Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

προωρες εκλογές σημαίνουν χρεοκοπία

Kαι η καταστροφολογία συνεχίζεται, και η λέξη «χρεοκοπία» επαναλαμβάνεται, και τα spreads δεν αφήνουν τις 900 μ.β… Εάν η Ελλάδα τελικά προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι πιθανότητες η χώρα να καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία θα είναι μικρότερες από ποτέ, προειδοποιεί ( και αποφασίζει!) ο Economist σε νέο του άρθρο.
Το περιοδικό «στέκεται» στο ότι το κύμα των αποτυχημένων πακέτων-βόμβα που εστάλθησαν στην Αγκέλα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς και σε αρκετές ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, συνέπεσε χρονικά με τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα την 7η Νοεμβρίου, ανανεώνοντας έτσι τον φόβο των Ελλήνων πως οι αναρχικές ομάδες, οι οποίες έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στις διαδηλώσεις κατά του μνημονίου την περασμένη άνοιξη, ετοιμάζουν ένα νέο γύρο βίας.
Οπως σχολιάζεται, αυτή ήταν μία μορφή δημοσιότητας που ο κ. Γ. Παπανδρέου σίγουρα δεν χρειαζόταν, την ώρα που έχει ήδη μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ένα τεστ υψηλού κινδύνου για το ΠΑΣΟΚ, κάνοντάς τες έτσι μία μορφή δημοψηφίσματος σε ότι αφορά το μνημόνιο.
Οταν στις 25 Οκτωβρίου ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπονόησε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα, αυτή ήταν και η αρχή του κινδύνου υπονόμευσης των προσπαθειών που έχει ήδη κάνει η Ελλάδα, να διατηρήσει την όποια εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί στις αγορές και να αποφύγει μία αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της, σε περίπτωση που αυτές οι… προφητείες επαληθευθούν.
Οπως αναφέρει το Economist, oι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ φαίνονται πλέον να έχουν γεμίσει αβεβαιότητα. Πολλοί, μάλιστα, δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις κάλπες. Και οι αγορές ανησυχούν και μάλιστα επικίνδυνα πολύ.
Οταν ο κ. Γ. Παπανδρέου προχώρησε στην απειλή των πρόωρων εκλογών, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα επίπεδα που είχαν αγγίξει τον περασμένο Μάιο, ακριβώς πριν την παρέμαβση του ΔΝΤκαι της ΕΕ με το πακέτο διάσωσης της χώρας.
Ομως αυτή τη φορά, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα, προειδοποιεί το περιοδικό.
Εάν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές αυτή τη χρονική κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, το αποτέλεσμα πιθανότατα να είναι μία «δυσκίνητη» κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αντιτίθεται στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως κάνουν και τα μικρά κόμματα της αριστεράς της Ελλάδας. Η δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται σε αυτό το ενδεχόμενο, να επιβραδυνθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές αλλαγές κινδυνεύουν να αναβληθούν. Οπως τονίζει το Economist, οι πιθανότητες της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία θα είναι μικρότερες από ποτέ.
Οπως τονίζει το άρθρο, ακόμα και τώρα υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Νομοθετικές ρυθμίσεις-κλειδιά, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έχουν μείνει πλέον πίσω ενώ και τα φορολογικά έσοδα βγαίνουν εκτός στόχου. Οπως επισημαίνεται, ακόμα και το φιλόδοξο σχέδιο της περαίωσης ξεκίνησε πολύ άσχημα, με χιλιάδες επαγγελματίες που πίστευαν ότι είχαν καλυμμένες τις υποχρεώσεις τους, να καλούνται τώρα να πληρώσουν. Αυτό το λάθος, προειδοποιεί το δημοσίευμα, θα κοστίσει πολλές ψήφους στο ΠΑΣΟΚ.
πηγή:
Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: