Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Το Facebook αξίζει πια σχεδόν 33,7 δισ. δολάρια

Το Facebook αξίζει πια σχεδόν 33,7 δισ. δολάρια με βάση τις συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά, δίνοντας στην ιδιωτική αυτή επιχείρηση μια υποκείμενη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από τις κεφαλαιοποιήσεις εισηγμένων κολοσσών όπως η Ebay και η Yahoo στην αγόρά.
Η κοινή μετοχή του Facebook διαπραγματεύεται έως το υψηλό των 76 δολ. ανά μετοχή, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να εξασφαλίσουν ένα «κομμάτι» της εταιρίας, πριν αυτή εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ,που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι το μεγαλυτερο τεχνολογικο ΙΡΟ μετά την εισαγωγή της Google το 2004, η οποία έπιασε τα 1,67 δισ. δολάρια.
Η διόγκωση της αποτίμησης του Facebook σε σύγκριση με εισηγμένους ομίλους όπως η Ebay και η Yahoo, που η αξία τους στην αγορά ανέρχεται στα 30,1 δισ. δολ. και τα 18,3 δισ. δολ. αντιστοίχως, καταδεικνύει μια νέα δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στις τεχνολογικές εταιρίες και τους επενδυτές.
Αν και το Facebook, όπως και άλλες επιτυχημένες επιχειρήσεις της Silicon Valley, όπως το Twitter, το LinkedIn και η Zynga, καθυστερούν τα ΙΡΟ τους εξαιτίας της αδυναμίας που επικρατεί στα χρηματιστήρια, κάποιοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν.
Αγοράζουν μετοχές των εταιριών όσο είναι ακόμη στα χέρια των ιδιωτών, ελπίζοντας ότι το ΙΡΟ, στη συνέχεια, θα ωθήσει τους τίτλους τους ακόμη υψηλότερα.
Η ιστοσελιδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook,την οποία στηρίζουν επενδυτικές εταιρίες και επιχειρήσεις venture capital, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να παραμείνει εκτός χρηματιστηριου έως το 2012 τουλάχιστον.
Όμως οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές έχουν κάθε δικαίωμα να πουλήσουν τις μετοχές τους, και αρκετοί το κάνουν, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια: