Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

U2: Οι ροκάδες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Από τον Δημήτρη Δελεβέγκο
Η καλλιτεχνική τετράδα του συγκροτήματος είναι η πιο καλοπληρωμένη παγκοσμίως, με την παγκόσμια περιοδεία τους που ξεκίνησε το 2009 να τους έχει αποφέρει εισπράξεις ύψους 311 εκατ. δολ. Θα διαθέσουν τα έσοδα από την συναυλία στο ΟΑΚΑ υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Bono είχε προταθεί τρις για νόμπελ ειρήνης.
«Θα αποτελούσε τον καταλληλότερο και αξιότερο πρεσβευτή της αλληλεγγύης προς την Αφρική στο Δυτικό κόσμο. Θα μπορούσε να αναμορφώσει την εικόνα της Διεθνούς Τράπεζας και να “πουλήσει” την αποστολή για την καταπολέμηση της φτώχειας πολύ αποτελεσματικότερα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υποψηφίους», σημείωναν έγκριτες αμερικανικές εφημερίδες πριν από πέντε χρόνια, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα για την προεδρία στην Παγκόσμια Τράπεζα του νούμερο 1 του θρυλικού ροκ συγκροτήματος των U2, Bono.
Παρ΄ όλα αυτά, ο βασικός τραγουδιστής και κατά περίσταση κιθαρίστας του ιρλανδικού συγκροτήματος δεν κατάφερε να αναλάβει τα ηνία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού, βέβαια αυτό έχει σήμερα ανύπαρκτη σημασία. Οι U2 καταφέρνουν μέσω του πολιτικοποιημένου στίχου τους και των φιλανθρωπιών τους να λειτουργούν ή τουλάχιστον να παριστάνουν τους σύγχρονους Δονκιχώτες…
Έτσι, τα έσοδα από τη συναυλία των U2, ένα από τα μεγαλύτερα εγχώρια καλλιτεχνικά events, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ, θα διατεθούν υπέρ των Ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων, όπως είχε δηλώσει ο Paul David Hewson (το επίσημο όνομα του Bono) τον περασμένο Φλεβάρη, οπότε είχαν ανακοινωθεί οι περικοπές των αποδοχών στο δημόσιο τομέα.
Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του U2 360° Tour, των περιοδειών σε αθλητικά στάδια (οι προηγούμενες περιοδείες πραγματοποιούνταν κυρίως σε κλειστούς χώρους) για το διάστημα 2009-2011 που εγκαινίασε πέρυσι η μπάντα, με τα εισιτήρια να έχουν πλέον εξαντληθεί. Καινοτομία η ατσάλινη ειδική σκηνή των U2, με την οποία εξασφαλίζεται πλήρης οπτική πρόσβαση από κάθε σημείο του σταδίου, ενώ τα φώτα, τα μικρόφωνα και οι γιγαντοοθόνες LED αιωρούνται πάνω από τους καλλιτέχνες.
«Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο κόσμος πώς στήνεται η παραγωγή πριν τεθούν προς πώληση τα εισιτήρια, αφού διαφορετικά θα νομίζουν ότι η θέση τους θα βρίσκεται πίσω από την αρένα. Πλέον δεν υπάρχει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από ένα χρόνο ο μάνατζερ του συγκροτήματος Paul McGuinness στο ιρλανδικό περιοδικό «Hot Press».
Bono, o φιλάνθρωπος
Ο ακτιβισμός αποτελεί θρησκεία για τον Bono, ο οποίος έχει προταθεί το 2003, 2005 και 2006 για Νόμπελ Ειρήνης, ενώ εννέα εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά κέρδη του U2 360° Tour δαπανήθηκαν το 2009 για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Από το 2009, ο ροκ σταρ ηγείται σημαντικών εκστρατειών για τη μείωση του χρέους του Τρίτου κόσμου, όπως αυτήν με τίτλο «Drop the debt» που αφορούσε την Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ύστερα από συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του περασμένου Φεβρουαρίου, ο Bono είχε προσφερθεί να ηγηθεί καμπάνιας για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Βέβαια η «φωνή» των U2 έχει δεχτεί ιδιαίτερα σφοδρή πολεμική για την αγνότητα των προθέσεών της. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το πρακτορείο Bloomberg πριν από τρία χρόνια, ο Bono εφέρετο να χρησιμοποίησε ως «άρμα» την περιοδεία του 2006 «Vertigo world tour» για να προωθήσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «ONE Campaign», ενώ ταυτόχρονα το συγκεκριμένο tour υπήρξε ένα από τα πλέον κερδοφόρα, με ακαθάριστα έσοδα από εισιτήρια που άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 390 εκατ. ευρώ.
Μπίζνες εκατομμυρίων
Σύμφωνα με το έγκριτο οικονομικό περιοδικό «Forbes», οι αγαπημένοι της ροκ σκηνής αποτελούν τους πιο καλοπληρωμένους καλλιτέχνες παγκοσμίως, με την παγκόσμια περιοδεία τους που ξεκίνησε το 2009 να τους έχει αποφέρει εισπράξεις περισσότερες από 311 εκατ. δολάρια! Μόνο από πωλήσεις εισιτηρίων κερδίζουν 10 εκατ. δολάρια σε κάθε σταθμό τους, ενώ σε πολλές πόλεις το ρεκόρ αυτό κατερρίφθη, όπως στο Παρίσι, όπου οι εισπράξεις άγγιξαν σχεδόν τα 21 εκατ. δολάρια για δύο εμφανίσεις τους.
Την ίδια στιγμή, ο Bono ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της Elevation Partners που δραστηριοποιείται στα μέσα ενημέρωσης, ενώ μέσω αυτής ο ροκ σταρ κατέχει ποσοστό μειοψηφίας στον όμιλο Forbes Media LLC.
Παράλληλα, σπόνσορας του U2 360° Tour είναι η BlackBerry, ενώ υπάρχει συνεργασία και με τη Research in Motion στον τομέα των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.
Ποιοι είναι οι U2
Το συγκρότημα των U2 προέκυψε… κατά τύχη, όταν τον Σεπτέμβριο του 1976, ο Bono, o David Evans, γνωστός σήμερα «The Edge», ο αδελφός του Dik και ο Adam Clayton, απάντησαν σε αγγελία του συμφοιτητή τους Larry Mullen Jr., ο οποίος αναζητούσε άτομα για να δημιουργήσει ροκ συγκρότημα.
Αρχικά ο Bono τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα, παρότι, όπως ομολογεί σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα, έπαιζε άθλια. Γι’ αυτό σταδιακά αφοσιώθηκε στο τραγούδι, ενώ περιστασιακά παίζει κιθάρα και φυσαρμόνικα.
Λίγους μήνες αργότερα ο Dik Evans εγκατέλειψε την ομάδα για να πάει στην τοπική μπάντα Virgin Prunes, ενώ έκτοτε η σύνθεση των U2 παραμένει ίδια.
Oι U2 έχουν αποσπάσει 22 βραβεία Grammy, έχουν πουλήσει περισσότερους από 150 εκατ. δίσκους, αποτελούν ένα από τα πλέον εμπορικά συγκροτήματα. Μάλιστα, το θρυλικό περιοδικό «Rolling Stones» κατέτασσε το συγκρότημα στη θέση 22 της λίστας με τους 100 σπουδαιότερους μουσικούς όλων των εποχών.

* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 13ης Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: