Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Τα επενδυτικά σχέδια οκτώ πολυεθνικών για την Ελλάδα

Νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σχεδιάζουν εντός του 2013 πολυεθνικές -κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Αρκετοί θεωρούν ότι ύστερα από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup τον Νοέμβριο- που απομάκρυναν το κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, ήρθε η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Καταλυτικό ρόλο για ορισμένους έπαιξε και η δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους πολυεθνικών στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Μηνάς Ζωούλλης -Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken)
Επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ για το 2013
Eπενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ δρομολογεί για το 2013 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης στη χώρα αλλά και την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Η διοίκηση της μεγαλύτερης ζυθοποιία της χώρας δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την επενδυτική της δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους καθώς πιστεύει στις προοπτικές και στην ικανότητα της χώρας να υπερβεί την κρίση.
«Εδώ και 50 χρόνια είμαστε εδώ, αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας και σκοπός μας είναι να παραμείνουμε για τουλάχιστον άλλα τόσα. Είμαστε εδώ για την ανάπτυξη, για την απασχόληση για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Μηνάς Ζωούλλης, προαναγγέλλοντας προσλήψεις για τη νέα χρονιά, οι οποίες θα αφορούν κυρίως τους εμπορικούς τομείς. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι και η μεγαλύτερη αξιοποίηση ελληνικών πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων της και ο διπλασιασμός των εξαγωγών της.
Να σημειωθεί ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ενώ από το τέλος του 2007 ως το 2011 εισέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ σε φόρους. Είναι μέλος του ολλανδικού ομίλου Heineken N.V. και το 1965 το πρώτο της εργοστάσιο στην Αθήνα για την παραγωγή της μπίρας Amstel. Σήμερα, διατηρεί τέσσερα εργοστάσια, απασχολεί 1.100 εργαζομένους και συνεργάζεται με περισσότερους από 1.100 παραγωγούς, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού.
Laurent Dereux -Nestle Ελλάς (Nestle)
Αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής
Στην ανάπτυξη νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής της στην Ελλάδα συνεχίζει να εστιάζει η Nestle.
Η ελβετική εταιρεία δίνει έμφαση και στη μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς οι πρώτες ύλες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ στις προτεραιότητές της είναι και η αύξηση του μεριδίου της σε βασικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται όπως αυτή του παγωτού. Υπολογίζεται πως οι επενδύσεις της εταιρείας τροφίμων πλησίασαν την τελευταία διετία τα 20 εκατ. ευρώ και όπως λέει ο επικεφαλής της εταιρείας, Laurent Dereux, «δείχνουν τη σημασία που έχει η ελληνική αγορά για τον όμιλο, αλλά και την υποστήριξή του στη χώρα».
Η παρουσία της Nestle στην Ελλάδα χρονολογείται από το τέλος του 19ου. Μάλιστα, το «γαλακτούχον άλευρον Nestle» διαφημίζεται το 1899 και περιγράφεται ως «πλήρης τροφή διά τα μικράς ηλικίας παιδία».
Το 1973 ιδρύεται η Nestle Ελλάς και δυο χρόνια αργότερα τίθεται σε λειτουργία το εργοστάσιο γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας, μία από τις πιο προηγμένες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες της εποχής. Σήμερα, λειτουργεί τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα, που καλύπτουν με την παραγωγή τους τουλάχιστον το 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών της και απασχολεί πάνω από 1.000 μόνιμους εργαζομένους, ενώ εξάγει δύο προϊόντα ελληνικής παραγωγής: Τον ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή.
Σπύρος Δεσύλλας -Ελαΐς Unilever (Unilever)
Θα παράγει 110 προϊόντα στην Ελλάδα
Σχέδια για να παράξει και άλλα προϊόντα στην Ελλάδα που σήμερα γίνονται στο εξωτερικό έχει η Ελαΐς Unilever, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την παραγωγή 110 προϊόντων στη χώρα μας.
Στόχος της εταιρείας είναι στις αρχές του 2013 το 60% των προϊόντων που διαθέτει στην ελληνική αγορά να παράγεται στην Ελλάδα από 55% που είναι σήμερα.
«Σε μια εποχή έντονης αποβιομηχάνισης και επενδυτικής άπνοιας όχι μόνο δεν φεύγουμε από τη χώρα, αλλά μεταφέρουμε και παραγωγή από το εξωτερικό.
Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πυλώνας ανάπτυξης για το όμιλο Unilever, με κύριο μέλημα τη δημιουργία αξίας και τη στήριξη του καταναλωτή στις δύσκολες συνθήκες», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελαΐς Unilever, Σπύρος Δεσύλλας, τονίζοντας παράλληλα πως κεντρικός άξονας της πολιτικής της εταιρείας είναι η διατήρηση του παραγωγικού ιστού στην Ελλάδα.
Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος Unilever δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1962 ύστερα από την εξαγορά της Ελαΐς.
Σήμερα, είναι η 3η σε μέγεθος εταιρεία στην Ελλάδα σε μη διαρκή καταναλωτικά προϊόντα με ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής (Νέο Φάληρο, Ρέντη και Γαστούνη) και ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι, ενώ απασχολεί 770 εργαζόμενους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει επενδύσει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ.
Νικήτας Θεοφιλόπουλος -Παπαστράτος (Philip Morris International)
Νέα γραμμή στον Ασπρόπυργο
Νέες δράσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της «Παπαστράτος» στην Ελλάδα έχει στα σκαριά η Philip Morris International, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις επενδύσεις στη χώρα μας παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η καπνοβιομηχανία εγκαινίασε γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, μια επένδυση που κόστισε 3 εκατ. ευρώ με την οποία θα μεταφερθεί στην Ελλάδα παραγωγική δραστηριότητα από άλλα εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη.
«Σε πείσμα των καιρών που διανύει η ελληνική οικονομία, η Παπαστράτος συνεχίζει να επενδύει προσαρμόζοντας την παραγωγική δραστηριότητά της στις νέες συνθήκες, διότι αφενός θέλουμε να υπερασπιστούμε την επένδυση 600 εκατ. ευρώ που έχει κάνει η Philip Morris International την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και αφετέρου διότι πιστεύουμε ότι η κρίση προσφέρει ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», δηλώνει ο επικεφαλής της Παπαστράτος, Νικήτας Θεοφιλόπουλος.
Η Philip Morris International εξαγόρασε το 2003 την «Παπαστράτος» μια από τις πιο ιστορικές καπνοβιομηχανίες της χώρας. Από το 2003 έως το 2011, έχει δαπανήσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, ενώ το 2009 εγκαινίασε το νέο της εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο Αττικής. Πρόσφατα, έθεσε σε λειτουργία τη νέα μονάδα παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα και παράλληλα εξετάζει νέες επενδύσεις. Απασχολεί 800 εργαζόμενους, ενώ απορροφά περίπου το 50% της ετήσιας παραγωγής καπνού στην Ελλάδα.
Κωνσταντίνος Φρουζής -Novartis Hellas (Novartis)
Σχεδιάζει επενδύσεις για νέα φάρμακα
Με βασική προϋπόθεση να αρχίσει το κράτος να αποπληρώνει τα χρέη του προς τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλησιάζουν το αστρονομικό ποσό των 2 δισ. ευρώ (!) και αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια οι εταιρείες του κλάδου είναι έτοιμες να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις που κάνουν στη χώρα, σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω τονίζει στην «ΗτΣ» ο αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και μέλος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής, σημειώνοντας πως οι φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται στα όριά τους.
Κρίσιμο στοιχείο για τον ίδιο, είναι και η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην αγορά νέων φαρμάκων, ένα μέτρο που κρατάει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ «παγωμένες» και σπρώχνει τους Έλληνες επιστήμονες να φύγουν στο εξωτερικό.
Όσον αφορά στη Novartis, ο κ. Φρουζής λέει πως σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 10 - 12 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες και για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων μέσα στη νέα χρονιά. Να σημειωθεί ότι η Novartis Hellas είναι μέλος του ομίλου Novartis AG, που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας και συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους στο φαρμακευτικό χώρο.
Στην Ελλάδα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής, ενώ γραφεία της λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καβάλα. Συνολικά, απασχολεί 500 άτομα εκ των οποίων 497 είναι Έλληνες.
Κωνσταντίνος Μαχαίρας -ΑΒ Βασιλόπουλος (Delhaize Group)
Ανάπτυξη δικτύου με 100 εκατ. ευρώ
«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» προτίθεται να βάλει τη νέα χρόνια η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ανήκει στον βελγικό λιανεμπορικό όμιλο της Delhaize σκοπεύει να επενδύσει για άλλη μια χρονιά περίπου 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της σε περιοχές που ακόμη υπολείπεται έναντι του ανταγωνισμού όπως η Βόρεια Ελλάδα, ενώ ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των τιμών της.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στη «ΗτΣ» ο διευθύνων σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Delhaize, Κωνσταντίνος Μαχαίρας δεν αποκλείεται να γίνουν και εξαγορές αλυσίδων εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες. Έμφαση θα δοθεί και στην προβολή των ελληνικών προϊόντων που φιλοξενεί στα ράφια της μέσα από τις συνεργασίες που έχει συνάψει με Έλληνες παραγωγούς, ενώ σκοπεύει να ενισχύσει το εξαγωγικό «καλάθι» των ελληνικών προϊόντων που διοχετεύει στις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Η επιθετική πολιτική της εταιρείας, εντάσσεται στο ευρύτερο επιχειρηματικό πλάνο που έχει καταρτίσει για την ελληνική αγορά, το οποίο προβλέπει σε βάθος χρόνου τζίρο 3 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, δίκτυο 450 - 500 καταστημάτων από περίπου 270 αυτή τη στιγμή και 23.000 υπαλλήλους από περίπου 11.000 σήμερα.
Να σημειωθεί ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος ανήκει στον όμιλο της Delhaize Group, έναν από τους δυναμικότερους λιανεμπορικούς ομίλους στον κόσμο από το 1992.
Δημήτρης Πισιμίσης -Bic Viole (Bic)
Σχέδια για νέα μονάδα το 2013
Στη λειτουργία μιας νέας παραγωγικής μονάδας ετοιμάζεται να προχωρήσει μέσα στο 2013 η Bic Violex, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Όπως επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Δημήτρης Πισιμίσης, «όπως τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε και να επενδύουμε στην χώρα μας με το ύψος των επενδύσεων για το 2013 να ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ και αφορά κυρίως τη λειτουργία μίας νέας παραγωγικής μονάδας που θα ξεκινήσει το 2013, αλλά και νέες μηχανές για νέα προϊόντα αλλά και αύξηση παραγωγής στις υπάρχουσες τέσσερις παραγωγικές μονάδες».
Η BIC, η οποία πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στα στυλό διαρκείας, τους αναπτήρες τσέπης και στα ξυριστικά μιας χρήσεως εξαγόρασε το 1974 την ελληνική Βιολέξ (Βιομηχανία Λεπίδων Ξυρίσματος) που ανήκε στην οικογένεια Πολίτη και την μετονόμασε σε Bic-Violex.
Σήμερα, η Bic-Violex απασχολεί 1.200 εργαζόμενους και μία κατεξοχήν εξωστρεφής εταιρεία καθώς εξάγει πάνω από το 90% της παραγωγής της. Ενδεικτικά, τα επτά από τα δέκα ξυραφάκια BIC που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο είναι ελληνικά.
Πέρυσι μάλιστα, αύξησε τις εξαγωγές της κατά 20%, εξασφαλίζοντας για τη χώρα συνάλλαγμα 128 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί τέλος ότι στην Bic Violex εδρεύει το παγκόσμιο τμήμα έρευνας ανάπτυξης, αλλά και στην Αθήνα το κυρίως παραγωγικό κέντρο Ξυριστικών του ομίλου BIC.
Pierre Deleplanque -Lafarge (ΑΓΕΤ Ηρακλής)
Αλλαγές στο εργαστάσιο του Βόλου
Στην ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας ποντάρει η ΑΓΕΤ Ηρακλής, με στόχο να αντισταθμίσει εν μέρει τις συνέπειες της πτώσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποίησε πρόσφατα λειτουργικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενες υποδομές διακίνησης προϊόντων στο εργοστάσιο του Βόλου, προκειμένου να καλύψει με μεγαλύτερη ευελιξία και αποδοτικότητα τη ζήτηση για σακευμένο τσιμέντο.
Παράλληλα, η εταιρεία του γαλλικού ομίλου Lafarge αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών, εφοδιαστικών και διοικητικών λειτουργιών. Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις αφορούν σε συστήματα μεταφοράς και φόρτωσης σακευμένων προϊόντων και βελτιώνουν την εσωτερική διακίνηση και το ρυθμό φόρτωσης στα πλοία.
Επίσης χρησιμοποιείται ειδική συσκευασία μεταφοράς (slings), η οποία διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά μεγάλων όγκων σακευμένου τσιμέντου στο λιμάνι, διασφαλίζει τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτεί η διακίνησή του και ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αγοράς της Αλγερίας. Οι επεμβάσεις αυτές ύψους 135.000 ευρώ έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά 50% της δυναμικότητας της συγκεκριμένης μεταφορικής διάταξης.
Να σημειωθεί ότι η Lafarge πρωτοπόρος στον κλάδο των δομικών υλικών εισήλθε στην ελληνική αγορά τσιμέντου το 2001 αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σήμερα, απασχολεί 1.273 άτομα και διαθέτει δίκτυο διανομής, το οποίο καλύπτει όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για χύδην και σακευμένο τσιμέντο.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: