Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Economist: Αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

Μετά από 6 χρόνια μιζέριας, οι πιθανότητες της Ελλάδας για ανάκαμψη βελτιώνονται, η αισιοδοξία όμως αυτή δεν φαίνεται να «περνά» και στους ψηφοφόρους, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά του ο Economist.

Η ανεργία υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει στο 26,7%, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και ότι το 35% των Ελλήνων εκτιμάται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, σημειώνοντας ότι κάποτε αποτελούσε ευθύνη των πολιτικών να βρουν δουλειές στο δημόσιο για τους ψηφοφόρους τους, και ότι βουλευτές επιχείρησαν να επεκτείνουν την επιρροή τους και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, των οποίων η κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταστεί εύθραυστη, κατηγορούνται τώρα για την κατάρρευση του συστήματος που έχτισαν, κυβερνώντας εναλλάξ τα τελευταία 30 χρόνια, σχολιάζει ο Economist.

Κάποιοι ψηφοφόροι έχουν στραφεί προς «αντι-συστημικά» κόμματα τα οποία προτείνουν ακραίες λύσεις για την Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, ενώ δύο νέα μετριοπαθή κόμματα του κέντρου, η Ελιά και το Ποτάμι επιχειρούν να κλείσουν το κενό που αφήνει η «βουτιά» της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί της αριστεράς στηρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, «ένα ακροαριστερό κόμμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, ενός φλογερού 39χρονου που τρομάζει τους Έλληνες επιχειρηματίες μιλώντας για φορολόγηση πλούτου και αναστολή πληρωμών του χρέους» σχολιάζει ο αρθρογράφος του Economist.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνει ότι δίνει μάχη απέναντι στις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου να ανακτήσει εξουσία στο κόμμα, ενώ για τον δεύτερο σχολιάζει πως υπάρχουν εικασίες για πολιτικό comeback, ώστε να αποτρέψει την εξαφάνιση της κομματικής του δυναστείας.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδειχθεί το πιο ανθεκτικό κόμμα, επιβιώνοντας από αρκετές αλλαγές ηγεσίας. Ωστόσο, από τους ψηφοφόρους της προέρχεται μεγάλο μέρος της στήριξης προς την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, ένα ομοφοβικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα του οποίου οι 18 βουλευτές κατηγορούνται για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωης» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του Economist. Κάνει μάλιστα αναφορά και στο περιστατικό με την συνομιλία μεταξύ του Π. Μπαλτάκου και του Η. Κασιδιάρη, το οποίο χαρακτηρίζει «ντροπιαστικό» για τον Α. Σαμαρά.

Ο Economist κάνει αναφορά σε δημοσκοπήσεις που δίνουν οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι έχει «βυθιστεί» στο 3,5% και κινδυνεύει να μην εκλέξει ευρωβουλευτές στις επικείμενες κάλπες. Η Χρυσή Αυγή έχει υποχωρήσει από το 11% στο 8%, αλλά μπορεί να ανακάμψει αν ο Η. Κασιδιάρης, υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα, τεθεί υπό κράτηση πριν από τις εκλογές.

Η Ελιά φέρεται να αποσπά ποσοστό 5%, ενώ για το Ποτάμι ο Economist σημειώνει ότι «κερδίζει ψηφοφόρους με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πιάνοντας ποσοστό 11%-15% μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες από την ίδρυσή του».
 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: