Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μπαρόζο: Η πορεία για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη

 Χρειαζόμαστε νέο τρόπο σκέψης, είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου παρουσιάζει τις γενικές κατευθύνσεις για το σχέδιο της Κομισιόν αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση στην Ε.Ε. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη για περαιτέρω ολοκλήρωση στην ευρωζώνη και δήλωσε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει σχετικές προτάσεις εντός του έτους. Δήλωσε, παράλληλα, πως θα είναι αναγκαίο να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ώστε να προχωρήσουμε στον δρόμο που οδηγεί σε Ομοσπονδία Κρατών της Ε.Ε. Επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σχέδιο για βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση το φθινόπωρο.
"Θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται υπερήφανοι για τη χώρα καταγωγής τους, αλλά και υπερήφανοι που είναι Ευρωπαίοι", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία ομοσπονδία κρατών. Αυτός είναι ο πολιτικός μας ορίζοντας". Από την αρχή της κρίσης είδαμε ότι οι αγορές είναι ισχυρότερες από τις επιμέρους χώρες και οι τελευταίες δεν μπορούν να αντιστρέψουν μόνες τους την πορεία των γεγονότων, δήλωσε και συμπλήρωσε: "Είμαστε σε μια φάση μετάβασης και αυτό απαιτεί να πάρουμε αποφάσεις".
"Πρέπει να δεχθούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα" και αυτό απαιτεί πραγματική αλληλεγγύη. "Αυτό που παρουσιάζω σήμερα είναι μια αποφασιστική συμφωνία για την Ευρώπη", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. "Δεν είναι αποδεκτό να παρουσιάζουμε τις συνόδους κορυφής σαν αγώνες πυγμαχίας. Οι αδύναμες χώρες δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολία για το ότι είναι δεσμευμένες στις μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές, αλλά και οι ισχυρές χώρες δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολίες για τη δέσμευσή τους να παρέχουν αλληλεγγύη", υπογράμμισε.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί προς μία Ομοσπονδία Κρατών", υποστήριξε ο επικεφαλής της Κομισιόν, δηλώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται "νέα ευρωπαϊκή συνθήκη". Για να αποκτήσουμε ανάπτυξη πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, πρέπει να ρίξουμε τα τείχη εκεί όπου υπάρχουν ακόμα.
Στη Δημοκρατία, σημείωσε, δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα χωρίς πολιτική λύση. "Δεν πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής προστασίας είναι νεκρό. Ναι, πρέπει να αλλάξουμε τις οικονομίες, αλλά η κοινωνική προστασία μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας δεν θα εκμεταλλεύεται τους φορολογούμενους και το αντίστροφο".
Ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρώπης είναι σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ανάπτυξης. "Τίθεται τεστ αξιοπιστίας για τις χώρες: μιλούν απλώς για ανάπτυξη ή είναι έτοιμες να επενδύσουν σε έναν προϋπολογισμό που θα στηρίζει την ανάπτυξη;", αναρρωτήθηκε.
Αμφίδρομη η δέσμευση για Ελλάδα
Ειδικότερα για την Ελλάδα, τόνισε ότι "αν πείσει για τη δέσμευσή της να μείνει στο ευρώ και οι εταίροι για τη δική τους δέσμευση να τη στηρίξουν, τότε θα λύσουμε το πρόβλημα". "Πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ως οφείλει, τότε θα πρέπει, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να παραμείνει στην ευρωζώνη", κατέληξε.
Τραπεζική ενοποίηση
Ως προς το επίμαχο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, υποστήριξε -όπως αναμενόταν- ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει εποπτικό ρόλο όλων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της ευρωζώνης και όχι μόνο των "συστημικά σημαντικών", όπως ζητούσε η Γερμανία. "Η κρίση έδειξε ότι ενώ οι τράπεζες έγιναν διακρατικές, οικανόνες και η εποτεία διατηρήθηκε σε εθνικό επίπεδο" δήλωσε ο κ. Μπαρόζο στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου και συμπλήρωσε: "Πρέπει να κινηθούμε προς κοινές εποπτικές αποφάσεις, κυρίως εντός της ευρωζώνης"
ενιαίος εποπτικός μηχανισμός που προτείνουμε σήμερα θα δημουργήσει μία ενισχημένη αρχιτεκτονική με έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα... Θα εποπτεύει όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης"
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για τον τραπεζικό κλάδο, οι ποίες πρέπει να επικυρωθούν από τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ, στοχεύουν στην απεξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Για να πετύχει όμως, απαιτείται από τα κράτη-μέλη να παραδώσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας επί του ελέγχου των τραπεζών.
Βάσει των προτάσεων της Κομισιόν, η ΕΚΤ θα εππτεύει το τρέχον κατακερματισμένο σύστημα εθνικού εποπτικού ελέγχου, θα έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει κυρώσεις και πρόστιμα στις τράπεζες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες και να πραγματοποιεί εφόδους στα γραφεία χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Θα ελέγχει στενά τη ρευστότητα των τραπεζών και θα μπορεί να τους επιβάλει να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια ώστε να προστατευθούν έναντι μελλοντικών ζημιών.
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Mario Draghi, σχολιάζοντας ότι "είναι εντός της εντολής της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά", σημειώνοντας μάλιστα ότι "είναι καθήκον της". 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: