Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΕΤΕ: Προαιρετική δημόσια πρόταση σε Eurobank

Κίνηση ματ αποτελεί η προαιρετική δημόσια πρόταση εξαγοράς της Eurobank από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας τόσο για την ισχυροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όσο και για την ανατροπή της κακής εικόνας, που εκπέμπει η χώρα προς το εξωτερικό και τις αγορές.
«Πάντα ένα mega τραπεζικό deal λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στέλνοντας θετικά μηνύματα προς τις αγορές. Πόσω μάλλον όταν έρχεται την κρίσιμη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, κυρίως όμως να πείσει τους πιστωτές ότι μπορεί να είναι αξιόπιστη και να πυροδοτήσει εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις», τονίζει στο euro2day παράγοντας του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθούσε στενά τις επαφές των δύο τραπεζών.
Το επόμενο βήμα, με βάση τις πληροφορίες, είναι η απορρόφηση από την υπερ-τράπεζα που δημιουργείται του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ένα σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού εξασφαλισθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Πρακτικά δηλαδή εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη του Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί για να δρομολογηθεί η πώληση του ΤΤ πρέπει να εξασφαλιστεί η εισροή κεφαλαίων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα δεν διαθέτει κεφάλαια.
Το παρασκήνιο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βολιδοσκοπήσεις από τις δύο πλευρές ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές, ωστόσο «πάγωσαν» όταν προέκυψε και επίσημα η πώληση της Emporiki Bank από την Credit Agricole. Βέβαια, προσχέδιο της συμφωνίας βρίσκονταν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στα συρτάρια των διοικήσεων των δύο τραπεζών καθώς επί της προηγούμενης διοίκησης της Εθνικής είχαν γίνει ασκήσεις επί χάρτου για πιθανή συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Οι επαφές μπήκαν σε νέα τροχιά, μόλις πριν λίγες ημέρες και αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι η Credit Agricole επέλεξε την Alpha Bank για να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Εκτιμήθηκε ότι δεν είχε νόημα να χαθεί χρόνος στην διεκδίκηση του Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Διακριτικές πιέσεις ώστε να επισπευστούν οι εξελίξεις υπήρξαν από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και από κυβερνητικούς κύκλους καθώς η κυβέρνηση επιζητούσε ένα δυνατό deal, που θα ενίσχυε την χαμένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα άλλαζε το κλίμα.
Το γεγονός ότι στην τράπεζα που θα προκύψει οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank θα ελέγχουν περίπου το 11% των μετοχών (προ ανακεφαλαιοποίησης) εξηγεί γιατί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μπαίνουν από τον όμιλο της Εθνικής ενώ "οι υπόλοιπες θέσεις να κατανεμηθούν κατ' αναλογία"
Θυγατρική για έξι μήνες
Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η Eurobank θα λειτουργεί για έξι μήνες ως θυγατρική του ομίλου της ΕΤΕ και η νομική ενοποίηση των δύο ομίλων θα ξεκινήσει από τις θυγατρικές.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη διάρκεια της Παρασκευής, η διοίκηση της Εθνικής έκανε σειρά τηλεφωνημάτων και ενημέρωσε τόσο το προεδρείο της ΟΤΟΕ όσο και το σύλλογο των εργαζομένων της τράπεζας. Στο μέτωπο της Eurobank, η διοίκηση αναμένεται να ενημερώσει το σαββατοκύριακο τα στελέχη του ομίλου.
Η πρόταση και η σχέση ανταλλαγής
Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ η σχέση ανταλλαγής που προτείνει ανέρχεται στις 58 νέες μετοχές ΕΤΕ, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ ανά μετοχή, για κάθε 100 μετοχές της Eurobank.
Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.
Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, η Εθνική αναφέρει ότι προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση με την Eurobank.
Παράλληλα, η Εθνική σημειώνει ότι μέτοχοι της Eurobank που εκπροσωπούν συνολικά το 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση.
Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της ΕΤΕ, δήλωσε:
«Η Δημόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη.»
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σημείωσε:
«Με την παρούσα Δημόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους μετόχους και των δύο τραπεζών.
Η στήριξη μεγάλης μερίδας μετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δημόσια Πρόταση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δημιουργεί η Δημόσια Πρότασή μας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους μετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουμε στην
Εθνική Τράπεζα την διακεκριμένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούμε τη σημαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχημένο κοινό μέλλον».
Ο Ενιαίος όµιλος
Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι όµιλος ΕΤΕ. Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. και καταθέσεις 87,9 δισ.
Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο τραπεζικό όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή
Δυναµικό Συνεργειών
Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015. Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:
- Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών,
- Την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,
- Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,
- Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και
- Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου
Ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες
Διοικητικό συµβούλιο και διοίκηση
Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο όµιλο της ΕΤΕ.
Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση "οι καλύτεροι εκ των δύο" αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.
Eurobank: Θα εξετάσουμε την προαιρετική δημόσια πρόταση της ΕθνικήςΣε ανακοίνωση που εξέδωσε η Eurobank αναφέρει:
Κατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγμα 58 νέες μετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 μετοχές της Eurobank που αντιστοιχεί σε €1,17 ανά μετοχή της Eurobank, βάσει της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της μετοχής της ΕΤΕ στις 4/10/2012.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κος Νικόλαος Νανόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η δημόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Το ΔΣ της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.» Το ΔΣ της Eurobank επικουρούμενο από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International θα εξετάσει την ουσία τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ’ αυτής όποτε και όπως απαιτείται σύμφωνα με το Ν. 3461/2006. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: