Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Η Ελλάδα ουραγός

Η Ελλάδα ουραγός στην καινοτομία μέσα στην ενωμένη Ευρώπη

Ουραγός στην καινοτομία είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τη σχετική κατάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Λετονία και η Μάλτα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα από 40 χρόνια για να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γερμανία. Εξίσου υψηλές και οι επιδόσεις και της Ελβετίας, η οποία όμως βρίσκεται εκτός της Ένωσης.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε παράγοντες όπως ο αριθμός των πτυχίων που απονέμονται σε νέους επιστήμονες και μηχανικούς, η εκπαίδευση των νέων, οι δαπάνες για έρευνα, το επίπεδο επιχειρηματικότητας, η απασχόληση σε υπηρεσίες νέας τεχνολογίας και ο αριθμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η Κομισιόν παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρνει να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ ως προς την καινοτομία, ενώ η Ιαπωνία διευρύνει το δικό της προβάδισμα.

Η ΕΕ επενδύει στην έρευνα λιγότερο από το ένα τρίτο των ποσών που επενδύονται στις ΗΠΑ, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εξελίσσονται ταχύτατα σε κέντρα έρευνας και καινοτομιών παγκόσμιας κλάσης, διαπιστώνει η Επιτροπή, η οποία, τον περασμένο Οκτώβριο, ξεκίνησε μια προσπάθεια προώθησης της έρευνας και των καινοτομιών, με στόχο να βοηθήσει την Ένωση να καλύψει την απόσταση.
Μας πληγώνεις Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: