Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Η Ελλάδα ουραγός

Η Ελλάδα ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διείσδυση του Διαδικτύου
Τελευταία σε ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ( I.T.U.) για το 2005.
Η I.T.U., που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ο.Η.Ε., κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση βάση του ποσοστού διείσδυσης του Διαδικτύου στη χώρα μας (17,62%) πίσω ακόμα και από νεοεισαχθείσες χώρες, όπως η Βουλγαρία (20,6%) και κάτω από το μέσο όρο του 33,71% για όλες τις χώρες της Ένωσης. Η πρώτη χώρα σε ποσοστό χρηστών είναι η Σουηδία με 75,46% (στοιχεία του 2005, που είναι και τα τελευταία που δημοσιεύτηκαν επίσημα).
Τα ποσοστά αυτά είναι ίσως ενδεικτικά για τη μη εξοικείωση των Ελλήνων με την τεχνολογία, με λίγα λόγια με την απουσία «τεχνολογικού αλφαβητισμού». «Τεχνολογικός αλφαβητισμός δε σημαίνει απλά να μπορείς να χειριστείς ένα σύνθετο κινητό τηλέφωνο ή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά να έχεις μια ευρύτερη αντίληψη για την τεχνολογία και να μπορείς να προσανατολιστείς σ' αυτήν. Ένας τεχνολογικά εγγράμματος πολίτης γνωρίζει όχι μόνο τη χρήση και τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλά και τι επιδράσεις μπορεί αυτή να έχει πάνω στα άτομα και το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, συνάγεται ότι τεχνολογικός αναλφαβητισμός σημαίνει το να μην έχει κανείς τις στοιχειώδεις ικανότητες να αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει με την τεχνολογία
Ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός εξαρτάται και από τη δυνατότητα πρόσβασης ή μη στις εφαρμογές της τεχνολογίας. Πρόκειται για το λεγόμενο ψηφιακό χάσμα. Μ' αυτόν τον όρο νοείται η ανισότητα στη διάχυση της τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει στην Ελλάδα μια συνειδητή πολιτική για την καλλιέργεια τεχνολογικού αλφαβητισμού και γενικότερα τεχνολογικής κουλτούρας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αποτελεί ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή του τεχνολογικού αλφαβητισμού, τη διάδοση του Διαδικτύου. Απαιτείται η χάραξη μιας συνειδητής πολιτικής τεχνολογικής ανάπτυξης και ανάπτυξης τεχνολογικής κουλτούρας, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ακολουθήσει το ραγδαίο ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων.
Μας πληγώνεις Ελλάδα……

Δεν υπάρχουν σχόλια: