

Οι νέοι στην Ελλάδα σε ποσοστό μόλις 15% δείχνουν αδιαφορία ή αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ 85% δείχνουν διάθεση να κυνηγήσουν ευκαιρίες και αισιοδοξία για το μέλλον. Από αυτούς το 9% είναι έτοιμοι να γίνουν οι καταλύτες της αλλαγής.
Ernst & Young Ανθεκτικές στην κρίση αποδεικνύονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με άλλη έρευνα της Ernst & Young. Το 26% του δείγματος αναφέρει αυξημένες αποδόσεις από 10% -15% και το 8% πάνω από 15%, ενώ το 36% αναφέρει στάσιμες οικονομικές επιδόσεις. Επίσης, το 47% διοικείται από τη δεύτερη γενιά της οικογένειας και το 42% αποτελείται από επιχειρήσεις με 50 - 249 εργαζόμενους.
Το 72% των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι εκτός Χρηματιστηρίου. Μία στις τρεις δραστηριοποιείται στα είδη πρώτης ανάγκης (εμπόριο τροφίμων και πρώτων υλών, ποτά, καπνά, ηλεκτρικός εξοπλισμός). Η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, σύμφωνα με τις απαντήσεις, οφείλεται στην εισαγωγή εξελιγμένων υποστηρικτικών διαδικασιών, στην αναθεώρηση των όρων συνεργασίας και των τιμών με τους προμηθευτές και στην εισαγωγή καλύτερων συστημάτων διαχείρισης/ανταλλαγής της γνώσης
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ COSTA NAVARINO

 H παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος καπετάν Bασίλης Κωνσταντακόπουλος στα παιδιά του είναι μεγάλη και σήμερα ο γιος του ο Αχιλλέας που διαχειρίζεται την τεράστια επένδυση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino, στα χνάρια του πατέρα του, «επιμένει Ελληνικά» παρά την ύφεση και το αφιλόξενο επιχειρηματικά περιβάλλον με αστείρευτη αγάπη για την πατρίδα του. Όπως ακριβώς ο καπετάν Βασίλης, ο Αχιλλέας συνεχίζει να προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να δίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας. Το Costa Navarino αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και «κινεί» ολόκληρη την τοπική οικονομία της Μεσσηνίας.
Ο Γολγοθάς της επένδυσης και τα τεράστια εμπόδια
Η δυσκολία και οι περιπέτειες του εγχειρήματος στην επένδυση του Κόστα Ναβαρίνο θα μπορούσαν να είναι και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τον εφοπλιστή, αλλά και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι μια πραγματικότητα που αναγάγει τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο σε έναν ευπατρίδη επιχειρηματία που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
O πατέρας του, ο «καπετάν» Bασίλης, ο αποκαλούμενος βασιλιάς των containers, από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να αγοράζει γη στην περιοχή και ενέτεινε τις προσπάθειές του μετά το 1997, με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ ιδιώτη για κοινωφελές έργο.
Mέχρι το καλοκαίρι του 2010 που ξεκίνησε η λειτουργία του Costa Navarino, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. H επένδυση του αείμνηστου, πλέον, Bασίλη Κωνσταντακόπουλου, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «θαύμα», καθώς για πάνω από μία 10ετία επέμενε στην πραγματοποίηση του έργου που αποτελούσε το όνειρό του. H προσπάθεια του «καπετάν» Βασίλη θα γραφτεί στην ιστορία ως η πιο κραυγαλέα περίπτωση επιχειρηματία που δέχθηκε τέτοιου μεγέθους πόλεμο προκειμένου να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων που μόνο καλό είχαν να προσφέρουν στον τόπο του. Παρά τα ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια που συνάντησε και τους τόνους «λάσπης» που δέχθηκε για το επιχειρηματικό εγχείρημα από συγκεκριμένα αναχρονιστικά συμφέροντα, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος δεν λύγισε ούτε μια στιγμή. Αντιμετώπισε πάνω από 60 δίκες που εκδόθηκαν γι’ αυτόν, πάνω από 65 αποφάσεις των νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων, γνωμοδοτήσεις και χιλιάδες υπογραφές υπαλλήλων και υπουργών!
Το πολυδαίδαλο τέρας της γραφειοκρατίας, για να «χορτάσει», χρειάστηκε πάνω από 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών ως και απλών υπαλλήλων από το 1997 ως το 2010 στην πρώτη φάση της επένδυσης Costa Νavarino, την οποία υλοποίησε η εταιρεία του ΤΕΜΕS ΑΕ. Το ίδιο διάστημα, εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 μικρές ή μεγάλες μελετητικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες απασχόλησαν 1.200 μελετητές. Ταυτοχρόνως, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, ενώ εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.
O πόλεμος που δέχθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν ανηλεής και πρωτοφανής όπως και οι ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες ότι ο ίδιος δεν έβαλε καθόλου χρήματα για την επένδυση και πως όλα τα κεφάλαια ήταν από επιδοτήσεις. Παρόλα αυτά ακόμα και η τοπική κοινωνία που, σε ένα μεγάλο μέρος της, αντιδρούσε, τώρα μάλλον «γεύεται» τα «θετικά» της επένδυσης από το ξενοδοχείο-κόσμημα της Μεσσηνίας που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης τουριστών.
Όταν ξεκινούσε η επένδυση στην Πύλο με το Costa Navarino, ο νεαρός – τότε - Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος σπούδαζε στη Λωζάννη τουριστικές επιστήμες. Στο Ecole Hoteliere de Lausanne. Λες και ο πατέρας του, αλλά και ο ίδιος, τα είχαν σχεδιάσει όλα με την κάθε λεπτομέρεια. O κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και με τις ανάλογες σπουδές.
Οι νέες προκλήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Σήμερα, το «αφεντικό» του Costa Navarino, έχει μία αξιοζήλευτη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Έχει αναγάγει σε στόχο την προστασία της φύσης και την οικολογική συνείδηση, απαντώντας έτσι εμμέσως στους όποιους αρχικούς πολέμιους. Τώρα, στόχος είναι οι νέες επενδύσεις και φυσικά η επιτυχής πορεία του τουριστικού εγχειρήματος στη Μεσσηνία.  Σήμερα το Costa Navarino έχει εγκαθιδρυθεί στη διεθνή τουριστική αγορά, ενώ ανήκει στους εργασιακά καλύτερους χώρους της Ελλάδας, απασχολώντας περισσότερα από 1.200 άτομα. Χωρίς να εγκαταλείπει τον στόχο του, να μετατρέψει τη Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεχίζει ακάθεκτος μετατρέποντας το Costa Navarino σε έναν διεθνή πολυτελή τουριστικό προορισμό, έχοντας λάβει δεκάδες τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα του CNN ως ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα παγκοσμίως. Τα spa έκτασης 4.000 τ.μ., με τις θεραπείες που στηρίχτηκαν σε περιγραφές που βρέθηκαν χαραγμένες σε πινακίδες με τη Γραμμική Β΄ γραφή στο ανάκτορο του Νέστορα και χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου, έχουν καταφέρει να πείσουν και τον πλέον κακόπιστο κριτή.

Όπως και τα «Dunes Course» και «Bay Course», τα δύο γήπεδα γκολφ, 18 οπών το καθένα, που έχουν σχεδιαστεί από τους παγκόσμιους πρωταθλητές Bernhard Langer και Robert Trent Jones Jr και τα οποία διαχειρίζεται η Troon Golf. Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν δαπανηθεί, έως σήμερα, 550 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, έχει μετατρέψει τη Μεσσηνία σε τουριστικό θέρετρο και αγαπημένο προορισμό εκατοντάδων celebrities. Ο Ίθαν Χοκ, ο Μπραντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί, η πριγκίπισσα του Μαρόκου Λάλα Σάλμα, και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Χάμαντ Μπιν Τζάσιμ μπιν Τζάμπερ αλ Θάνι, συγκαταλέγονται στη λίστα των ξένων VIPs που έχουν επισκεφθεί το resort.
Οι θέσεις εργασίας και οι διακρίσεις για το άριστο εργασιακό περιβάλλον
O Bασίλης Κωνσταντακόπουλος «έφυγε» από τη ζωή ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου του στη Μεσσηνία, στα 76 του χρόνια. Άφησε πίσω μία αυτοκρατορία στη θάλασσα και στη στεριά και τρεις διαδόχους. Τον Αχιλλέα, που «κινεί» το Costa Navarino, τον Κωνσταντίνο και τον Xρήστο.
«Πρέπει να σας γίνει συνείδηση ότι η φιλοσοφία του εύκολου κέρδους και της αρπαχτής δεν έχει μέλλον. Aν το έκανα εγώ, δεν θα είμαστε εδώ τώρα». Η φράση αυτή του «πατριάρχη» της οικογένειας έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη και των τριών αγοριών και ιδιαίτερα για τον Αχιλλέα έχει γίνει οδηγός ζωής .
Δεν είναι τυχαίο ότι η CostaNavarino βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον –και μοναδική στον τουριστικό τομέα- σύμφωνα με την έρευνα που διοργάνωσε το Great Place to Work® Institute Hellas. Η αξιολόγηση των «Best Workplaces 2013» πραγματοποιήθηκε για 11η συνεχή χρονιά και δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου στον Τύπο.
Στην έρευνα και αξιολόγηση, η οποία έγινε σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School, διακρίθηκαν φέτος 25 επιχειρήσεις οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν και απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, βρίσκεται φέτος η CostaNavarino, ο διεθνής τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών που αναπτύσσεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου με 4.500 χρόνια ιστορίας. Με την πρώτη φάση λειτουργίας της Costa Navarino δημιουργήθηκαν περίπου 1.200 νέες θέσεις εργασίας. Το εργασιακό περιβάλλον αποτελεί βασικό όχημα για την επιτυχία και η CostaNavarino είναι ένας χώρος όπου μέσω της αδιάλειπτης εκπαίδευσης, υπάρχει συνεχής εξέλιξη και επιβράβευση. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός κλίματος δημιουργικότητας, αλληλοσεβασμού αλλά και χαράς. Η εταιρεία προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε αφορμή για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, μέσα από πρωτοβουλίες όπως οι μηνιαίες βραβεύσεις των συνεργατών, οι εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και η Ετήσια Γιορτή Συνεργατών. Ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση δίνεται στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, καθώς και στη διασφάλιση της αμφίδρομης επικοινωνίας, μέσω πολιτικής «ανοικτής πόρτας», προγραμμάτων coaching και mentoring και έκδοσης μηνιαίου περιοδικού. Παράλληλα, οι συνεχείς προσπάθειες διασφάλισης άριστων εργασιακών συνθηκών πλαισιώνονται από σειρά ειδικών παροχών και προνομίων.
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεχίζει το έργο του πατέρα του και σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες επιμένει παρά την ύφεση, την οικονομική δυστοκία και το αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον να επενδύει στη χώρα του όχι μόνο ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον, αλλά δείχνοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους…
ΥΓ. Ας παραδειγματιστούν από τον Κωνσταντακόπουλο κάποιοι δήθεν πατριώτες συνάδελφοί του που πρωταγωνιστούν όχι μόνον στο αγενές σπορ της φοροαποφυγής αλλά και σε πλήθος προσβλητικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών.
Ο πατριωτισμός εκδηλώνεται με πράξεις όπως αυτές του Κωνσταντακόπουλου. Όχι από την ελληναράδικη κουτοπονηριά των οφσορ, της προκλητικής επίδειξης πλούτου και βάρβαρης χλιδής, τις περιφορές σε συνεστιάσεις διαφθοράς όπου ζάπλουτοι εφοπλιστές περιφέρουν εμφανίσιμες και ενίοτε γνωστές νεαρές ως τρόπαια ή ως κρεμάστρες ματαιοδοξίας.
Ο βαθμός αποδοχής και επιτυχίας σήμερα, είναι η συμβολή στην Ελλάδα, την κοινωνία, τον συνάνθρωπό μας με πράξεις δημιουργίας και ευθύνης. Όχι η περιφορά νεοφυλάρχων που επιδεικνύουν χάντρες σε εξαθλιωμένους ιθαγενείς.
Το πρότυπο του Καλλιγούλα με την ανηθικότητα και τα "κοσμικά πριβέ πάρτι" που θυμίζουν Ρωμαϊκά όργια, το πρότυπο του καλοπερασάκια εις βάρος των κορόϊδων, έχει θαφτεί τελεσίδικα μαζί με την συμμορία της πολιτικής διαφθοράς που καταρρέει.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Telegraph: Διεκδικεί 7 δισ. ευρώ η Ελλάδα για τα γερμανικά υποβρύχια

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ με προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC International Court of Arbitration) αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το οποίο επικαλείται έγγραφο 200 σελίδων που έχει σταλεί στο δικαστήριο.

Η Telegraph δημοσιεύει φωτογραφία των υποβρυχίων που παραμένουν ακόμα στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, 15 χρόνια μετά την «περίπλοκη συμφωνία» για την παραγγελία τους, η οποία, όπως αναφέρει, «έγινε σύμβολο για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας».

«Μπορεί τώρα να αποκαλυφθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης 7 δισ. ευρώ εναντίον της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar» αναφέρει η εφημερίδα.

«Το 200 σελίδων έγγραφο που εστάλη στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας αναφέρει ότι διακυβεύτηκε η διεθνής θέση της Ελλάδας από την αποτυχία προμήθειας των υποβρυχίων και υπονομεύτηκε η θέση της στο ΝΑΤΟ», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Έγκυρη πηγή δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι «το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που θα δικαιολογούσε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση από τους Αραβες και τους Γερμανούς, γιατί τα υποβρύχια είναι συνδεδεμένα με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ, και το γεγονός ότι η χώρα αναμένει την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει φέρει πολλούς επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στους φυσικούς της πόρους».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες πριν από την κρίση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και η υπόθεση των υποβρυχίων έχει φτάσει να συμβολίζει τη σπατάλη.

Η χώρα μας -σημειώνει- ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, δαπανώντας 4% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς. «Διαθέτει 1.300 άρματα μάχης -περισσότερα από τα διπλάσια σε σχέση με τη Βρετανία» προσθέτει.

Η «αμφιλεγόμενη συμφωνία» για τα υποβρύχια, συμπληρώνει η Telegraph, οδήγησε στην ποινική δίωξη ενός υπουργού Αμυνας (του Ακη Τσοχατζόπουλου) και στην παραίτηση ενός ανώτερου αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας επιλύει διεθνείς εμπορικές διαφορές. Η ThyssenKrupp Marine αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δει λεπτομέρειες της προσφυγής.
Πηγή: Το Βήμα

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Επταήμερο σαφάρι Σαμαρά για επενδύσεις €5 δισ.

Εβδομάδα επαφών με ξένους ηγέτες ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με στόχο να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για επενδύσεις ύψους περί τα 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες επενδύσεις, σε τομείς που ξεκινούν από τη διαχείριση λιμένων και φτάνουν μέχρι τις μεγάλες επενδύσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο, έχουν δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται.
Όμως για να υλοποιηθούν πρέπει να περάσουν από τη Σκύλλα των πολυετών δικαστικών προσφυγών και τη Χάρυβδη της ελληνικής και κοινοτικής γραφειοκρατίας. Ήδη οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει μια πρώτη γεύση, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους διεθνείς ομίλους πως δεν θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ο μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah.
Συνεχίζεται τη Δευτέρα με την υποδοχή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ολοκληρώνεται την επόμενη Πέμπτη, όταν αρχίζει η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στη χώρα μας. Κρατικές εταιρείες από Κίνα, Αζερμπαϊτζάν και Κουβέιτ εμπλέκονται σε κρίσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ και η πώληση - αναβάθμιση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Όπως είχε γράψει προ ημερών το Euro2day.gr, ο κ. Λι και ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτούν την Κρήτη κι οι πληροφορίες συνδέουν την επίσκεψη αυτή με το ενδιαφέρον κινεζικών ομίλων για την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου (συνολικού ύψους περί το 1,2 δισ. ευρώ).
Προ εβδομάδων είχε υπάρξει συνάντηση ανώτατων στελεχών της China State Construction Engineering Corporation, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής του κόσμου, με τον κ. Σαμαρά για το συγκεκριμένο θέμα.
Ισχυροί κινεζικοί όμιλοι (η Shenzhen Airport και η Friedmann Pacific Asset Management) είχαν πρόσφατα επισημοποιήσει το ενδιαφέρον τους και για το ποσοστό που ελέγχει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας (55%), χωρίς το συγκεκριμένο σχέδιο να προχωρήσει.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν, επίσης, στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Lamda Development του ομίλου Λάτση και της κινεζικής Fosun η οποία συμμετέχει στο σχήμα που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το Ελληνικό. Επιπλέον, πρόκειται να επισκεφτούν και τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Η Cosco ενδιαφέρεται σφόδρα για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ και κατά πληροφορίες υπόσχεται πακέτο επενδύσεων (μαζί με το κόστος αγοράς των μετοχών του οργανισμού), που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως κινεζικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω και από κάποιους εκ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση του ΟΛΘ.
Η κινεζική πλευρά έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον και για τη χρηματοδότηση - υλοποίηση έργων που συνδέονται με την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Το μοντέλο συνεργασίας αναζητείται, με βάση όσα είχαν αρχικά συμφωνηθεί σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον της Cosco για το εμπορευματικό κέντρο που σχεδιάζεται σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Θριάσιο. Στα μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και άλλη μία συνάντηση κορυφής, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στη Ρόδο.

Οι κινήσεις των Αράβων

Το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for social security State of Kuwait) μαζί με τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα του Αμπού Ντάμπι ελέγχει το 50% του ομίλου που επικράτησε στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Εκτός από τα 400 εκατ. ευρώ που θα λάβουν οι πωλητές (Εθνική Τράπεζα και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων), οι νέοι ιδιοκτήτες προγραμματίζουν σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού συγκροτήματος.
Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης θα βρεθεί και η πιθανότητα συνεργασίας με τους Άραβες στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου. Ήδη, πάντως, η πλευρά του Κουβέιτ διαμηνύει πως αδυνατεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνδιαλέγεται με τόσους διαφορετικούς φορείς για την ίδια επένδυση.
Χθες, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, συναντήθηκε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του Κουβέιτ Bader Mohammed Al Sa'ad, καθώς και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Κρατικού Οργανισμού Προώθησης Άμεσων Επενδύσεων του Κουβέιτ σεΐχη Dr. Meshaal Jaber Al- Ahmad Al-Sabah. Στη συνάντηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Οι εκκρεμότητες με τους Αζέρους

Τη Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ που θα βρίσκεται στη χώρα μας για διήμερη επίσκεψη.
Εκτός από την εκκρεμότητα με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR (που αναμένεται να λυθεί τις επόμενες εβδομάδες) στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και η επένδυση του 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, το χρονοδιάγραμμα του οποίου απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις για αλλαγές διέλευσης από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Οι Ελληνοκύπριοι λιγοστεύουν και κοντεύουν να γίνουν μειονότητα

Σοκ προκαλεί η μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνοκύπριοι είναι σχεδόν ήδη μειοψηφία στο νησί και σίγουρα θα είναι μειοψηφία τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Ελληνοκύπριοι είναι μόνο 572.000, με πτωτική τάση.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιαννάκης Μάτσης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, είπε ότι επέρχεται «πληθυσμιακή καταστροφή», αφού αυτή τη στιγμή υπερτερούν οι κάτοικοι στα κατεχόμενα και οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την Κύπρο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης η υπογεννητικότητα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, η γήρανση του πληθυσμού και το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η Πηλενόπη Χριστοφορίδου, οικονομολόγος και μέλος του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι «με τους υψηλούς ρυθμούς φυσικών γεννήσεων στα κατεχόμενα, αλλά και με τα κύματα εισροών κατά τα επόμενα έτη, οι έποικοι αριθμούν από 500.00 έως 800.000».
«Με μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδόν ήδη στη Δημοκρατία οι Ελληνοκύπριοι (περίπου 572.000) αποτελούν μειονότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε η κ. Χριστοφορίδου.
Προσέθεσε πως «πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μία δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την προάσπιση και διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και κουλτούρας καθώς και της διαφύλαξης της πληθυσμιακής αναλογίας στην Κύπρο».
Ανέφερε πως η πολιτική αυτή θα πρέπει κατ' εξοχήν να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της μετανάστευσης Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για εξεύρεση εργασίας, και παράλληλα στον περιορισμό της μετανάστευσης μη Κυπρίων προς την Κύπρο.
Ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη και ανησυχητική υπογεννητικότητα των Ελληνοκυπρίων, γήρανση του πληθυσμού, αλλά και μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσον εισροών όσο και εκροών, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές από το 1974 έως το 1990 είχε μια πληθυσμιακή αύξηση κατά 13,7%, ενώ στις κατεχόμενες περιοχές η αύξηση πληθυσμού το ίδιο διάστημα ήταν 48,35%, λόγω μαζικής εισροής εποίκων το 1975 και το 1977».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Wolf: Τα τρία γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο


Φέτος είναι η 100ή επέτειος της έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η 70ή επέτειος του D-Day και η 25η επέτειος της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας και της βίαιης καταστολής στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.
Εκατό χρόνια πριν, η εύθραυστη ισορροπία της Ευρώπης κατέρρευσε. Εβδομήντα πέντε χρόνια πριν, οι δημοκρατικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην απολυταρχική Ευρώπη. Είκοσι πέντε χρόνια πριν, η Ευρώπη έγινε ενιαία και ελεύθερη, ενώ η Κίνα επέλεξε την οικονομία της αγοράς και το μονοκομματικό κράτος.
Ζούμε εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα στην εποχή του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αλλά οι πολιτικές και οι οικονομικές πιέσεις μιας τέτοιας περιόδου εμφανίζονται όλο και πιο έντονα.
Το 1913 η δυτική Ευρώπη ήταν το οικονομικό και πολιτικό κέντρο του πλανήτη. Παρήγε το ένα τρίτο της διεθνούς παραγωγής. Οι ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες έλεγχαν το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου, άμεσα ή έμμεσα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κυριαρχούσαν στο παγκόσμιο εμπόριο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μολονότι οι ΗΠΑ κατείχαν ήδη τη μεγαλύτερη ενιαία εθνική οικονομία, παρέμεναν περιφερειακή δύναμη.
Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες διέλυσε εκείνον τον κόσμο. Ο πόλεμος οδήγησε στη ρωσική και εν τέλει στην κομουνιστική επανάσταση. Μετέφερε την ισχύ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άφησε την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα στο έλεος των ΗΠΑ, που είχαν γίνει μέχρι τότε ο βασικός πιστωτής στον πλανήτη. Αποδυνάμωσε εσκεμμένα τις παλαιές αυτοκρατορικές δυνάμεις. Κατέστρεψε την ευρωπαϊκή αυτοπεποίθηση. Όσα δεν προκάλεσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τα προκάλεσαν το Μεγάλο Κραχ, ο Ναζισμός και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μέχρι την D-Day, η παγκόσμια οικονομία είχε αποσυντεθεί, η Ευρώπη σερνόταν και το απεχθές Ολοκαύτωμα γεννιόταν. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.
Η επιτυχία της ναυτικής απόβασης στη Νορμανδία την D-Day επισφράγισε το ότι η νίκη στην Ευρώπη δεν ήταν δυνατόν να εξαρτάται αποκλειστικά από ένα εκ των απολυταρχικών καθεστώτων. Μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη θα αναδυόταν υπό την αμερικανική προστασία. Ο μεταπολεμικός διαμελισμός της Ευρώπης ήταν τραγικός, αλλά και αναπόφευκτος. Οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να πολεμήσουν τη Σοβιετική Ένωση αμέσως μετά τη συμμαχία μαζί τους. Όμως η νεοεισερχόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ προστάτευσε παράλληλα την ελευθερία της δυτικής Ευρώπης μέσω του ΝΑΤΟ και εισήγαγε την επανενοποίηση της ευρωπαϊκής και της υπερατλαντικής οικονομίας μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ, του ΟΟΣΑ και της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου. Εν τω μεταξύ, η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα με έξι μέλη το 1951 οδήγησε εν καιρώ στη σημερινή 28μελή Ε.Ε.
Ένας από τους σπουδαιότερους καρπούς της ανέλιξης των ΗΠΑ και της ηθικής και υλικής κατάρρευσης της Ευρώπης ήταν το τέλος των μεγάλων αυτοκρατοριών. Όλες σχεδόν οι νεαρές ανεξάρτητες χώρες -εχθρικές προς τις πρώην αποικιακές δυνάμεις, φοβισμένες από το Μεγάλο Κραχ και εντυπωσιασμένες από τη φαινομενική επιτυχία της σταλινικής Σοβιετικής Ένωσης- επέλεξαν να προωθήσουν την εσωστρεφή βιομηχανοποίηση, ωθούμενες από την ανάγκη υποκατάστασης των εισαγωγών. Η Κίνα, που έπεσε υπό κομουνιστικό έλεγχο το 1949 ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης με την αυτάρκεια. Και η Ινδία όμως, αν και δημοκρατική, υιοθέτησε επίσης στον προγραμματισμό την εκτεταμένη κρατικοποίηση. Το ίδιο έκαναν και οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Μολονότι το 1989 δεν είναι το μόνο έτος που σημάδεψε τη λήξη του μεταπολεμικού διχασμού από το 1945, σημάδεψε πράγματι τη λήξη του ψυχροπολεμικού διχασμού της Ευρώπης και οδήγησε αμέσως στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ντενγκ Σιάοπινγκ είχε ήδη θέσει την Κίνα στον δρόμο «της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος» το 1978. Αλλά η αποκήρυξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων του σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τη χρονιά των δημοκρατικών επαναστάσεων καθόρισε τη φύση της κινεζικής εξέλιξης: μια σύνθεση από τονωτική οικονομία της αγοράς και κατασταλτική πολιτική. Η ανέλιξη της Κίνας έχει προκαλέσει θαυμασμό, αλλά η πρόκληση να αναδυθεί μια χώρα από την ένδεια στο μεσαίο εισόδημα διαφέρει πολύ από τη δημιουργία μιας οικονομίας υψηλού εισοδήματος.
Το σιωπηρό χαρακτηριστικό του τελευταίου τετάρτου του αιώνα είναι η παγκοσμιοποίηση. Καθοδηγούμενη από την αποδοχή διεθνώς της οικονομίας της αγοράς και τροφοδοτούμενη από την ψηφιακή επανάσταση, η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει μια οικονομία που είναι πολύ πιο ενοποιημένη από το 1913, εξαιρουμένης της μετανάστευσης ανθρώπων, που είναι μικρότερη. Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν όχι υπό αυτοκρατορικό καθεστώς, αλλά υπό την αιγίδα παγκόσμιων θεσμών, τόσο δημοσίων (όπως το ΔΝΤ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Ε.Ε.) όσο και ιδιωτικών (πολυεθνικές επιχειρήσεις).
Υπήρξε επίσης μια περίοδος με επιτεύγματα, όπως η ταχεία μείωση του ποσοστού των ανθρώπων σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και η εντυπωσιακή άνοδος της Κίνας και της Ινδίας, που μοιράζονται το 40% του πληθυσμού διεθνώς. Στην Ευρώπη επίσης, οι χώρες που υιοθέτησαν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Πολωνία, είχαν εξαιρετική πορεία.
Αυτός είναι λοιπόν ένας κόσμος που έχει κάνει πλήρη κύκλο, αν και με τεράστιες αλλαγές στην πορεία. Είναι ένας κόσμος που σημαδεύτηκε από κάποια οικεία προβλήματα. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται - αλλά έχει τα ρεφρέν της.
Η Μεγάλη Ύφεση, όπως και το Μεγάλο Κραχ ζημίωσαν την παγκοσμιοποίηση, όπως αποδεικνύει το McKinsey Global Institute σε πρόσφατη έρευνά του. Επηρεασμένες από την κατάρρευση της διακρατικής χρηματοδότησης, οι συνολικές ροές εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, όπως και οι χρηματοπιστωτικές, μειώθηκαν κάθετα σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή.
Το εμπόριο αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό από τη χρηματοδότηση, αλλά και αυτό σταμάτησε να αυξάνεται σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή, το διάστημα 2005 - 2012. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο βαθιά θα αποδειχθεί η επιβράδυνση στην παγκοσμιοποίηση. Αλλά με δεδομένη τη ζημιά που έγινε εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και των εύλογων ανησυχιών για το πώς λειτουργία η οικονομία της παγκόσμιας αγοράς, ιδιαίτερα μετά το μοίρασμα των κερδών, είναι πιθανό να έπεται ακόμη μεγαλύτερο πισωγύρισμα.
Πιο σημαντικές, πιθανόν, ακόμη, είναι οι πολιτικές πιέσεις - όπως ακριβώς συνέβαινε πριν από το 1914. Η ένταση ανάμεσα στην οικονομική ενοποίηση και στον πολιτικό διχασμό παραμένει η αχίλλειος πτέρνα κάθε ενταγμένης στο διεθνές σύστημα οικονομίας. Σήμερα, η Ρωσία προσδιορίζεται ως ρεβανσιστική και η Κίνα ως επιθετική. Τα πυρηνικά όπλα μειώνουν τις πιθανότητες άμεσης στρατιωτικής σύρραξης - αλλά δεν τις καταργούν. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες.
Αν υπάρχει ένα μάθημα από τα τελευταία 100 χρόνια αυτό είναι ότι είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαζόμαστε. Διατηρούμε όμως τις φυλές μας. Η σύγκρουση αυτή ανάμεσα στη συνεργασία και τη διαμάχη είναι μόνιμη. Τον τελευταίο αιώνα, η ανθρωπότητα βίωσε με ακραίο τρόπο και τα δύο.
Η Ιστορία του 21ου αιώνα θα σχηματιστεί από το πώς θα προσεγγίσουμε επιλογές που δεν διαφέρουν σημαντικά.
ΠΗΓΗ: FT.com

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Μύκονος - Λουκέτο σε 89 κέντρα διασκέδασης

Σε αναβρασμό η Μύκονος - Λουκέτο σε 89 κέντρα διασκέδασης
Σε αναβρασμό η τοπική αγορά της Μυκόνου, μετά την απόφαση της αστυνομίας να σφραγίσει την Τρίτη 9 κέντρα διασκέδασης και τις επόμενες ημέρες άλλα 80, για υπέρβαση ωραρίου τις ώρες κοινής ησυχίας.
Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων του νησιού από την πλευρά τους, σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες, Σάββατο, με το δήμαρχο, Κώστα Κουκά, χαρακτήρισαν το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, εν μέσω τουριστικής σεζόν, καταστροφικό αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβούν σε κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr, τα καταστήματα καταγγέλθηκαν για υπέρβαση ωραρίου, τόσο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας το μεσημέρι, όσο και τη νύχτα, οπότε κανονικά θα έπρεπε να κλείνουν στις 3 τα ξημερώματα -αν και την ώρα εκείνη είναι γεμάτα από κόσμο.
Η εξέλιξη αυτή στην αρχή της τουριστικής περιόδου, όπως είπαν οι επιχειρηματίες, τους οδηγεί στην καταστροφή, σε μια εποχή που η κρίση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές οικονομικού χαρακτήρα παντού -ιδιαίτερα, όπως σημειώθηκε, σε επιχειρηματίες ενός νησιού το οποίο λειτουργεί κατ' εξοχήν τη θερινή τουριστική περίοδο.
Οι καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης, μέσω του προέδρου τους, κ. Ιωάννη Θεοχάρη, αποφάσισαν να αντιδράσουν, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή τεράστια αδικία σε επίπεδο νομοθεσίας. Όπως επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, η αντίδραση και η κατεπείγουσα συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο είναι πλέον μονόδρομος, μετά την πρόσφατη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία δεν δίνεται το δικαίωμα στους επαγγελματίες να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο για μηνύσεις που τους έχουν κατά καιρούς υποβληθεί και αφορούν στην πλειονότητά τους παραβιάσεις του ωραρίου λειτουργίας και κατά περιπτώσεις σε ηχορρύπανση.
Τη συμπαράστασή τους στους καταστηματάρχες εξέφρασαν η απερχόμενη δήμαρχος του νησιού, κυρία Ειρήνη Γρυπάρη καθώς και ο νέος δήμαρχος, κ. Κουκάς, ο οποίος μάλιστα συνέστησε ψυχραιμία. Όπως είπε ο δήμαρχος, θα πρέπει να ασκηθούν άμεσα πολιτικές πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο και να συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα ζητήσει άμεσα συνάντηση για το πρόβλημα.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Οι Ελληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε δύο ημέρες

Ο Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη εγκαινιάζει την έκθεση
Ο Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη εγκαινιάζει την έκθεση
Του Γιώργου Μανέττα
«Ο ελληνικός στόλος μεταφέρει ήδη το 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Στα τελευταία δέκα χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2.500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Τώρα που μιλάμε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε δύο μέρες». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα του success story που καταγράφει η ελληνική ναυτιλία, στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2014», τονίζοντας ότι η παγκόσμια επιρροή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας καθιστούν την Ελλάδα ρυθμιστή των εξελίξεων στο διεθνές εμπόριο.
Ο Α. Σαμαράς, απευθυνόμενος σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας, κάλεσε εγχώριους και ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα καθώς η συγκυρία είναι θετική. «Η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή. Γίνεται ακόμα η καλύτερη 'πύλη' για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής ως την Ιαπωνία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε επενδύσεις για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στα λιμάνια μας και στα χερσαία οδικά δίκτυα και να αναδειχθούμε περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις θάλασσές μας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «τώρα είναι η στιγμή για να συζητηθούν επιχειρηματικά σχέδια με προσανατολισμό το μέλλον». Κλείνοντας επισήμανε ότι στόχος είναι τα μεγάλα λιμάνια της χώρας να καταστούν παγκόσμια ναυτιλιακά κέντραΟ υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία -όπως είπε- συνεισφέρει 7 δισ. ευρώ άμεσα και 16 δισ. ευρώ έμμεσα στην ελληνική οικονομία και προανήγγειλε σειρά μεταρρυθμίσεων και σε άλλους τομείς της ναυτιλίας, μετά τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα.
Θ. Βενιάμης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, επισήμανε ότι η ναυτιλία πρέπει να αποτελέσει κεντρικό όραμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της καίριας σημασίας της στη διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου και ζήτησε οι υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές να συνεχίσουν να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, καθώς οι γραμμές αυτές θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Siim Kallas, σημείωσε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας της διεθνούς ναυσιπλοΐας, ενώ όσον αφορά στο αίτημα για λιγότερη ρύθμιση της ναυτιλιακής αγοράς είπε ότι ίσως οδηγήσει σε περισσότερο κρατικό προστατευτισμό. Να σημειωθεί πως τα φετινά «Ποσειδώνια» είναι τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ, καθώς περισσότεροι από 1.870 εκθέτες, από 93 χώρες θα δώσουν το «παρών».
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ποσειδώνια 2014: Η ελληνική ναυτιλία νικητής στην κρίση

Στην Αθήνα, όπου θα βρίσκονται αρκετοί από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες του πλανήτη, στρέφεται από σήμερα το ενδιαφέρον διεθνών μίντια και αναλυτών, με αφορμή τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση του κόσμου Ποσειδώνια 2014, η οποία ανοίγει τις πύλες της στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo της Αθήνας (2-6 Ιουνίου).
Οι ισχυρές ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος σε βασικές οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα Ε.Ε) και οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου και της ναυτιλίας έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας. Το γεγονός αποτυπώνεται στα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης των Ποσειδωνίων, τα οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένεται να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην πολύχρονη ιστορία της έκθεσης.
Οι διοργανωτές αναφέρουν πως φέτος έχει επιβεβαιωθεί ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες και 19.000 επισκέπτες από 93 χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, ο τζίρος που θα δημιουργηθεί με αφορμή τη διοργάνωση αναμένεται να φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Ο κύριος λόγος της επιτυχίας των Ποσειδωνίων, ωστόσο, οφείλεται στην ύπαρξη της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας και του ειδικού της βάρους στην παγκόσμια ναυτιλία και οικονομία.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Ε. Βενιάμης (στις 50 ισχυρότερες προσωπικότητες της ναυτιλίας παγκοσμίως για το 2013 σύμφωνα με το Lloyd's List) στην ετήσια έκθεση της ένωσης για την περίοδο 2013-2014: «Το 16,25% του παγκόσμιου στόλου και το 46,7% του κοινοτικού, σε ποσοστό χωρητικότητας dwt ανήκουν σε ελληνική πλοιοκτησία. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, σε συνδυασμό με την ποιότητα του ελληνόκτητου στόλου, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου αποτελείται από πλοία νέας ηλικίας και υψηλής τεχνολογίας, και τη μακρόχρονη εμπειρία των Ελλήνων πλοιοκτητών στην προσφορά αξιόπιστων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ισχυροποιούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη θαλάσσια διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου».
Ενδεικτικό της ισχύος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι το γεγονός πως τρεις από αυτούς (Γιάννης Αγγελικούσης, Αγγελική Φράγκου, Γιώργος Οικονόμου) συγκαταλέγονταν στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων παραγόντων της διεθνούς ναυτιλίας για το 2013, σύμφωνα με το Lloyd's List. Ταυτόχρονα οι σαράντα μεγαλύτεροι Έλληνες πλοιοκτήτες υπολογίζεται ότι ελέγχουν σχεδόν το 10% της διαθέσιμης χωρητικότητας του διεθνούς εμπορικού στόλου.
Οι ισχυρότατες διασυνδέσεις τους με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, την παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία και το εμπόριο προκύπτουν από το γεγονός ότι το 1/5 των παραγγελιών για τη ναυπήγηση νέων πλοίων και το 1/3 των αγοραπωλησιών γίνονται από εταιρείες συμφερόντων Ελλήνων εφοπλιστών.
Το στοίχημα με το οποίο κλήθηκαν να αναμετρηθούν οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση σε συνθήκες βαθιάς κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ακόμα και το 2013, παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις, το διεθνές περιβάλλον παρέπεμπε σε... ναρκοπέδιο. Μόνο η οικονομία των ΗΠΑ ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη κατέγραφε στασιμότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας φρέναρε.
Η μειωμένη βιομηχανική παραγωγή διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση για πρώτες ύλες και αυτό είχε συνέπεια στη ζήτηση για μεταφορά φορτίων. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά πλοία να παραμένουν δεμένα περιμένοντας κάποιο συμβόλαιο γεγονός που δημιούργησε υπερπροσφορά πλοίων η οποία είχε επίπτωση στους ναύλους. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η επίδραση από αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS).
Παρ' όλα αυτά, οι Έλληνες εφοπλιστές κέρδισαν το στοίχημα καταφέρνοντας να βρεθούν και πάλι στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Η ολοκλήρωση του 2013 βρήκε τους Έλληνες εφοπλιστές να ελέγχουν 3.669 πλοία (άνω των 1.000 gt) μεταφορικής ικανότητας 261,63 εκατ. τόνων (dwt), τα οποία αντιπροσώπευαν το 16,16% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών για νέες ναυπηγήσεις έφθαναν τα 371 πλοία χωρητικότητας 32,6 εκατ. τόνων. Οι παραγγελίες αφορούσαν 149 δεξαμενόπλοια που αντιστοιχούν στο 18,32% της χωρητικότητας των υπό ναυπήγηση πλοίων παγκοσμίως.
Σε αυτά περιλαμβάνονται 58 δεξαμενόπλοια LNG/LPG (αντιπροσωπεύουν το 25,94% της παγκόσμιας χωρητικότητας) και 51 τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου (14,24% της παγκόσμιας χωρητικότητας). Επιπλέον είχαν δοθεί παραγγελίες για 169 φορτηγά (αντιστοιχούν στο 15% της ναυπηγούμενης χωρητικότητας), 48 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (7,08% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε υπό ναυπήγηση πλοία) και 5 πλοία άλλων τύπων.
Το 2013 τα έσοδα της Ελλάδας σε συνάλλαγμα από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έφθασαν τα 12.089,90 εκατ. ευρώ έναντι 13.287 εκατ. ευρώ το 2012.
Η συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group (Οκτώβριος 2013) ξεπερνούσε το 7% το οικονομικό έτος 2012.
Το ειδικό βάρος των Ελλήνων εφοπλιστών αποτυπώνεται την ίδια στιγμή σε όλους τους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας όπως ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, real estate, ενώ οι ίδιοι μετέχουν σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων που προκηρύσσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο μεγαλύτερος στόλος όλων των εποχών!


Σε περίοδο βαθιάς κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας οι Έλληνες εφοπλιστές κατάφεραν σχεδόν το απόλυτο: να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στη διεθνή ναυτιλία, να αμυνθούν στους επίδοξους μνηστήρες της κορυφής που προέρχονταν από χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία και να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο όλων των εποχών!
Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Lloyd's Register of Shipping-Fairplay. Σύμφωνα με αυτά, στις 26 Μαρτίου 2014 ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος αριθμούσε 3.901 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 290,8 εκατ. τόνων. Αυξημένος κατά 224 πλοία συνολικής χωρητικότητας 25,5 εκατ. τόνων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Η ελληνική σημαία, αν και με μειωμένη δύναμη, αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου αφού αντιπροσωπεύει το 22% των πλοίων. Ακολουθούν οι σημαίες της Λιβερίας (17%), των Νήσων Μάρσαλ (16%), της Μάλτας (15%), του Παναμά (10%), ενώ οι σημαίες της Κύπρου και των Νήσων Μπαχάμες αντιπροσωπεύουν η κάθε μία στο 5% της δύναμης του στόλου.
Η γαλανόλευκη κυμάτιζε τον Μάρτιο του 2014 σε 819 πλοία συνολικής χωρητικότητας 76,1 εκατ. τόνων. Ήταν, ωστόσο, η μεγάλη χαμένη της χρονιάς που πέρασε καθώς η δύναμή της μειώθηκε κατά 10 πλοία συνολικής χωρητικότητας 2,65 εκατ. τόνων.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Lloyd's Register of Shipping-Fairplay, οι Έλληνες εφοπλιστές στράφηκαν μαζικά στο νηολόγιο των Νήσων Μάρσαλ το οποίο πρόσθεσε 123 πλοία ελληνικών συμφερόντων, χωρητικότητας 11,1 εκατ. τόνων στη δύναμή του. Έτσι, η σημαία των Νήσων Μάρσαλ είναι σήμερα η τρίτη δημοφιλέστερη στις τάξεις των Ελλήνων εφοπλιστών καθώς κυματίζει σε 642 πλοία χωρητικότητας 47,5 εκατ. τόνων.
Η σημαία της Λιβερίας είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών με 678 πλοία (36 περισσότερα από πέρυσι), ενώ ακολουθούν της Μάλτας με 592 πλοία (+31 σε σύγκριση με πέρυσι), του Παναμά με 393 πλοία, της Κύπρου με 242 πλοία και των Νήσων Μπαχάμες με 231 πλοία.

Οι 10 ισχυρότεροι Έλληνες εφοπλιστές

Γιάννης Αγγελικούσης: Ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής. Σύμφωνα με τον οίκο Clarkson's ελέγχει 114 πλοία συνολικής χωρητικότητας 20,5 εκατ. τόνων, μέσω των εταιρειών Kristen, Anangel, Maran Tankers και Maran Gas. Σύμφωνα με το Lloyd's List, ήταν ο πέμπτος ισχυρότερος εφοπλιστής του πλανήτη το 2013.
Γιώργος Οικονόμου: Δεύτερος σε ισχύ Έλληνας εφοπλιστής, σύμφωνα με τον οίκο Clarkson's και ένατος ισχυρότερος εφοπλιστής του κόσμου για το 2013, σύμφωνα με το Lloyd's List. Μέσω των ναυτιλιακών ομίλων Cardiff και Dryships, ελέγχει στόλο 128 πλοίων χωρητικότητας 16,4 εκατ. τόνων.
Γιώργος Προκοπίου: Στην τρίτη θέση σύμφωνα με τους Clarkson's καθώς ελέγχει 95 πλοία χωρητικότητας 12,4 εκ. τόνων μέσω του ομίλου Dynacom. Στην 23η θέση του Lloyd's List για το 2013.
Αγγελική Φράγκου: Η ισχυρότερη κυρία της παγκόσμιας ναυτιλίας. Στην 8η θέση μεταξύ των ισχυρότερων εφοπλιστών του κόσμου για το 2013 σύμφωνα με το Lloyd's List και τέταρτη μεταξύ των Ελλήνων σύμφωνα με τους Clarkson's. Ελέγχει στόλο 117 πλοίων χωρητικότητας 11,2 εκατ. τόνων μέσω του ναυτιλιακού ομίλου Navios.
Πέτρος Παπάς: Στην πέμπτη θέση μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών, σύμφωνα με τους Clarkson's, βρισκόταν στην 80ή του Top 100 του Lloyd's List για το 2013. Μέσω των εταιρειών Ocean Bulk, Star Bulk και RST Tankers ελέγχει στόλο 83 πλοίων χωρητικότητας 9,1 εκατ. τόνων.
Νίκος Τσάκος: Εμβληματική μορφή της διεθνούς ναυτιλίας, κατετάγη στην 61η θέση το 2013 μεταξύ των ισχυρότερων εφοπλιστών του κόσμου, σύμφωνα με το Lloyd's List. Ελέγχει στόλο 62 πλοίων χωρητικότητας 8 εκατ. τόνων.
Πίτερ Λιβανός: Έβδομος μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών σύμφωνα με τους Clarkson's (22ος στον κόσμο το 2013 σύμφωνα με το Lloyd's List), ελέγχει 48 πλοία χωρητικότητας 8 εκατ. τόνων μέσω των εταιρειών GasLog και Euronav.
Βίκτωρ Ρέστης: Όγδοος μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών με 84 πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,1 εκατ. τόνων.
Διαμαντής Διαμαντίδης: Μέσω του ναυτιλιακού ομίλου Marmaras Navigation ελέγχει στόλο 52 πλοίων χωρητικότητας 7 εκατ. τόνων.
Ανδρέας Μαρτίνος: Μέσω του ομίλου Minerva Marine ελέγχει στόλο 54 πλοίων χωρητικότητας 6,4 εκατ. τόνων.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Σε «fast track» δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ

Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η σημερινή εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.
Τα έργα εντάσσονται στο fast track έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι τα έργα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς η προετοιμασία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, καθώς και ότι με την υλοποίησή τους δημιουργούνται 17.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τα δώδεκα έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος- Projects of Common Interest (PCIs) και αφορούν κυρίως ενεργειακές διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ).
Αναλυτικά, τα έργα είναι:
Ηλεκτρική Ενέργεια
- NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη).
1. Διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector.
2. Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα).
3. Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία.
Φυσικό Αέριο
4. IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora.
5. Σταθμός μόνιμης ανάστροφης ροής στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula.
6. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη- INGS LNG Greece.
7. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου- Aegean LNG import terminal.
8. Εγκατάσταση αποθήκευσης στην περιοχή της Καβάλας.
9. Αγωγός ΤΑΡ.
10. Αγωγός ITGI.
11. Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα, μέσω Κρήτης.
12. Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.
Με την ένταξη των έργων στο fast track, τη διευκόλυνση και τον συντονισμό της διαδικασίας χορήγησης αδειών, θα αναλάβει στο εξής, ως αρμόδια εθνική Αρχή, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να διασφαλιστούν ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης αδειών και μείωση της γραφειοκρατίας.
Στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποφασίστηκε η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για το εμπορικό κέντρο «The Mall» σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του έχει κρίνει παράνομη την άδεια του εμπορικού κέντρου (εκδόθηκε το 2003 με νόμο για την ολυμπιακή φιλοξενία) καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr