Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Επταήμερο σαφάρι Σαμαρά για επενδύσεις €5 δισ.

Εβδομάδα επαφών με ξένους ηγέτες ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με στόχο να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για επενδύσεις ύψους περί τα 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες επενδύσεις, σε τομείς που ξεκινούν από τη διαχείριση λιμένων και φτάνουν μέχρι τις μεγάλες επενδύσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο, έχουν δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται.
Όμως για να υλοποιηθούν πρέπει να περάσουν από τη Σκύλλα των πολυετών δικαστικών προσφυγών και τη Χάρυβδη της ελληνικής και κοινοτικής γραφειοκρατίας. Ήδη οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει μια πρώτη γεύση, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους διεθνείς ομίλους πως δεν θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ο μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah.
Συνεχίζεται τη Δευτέρα με την υποδοχή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ολοκληρώνεται την επόμενη Πέμπτη, όταν αρχίζει η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στη χώρα μας. Κρατικές εταιρείες από Κίνα, Αζερμπαϊτζάν και Κουβέιτ εμπλέκονται σε κρίσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ και η πώληση - αναβάθμιση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Όπως είχε γράψει προ ημερών το Euro2day.gr, ο κ. Λι και ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτούν την Κρήτη κι οι πληροφορίες συνδέουν την επίσκεψη αυτή με το ενδιαφέρον κινεζικών ομίλων για την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου (συνολικού ύψους περί το 1,2 δισ. ευρώ).
Προ εβδομάδων είχε υπάρξει συνάντηση ανώτατων στελεχών της China State Construction Engineering Corporation, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής του κόσμου, με τον κ. Σαμαρά για το συγκεκριμένο θέμα.
Ισχυροί κινεζικοί όμιλοι (η Shenzhen Airport και η Friedmann Pacific Asset Management) είχαν πρόσφατα επισημοποιήσει το ενδιαφέρον τους και για το ποσοστό που ελέγχει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας (55%), χωρίς το συγκεκριμένο σχέδιο να προχωρήσει.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν, επίσης, στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Lamda Development του ομίλου Λάτση και της κινεζικής Fosun η οποία συμμετέχει στο σχήμα που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το Ελληνικό. Επιπλέον, πρόκειται να επισκεφτούν και τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Η Cosco ενδιαφέρεται σφόδρα για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ και κατά πληροφορίες υπόσχεται πακέτο επενδύσεων (μαζί με το κόστος αγοράς των μετοχών του οργανισμού), που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως κινεζικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω και από κάποιους εκ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση του ΟΛΘ.
Η κινεζική πλευρά έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον και για τη χρηματοδότηση - υλοποίηση έργων που συνδέονται με την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Το μοντέλο συνεργασίας αναζητείται, με βάση όσα είχαν αρχικά συμφωνηθεί σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον της Cosco για το εμπορευματικό κέντρο που σχεδιάζεται σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Θριάσιο. Στα μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και άλλη μία συνάντηση κορυφής, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στη Ρόδο.

Οι κινήσεις των Αράβων

Το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for social security State of Kuwait) μαζί με τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα του Αμπού Ντάμπι ελέγχει το 50% του ομίλου που επικράτησε στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Εκτός από τα 400 εκατ. ευρώ που θα λάβουν οι πωλητές (Εθνική Τράπεζα και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων), οι νέοι ιδιοκτήτες προγραμματίζουν σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού συγκροτήματος.
Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης θα βρεθεί και η πιθανότητα συνεργασίας με τους Άραβες στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου. Ήδη, πάντως, η πλευρά του Κουβέιτ διαμηνύει πως αδυνατεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνδιαλέγεται με τόσους διαφορετικούς φορείς για την ίδια επένδυση.
Χθες, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, συναντήθηκε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του Κουβέιτ Bader Mohammed Al Sa'ad, καθώς και με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Κρατικού Οργανισμού Προώθησης Άμεσων Επενδύσεων του Κουβέιτ σεΐχη Dr. Meshaal Jaber Al- Ahmad Al-Sabah. Στη συνάντηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Οι εκκρεμότητες με τους Αζέρους

Τη Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ που θα βρίσκεται στη χώρα μας για διήμερη επίσκεψη.
Εκτός από την εκκρεμότητα με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR (που αναμένεται να λυθεί τις επόμενες εβδομάδες) στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και η επένδυση του 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, το χρονοδιάγραμμα του οποίου απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις για αλλαγές διέλευσης από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: