Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Οι επενδύσεις θα φέρουν 24 εκατ. τουρίστες και έσοδα 19 δισ. ευρώ




Για τη φετινή σεζόν, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προβλέπει ότι θα φθάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. εσόδων. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014 εκ των οποίων οι μισές για την Αθήνα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
H επενδυτική δυναμική στον ελληνικό τουρισμό θα επιταχύνεται όσο θα αυξάνεται η πολιτική σταθερότητα, θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και θα αποκαθίσταται η ορθολογικότερη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, ενόψει της γενικής συνέλευσης των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα με προσκεκλημένο ομιλητή τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αύξηση ΑΕΠ

Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι την επόμενη επταετία, με βάση τον Οδικό Χάρτη του ΣΕΤΕ, για να επιτύχουμε 24 εκατ. αφίξεις και 18 έως 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 9 μονάδες, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό ύψους 24 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από δημόσιους πόρους, δηλαδή το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα από τον ιδιωτικό τομέα. Οπως τονίζει, «περιμένουμε στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στις 30 Απριλίου, από τον πρωθυπουργό την εξαγγελία του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας για τον τουρισμό, ενώ στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα παρουσιασθεί η συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας». Το θετικό, συνεχίζει, είναι ότι στον τουρισμό υπάρχει αναλυτική προεργασία σε επίπεδο αγορών - στόχων και τουριστικών προϊόντων, που μπορούν να προσελκύσουν πελάτες, αλλά και αναγκαίων υποδομών ανά περιφέρεια.

Επίσης, προσθέτει ότι αυτό που θα απαιτηθεί, πέρα από την ορθολογική χρήση των λιγοστών πόρων του ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας, είναι σημαντικές βελτιώσεις προς την κατεύθυνση ενός σταθερού και ελκυστικού φορολογικού συστήματος, όπως και η βελτίωση του επενδυτικού νόμου και του τρόπου που σήμερα το καθεστώς εφαρμογής του λειτουργεί.

Για τη φετινή σεζόν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προβλέπει ότι θα φθάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. ευρώ εσόδων. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014 εκ των οποίων οι μισές για την Αθήνα. Ολες σχεδόν οι αγορές κινούνται με διψήφια ποσοστά προκρατήσεων, ενώ και ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Μόνα ερωτήματα παραμένουν για τις σημαντικές αγορές της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι αγορές

Σε σχέση με τις αγορές από τις οποίες θα προέλθει ταχεία άνοδος του τουριστικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια προς τον ελληνικό προορισμό και επικαλούμενος στοιχεία του Οδικού Χάρτη 2021 εκτιμά ότι από τη Ρωσία, σε μία πενταετία, θα έχουμε προσεγγίσει 2,5 εκατ. αφίξεις και από την Τουρκία 2 εκατ. Επιπροσθέτως, προβλέπει ότι σημαντικές θα καταστούν μεγάλες αγορές της Ασίας, όπως η Κίνα με 300.000 έως 500.000 αφίξεις, αλλά και πολλές άλλες, όπως της Κορέας ή της Ινδίας.

Η χορήγηση βίζας

Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί ότι εάν απλοποιηθούν από την Ε.Ε. οι διαδικασίες χορήγησης Σένγκεν visa η χώρα μας θα ξεπεράσει άνετα τον στόχο των 24 εκατ. αφίξεων το 2021. Για να γίνει αυτό υποστηρίζει ότι θα απαιτηθεί καλύτερη κατανομή στον χρόνο, με άμβλυνση της εποχικότητας, ανάπτυξη του τουρισμού της Αθήνας, που πρέπει να γίνει το «Μαϊάμι της Ευρώπης», αλλά και η ανάπτυξη 150.000 νέων κλινών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, παράλληλα, με την αναβάθμιση 100.000 υφιστάμενων κλινών. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι η Ελλάδα το 2021 πρέπει να έχει το 60% των διαθέσιμων κλινών της σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων από το 40% που είναι σήμερα. Για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, σημειώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν περίπου 20 νέες μαρίνες, να αναπτυχθεί το home porting και να ενδυναμωθεί με νέες υπηρεσίες η κρουαζιέρα.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του ΣΕΤΕ για την επόμενη τριετία, τονίζει «ότι είναι να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση να υποστηρίζουμε και να ενεργοποιούμε το κράτος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας καλά δουλεμένης αναπτυξιακής στρατηγικής».

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr 

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Super markets: Οι πρωταθλητές στο «made in Greece»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας με θέμα τα ελληνικά προϊόντα στα super markets, με σκοπό να καταγραφεί πόσα από τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των υποκαταστημάτων τους παράγονται στη χώρα μας σε αριθμό και σε αξία.
Ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν παρουσιάζονται μόνο ως μέσος όρος, αλλά επιμερίζονται και ανά αλυσίδα (ΑΒ, Carrefour, Βερόπουλος, Μασούτης και Lidl).

Σκοπός της εργασίας

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο (περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές) ήταν ένας από τους προσδιοριστικούς παράγοντες της οικονομικής κρίσης και της ουσιαστικής πτώχευσης της χώρας. Η κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων αύξησε την ένταση της κρίσης και επηρέασε αρνητικά την ανεργία.
Σκοπός της εργασίας είναι η καταγραφή και η ανάλυση των τιμών και προελεύσεων ενός δείγματος προϊόντων που προσδιορίζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ 2009). Το δείγμα αποτελείται από περίπου 120 είδη. Για το κάθε είδος μετρήθηκαν δύο προϊόντα (120 είδη, 240 προϊόντα). Για το κάθε είδος μετρήθηκαν η τιμή του προϊόντος του καταστήματος (ownbrand) που δεν είναι επώνυμο και το ανταγωνιστικό επώνυμο προϊόν που θεωρητικά τουλάχιστον θα βρίσκαμε σε όλα τα super markets (π.χ. στην κατηγορία μακαρόνια μετρήσαμε την τιμή της μάρκας Μέλισσα και του αντίστοιχου μη επώνυμου προϊόντος, ownbrand).
Τα καταστήματα στα οποία έγιναν μετρήσεις και διαμόρφωσαν το δείγμα είναι τα Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Carrefour Μαρινόπουλος, Βερόπουλος, Μασούτης και Lidl. Οι μετρήσεις έγιναν στα υποκαταστήματα των super markets στη Θεσσαλονίκη.

Μέτρηση

Η πρώτη καταγραφή έγινε στις 25 - 27/11/2013 και η δεύτερη στις 21 - 23/1/2014. Η καταγραφή της προέλευσης έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες των συσκευασιών. Προϊόντα που δεν απαιτούν μεταποίηση, αλλά είναι κυρίως συσκευασία της πρώτης ύλης, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την προέλευση της πρώτης ύλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατεψυγμένα λαχανικά. Για τον υπολογισμό της αξίας όπου υπήρχαν διαφορές συσκευασίας έγινε προσαρμογή της τιμής του 2ου αγαθού στο βάρος της συσκευασίας του πρώτου.
Συνολικά μετρήθηκαν περισσότερα από 120 είδη, δηλαδή 240 προϊόντα (δύο προϊόντα ανά είδος).

Αποτελέσματα έρευνας


* Το 74% των προϊόντων από το σύνολο των 240 είναι ελληνικής προέλευσης στον Μασούτη, 71% για το Carrefour, 70% για τον Βερόπουλο, 67% για την ΑΒ και 52% για τα Lidl. Η παραπάνω μέτρηση αφορά αριθμό προϊόντων και όχι αξία.
* Το 70% της αξίας των 240 προϊόντων είναι ελληνικής προέλευσης τόσο στον Μασούτη όσο και στα Carrefour. Ακολουθούν με 68% ο Βερόπουλος, με 63% η ΑΒ και τέλος με 55% τα Lidl.
Τη μεγαλύτερη ποικιλία έχει η Carrefour όπου μόνο το 15% των ειδών δεν είναι ελληνικής προέλευσης και σε αξία 14%. Στο άλλο άκρο το Lidl, όπου το 35% των ειδών είναι ξένης προέλευσης (το 30% της αξίας).
Ταυτότητα έρευνας
Την έρευνα διενήργησε ο φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μάριος Ραχμάνης υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεόδωρου Παναγωτίδη.
 














ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Νέα Σκάφη για το Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή




Επιπλέον, στο τότε πρόγραμμα υπήρχε πρόβλεψη για τοποθέτηση πρόσθετου βάρους 4t στην πλώρη που παρέπεμπε στην εγκατάσταση πυροβόλου 30 χλστ. Σε μετέπειτα έγγραφο του ΛΣ/ ΕΛΛΑΚΤ με ημερομηνία 24/08/2011 οι προδιαγραφές για το πλοίο τροποποιήθηκαν, υποβαθμίστηκαν και επικαιροποιήθηκαν σε ένα σκάφος με μήκος 50 μέτρα, πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα σε Κατάσταση Θαλάσσης 6, μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 28 κόμβων, ενώ η ικανότητα προσνήωσης ελικοπτέρου αντικαθίσταται από «κατάλληλο χώρο φωτιζόμενο και με κατάλληλη σήμανση για μετεώριση ελικοπτέρου (hovering) Super Puma ή ισοδύναμου, τόσο κατά την ημέρα όσο και κατά τη νύχτα για παράδοση-παραλαβή ναυαγών και αντικειμένων». Στο ίδιο έγγραφο δεν γίνεται καμία αναφορά ή κάποια πρόβλεψη για τοποθέτησης οπλισμού!

Δύο καίρια εξοπλιστικά προγράμματα ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για το Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή. Πιο συγκεκριμένα, αποκτούνται έξι νέα παράκτια περιπολικά και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης. Μετά από τουλάχιστον έξι χρόνια ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα απόκτησης ενός Περιπολικού Ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) για το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή. Ταυτόχρονα, υπογράφηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η σύμβαση για την απόκτηση έξι νέων παράκτιων περιπολικών τύπου «POB- 24G», της κροατικής εταιρείας«MONTMONTAZA– GREBENd.o.o.», για το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή.
Το πρόγραμμα για την απόκτηση περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2007 και σύμφωνα με τις τότε προδιαγραφές το ΛΣ/ ΕΛΑΚΤ. Επιδίωκε να αποκτήσει ένα πλοίο μήκους μεγαλύτερου των 55 μέτρων, με πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα σε Κατάσταση Θαλάσσης 8, το οποίο θα μπορούσε να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων και θα είχε ικανότητα προσνήωσης ελικοπτέρου AS-365N3 Αegean Dauphin.
Τελικά στις 23 Απριλίου του 2014 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η κατακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ενός Περιπολικού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στην ολλανδική εταιρεία Damen Shipyards Gorinchem έναντι του ποσού των 28,8 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ολλανδική εταιρεία προσφορές είχαν καταθέσει η ιταλική Cantiere Navale Vittoria και η Israel Shipyards. Το ολλανδικής ναυπήγησης πλοίο αναμένεται να παραδοθεί το αργότερο μέχρι τις 30/06/2015 ενώ εντός του χρόνου παράδοσης θα παρασχεθούν υπηρεσίες εκπαίδευσης στο προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους σε συνέχεια των προσπαθειών αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για την ισχυροποίηση της φύλαξης των συνόρων.
Τέλος, υπογράφηκε η σύμβαση για την απόκτηση έξι νέων παράκτιων περιπολικών τύπου «POB- 24G», της κροατικής εταιρείας «MONTMONTAZA– GREBENd.o.o.», για το Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή. Τα πλοία συνολικού προυπολογισμού 13.387.998 ευρώ θα ενισχύσουν τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος θωρακίζοντας τα ελληνικά νησιά. Από το συνολικό ποσό το 75% των χρημάτων προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από εθνικούς πόρους.
Τα σκάφη είναι κατάλληλα διαμορφωμένα να επιχειρούν σε κατάσταση θαλάσσης κατά Douglas 6 και είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα ενισχυμένο με ίνες γυαλιού. Φέρουν δύο κύριες μηχανές τετράχρονες και πετρελαιοκίνητες, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, το ολικό τους μήκος είναι 24,76 μέτρα και το πλάτος τους 6,44 μέτρα, ενώ θα έχουν μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου.Τα εν λόγω σκάφη, επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων δύνανται να φιλοξενήσουν πλήρωμα επτά ατόμων. Με τα σκάφη αυτά ανανεώνεται ο στόλος του Λιμενικού Σώματος ενώ επιτρέπει την απόσυρση παλαιότερων πλοίων όπως τα ABEKING.
Κλείνοντας, αναφορικά με την απόκτηση του νέου σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, άποψη μας είναι πως ξοδεύεται ένα μεγάλο ποσό για τα σημερινά δεδομένα για την προμήθεια ενός και μοναδικού σκάφους, όταν με μικρότερο ποσό θα μπορούσαν να είχαν αποκτηθεί ταχέα περιπολικά σκάφη νέου τύπου, υψηλών ταχυτήτων, θωρακισμένα και με βαρύ οπλισμό, κατάλληλα ώστε να χρησιμοποιηθούν από τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών που εδρεύουν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωπα με δουλεμπόρους, λαθρεμπόρους και κάθε λογής σκληρούς ποινικούς. Ακόμα, θα μπορούσαν να είχαν αναβαθμιστεί τα Lambro 57 με έμφαση στην αύξηση της ισχύος πυρός με προσθήκη τηλεχειριζόμενου πύργου στην πλώρη του σκάφους. Τέλος, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει γιατί αποκτήθηκαν νέα σκάφη διαφορετικά από τα υφιστάμενα ΠΑΘ και ως εκ τούτου αυξάνουν την πολυτυπία και άρα το κόστος υποστήριξης και κύκλου ζωής. Από τα λάθη του παρελθόντος δεν μάθαμε;
ΠΗΓΗ: defencenews.gr

Ενδιαφέρον αμερικανικών επενδυτικών οίκων στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία

Από το βήμα του συνεδρίου EXPOSEC - DEFENSEWORLD 2014, ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε ότι στόχος της πρότασης της εταιρείας είναι η εφαρμογή στη ζημιογόνο αμυντική βιομηχανία μοντέλων του εξωτερικού που θα ανταποκρίνονται επιτυχώς στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και στο διεθνή ανταγωνισμό.
Το ενδιαφέρον αμερικανικών επενδυτικών οίκων για τη δημιουργία μιας νέας Ελληνικής «Πολυεθνικής» Αεροπορικής Βιομηχανίας, που θα δώσει τέλος στο έως τώρα αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης της βιομηχανίας, μετατρέποντάς την σε εφαλτήριο ανάπτυξης, επιτυχίας, και διεθνούς ηγεσίας, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΟΝΕΧ Technologies Inc», μέλος του ομίλου ΟΝΕΧ, κ. Πάνος Ξενοκώστας.
Από το βήμα του συνεδρίου EXPOSEC - DEFENSEWORLD 2014, ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε ότι στόχος της πρότασης της εταιρείας είναι η εφαρμογή στη ζημιογόνο αμυντική βιομηχανία μοντέλων του εξωτερικού που θα ανταποκρίνονται επιτυχώς στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και στο διεθνή ανταγωνισμό.
«Μόνο λοιπόν μέσω σύμπραξης Ιδιωτών με συμμετοχή δημοσίου, με ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία μας και να πάμε στην επόμενη μέρα», είπε και πρόσθεσε ότι «οι επενδυτές αναζητούν Βιομηχανίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Χώρας τους και αποφεύγουν χώρες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας τους».
Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, η άμεση σύναψη στρατηγικών συνεργασιών και σύμπραξη των δυνάμεων της χώρας για μία διεθνή προοπτική είναι «η μόνη λύση στη προδεδικασμένη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πλήρη κατάρρευση του κλάδου, στα λουκέτα στην απώλεια θέσεων εργασίας στο πλήγμα στην αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και στην εικόνα αυτής διεθνώς».
Μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και αλλαγής λειτουργίας θα μπορούσε τα επόμενα 30 χρόνια εκτός από την εξοικονόμηση το ελληνικό δημόσιο να έχει οφέλη πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, εκτίμησε ο ίδιος.



Οι επιλογές άρα, κατέληξε ο κ. Ξενοκώστας είναι δύο: Εικονική και βραχυπρόθεσμη «επιβίωση» έως τη στιγμή της απόλυτης χρεωκοπίας, που ήδη έχει συμβεί για κάποιες από αυτές και που ραγδαία και μοιραία πλησιάζει και για τις υπόλοιπες  ή εδώ-και-τώρα επενδύσεις ύψους περίπου 150 εκατ. δολαρίων και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, εξαγωγές και μια ισχυρή Ελληνική αμυντική βιομηχανία όπως της αρμόζει, άξια περήφανη και ικανή να ανταγωνίζεται μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως.  Σημειώνεται ότι το συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD INTERNATIONAL DEFENSE & SECURITY CONFERENCE-Defense & Security Policy: Meet the Future Challenges, ολοκληρώνεται αύριο και αποτελεί συνδιοργάνωση για 2η συνεχή χρονιά από το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο  και τη Συμεών Τσομώκος ΑΕ ενώ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Alpha Bank: Διανύουμε μια ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα

Alpha Bank: Διανύουμε μια ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα
Διανύουμε μια ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα, με την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος, την έγκριση της δόσης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους €6,3 δισ, που, σε συνδυασμό με την επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 και την ήδη επιτευχθείσα προνομιακή έξοδο των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην έξοδο της Ελλάδος από τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση της ιστορίας της.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εβδομαδιαίας ανάλυσης της Alpha Bank.
Όπως σημειώνει η προσδοκία για θετική αύξηση του ΑΕΠ από το 1ο 3μηνο του 2014 ενισχύεται τώρα:
α) από την αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 17,3% σε ετήσια βάση στο 1ο 2μηνο.2014 και, επίσης, των εισπράξεων από τη ναυτιλία κατά 5,6% και παρά τη μικρή πτώση των εξαγωγών αγαθών και λοιπών υπηρεσιών στο ανατιμημένο ευρώ κατά -1,3% σε ετήσια βάση,
β) από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,5% σε ετήσια βάση στο 1ο 2μηνο.2014,
γ) από την αύξηση της δαπάνης για δημόσιες επενδύσεις κατά 91,6% στο 1ο 3μηνο 2014 και την ταυτόχρονη αύξηση των εισπράξεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ-28 κατά 26,2% και, το σπουδαιότερο,
δ) από την αύξηση της καθαρής μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας κατά 40,9 χιλ. άτομα στο 1ο 3μηνο 2014, έναντι της πτώσης της κατά -8,8 χιλ. άτομα στο 1ο 3μηνο.2013, που οδήγησε σε αξιοσημείωτη πτώση της ανεργίας στο 26,8% τον Ιαν. 2014, από 27,3% τον Δεκ. 2013 και από 27,6% τον Ιαν. 2013.
Η ανάκαμψη αυτή της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από κλάδους στους οποίους η χώρα κατέχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (τουρισμός, γεωργία, πολλοί σημαντικοί βιομηχανικοί κλάδοι) μετά την σταδιακή άρση των εμποδίων που καθήλωναν την ανάπτυξή τους το 2011 και το 2012 και σε κάποιο βαθμό έως και τα μέσα του 2013.
Τα εμπόδια στην ανάκαμψη και ανάπτυξη αυτών των κλάδων και της χώρας γενικότερα έως τις αρχές του 2013 είναι τώρα ευρύτερα γνωστά: Η συστηματική καλλιέργεια κλίματος οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και εξόδου της από το ευρώ, οι ανεξέλεγκτες κινητοποιήσεις και ταραχές που έδιωξαν τους ξένους τουρίστες από την Αθήνα, την κρουαζιέρα, και από άλλες περιοχές, η έλλειψη ρευστότητας λόγω της φυγής των καταθέσεων και της μη καταβολής των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη ΖτΕ και από το ΔΝΤ, ο καταποντισμός των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος με ουσιαστική διακοπή της χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 2012, η υπερφορολόγηση σημαντικών παραγωγικών κλάδων της χώρας (όπως, π.χ., του κλάδου των ακινήτων το 2013), η πλήρης διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας σε κλάδους των οποίων η παραγωγή ήταν εξαρτημένη από κρατικές προμήθειες (π.χ., στα ναυπηγεία και τις αμυντικές βιομηχανίες), κ.ά.
Επομένως, αντίθετα με τις προβλέψεις περί κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μάλιστα με σημαντική αύξηση της απασχόλησης και με έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας μείωσης της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας, σημειώνει η Alpha Bank.
Η έξοδος στις αγορές
Η Ελλάδα πέτυχε την έγκαιρη έξοδό της στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο η πρόσβαση στις αγορές, δεν συνίσταται μόνο στα €3 δισ. που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο, με επιτόκιο 4,95% (που μειώθηκε ήδη στο 4,76% στη δευτερογενή αγορά) και με προσφορά κεφαλαίων άνω των €20 δισ. Επιπλέον, συνίσταται και στα ακόλουθα:
α) Στο ότι τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (ΕΓΔ) ύψους περί τα €15 δισ. τα οποία είχαν εκδοθεί με μέσο επιτόκιο άνω του 4,2%, αναμένεται τώρα να αναχρηματοδοτηθούν με μέσο επιτόκιο κάτω του 3% και με μεγάλη συμβολή από ξένους επενδυτές.
β) Στο ότι έχουν ήδη αντληθεί ίδια κεφάλαια ύψους €2,95 δισ. από τις δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για άντληση επιπλέον ιδίων κεφαλαίων ύψους €5,4 δισ. από την Eurobank και από την Εθνική Τράπεζα.
γ) Στο ότι έχουν ήδη αντληθεί κεφάλαια ύψους €1,25 δισ. μέσω ομολογιακών εκδόσεων με πολύ ικανοποιητικά επιτόκια από δύο συστημικές τράπεζες. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι τράπεζες ήδη προχωρούν σε εξαγορά του συνόλου των προνομιούχων μετοχών τους, ύψους €4,5 δισ, που είχαν αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο το 2009. Ήδη η Alpha Bank προχώρησε στην εξαγορά των δικών της προνομιούχων μετοχών ύψους €940 εκατ. και επίκειται αντίστοιχη ενέργεια και από την Τράπεζα Πειραιώς και, αργότερα, και από τις δύο άλλες συστημικές τράπεζες. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το δημόσιο χρέος της χώρας και οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου τον Μάιο 2014 θα έχουν μειωθεί κατά €4,5 δισ.
Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους €11 δισ. του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν θα χρειάζονται πλέον για την κάλυψη των εναπομεινάντων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αφού αυτές οι ανάγκες θα έχουν καλυφθεί πλήρως και με το παραπάνω από τον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, τα διαθέσιμα του ΤΧΣ, τα οποία δεν θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί καν στο δημόσιο χρέος, θα επιστραφούν έγκαιρα στο EFSF με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης της χώρας.
Επομένως, με την ολοκλήρωση των ΑΜΚ και των τραπεζών που είναι σε εξέλιξη, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί απότομα από τα €318,7 δισ. (175,1% του ΑΕΠ) που ανακοίνωσε σήμερα (23.4.2014) η Eurostat, στα €303,2 δισ. (166,5% του ΑΕΠ) στους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Γιατί ο χρόνος μετράει αντίστροφα στα Ελληνοτουρκικά

Επί σειρά ετών το Έθνος ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά και τον κίνδυνο εξ ανατολών. Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε εξοπλιστικά προγράμματα γέμισαν πολλές χιλιάδες σελίδες και προκάλεσαν άπειρα πρωτοσέλιδα, είτε εξαιτίας των ειδικών θεμάτων και τεχνικών αναλύσεων των υπό προμήθεια συστημάτων, είτε εξαιτίας των υπέρογκων κονδυλίων που μας στοίχιζαν, είτε εξαιτίας των διαφόρων σκανδάλων που προέκυψαν.
Γράφει ο Παναγιώτης Α. Καράμπελας
Μετά από τόσα χρόνια, όμως, πραγματικός πόλεμος δεν έγινε. Δεν είναι λίγες οι φορές, βέβαια, που όντως φτάσαμε πολύ κοντά σε μια αναμέτρηση. Πάντα, όμως, η πολεμική σύγκρουση απετράπη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, λοιπόν, να αυξηθούν τα τελευταία χρόνια οι φωνές όσων ισχυρίζονται πως «πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει» ή ότι «και να πάει να ξεκινήσει θα τον σταματήσουν οι ξένοι (Η.Π.Α., Ε.Ε. κτλ.)» και πως «όλα αυτά γίνονται για να πλουτίζουν οι…εμπόροι» (με αυτό το τονισμό). Που είναι, λοιπόν, η αλήθεια; Οι περισσότερες από αυτές τις δηλώσεις έχουν την δική τους δόση αληθείας. Όμως, για να καταλάβουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, θα πρέπει να κοιτάξουμε κάποια δεδομένα για το ποιες κινήσεις έχουν γίνει εκατέρωθεν του Αρχιπελάγους. Δεν θα μπούμε σε λεπτομερείς αναλύσεις, καταγραφές και τεχνικές περιγραφές, ούτε σε στατιστικά και λοιπά οικονομικά δεδομένα. Θα μείνουμε στην ουσία.
Η Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο αντιμετώπισε τον πρόσκαιρο αποκλεισμό της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και το εμπάργκο των Η.Π.Α. σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Αυτό την ώθησε να βάλει στόχο την κατά το δυνατόν ανεξαρτητοποίησή της από ξένες πηγές οπλικών συστημάτων, προς αποφυγή παρόμοιων εξαρτήσεων. Παράλληλα, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο αποκλεισμός έπαψε να ισχύει με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας(!), η Άγκυρα προσπάθησε με ένα φρενήρη ρυθμό αλλά και με μεθοδικότητα να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγουμένων ετών, μια προσπάθεια που διατηρείται ΑΜΕΙΩΤΗ έως και σήμερα, περίπου 34 χρόνια μετά!
Έτσι προχώρησε σε συμφωνίες με τις προμηθεύτριες εταιρίες για εκτεταμένες συμπαραγωγές και επέλεξε εκείνα τα οπλικά συστήματα που θα της επέτρεπαν την σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες. Η Ελληνική πλευρά από την άλλη, προσπάθησε τα πρώτα χρόνια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, αλλά δεδομένης της ανοργάνωτης φύσεως του Έλληνα, έγινε με αποσπασματικό και λάθος τρόπο χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια τόνωσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αργότερα δε η όλη προσπάθεια αμυντικής ενίσχυσης γνώρισε μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν περίοδοι όπου προμηθευόμασταν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και άλλες περίοδοι όπου υπήρχε μια «έκρηξη» εξοπλισμών, με χαρακτηριστικότερη την περίοδο μετά τα Ίμια, όπου όμως κι εκεί υπήρξαν συστήματα που αποκτήθηκαν χωρίς την εισήγηση των επιτελείων.
Παρ’ όλα αυτά, τα ποσά που δαπανήθηκαν είναι υπέρογκα. Παράλληλα, η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της στη προσπάθεια ένταξής της στην Ε.Ε. Η θέση της στο ΝΑΤΟ ισχυροποιήθηκε με ένα αποφασιστικό και οργανωμένο lobbying στις Η.Π.Α., καθιερώθηκε ως σημαντικός παίκτης στη περιοχή, θέση που έτσι κι αλλιώς κατείχε και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την οποία ανέπτυξε περαιτέρω στον μετά-ψυχροπολεμικό κόσμο. Η θέση αυτή σε όλες τις κρίσεις που προέκυψαν με την Ελλάδα έπαιξε τον δικό της ρόλο, με τις ξένες Δυνάμεις να προσπαθούν διπλωματικά να ικανοποιήσουν τις όποιες επιδιώξεις της Άγκυρας. Είναι άξιο λόγου και επαίνου για τη γείτονα, ότι όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, παρέμειναν αναλλοίωτες σε στόχευση και ένταση, ανεξαρτήτως των μεγάλων εσωτερικών πολιτικών και κομματικών εναλλαγών στην εξουσία της χώρας.
Η Ελλάδα από την πλευρά της επαναπαύθηκε στην θέση της εντός της Ε.Ε. εφησυχασμένη και παραδομένη στην αυταπάτη μιας Ευρώπης που θα τρέξει να σώσει το «λίκνο της Δημοκρατίας»… Έτσι το Ελληνοαμερικανικό λόμπυ αφέθηκε να ατροφήσει και χρησιμοποιήθηκε για εσωτερικούς μικροπολιτικούς κομματικούς σκοπούς, τα διπλωματικά αντανακλαστικά σκούριασαν και βρέθηκε μια ολόκληρη χώρα να περιμένει από όλους τους άλλους -πλην του εαυτού της- τις λύσεις στα προβλήματά της.
Παραμένοντας σε μια αέναη αναμονή της…πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, εισήγαγε στην παγκόσμια διπλωματική και πολιτική σκηνή το «Δόγμα της Ήσσονος Προσπαθείας». Πως μπορούν να εξελιχθούν, λοιπόν, οι άσχημες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας; Είναι αλήθεια ότι με τα προαναφερθέντα δεδομένα η περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία φαίνεται να μην φαντάζει πολύ πιθανή, αφού η επιρροή της Άγκυρας και η θέση της, όπως και οι λεπτές ισορροπίες στη περιοχή μας, θα προέτρεπαν τις όποιες μεγάλες Δυνάμεις να σταματήσουν τη κρίση πριν κλιμακωθεί. Όμως, εδώ υπάρχουν δύο βασικά θέματα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας. Πρώτον, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Η.Π.Α., το Ισραήλ αλλά και την Ε.Ε. είναι στο χειρότερο σημείο που υπήρξαν ποτέ και βαίνουν επιδεινούμενες.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα επίσης, δεν περνάνε και την καλύτερη περίοδό τους. Και όλα αυτά με ευθύνη αποκλειστικά της Τουρκίας. Ο ρόλος της παραμένει βέβαια σημαντικός, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και δεν παύει να είναι γεγονός ότι δύσκολα Η.Π.Α. και Ευρώπη θα εγκαταλείψουν τη σύμμαχό τους στον όποιο μοναχικό δρόμο νομίζει ότι θα πάρει… Παρ’ όλα αυτά, οι σημερινές συνθήκες εγκυμονούν μεγάλες εξελίξεις, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να τις εκκινήσει η ίδια η Τουρκία λόγω της οψίμως αλλοπρόσαλλης πολιτική της. Δεύτερον, όπως μας βεβαιώνει ο Clausewitz, πόλεμος είναι η συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα. Υπό αυτή την έννοια, πόλεμος μπορεί να προκύψει όταν και εφόσον μια πλευρά θελήσει να διεκδικήσει κάτι που με τη διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει και με δεδομένο ότι ο αμυνόμενος θα «δεχθεί» να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του πάση θυσία.
Εάν ένα από τα δύο δεν ισχύσει, πόλεμος δεν μπορεί να υπάρξει. Αν έχει, λοιπόν, νόημα να συνεχίσουμε την ανάλυσή μας, αυτό θα ισχύει μόνο για την περίπτωση που αποδεχτούμε ότι η Ελλάδα θα δείξει την ελάχιστη πρόθεση να κάνει το αυτονόητο σε περίπτωση ανάγκης και δεν θα σπεύσει να ευχαριστήσει τους ανέμους που θα έχουν πάρει σημαίες ή τις όποιες Δυνάμεις για την…ουμανιστικών κινήτρων βοήθειά τους. Έχοντας αυτά κατά νου και εάν ανατρέξουμε στις εξωφρενικές εξοπλιστικές προσπάθειες της Τουρκίας, βλέπουμε να συντίθεται μια πολύ επίφοβη εικόνα. Όλη η περιοχή, ανατολικά της Τουρκίας, η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται σε αναβρασμό για διαφορετικούς λόγους, αλλά με την Τουρκία σχεδόν στο γεωγραφικό και εν μέρει γεωστρατηγικό κέντρο της εν λόγω περιοχής.
Δεδομένης της εσωτερικής αναταραχής στην Τουρκία, της συμβατότητας με την Τουρκική πραγματικότητα των εξεγέρσεων στις χώρες του Μαγκρέμπ και τις πιθανότατες έξωθεν προσπάθειες αποβολής του Ερντογάν από την εξουσία, είναι πάρα πολύ πιθανό να δούμε την γνωστή τάση για «εξαγωγή» των όποιων εσωτερικών κρίσεων προς την Ελλάδα, με την ελπίδα από πλευράς Άγκυρας για μια ακόμα εύκολη διπλωματική, και όχι μόνο, νίκη εντυπωσιασμού. Ενδείξεις τέτοιων προθέσεων έχουν ήδη εντοπισθεί τους τελευταίους λίγους μήνες από τα επιτελεία και τους -εργατικούς μεν παραγκωνισμένους δε- διπλωμάτες μας…
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και μια -ελπίζουμε- κατάρρευση των εγκληματικών συνομιλιών στην Κύπρο, που θα αφήσει όμως ανοιχτό για τον Κυπριακό Ελληνισμό το θέμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί, θέτουν επικίνδυνες βάσεις για εξελίξεις στην περιοχή μας. Η Τουρκία κάποια στιγμή θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει τις επί τόσα χρόνια επίπονες και πείσμωνες προσπάθειες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Όλο το lobbying που κατηύθυνε πολλές δεκάδες εκατομμύρια σε εταιρίες-κολοσσούς δημοσίων σχέσεων, τα τόσες δεκάδες δισεκατομμύρια σε όλων των ειδών τους εξοπλισμούς, οι χιλιάδες των παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, δεν μπορεί να έχουν γίνει χωρίς λόγο ή πολύ περισσότερο χωρίς ένα ορατό τελικό αντικειμενικό χρονικό ορίζοντα, ακόμα κι όταν μιλάμε για τους υπερ-υπομονετικούς Ασιάτες γείτονές μας.
Άλλωστε και το χρονικό περιθώριο στο οποίο θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πεπερασμένο, δεδομένης της βαθμιαίας, αργής αλλά σταθερής και μη αναστρέψιμης αναγκαστικής αντικατάστασης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από άλλες μορφές ενέργειας. Κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον οι πιέσεις από τις μεγάλες Δυνάμεις για εύρεση τελικής λύσης για το καθεστώς στο Αιγαίο και για έναρξη εκμετάλλευσης των όποιων κοιτασμάτων θα είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Άρα ο χρόνος δεν είναι άπειρος στο Αιγαίο… Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να δεχθούν οι γείτονες να διαιωνίζεται εις το διηνεκές αυτή η κατάσταση, ούτε και να δεχθούν μια ήττα «στα χαρτιά», πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχουν -καλώς ή κακώς- την εντύπωση ότι μπορούν να επιτύχουν μια νίκη σε πόλεμο.
Πλέον, έχουν επενδύσει τόσα πολλά στις επιδιώξεις τους σε Αιγαίο και Κύπρο που αν μη τι άλλο, θα δοκιμάσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουν για την επίτευξη των στόχων τους. Δεδομένου ότι από την δική μας πλευρά έχουμε την πρόθεση και την ελάχιστη ευφυΐα να φτάσουμε μέχρι εκεί που μας επιβάλλουν οι δικές μας θυσίες, τα συμφέροντα και η Ιστορία μας, δηλαδή ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ, οφείλουμε να θέσουμε το σωστό ερώτημα. Και το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι εάν θα προσπαθήσει να κάνει πράξη η Τουρκία τις απειλές της, αλλά το πότε!

ΠΗΓΗ: http://defencenews.gr

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ρομά, Πακιστανοί και Αλβανοί σπεύδουν για το κοινωνικό μέρισμα!

Σκηνές... ροκ εκτυλίσσονται από το πρωί της Τρίτης σε δεκάδες εφορίες της χώρας, καθώς και σε πολλά λογιστικά γραφεία.

Σκηνές ανάλογες με εκείνες που ζήσαμε το Νοέμβριο του 2009, με το περίφημο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ή ακόμη παλαιότερα, σε πυρόπληκτες περιοχές, με το τριχίλιαρο για όσους δήλωναν... πυροπαθείς.

Έκπληκτοι οι υπάλληλοι των εφοριών, αλλά και εργαζόμενοι σε λογιστικά γραφεία, στα οποία προσφεύγουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι να φτιάξουν τα χαρτιά τους, για να λάβουν το επίδομα από το πρωτογενές πλεόνασμα, βλέπουν ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι εμφανιζόμενοι ως δικαιούχοι είναι ρομά, αλβανικής, πακιστανικής και οποιασδήποτε άλλης ξένης καταγωγής, που, λόγω του «ιδιαίτερου» -ας το πούμε κομψά- εργασιακού, φορολογικού και οικονομικού καθεστώτος στο οποίο κινούνται -όχι κατ' ανάγκην με επιλογή τους-, έχουν σαφές προβάδισμα σχεδόν από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα.

Οι σκηνές θυμίζουν έντονα τα όσα έγιναν με το επίδομα που μοίραζε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το Νοέμβριο του 2009 και ενώ η χώρα ήταν ήδη σε χρεοκοπία: άνθρωποι που δήλωναν ως κατοικία μία... σκηνή, ή ακόμη και ένα... δέντρο (εξ ου και το «σκηνίτες» και «δενδρίτες» που είχε κυκλοφορήσει τότε), λάμβαναν με χαρακτηριστική ευκολία την πρώτη δόση του επιδόματος.

Σημειωτέον ότι τότε η δεύτερη δόση, εξαιτίας και του σχετικού θορύβου, καθώς δεν υπήρχε κάποια αξιόπιστη διαδικασία, αλλά και επειδή στο μεταξύ ξεκίνησαν τα περί οικονομικού προβλήματος της χώρας, δεν δόθηκε ποτέ.

Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι ανάλογο και τώρα είναι εμφανής και πολλές εφορίες ενημέρωσαν ήδη το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καλείται να βάλει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

Και αυτό, κυρίως για το λόγο ότι εμφανίζονται δικαιούχοι άνθρωποι, που δεν κάνουν ποτέ φορολογική δήλωση ή δεν μπορεί να ελεγχθούν κανονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι για λόγους, που σχετίζονται με οτιδήποτε άλλο.

Αν και ορισμένοι δεν αντέχουν και διαμηνύουν στο υπουργείο ότι, «αν ήταν να υποστούν τέτοιες θυσίες οι εργαζόμενοι, για να πάνε τα χρήματα σε καταυλισμούς ρομά, τουλάχιστον ας μας το πουν ανοιχτά».
ΠΗΓΗ:protothema.gr

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Επιχειρησιακή σύγκριση και επάρκεια των ΕΔ ως προς τις στρατιωτικές απειλές για την περίοδο 2013-2023


Φάλαγγα τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων στο Şirnex (kurdistancommentary.wordpress.com)
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής
Κυρίες και κύριοι, όλοι σας γνωρίζετε το περίφημη απόσπασμα του Θουκυδίδη στον διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων: «τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του» (Θουκυδίδης, Ε’ 89). Τοποθετώντας την Ελλάδα και την Τουρκία στη ζυγαριά του Θουκυδίδη διαπιστώνεται ότι η Αθήνα μπορεί να προβάλλει τη νομική ορθότητα των δικαιωμάτων της, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι η Τουρκία εκείνη που χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της με όρους ισχύος, ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Παρακαλώ προσέξτε αυτή τη δήλωση: «Το κόμμα ΑΚΡ ανέλαβε την αποστολή ενός νέου nizam-i alem και θα αναδείξει το ιερό έθνος μας σε μια παγκόσμια δύναμη. Μέχρι το 2023 θα ξανασμίξουμε με τα αδέλφια μας που βρίσκονται στα εδάφη που χάσαμε την περίοδο 1911-1923 και στα εδάφη από τα οποία αποχωρήσαμε. Αυτό αποτελεί ένα επιτακτικό ιστορικό καθήκον» (Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας).
Στις 7 Απριλίου 2011 κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και θεμελιωτή του νέο-οθωμανικού οράματος, Αχμέτ Νταβούτογλου σε μέλη του κόμματος ΑΚΡ στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας, αποκαλύφθηκε και αποδείχθηκε περίτρανα, τι σχεδιάζει η Τουρκία για το εγγύς μέλλον και τι επιφυλάσσει στους «γείτονες». Σε μια δήλωση που ξεχειλίζει από πρωτοφανή μεσσιανισμό και αλαζονεία, ο πολύς Αχμέτ έθεσε με απόλυτη σαφήνεια ότι απομένουν 10 περίπου χρόνια μέχρις ότου επιτευχθεί το «σμίξιμο» με τους αδελφούς Μουσουλμάνους και τα εδάφη που απωλέσθηκαν από το 1911, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ιταλίας. Η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών παραπέμπει ευθέως σε casus belli καθώς δεν προειδοποιεί απλά για επικείμενη δράση, αλλά οριοθετεί χρονικά το πέρας της τελικής φάσης αυτής που θα ολοκληρωθεί με προσαρτήσεις εδαφών. Ο Νταβούτογλου επίσης ενέπλεξε αρμονικά τον ισλαμισμό με την «θεία» αποστολή του τουρκικού έθνους, το οποίο προορίζεται να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη. Μάλιστα εμφανίζει την ανάδειξη της νέο-οθωμανικής Τουρκίας στο επίπεδο της παγκόσμιας δύναμης, περίπου ως ένα «θρησκευτικό τάμα», ενώ με μια προσεκτική παρατήρηση του τι ακριβώς εννοεί χρησιμοποιώντας ισλαμικούς θεολογικούς όρους, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι οραματισμοί του υπερβαίνουν τα γεωγραφικά όρια των τουρκο-αραβικών περιοχών, εντάσσοντας τους απανταχού Μουσουλμάνους στα μεγαλόπνοα σχέδια του νταβουτόγλειας έμπνευσης νέου Χαλιφάτου.

Σχεδιαστική πρόταση για το νέο μαχητικό της Τουρκικής Αεροπορίας όπως 
παρουσιάστηκε στο περίπτερο της ΤΑΙ. ΦΩΤΟ: Turkish Aerospace Industries.
Επανερχόμενοι στην κεντρική ιδέα που προβάλλει η νεοναζιστικο-οθωμανική ιδεολογική πρόταση περί υλοποίησης μιας παγκόσμιας θείας αποστολής, μέσω του ιερού τουρκικού έθνους, η οποία θέτει συγκεκριμένους στόχους απόρροια ενός επιτακτικού ιστορικού καθήκοντος, όπως προσδιορίζεται, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς. Αρχικά και σε εθνικό επίπεδο Ελλάδος-Κύπρου προκύπτει μια ευθεία απειλή που ήδη εκφράζεται με την άσκηση στρατιωτικής πίεσης, καθώς μέχρι το 2023 – ημερομηνία συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ – θα έχει επιτευχθεί το «όραμα» της επανασυγκόλλησης απολεσθέντων εδαφών και πληθυσμών. Συμπερασματικά η εξαγγελία Νταβούτογλου αποτελεί προάγγελο σοβαρών αναταράξεων που θα εκταθούν σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική). Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές και φιλότιμες προσπάθειες που υλοποιεί το καθεστώς του Ερντογάν για να αναδείξει μέσω των εξοπλισμών την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη, δεν μας προκαλεί εντύπωση ο πόθος απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 2.500 χλμ και η προοπτική κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής ακόμη και πυρηνικών. Όμως για να μπορέσει η Τουρκία να υλοποιήσει το «θεόσταλτο σχέδιο» απαιτούνται πολλά περισσότερα από προθέσεις και λόγια. Η παρουσίαση που θα παρακολουθήσετε στοχεύει να αποκαλύψει όλες εκείνες τις παραμέτρους ισχύος – στο πλαίσιο των εξοπλισμών – μέσω των οποίων η νέο-οθωμανική Τουρκία υφαίνει το αναθεωρητικό της σχέδιο.
Η δεκαετία 2013-2023 είναι αποφασιστικής και θα λέγαμε στρατηγικής σημασίας καθώς κατά τη διάρκειά της θα έχουν υλοποιηθεί μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάστημα, ξηρά, θάλασσα και αέρα, γεγονός που θα επιφέρει ριζική ανατροπή του υπάρχοντος σήμερα ισοζυγίου ισχύος μεταξύ των δύο χωρών.
Το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας υλοποιεί τέσσερα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα – πυλώνες – με κοινό χαρακτηριστικό τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στους τομείς της συμπαραγωγής, καθώς και στην επιμέρους σχεδίαση και ανάπτυξη κρίσιμων υποσυστημάτων/οπλικών συστημάτων, μηχανών πρόωσης και αισθητήρων. Πρόκειται για:
α) το πρόγραμμα ΑΤΑΚ που θα αποδώσει 50+41 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Τ129 (σε συνεργασία με την AgustaWestland) που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία,
β) το πρόγραμμα ΑΝΚΑ που αφορά την εγχώρια ανάπτυξη από την ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) τριών συστημάτων αποτελούμενα από 10 UAV (Unmanned Aerial Vehicle) μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από το οποίο στη συνέχεια θα εξελιχθεί μια οπλισμένη έκδοση (UCAV – Unmanned Aerial Combat Vehicle) κωδικοποιημένη ως ANKA B,
γ) το πρόγραμμα ALTAY μέσω του οποίου θα κατασκευαστεί το νέο άρμα για τον Τουρκικό Στρατό (Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων) και συγκεκριμένα 250 μονάδες, δ) το πρόγραμμα του εθνικού πλοίου MILGEM που αποτελεί τη βάση για τη ναυπήγηση οκτώ κορβετών και τεσσάρων φρεγατών για το Τουρκικό Ναυτικό (Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων).
Αυτά τα προγράμματα αποτελούν τους κύριους πυλώνες εθνικής ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας, χρηματοδοτούνται από εθνικά κεφάλαια και το κυριότερο προετοιμάζουν την ολοκλήρωση τουρκικής σχεδίασης συστημάτων. Στόχος η σταδιακή πλήρης απεξάρτηση από τις ξένες πηγές αγοράς και προμήθειας πολεμικού υλικού, ώστε να μην επιτραπεί στο μέλλον η άσκηση πολιτικο-διπλωματικής πίεσης μέσω επιβολής εμπάργκο, όπως συνέβη μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 από εξωγενείς παράγοντες.

H παράδοση οκτώ ταχέων αρματαγωγών και η ένταξή τους στο 
Τουρκικό Ναυτικό δημιουργεί νέα επιχειρησιακά δεδομένα. ΦΩΤΟ : TDK.
Δορυφορικά προγράμματα τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόκτηση μέσων συλλογής πληροφοριών από το διάστημα σε στρατηγικό και σε τακτικό επίπεδο. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δώσει μέγιστη βαρύτητα στην αξιοποίηση του διαστήματος, υλοποιώντας ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα τοποθέτησης σε τροχιά μέχρι το 2023 δορυφόρων διαφόρων κατηγοριών, όπως τους τηλεπικοινωνιακούς τύπου TURKSAT (3A, 4A, 5A), τους δορυφόρους παρατήρησης και επιτήρησης (RASAT, GOKTURK I, II, III). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο GOKTURK I σχεδιάστηκε για να πραγματοποιεί το γύρο της γης 14 φορές την ημέρα, με συνέπεια να παρέχει εικόνες από το θέατρο επιχειρήσεων που εποπτεύει κάθε 1,5 ώρα. Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια εντάσσεται η δημιουργία ενός κέντρου εκτόξευσης δορυφόρων, η σχεδίαση και ανάπτυξη σειράς εθνικών δορυφορικών συστημάτων για στρατιωτική χρήση, μέχρι και ενός σχηματισμού δορυφόρων (3-4) προσδιορισμού θέσης με στόχο την περιφερειακή απεξάρτηση από το αντίστοιχο αμερικανικό GPS.
Πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων έως 2.500 χλμ. Οι δηλώσεις δια στόματος του πρωθυπουργού Ερντογάν στα ΜΜΕ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διάψευσης, καθώς αποκαλύφθηκε όχι μόνον η πρόθεση απόκτησης τέτοιων όπλων μακρού πλήγματος αλλά και προσδιορίστηκε η τελική εμβέλεια στα 2.500 χλμ! Ωστόσο παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις θα πρέπει να επισημανθεί και να καταγγελθεί σε όλα τα διπλωματικά φόρα ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν παραβίαση της συνθήκης για τη διασπορά της πυραυλικής τεχνολογίας (MTCR – Missile Technology Control Regime).
Μπορείτε να δείτε στην εικόνα τις υπάρχουσες εμβέλειες των τουρκικών πυραυλικών συστημάτων Yildirim I, II καθώς και των διαφόρων ΠΕΠ (Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυροβολικού) Kasirga, Toros, το σύνολο των οποίων βρίσκεται αναπτυγμένο στην ανατολική Θράκη και τη δυτική Μικρά Ασία. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ολόκληρη η Θράκη και μέρος της Αττικής βρίσκονται εντός της φονικής εμβέλειας των τουρκικών όπλων, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν εναλλακτικά με χημικές κεφαλές.
Η επόμενη εικόνα προέρχεται από το διαδίκτυο και αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση για το εγγύς μέλλον, καθώς αποτυπώνονται οι εμβέλειες της νέας γενιάς πυραύλων Yildirim III (ή όπως αλλιώς κωδικοποιηθούν). Είναι σαφές ότι όλα πλέον τα κέντρα ελέγχου, επικοινωνιών, κύρια λιμάνια, αεροδρόμια, καθώς και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχουν στοχοποιηθεί από το προηγμένο βλήμα που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια ξένης τεχνογνωσίας (ασιατικής) και φέρεται να έχει εμβέλεια που ξεπερνά τα 800 χλμ.
Κυριαρχία στο φάσμα του ηλεκτρονικού πολέμου. Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στη δημιουργία Διεύθυνσης Άμυνας Κυβερνοχώρου (Siber Savunma Komutanlığı). Πέραν αυτής έχει προωθηθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης σειράς συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, κρυπτογραφικών συσκευών και για τα τρία όπλα, ενώ οι πλέον σημαντικές κυβερνητικές υπηρεσίες συνδέονται μεταξύ τους με προστατευμένο δίκτυο καθώς και με τα αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αιχμή στην αλματώδη εξέλιξη που καταγράφεται στους τομείς σχεδίασης και ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (κέντρα ακρόασης, αισθητήρες, παρεμβολείς κλπ) αποτελεί το Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK) και τα υφιστάμενα επιστημονικά κέντρα που λειτουργούν υπό την αιγίδα του. Ένα από τα επιτεύγματα του TUBITAK είναι το στρατηγικού επιπέδου ψηφιακού δικτύου επικοινωνιών TAFICS (Ολοκληρωμένο Σύστημα Επικοινωνιών), ένας πολύ σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η συνεργασία των Κλάδων – μέχρι επιπέδου διοικήσεως μονάδας, πολεμικής μοίρας και ναυτικής βάσης – και η επικοινωνία με φωνητικά δεδομένα, αποστολή εγγράφων, εικόνων, φωτογραφιών, όλα υψηλής ποιότητας και ταχύτητας. Στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου το ελληνικό κράτος συρρικνώνει ή «συγχωνεύει» τα εναπομείναντα ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί τα προ δεκαετίας εκπονηθέντα προγράμματα ηλεκτρονικού πολέμου του ΕΣ!
Αξίζει επίσης να αναφερθεί η ταχύτατη ανάπτυξης της ρομποτικής με έμφαση στις στρατιωτικές ανάγκες, η οποία οργανώνεται, εξελίσσεται και υποστηρίζεται από το TUBITAK.

Το υποστρατηγικό βλήμα cruise SOM αποτελεί επιτυχή 
προσπάθεια του TUBITAK SAGE. ΦΩΤΟ: Roketsan.
Μη επανδρωμένα αεροχήματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Όπως αναφέραμε το πρόγραμμα ANKA αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό πρόγραμμα του τομέα, αλλά θα πρέπει να υπογραμμιστεί η προτεραιότητα που έχει δοθεί στην υλοποίηση πολλών διαφορετικών προγραμμάτων σχεδίασης και ανάπτυξης UAV, UCAV, mini UAV καθώς και άλλων εκδόσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα για το mini UAV Bayraktar της εταιρείας Kalekalip που έχει ήδη ενταχθεί επιχειρησιακά στο στράτευμα, τα UAV Turna και Gozcu της ΤΑΙ, το Caldiran της Baykar Makina.
Τουρκική Αεροπορία: πέραν των 100 F-35Α, σχεδίαση και ανάπτυξη εθνικού μαχητικού, ΑΣΕΠΕ. Η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων αναμένει την ένταξη του πρώτου F-35A τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα προωθεί και επιμέρους προγράμματα. Πρόσφατα κατά τη διάρκεια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης IDEF 2013 παρουσιάστηκαν και ανακοινώθηκαν οι βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές του νέου εθνικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο θα κατασκευαστεί εγχώρια μέσω της απόκτησης σχετικής τεχνογνωσίας από το εξωτερικό (διαφάνεια 17). Στην εικόνα (διαφάνεια 18) μπορείτε να δείτε την ψηφιακή αναπαράσταση του μελλοντικού τουρκικού αεροσκάφους έκτης γενιάς. Ωστόσο η Τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) φροντίζει για το παρόν καθώς μετά από την ολοκλήρωση των παραδόσεων των νέων F-16 Block 50+ (Peace Onyx IV), (διαφάνεια 19) συνεχίζεται ο μαζικός εκσυγχρονισμός 165 μαχητικών (97 F-16 Block 40, 68 F-16 Block 50) σε επίπεδο Block 50+, μια εξέλιξη που θα ανατρέψει το ισοζύγιο δυνάμεων σε βάρος της ΠΑ.
Το πρόγραμμα προμήθειας 4 αεροσκαφών εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Β737 συνεχίζεται παρά τα τεχνικά προβλήματα και σύντομα θα καλύψει το υφιστάμενο επιχειρησιακό κενό. Στα προγράμματα που υλοποιούνται περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια τουλάχιστον 10 μεταφορικών τύπου Α400Μ, δύο αεροσκαφών διοίκησης και ελέγχου τύπου Gulfstream, η ανάπτυξη και κατασκευή αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης (Hurkus), καθώς και αρκετά προγράμματα εκσυγχρονισμού παλαιότερων τύπων μαχητικών και μεταφορικών.
Ας αλλάξουμε σελίδα παραμένοντας «στον αέρα». Επιθετικό ελικόπτερο ATAK (T129) και νέο μεταφορικό ελικόπτερο, βαρέα μεταφορικά ελικόπτερα (διαφάνεια 21). Η ένταξη των πρώτων τεσσάρων επιθετικών ελικοπτέρων Τ129Α (συνολικά θα παραληφθούν εννέα) τα οποία συναρμολογήθηκαν από την εγχώρια βιομηχανία ήδη πραγματοποιήθηκε. Ακολουθεί η παραλαβή 51 τύπου Τ129Β. η τουρκική ηγεσία αναγνώρισε την αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου των ελικοπτέρων γενικής χρήσης γι’ αυτό επέλεξε το T70 της Sikorsky στο πλαίσιο συμπαραγωγής η οποία θα αποδώσει 121 μονάδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες, την ΜΙΤ, την Στρατοχωροφυλακή κ.α. φορείς. Η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στον τομέα της αερομεταφοράς συντελείται με το πρόγραμμα προμήθεια οκτώ βαρέων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook, το οποίο για πρώτη φορά εισάγεται στο τουρκικό οπλοστάσιο. Επίσης υλοποιείται πρόγραμμα προμήθειας 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης για τις ανάγκες της Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών.
Η επιστροφή του Καπουδάν Πασά, το αναγεννημένο Νεο-οθωμανικό Ναυτικό, υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων, αεροπλανοφόρο, αποβατικά, ειδικά πλοία, πρόγραμμα MELTEM. Κυρίες και κύριοι το αναγεννημένο νέο-οθωμανικό ναυτικό βρίσκεται προ των πυλών, έτοιμο να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισλαμιστών. Κορμός του φιλόδοξου σχεδιασμού αποτελεί το πρόγραμμα MILGEM , αλλά αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου! Η απόφαση ναυπήγησης έξι υποβρυχίων Type 214 σε τουρκικές κλίνες συνεπικουρείται από την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων όπως: α) η ναυπήγηση 16 περιπολικών τύπου P1200 , β) τεσσάρων σκαφών μεταφοράς ομάδων υποβρυχίων καταστροφών τύπου MRTP22U, γ) δύο αποβατικών πλοίων LST, δ) οκτώ ταχέων αποβατικών LCT τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να μετέχουν σε ασκήσεις, ε) ναυπήγηση ενός πλοίου διάσωσης υποβρυχίων και ενός βοηθητικού. Κορυφαία θέση κατέχει το πρόγραμμα ναυπήγησης ενός πλοίου αμφίβιας εφόδου LPD με δυνατότητα μεταφοράς ενός τάγματος πεζοναυτών, ελικοπτέρων, αεροστρώμνων και ικανού αριθμού ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ.
Η εικόνα που βλέπεται παρουσιάζει τμήμα της προσπάθειας ανάπτυξης τεχνολογιών υποβρύχιων οπλικών συστημάτων όπως το Ahtapot της Aselsan, το οποίο θα καλύψει απαιτήσεις στον τομέα αποστολών παράκτιας ασφάλειας και άλλες.
Το Τουρκικό Ναυτικό (TDK) έχει επίσης διακηρύξει την πρόθεσή του να εξετάσει σοβαρά την προοπτική προμήθειας ακόμη και ενός μικρού αεροπλανοφόρου εκτοπίσματος έως 40.000 τόνων από το οποίο θα μπορούν να προς-απονηώνονται αεροσκάφη VSTOL.
Η Άγκυρα αναγνωρίζει το «ιστορικό» της δικαίωμα να συγκροτήσει ισχυρή ναυτική δύναμη για τον έλεγχο των προσκείμενων σε αυτή θαλασσών, παράλληλα με την ανάδυση της ως περιφερειακής υπερδύναμης – επίκεντρο ενός εκτενούς τουρκο-ισλαμικού συμπλόκου το οποίο εκτείνεται σε τρεις ηπείρους.
Διοίκηση Ασφάλειας Ακτών με στόχο την ελληνο-κυπριακή ΑΟΖ, νέα πλοία, νέες επιχειρησιακές δυνατότητες, πρόγραμμα «Μακρύς Ορίζοντας». Απέναντι στην ισχνή ελληνική Ακτοφυλακή συγκροτείται μια αεροναυτική δύναμη με κορμό το πρόγραμμα προμήθεια αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Meltem Ι/ΙΙ/ΙΙΙ. Σημαντική απειλή για την εθνική άμυνα συνιστά ο «Μακρύς Ορίζων», η ολοκλήρωση του οποίου θα επιτρέπει στο τουρκικό επιτελείο να έχει πλήρη και σαφή εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση που επικρατεί πολύ πίσω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κανένα σκάφος ακόμη και σε επίπεδο λέμβου δεν θα μένει εκτός της προσοχής των αισθητήρων του προγράμματος. Η Τουρκική Ακτοφυλακή ενισχύεται με τέσσερις μονάδες κλάσης Dost καθώς και με νέες ναυπηγήσεις δεκάδων σκαφών διαφόρου εκτοπίσματος.
Ειδικοποιημένες σχεδιάσεις και ναυπηγήσεις, πλοίο ερευνών Barbaros. Εκτός των αμιγώς στρατιωτικών ναυπηγήσεων τα τουρκικά ναυπηγεία μετέχουν στη σχεδίαση ειδικοποιημένων ναυτικών μονάδων, όπως πλοία συλλογής πληροφοριών, πλοίων γενικής υποστήριξης, ωκεανογραφικών, εκπαιδευτικών και άλλων μικρότερων. Η αιχμή της λόγχης για την αμφισβήτηση των ελλαδο-κυπριακών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ είναι το προσφάτως αγορασθέν πλοίο ερευνών Barbaros. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν επισκέφθηκε το Barbaros το οποίο φέρει πλέον τα τουρκικά χρώματα .
Τα «εθνικά» προγράμματα ανάπτυξης όπλων και αισθητήρων. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία σε συνεργασία με το TUBITAK προχωρεί σε φιλόδοξες δράσεις σχεδίασης οπλικών συστημάτων όπως το βλήμα cruise SOM με εμβέλεια της τάξης των 150-200 km. Εδώ το βλέπεται αναρτημένο σε πυλώνα μαχητικού F-16. Η ανάπτυξη εγχώριας «αντιγραφής» της γνωστής συλλογής JDAM, διατρητικών βομβών, πυρομαχικών υψηλής καταστρεπτικότητας, βομβών bunker buster, η σχεδίαση εθνικής τορπίλης (ΑΚΥΑ), εθνικού αντιαεροπορικού βλήματος, τυφέκιου, όπλου ελεύθερου σκοπευτού, αποτελούν μερικά από τα πλέον σημαντικά δείγματα της δραστηριότητας των Τούρκων. Στην εικόνα βλέπεται από την πρόσφατη IDEF τα νέα αντιαρματικά βλήματα UMTAS με τα οποία θα εξοπλίζονται τα επιθετικά ελικόπτερα και άλλες πλατφόρμες όπλων. Παρατηρείστε το ειδικό βλήμα για UAV που έχει σχεδιαστεί από το TUBITAK .
Το πρόγραμμα ALTAY για το νέο άρμα, γέφυρες διάβασης βαθέων υδάτινων κωλυμάτων, α/κ οβιδοβόλα, ΠΕΠ, πυροβόλα και ρουκέτες. Περί τα 250 άρματα με πυροβόλο των 120 mm θα κατασκευαστούν στην Τουρκία σε συνεργασία με τη Νότιο Κορέα. Ήδη τα πρωτότυπα δοκιμάζονται από τον Στρατό . Ένα πρόγραμμα υψηλής επιχειρησιακής αξίας είναι εκείνο που αφορά την προμήθεια ειδικών πλωτών γεφυρών εφόδου Samur για την ταχεία διάβαση μεγάλων υδάτινων κωλυμάτων, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι ο Τίγρης και ο Ευφράτης αλλά ο Έβρος! Εκτός αυτών παραδόθηκαν ακτόδρομοι, 12 αμφίβια τεθωρακισμένα μηχανήματα μηχανικού AZMIM και υλοποιείται προμήθεια 36 γεφυρών Leguan.

Το Tulpar αποτελεί το τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης Τεθωρακισμένο 
Όχημα Μάχης, που παρουσιάστηκε στην IDEF 2013. ΦΩΤΟ: IDEF/Otocar.
Το Tulpar αποτελεί το τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης Τεθωρακισμένο
Όχημα Μάχης, που παρουσιάστηκε στην IDEF 2013. ΦΩΤΟ: IDEF/Otocar.
Το πυροβολικό αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα ισχυρά σημεία των Οθωμανών. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα απεξάρτησης από ξένες πηγές, το οποίο απλώνεται σε όλα τα κύρια όπλα και συστήματα. Κλασικό παράδειγμα το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο τύπου Firtina των 155 mm (370 μονάδες) και το ρυμουλκούμενο Panter (160 μονάδες) του ίδιου διαμετρήματος . Ο Τούρκος αρχηγός στοχεύει στην επιμήκυνση του ημερολογιακού ορίου εμπλοκής των δυνάμεών του, οι οποίες θα στηρίζονται στην κατανάλωση πυρομαχικών όχι σε εξωτερικές παραγγελίες αλλά στις δυνατότητες της εγχώριας βιομηχανίας.
Συνολικά 336 τακτικά τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα μαζί με 1.075 οχήματα φορείς όπλων και 2.720 τροχοφόρων οχημάτων, έρχονται να προστεθούν στο δυναμικό του Στρατού. Το όχημα PARS (8×8), το ARMA και το ΤΟΜΑ Tulpar που θα συνοδεύει τα άρματα ALTAY, το οποίο ενσωματώνει 100% τουρκικά όπλα αισθητήρες και συστήματα, σχεδίασης Otokar.
Αντιαεροπορικά όπλα και συστήματα. Ο τομέας της αντιαεροπορικής άμυνας επίσης τελεί υπό πλήρη αναβάθμιση καθώς η εγχώρια βιομηχανία μετέχει ενεργά στην «εθνικοποίηση» όπλων και συστημάτων. Αναμένεται η επιλογή του νέου α/α συστήματος μεγάλου βεληνεκούς καθώς και η προμήθεια τριών πυροβολαρχιών για μεσαία ύψη. Επίσης η προμήθεια 45 αντιαεροπορικών εκτοξευτών για χαμηλά ύψη με σκοπό την προστασία βάσεων και λιμανιών. Η κατασκευή 42 α/α συστημάτων αυτοκινούμενων πυροβόλων συν τα συστήματα ελέγχου.
Η ανάπτυξη ενός εθνικού διακλαδικού αντιαεροπορικού βλήματος συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον φιλόδοξων και δαπανηρών προγραμμάτων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το επιστημονικό προσωπικό του TUBITAK.
Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία, είναι αναμφισβήτητα ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ .
Επίλογος
Ο Νταβούτογλου ουδέποτε απέκρυψε τον θαυμασμό του για τις ιστορικές κατακτήσεις εδαφών επί των Οθωμανών σουλτάνων. Φέτος συμπληρώθηκαν 560 έτη από την άλωση της Κων/πολης, ένα ορόσημο το οποίο ανέκαθεν χρησιμοποιείτο από την εκάστοτε ηγεσία της Τουρκίας (κεμαλική ή ισλαμική) για να υπενθυμίζει την πτώση της Βασιλίδας των Πόλεων και ειδικά του προπυργίου του Χριστιανισμού. Επέλεξε την επέτειο συμπλήρωσης 532 ετών από τον θάνατο του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητού, για να δώσει νέα δείγματα της γεωπολιτικής του Νέο-οθωμανισμού. Μιλώντας σε πλήθος ακροατών στο δήμο Γκέμπζε αποκάλυψε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
«Ο Πορθητής αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα ηγέτη στην πορεία δικαιοσύνης του αγίου έθνους μας, από την Μέση Ασία έως την Βιέννη. Εάν αντιληφτείτε αυτήν την προσωπικότητα, εάν αντιληφτείτε γιατί έζησε, γιατί κοπίασε και γιατί κήρυξε τζιχάντ, τότε θα αντιληφθείτε και την ψυχή αυτού του έθνους. Για αυτό η εκ μέρους μας κατανόηση του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, αποτελεί ένα τρανό καθήκον, μια αποστολή που πρέπει συχνά να επαναλαμβάνουμε. Διότι αυτός είναι η κορυφαία προσωπικότητα της πολιτικής μας και του πολιτισμού μας».

ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 26 ΜΑΙΟΥ 2013 ΦΩΤΟ: Περί Αλός (Αρχείο Κ. Ε. Ιωαννίδου)
Σας ευχαριστώ που με παρακολουθήσατε σε αυτήν την εικοσάλεπτη συμπυκνωμένη συγκεντρωτική καταγραφή των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία θα ήθελα να κλείσω με μια φράση από τον Θουκυδίδη και συγκεκριμένα από τη σύσταση των Κορινθίων προς τον Αρχίδαμο, όσον αφορά τον τρόπο δράσης και ενέργειας των Αθηναίων. Σας προτείνω λοιπόν να είσαστε σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς: «παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες!».


H παραπάνω ομιλία που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ημερίδας «Η άμυνα
και η ασφάλεια της χώρας μας υπό το πρίσμα των εξωτερικών και
εσωτερικών εξελίξεων», από το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών
Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ελληνικού Ινστιτούτου
Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), στις 24 Μάιου 2013, στην αίθουσα
τελετών της Ακαδημίας.
Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: Περί Αλός

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Economist: Αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

Μετά από 6 χρόνια μιζέριας, οι πιθανότητες της Ελλάδας για ανάκαμψη βελτιώνονται, η αισιοδοξία όμως αυτή δεν φαίνεται να «περνά» και στους ψηφοφόρους, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά του ο Economist.

Η ανεργία υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει στο 26,7%, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και ότι το 35% των Ελλήνων εκτιμάται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, σημειώνοντας ότι κάποτε αποτελούσε ευθύνη των πολιτικών να βρουν δουλειές στο δημόσιο για τους ψηφοφόρους τους, και ότι βουλευτές επιχείρησαν να επεκτείνουν την επιρροή τους και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, των οποίων η κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταστεί εύθραυστη, κατηγορούνται τώρα για την κατάρρευση του συστήματος που έχτισαν, κυβερνώντας εναλλάξ τα τελευταία 30 χρόνια, σχολιάζει ο Economist.

Κάποιοι ψηφοφόροι έχουν στραφεί προς «αντι-συστημικά» κόμματα τα οποία προτείνουν ακραίες λύσεις για την Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, ενώ δύο νέα μετριοπαθή κόμματα του κέντρου, η Ελιά και το Ποτάμι επιχειρούν να κλείσουν το κενό που αφήνει η «βουτιά» της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί της αριστεράς στηρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, «ένα ακροαριστερό κόμμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, ενός φλογερού 39χρονου που τρομάζει τους Έλληνες επιχειρηματίες μιλώντας για φορολόγηση πλούτου και αναστολή πληρωμών του χρέους» σχολιάζει ο αρθρογράφος του Economist.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνει ότι δίνει μάχη απέναντι στις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου να ανακτήσει εξουσία στο κόμμα, ενώ για τον δεύτερο σχολιάζει πως υπάρχουν εικασίες για πολιτικό comeback, ώστε να αποτρέψει την εξαφάνιση της κομματικής του δυναστείας.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδειχθεί το πιο ανθεκτικό κόμμα, επιβιώνοντας από αρκετές αλλαγές ηγεσίας. Ωστόσο, από τους ψηφοφόρους της προέρχεται μεγάλο μέρος της στήριξης προς την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, ένα ομοφοβικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα του οποίου οι 18 βουλευτές κατηγορούνται για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωης» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του Economist. Κάνει μάλιστα αναφορά και στο περιστατικό με την συνομιλία μεταξύ του Π. Μπαλτάκου και του Η. Κασιδιάρη, το οποίο χαρακτηρίζει «ντροπιαστικό» για τον Α. Σαμαρά.

Ο Economist κάνει αναφορά σε δημοσκοπήσεις που δίνουν οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι έχει «βυθιστεί» στο 3,5% και κινδυνεύει να μην εκλέξει ευρωβουλευτές στις επικείμενες κάλπες. Η Χρυσή Αυγή έχει υποχωρήσει από το 11% στο 8%, αλλά μπορεί να ανακάμψει αν ο Η. Κασιδιάρης, υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα, τεθεί υπό κράτηση πριν από τις εκλογές.

Η Ελιά φέρεται να αποσπά ποσοστό 5%, ενώ για το Ποτάμι ο Economist σημειώνει ότι «κερδίζει ψηφοφόρους με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πιάνοντας ποσοστό 11%-15% μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες από την ίδρυσή του».
 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Το συγκλονιστικό αντίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Διαβάστε το συγκλονιστικό αντίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ένα πεζοποίημα του «Γκάμπο» όπως φώναζαν τον διάσημο συγγραφέα, θεωρείται το στερνό του αντίο προς φίλους και αγαπημένους αφού το έγραψε όταν έμαθε ότι χρειάζεται να δώσει την έσχατη των μαχών.
Διαβάστε την αποχαιρετιστήρια επιστολή του
..... "Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ. Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι' αυτό που αξίζουν, αλλά γι' αυτό που σημαίνουν. Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόνταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!
Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ' ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ' αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους...
Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή... Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.
Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους... Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ' αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.
Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ' έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ' αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ' έβλεπα να βγαίνεις απ' την πόρτα, θα σ' αγκάλιαζα και θα σού 'δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ' έβλεπα, θα έλεγα "σ' αγαπώ" και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη. Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ' αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.
Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι' αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν' το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις "συγνώμη", "συγχώρεσέ με", "σε παρακαλώ", "ευχαριστώ" κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις. Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ' τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα."
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πώς η καινοτομία θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ.

Τον διπλασιασμό των κονδυλίων που θα διατεθούν για την καινοτομία, από το 4% του προϋπολογισμού, στο 8% ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Καινοτομίας.
Όπως είπε ο υπουργός ανάπτυξης, η στρατηγική για την καινοτομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εισήγηση που έλαβε το υπουργείο από τον Ισραηλινό Οργανισμό YOZMA. Έχει πέντε άξονες:
Πρώτον, την ενίσχυση του θεσμού του Venture Capital.
Δεύτερον, την θεσμοθέτηση στην Ελλάδα αυτού που λέγεται στα αγγλικά "Chief Technology Officer", ενός συντονιστή για θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας σε κεντρικό επίπεδο.
Τρίτον, τη δημιουργία και στελέχωση γραφείων μεταφοράς τεχνογνωσίας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Τέταρτον, την προώθηση των λεγόμενων «θερμοκοιτίδων» επιχειρήσεων, προκειμένου να στηριχθεί στην πράξη η νεανική και νεοφυής επιχειρηματικότητα, πράγμα που θα γίνει από το νέο ΕΣΠΑ.
Πέμπτον, παροχή κινήτρων για να υπάρξει και στην Ελλάδα, το σύστημα αυτό που είναι γνωστό διεθνώς ως «Επιχειρηματικοί Άγγελοι», (Business Angels) που είναι ένας θεσμός που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα.
«Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούμε την καινοτομία βασικό πυλώνα της νέας ελληνικής οικονομίας. Της οικονομίας που θα αναγεννηθεί μέσα από τα προβλήματα της κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που με κατεύθυνση του ίδιου του Πρωθυπουργού στο καινούργιο ΕΣΠΑ θα διπλασιαστούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για την καινοτομία από το 4% του συνολικού προϋπολογισμού που ήταν μέχρι σήμερα, στο 8%», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η έκθεση της YOZMA

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δις. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών, που παραδόθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και συζητήθηκε στο Συμβούλιο Καινοτομίας που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως είναι γνωστό, ο Ισραηλινός Οργανισμός ανέλαβε την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών για τη διαμόρφωση της στρατηγικής καινοτομίας και χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε τον Οκτώβριο 2013 ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ.
Η μελέτη προτείνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας με ποσό συνολικού ύψους 1,17 δις. ευρώ την προσεχή 7ετία (δηλαδή κατά την περίοδο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ), κεφάλαια τα οποία με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν, και περιλαμβάνει πέντε άξονες πολιτικής:
-Έμφαση στο θεσμό του venture capital με κεντρικό άξονα το Ταμείο Νέας Οικονομίας.
- Σύσταση θέσης Συντονιστή Τεχνολογίας που θα στελεχωθεί από άτομο εγνωσμένου κύρους.
-Σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις επιχειρήσεις με στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας, με την οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα.
-Αξιοποίηση του θεσμού των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
-Διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και παροχή κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους» (business angels) που επενδύουν σε επιχειρήσεις με ερευνητικές δραστηριότητες. Ειδικότερα:
Α. Η δραστηριοποίηση του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) ως «fund of funds» στον τομέα του επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) προτείνεται να γίνει με τρεις τρόπους:
1. Συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ σε νέες εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με παροχή κινήτρων σε διεθνείς αντίστοιχες εταιρίες προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτές. Στόχος είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων που κατατάσσονται στο επίπεδο του early stage
2. Επένδυση του ΤΑΝΕΟ σε υπάρχουσες ελληνικές εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου.
3. Πιθανή δυνατότητα και συνεπενδύσεων του ΤΑΝΕΟ σε επιχειρήσεις early stage με ταυτόχρονη προσέλκυση επενδύσεων από ξένα κεφάλαια για τις ίδιες επιχειρήσεις. Η επένδυση του ΤΑΝΕΟ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της αντίστοιχης του ξένου επενδυτή.
Β. Σύσταση θέσης Συντονιστή Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που θα στελεχωθεί από άτομο με εμπειρία τόσο από το χώρο της επιστήμης όσο και από τις επιχειρήσεις και θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας.
Η αξιολόγηση των προτάσεων για ενίσχυση που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις θα είναι επαγγελματικού επιπέδου και με αυστηρά κριτήρια. Βασικά κριτήρια επιλογής των προτάσεων θα είναι η ενσωμάτωση καινοτομίας, η δυνατότητα εμπορικής προώθησης των προϊόντων στις ξένες αγορές, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ θα δίνεται έμφαση σε προϊόντα που θα παράγονται στην Ελλάδα ή με Έλληνες υπεργολάβους. Προβλέπεται επίσης ότι το 70 % της επένδυσης στους τομείς αυτούς θα πρέπει να διοχετεύεται σε μισθούς, το 33 % αυτού σε μισθούς μηχανικών (ή άλλων ειδικών επιστημόνων) και το 25 % σε μισθούς νεοπροσλαμβανόμενων. Οι επενδύσεις που θα επιτυγχάνουν, θα επιστρέφουν στο Δημόσιο το 3% του τζίρου τους.
Γ. Μεταφορά Τεχνολογίας
Σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας σε κάθε Πανεπιστήμιο που κάνει επιστημονική έρευνα. Το κράτος θα συνεισφέρει στα Γραφεία κεφάλαια διπλάσια από αυτά που θα συγκεντρώνουν από τον ιδιωτικό τομέα. Σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν 15 Ακαδημαϊκά ιδρύματα με την παροχή χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των γραφείων για 4 χρόνια. Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας μεταξύ άλλων θα αναζητούν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία, θα εκπροσωπούν τους ερευνητές και θα διαχειρίζονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Δ. «Θερμοκοιτίδες» Τεχνολογίας
Ανάπτυξη του θεσμού των «θερμοκοιτίδων» επιχειρήσεων στους τομείς: Πληροφορικής-Επικοινωνιών, Φαρμάκων-Βιοτεχνολογίας, Ενέργειας, Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας. Οι θερμοκοιτίδες υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις παρέχοντας πρόσβαση σε κεφάλαια, τεχνολογία, συμβουλευτική υποστήριξη, χώρους εγκατάστασης κ.α.
E. Επιχειρηματικοί Άγγελοι
Φοροαπαλλαγές για business angels (επιχειρηματικοί άγγελοι, ιδιώτες επενδυτές που παρέχουν κεφάλαια ή / και συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά την ίδρυση μιας επιχείρησης, στους οποίους περιλαμβάνονται και η οικογένεια ή το κοινωνικό περιβάλλον του επιχειρηματία). Η επένδυση σύμφωνα με την πρόταση θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του ατόμου ή της επιχείρησης που διαθέτει τα κεφάλαια. Προϋπόθεση θα πρέπει να είναι ωστόσο, οι δαπάνες για έρευνα της επιχείρησης που λαμβάνει τη χρηματοδότηση να καλύπτουν τουλάχιστον το 70 % του συνόλου των δαπανών της.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσιάστηκε εισήγηση του Συντονιστή Καινοτομίας Γιάννη Παπαδόπουλου σχετικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των business angels, με βάση το καθεστώς που εφαρμόζεται σε χώρες όπως Ισραήλ, ΗΠΑ, Ολλανδία και σχετικές μελέτες του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού στις χώρες αυτές περιλαμβάνει:
-Πιστοποίηση των business angels με θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν ως προς τα κεφάλαια και την εμπειρία που διαθέτουν.
-Θέσπιση κινήτρων προκειμένου να προσελκυθούν επενδυτικά κεφάλαια. Στις περισσότερες χώρες τα κίνητρα είναι φορολογικά.
-Δημιουργία μητρώου επενδύσεων μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η πορεία της επένδυσης και θα πιστοποιείται η επιλέξιμότητα του επενδυτή για τις φοροαπαλλαγές (π.χ., δεν θεωρείται angel investment επένδυση διάρκειας 6 μηνών)
-Θέσπιση περιορισμών ως προς το προφίλ της επένδυσης: σύμφωνα με τη μελέτη του ΥΟΖΜΑ, τις μελέτες του ΟΟΣΑ κλπ., για να μπορεί να χαρακτηριστεί μια επένδυση angel investment θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές: ενδεικτικά 70 % της επένδυσης να είναι σε έρευνα και ανάπτυξη, εκ του οποίου 70% στην χώρα, και επίσης 70% του συνόλου να είναι σε μισθούς προσωπικού υψηλής προστιθέμενης αξίας ετησίως.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Η τριπλή σημασία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές

Του Παναγιώτη Πετράκη

Η παρούσα και ελεγχόμενη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, είναι το πρώτο στάδιο της ολικής επαναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου στης Αγορές που τοποθετείται το 2016 (υπάρχει και σχετική δήλωση του ΥΠ.ΟΙΚ.).

Ουσιαστικά η «καθαρή» έξοδος στις αγορές θα επιχειρηθεί τέσσερα με πέντε χρόνια μετά το hair cut του 2012.

Ένα hair cut τέτοιου βάθους όπως αυτό της Ελλάδος απαιτεί πέντε με επτά χρόνια για να «ξεχαστεί» από τους κεφαλαιούχους.

Με δεδομένη όμως τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την ικανότητά μας να αποπληρώνουμε έστω και μέρος του χρέους μας, το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη, το ότι το 80% του χρέους της ανήκει σε Ευρωπαίους θεσμικούς, το ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της είναι σχετικά μικρό και το ότι πλήρωσε τα hold outs (αυτούς δηλαδή που αρνήθηκαν να μπουν στο hair cut), ενδεχομένως να επέδρασαν στο να μειωθεί η διάρκεια επανόδου στις αγορές.

Η έξοδος στις αγορές κεφαλαίου από «προγραμματικές» χώρες σε δύο στάδια είναι συνήθης διαδικασία με μία χρονική διαφορά των δύο σταδίων ένα με ενάμισι χρόνο. Η Πορτογαλία βγήκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2013 για 5,8 δισ. με ένα κόστος μικρότερο από 5% και η Ιρλανδία τον Ιούλιο του 2012 για 5,2 δισ. και 5,9 επιτόκιο και έκανε ολική επαναφορά (καθαρή έξοδο) φέτος.

Η έξοδος στις διεθνείς αγορές έχει πολυσήμαντη σημασία για μία οικονομία:

α) Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Δημόσιο. Άρα και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δανείζεται υπό καλύτερους όρους, ξεφεύγοντας από τα απαγορευτικά σημερινά επίπεδα. Συνακόλουθα θα αυξηθεί η ρευστότητα της οικονομίας.

β) Η αύξηση της εμπιστοσύνης και προς τον ιδιωτικό τομέα και ιδίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο ζήτημα επιστροφής των καταθέσεων αλλά και της εισροής νέων καταθέσεων.

γ) Διευρύνεται η δυνατότητα άσκησης εσωτερικής οικονομικής πολιτικής δεδομένου ότι ένας νέος δανεισμός θα οδηγούσε σε νέους όρους και περιορισμούς άσκησης πολιτικής.

* Ο κ. Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι Καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Η ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ.

Οι χρεοκοπημένες ιδιωτικοποιήσεις του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και του Ναυπηγείου Ελευσίνας – Νεώριο Σύρου έχουν οδηγήσει σήμερα τον κλάδο της Ναυπηγικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην πλήρη διάλυση του. Και μάλιστα σε περίοδο που η ποντοπόρος Ναυτιλία δεν έχει σχέση με την Ελληνική οικονομική κρίση. Αν ένας κλάδος μπορούσε να σταθεί όρθιος σήμερα στη χώρα μας με την οικονομική κρίση, θα έπρεπε είναι ο Ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος.
Δεν θα μπορούσε δηλαδή να υπάρξει σήμερα καλύτερη απάντηση στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της τρόικας για τις ιδιωτικοποιήσεις από το παράδειγμα της χρεωκοπημένης ιδιωτικοποίησης του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Το διαρκές έγκλημα που συντελείται στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά τα τελευταία περίπου 15 χρόνια (δηλαδή από την έναρξη του φλερτ με τον Τσοχατζόπουλο, την Ferrostal, HDW, τα γνωστά υποβρύχια κ.λ.π. και την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης του Ναυπηγείου από το 1997) από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δημοκρατίας αλλά και του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχει οδηγήσει σήμερα τα οργανωμένα Ναυπηγεία και ολόκληρη την Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία μας σε πλήρη απαξίωση και σε διάλυση με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Όχι μόνο των μεταλλεργατών των Ναυπηγείων αλλά και των ‘’δορυφορικών’’ επιχειρήσεων γύρω από την δραστηριότητα του κλάδου.

Ένα διαρκές έγκλημα που δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα όταν για παράδειγμα μετά από 15 μήνες έμμεσου κλεισίματος του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, έχει το θράσος ο σημερινός υπουργός Άμυνας να δηλώνει στο σωματείο των εργαζομένων ότι ‘’είμαστε σε καλό δρόμο και πολύ σύντομα θα υπογράψουμε με την ιδιοκτησία του Σκαραμαγκά, συμφωνητικό που διαφωνούμε και που συμφωνούμε’’. Δηλαδή ένα τίποτα για την λύση του προβλήματος, μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, όταν οι διαλυμένοι και εξαθλιωμένοι 1160 εργαζόμενοι μετρούν 15μήνες με εκ περιτροπής εργασία μία ημέρα την εβδομάδα που εφάρμοσε η εργοδοσία και απλήρωτοι από 15 έως 51 μήνες.
Ο Άραβας Ι.Σαφά που ουσιαστικά είναι η ‘’κελεμπία’’ των Γερμανικών συμφερόντων στον Σκαραμαγκά με τα πολλά και μεγάλα ‘’δώρα’’ που του έχουν δώσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αποκορύφωμα τον προκλητικό και ετεροβαρή Ν.3885/2010 του Βενιζέλου για το Ελληνικό δημόσιο, προκαλεί και εκβιάζει τον Ελληνικό λαό.
Ζητάει άλλα 300 εκατομμύρια Ευρώ από το Ελληνικό κράτος για να ξαναλειτουργήσει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και να πληρώσει τους εργαζομένους του, οι οποίοι παρά τις δικαστικές τους επιτυχίες όχι μόνον δεν έχουν πάρει ούτε 1 Ευρώ αλλά εξακολουθούν να πληρώνουν και από την τσέπη τους εδώ και 15 μήνες οι 100 περίπου εργαζόμενοι του προσωπικού ασφαλείας των εγκαταστάσεων και των υποβρυχίων, τα οποία όχι μόνο κινδυνεύουν από ατύχημα αλλά έχουν υποστεί και δεκάδες εκατομμύρια ζημιές από το ‘’ψυγείο’’ στο οποίο έχουν μπει από την εργοδοσία.
Για να περιγραφούν αναλυτικά τα δρώμενα και το διαρκές έγκλημα από το 1997 (όταν ακόμη ήταν το Ναυπηγείο σε σχήμα 51% η ΕΤΒΑ και 49% οι εργαζόμενοι) χρειάζονται πολλές σελίδες και πολύ μελάνι (Τσοχατζόπουλος, κυβερνητικοί Συνδικαλιστές, Εμμανουήλ, ιδιωτικοποίηση HDW-Ferrostal, THYSSENKRUPP, Ι.Σαφά, MEYIER, Siemens, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, διαιτησία υποβρυχίων στο Δ.Ε.Δ. κ.λ.π.).
Η κάποτε ισχυρή ατμομηχανή της Ναυπηγικής μας βιομηχανίας το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, που κατασκεύαζε Εμπορικά – Επιβατηγά και Πολεμικά πλοία επιφανείας, Υποβρύχια, διάφορες βαριές μεταλλικές κατασκευές και σιδηροδρομικό υλικό παντός τύπου, (μόνο την περίοδο 2000-2007 παραδόθηκαν σε ΟΣΕ και ΗΣΑΠ 359 καινούρια βαγόνια, δηλαδή ένα βαγόνι κάθε εβδομάδα) αυτή η δυναμική μονάδα έχει πλήρως διαλυθεί όπως ακριβώς το σχεδίαζαν από χρόνια πριν.
Η διάλυση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά έφερε και την απόλυτη διάλυση του κλάδου στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) του Περάματος όπου η ανεργία στον κλάδο είναι στο 95%. ΝΕΖ χωρίς την λειτουργία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά με τις δεξαμενές του και τις καλές εγκαταστάσεις του δεν θα μπορούσε να ζήσει. Το ίδιο και ο Σκαραμαγκάς χωρίς τα συνεργεία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις της ΝΕΖ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα έργα του πλήρως και είναι άρρηκτα συνδεμένα η ΝΕΖ και ο Σκαραμαγκάς. Το ίδιο ισχύει σε ένα μεγάλο βαθμό και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνα – Σύρου (Νεώριο Σύρου Α.Ε.) με την ΝΕΖ.
Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο μοναδικός πελάτης τα τελευταία χρόνια φρόντιζαν τα συμφέροντα να είναι μόνο το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είχαν στόχο και αυτό πέτυχαν, δηλαδή να παίρνουν τα έργα που θέλουν και σε τιμές που αυτοί θέλουν (μόνο από τα υποβρύχια έχουν πάρει 2,3 δις €) και να ολοκληρώνουν τα έργα όταν και όπως αυτοί θέλουν. Το ίδιο άλλωστε δεν συμβαίνει και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Μόλις πριν λίγες βδομάδες δεν δόθηκαν 25 εκ. € στην ιδιοκτησία για το έργο των πυραυλακάτων, εκβιαστικά χρησιμοποιώντας η ιδιοκτησία τους εργαζομένους ως σάκο του μποξ; Χωρίς μάλιστα να υπάρξει δέσμευση ότι θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Έχουμε δηλαδή στην πραγματικότητα και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Σύρου υποστήριξη και χρηματοδότηση του Ναυπηγείου με κρατικά έργα και χρήματα. Άρα λοιπόν ποιος ο λόγος να συνεχίζει το Ελληνικό Δημόσιο, ο Ελληνικός λαός να χρηματοδοτεί τους ιδιώτες για να υπολειτουργούν και να κλείνουν έμμεσα τα Ναυπηγεία πετώντας στην εξαθλίωση απλήρωτους εργαζόμενους ακόμα και έως 51 μήνες σήμερα. Πόσα χρήματα οφείλονται στο ΙΚΑ από μη πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών τους; (Μόνο το ‘’όχημα εξυπηρέτησης’’ της THYSSENKRUP που ακούει στο όνομα Dr. Μέγιερ χρωστάει με την μεθοδευμένη πτώχευση του Τροχαίου Υλικού 4.000.000 € για 160 εργαζόμενους). Στο ΙΚΑ οφείλουν όλοι τους ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΣΥΡΟΣ.
Είναι ώρα λοιπόν να ανασυγκροτήσουμε τον Ναυπηγικό και Ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και τα Ναυπηγεία της χώρας και η μόνη ρεαλιστική προοπτική του είναι η λειτουργία τους κάτω από Δημόσια διεύθυνση με την εθνικοποίησή τους, υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ για να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να παράγουμε όλα τα κοινωνικά αγαθά και τις ανάγκες της χώρας μας, από Ελληνικά χέρια ενισχύοντας την απασχόληση με χιλιάδες εργαζόμενους.
  • Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και να επαννεκιννήσουμε τον μεγάλο αυτό κλάδο πρέπει:
1.  Να αρθούν όλες οι μεθοδευμένες απαγορεύσεις για τις εμπορικές και πολεμικές δραστηριότητες που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά.
2.  Να σταματήσει ο τεμαχισμός και η εκποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και να λειτουργήσει ενιαίο με όλες του τις επιχειρηματικές μονάδες.
3.  Να συνεχίσει να κατασκευάζει σιδηροδρομικά οχήματα παντός τύπου για τις ανάγκες της χώρας μας και όχι μόνο (είναι ντροπή να εισάγουμε τα εύκολης κατασκευής βαγόνια του ΜΕΤΡΟ).
4.  Να κατασκευάζει μεγάλα μεταλλικά συγκροτήματα (λόγω των άριστων παραλιμένιων εγκαταστάσεων για μεταφόρτωση τους σε πλοία).
5.  Να παράγει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας /πράσινη ενέργεια. (Ανεμογεννήτριες, παραγωγή πράσινης ενέργειας από τους κυματισμούς της θάλασσας κ.λ.π.).
6. Να παράγει μονάδες αφαλάτωσης νερού για τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών κυρίως.
7.  Να σχεδιάζει και να αναπτύσσει μαζί με Ελληνικά μελετητικά γραφεία, το Πολυτεχνείο, και τους τεχνικούς των Ναυπηγείων όλους τους τύπους σκαφών για κάθε χρήση.
8.  Να παράγει ‘’πράσινα’’ ακτοπλοϊκά πλοία με ναυτιλιακό καύσιμο το υγροποιημένο αέριο (LPG) για την κάλυψη των αναγκών και την σύνδεση των νησιών στις άγονες γραμμές της χώρας όλο το χρόνο χωρίς περιπλοκές. Το έργο αυτό (‘’πράσινα’’ ακτοπλοϊκά πλοία) μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και η υλοποίηση του μπορεί να αποτελέσει ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΜΟΧΛΟ ΤΗΣ ΑΜΜΕΣΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. Διότι θα προσφέρει άμεσα απασχόληση.
9.  Κατασκευή πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου για τις ανάγκες της χώρας μας όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα με τους Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες.
10. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΝΕΖ Περάματος. Κτίρια, προβλήτες, ανυψωτικοί γερανοί, κεντρικά δίκτυα πεπιεσμένου αέρα, ύδατος, ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη των αναγκών των εργασιών της Ναυπηγοεπισκευής και των επισκευαζόμενων πλοίων.
Αναγκαία είναι και η κατασκευή νέας σύγχρονης πλωτής δεξαμενής τύπου Panamax τουλάχιστον η οποία θα καλύψει τις ανάγκες δεξαμενισμού μεγάλων πλοίων η κατασκευή της οποίας θα δώσει άμεση απασχόληση σε εκατοντάδες μεταλλεργάτες.
Για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει Εθνικός φορέας Ναυπηγικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής διαχείρισης και πολιτικής μέσα από μία κεντρική σχεδίαση που θα περιλαμβάνει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, το Ναυπηγείο Ελευσίνας – Σύρου, τα Ναυπηγεία Χαλκίδας και την ΝΕΖ του Περάματος (που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΝΑΥΣ Ο.Λ.Π.
ΠΗΓΗ: iskra.gr