Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Οι αποκαλύψεις Κάντα για το πάρτι εκατομμυρίων

Ντόμινο εξελίξεων έχει πυροδοτήσει η επί τέσσερις ημέρες χειμαρρώδης απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών και συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου Αντώνη Κάντα, ο οποίος χαρτογράφησε στους ειδικούς ανακριτές Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν με αντικείμενο εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Αντώνης Κάντας, ακολουθώντας το παράδειγμα του εξαδέλφου και συγκατηγορουμένου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, έχει ομολογήσει ότι έλαβε μίζες 16 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούν δέκα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ έχει κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα -επιχειρηματίες αλλά και πολιτικούς- που εμπλέκονται εμμέσως αλλά και άμεσα στις δωροδοκίες και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Παράλληλα, ο ίδιος με την ολοκλήρωση της απολογίας του χθες το μεσημέρι φέρεται να ανέλαβε ενώπιον των ανακριτών την πλήρη ευθύνη των πράξεών του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο".
Συνολικά, κατά τη μαραθώνια απολογία του ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και προσβλέπει σε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, αποκάλυψε τις διαδρομές σε μίζες εκατομμυρίων που δόθηκαν για δέκα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ κατονόμασε οκτώ πρόσωπα που τον δωροδόκησαν εμπλέκοντας πρώην υπουργούς, επιχειρηματίες και μέλη επιτροπών.
Ο ίδιος έχει δώσει συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων, όπως υποστήριξε, διακινήθηκε το μαύρο χρήμα, ενώ μεταξύ άλλων φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές ότι "πήρα τόσο πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες".
Μάλιστα ο ίδιος περιέγραψε, κατά πληροφορίες, περιστατικό όπου σακβουαγιάζ με 600.000 ευρώ "ξεχάστηκε" στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ και εν συνεχεία του προσφέρθηκε ως... δώρο. Όπως είπε, κάποια στιγμή, πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων και φεύγοντας άφησε πίσω του ένα... σακβουαγιαζ. Ο Α. Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε "είναι για σένα". Όταν το άνοιξε είδε ότι περιείχε 600.000 ευρώ!
Ο Αντώνης Κάντας κατά την πολυήμερη απολογία του έχει κατονομάσει στους ανακριτές συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρηματίες, στελέχη του ΥΠΕΘΑ, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη ροή του μαύρου χρήματος.
Ο ίδιος, ενώπιον των ανακριτών, μίλησε για ένα πρόσωπο το οποίο , όπως είπε, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό, αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρείας από τον οποίο ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε ότι έλαβε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα.
Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 1,7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Λέοπαρντ. Πρόκειται για μία από τις τρεις συμβάσεις που μαζί με τα Κορνέτ και τα υποβρύχια υλοποιήθηκαν επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν, είτε συνεχίστηκαν ως option επί Γιάννου Παπαντωνίου.
Παράλληλα, ο Α. Κάντας φέρεται να έδωσε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες.
Συνολικά, στις τέσσερις ημέρες της απολογίας του φέρεται να μίλησε για 10 πρόσωπα (8 αντιπροσώπους και 2 χρηματιστές) και για 10 συμβάσεις γύρω από τις οποίες στήθηκε το πάρτι των εκατομμυρίων.
Μετά τις αποκαλύψεις του πάντως η έρευνα των ανακριτών έχει πάρει άλλη δυναμική, καθώς εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονται πρόθυμα να λύσουν τη σιωπή τους ενώπιον των ανακριτών.
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας Κάντα, το ενδιαφέρον των ανακριτών στρέφεται πλέον στον επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείτο στον χώρο των εξοπλιστικών Πάνο Ευσταθίου. Η εμπλοκή του πρόεκυψε κατά την απολογία του Κάντα, ο οποίος υποστήριξε ότι έλαβε από τον επιχειρηματία μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο Π. Ευσταθίου δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: