Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, σε μία επένδυση 600 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου προσπαθεί να προωθήσει τις πράσινες επενδύσεις, ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ευρύτερη προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.
"Αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ένα σημαντικό σημείο στην προσπάθεια αλλαγής του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου και προσέλκυσης καινοτόμων επενδύσεων", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου για το σχέδιό του για τον ελληνικό Βορρά.
Ο πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κοζάνη, όπου η παλιά μονάδα λιγνίτη παράγει περισσότερο από το 40% της ελληνικής προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση των 200 ΜW θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ. Η παραγωγική της δυνατότητα θα είναι διπλάσια από τα 80 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου Sarnia του Καναδά, που προς το παρόν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Ο κ. Αρθούρος Ζερβός, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε πως το έργο θα περιλαμβάνει και εργοστάσιο κατασκευής ηλιακών πάνελ για την ολοένα αυξανόμενη εγχώρια αγορά. Δήλωσε πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, αναζητά στρατηγική συνεργασία με έναν διεθνή πάροχο τεχνολογίας και υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας.
Η προτεινόμενη συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη SunEdison, τη θυγατρική στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας της αμερικανικής εταιρίας μικροεπεξεργαστών MEMC, απορρίφθηκε τον προηγούμενο μήνα λόγω ανησυχιών για συμμόρφωση με τους κανονισμούς προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Ως εισηγμένη εταιρία επιλέξαμε να ξεκινήσουμε έναν διεθνή διαγωνισμό για το έργο της Κοζάνης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια", δήλωσε ο κ. Ζερβός.
Σημείωσε επίσης ότι η ΔΕΗ αναμένει να κλείσει συμφωνία με έναν στρατηγικό εταίρο κατά το 2011. Το σχέδιο της Κοζάνης θα αρχίσει να λειτουργεί το 2013.
Η ΔΕΗ αναπτύσσει ακόμα ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, στη Νότια Ελλάδα, επίσης κοντά σε μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη.
"Συμβάλλει το γεγονός ότι η υποδομή του δικτύου υπάρχει ήδη σε αυτές τις περιοχές", δήλωσε ο κ. Ζερβός,
Εκτός από τη SunEdison, ενδιαφέρον φέρονται να έχουν δείξει ακόμα Κινέζοι και Γερμανοί επενδυτές, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία ως προς την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων, παρότι παρέχει επιδοτήσεις για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια.
Οι ιδιώτες επενδυτές αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων πάρκων ή για την επέκταση υπαρχουσών εγκαταστάσεων, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα ίσως οδεύει προς την κρατική χρεοκοπία

ΠΗΓΗ:EURO2DAY

Δεν υπάρχουν σχόλια: