Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Θα έβρισκε ο Αϊνστάιν το ΔΝΤ σώφρον ή .. 'παρανοϊκό';


Ο Αϊνστάιν είχε υποστηρίξει πως παράνοια είναι το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας κάθε φορά διαφορετικά αποτελέσματα.

Στο βιβλίο 'Υπόθεση Ελληνική Κρίση' (εκδόσεις Λιβάνη) περιλαμβάνεται ένα άρθρο με τίτλο 'Το ΔΝΤ πριν και μετά την κρίση' δημοσιευμένο το Μάιο του 2010, όπου παρέθετα στοιχεία για τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία είχε επέλθει το ΔΝΤ δώδεκα μήνες πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης καθώς “η αποτυχία του να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στις χώρες στις οποίες είχε δανείσει κεφάλαια τα τελευταία χρόνια είχε οδηγήσει τους καλύτερους 'πελάτες' του (Κορέα, Βραζιλία, Ρωσία και Αργεντινή) να το εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν χρηματοδότηση από αλλού, έστω και με υψηλότερο επιτόκιο, με συνέπεια να απομείνουν στο ταμείο του μόλις 400 εκ δολάρια”.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβάλλει στις χώρες που δανείζει ξανά και ξανά το ίδιο πρόγραμμα λιτότητας εδώ και τρεις δεκαετίες και ενώ αυτό αποτυγχάνει, συνεχίζει να ελπίζει πως κάθε επόμενη φορά θα φέρει και διαφορετικά αποτελέσματα.

Αυτής της λογικής φαίνεται να είναι και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προβάλλεται ως η βασικότερη υποψήφια για τη θέση του Στρος Καν, ως διευθυντή του ΔΝΤ. Σε συνέντευξη της στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ζητά από την Ελλάδα να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος του μνημονίου που έχει ξεκινήσει εδώ και δώδεκα μήνες, ενώ αποκλείει κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του χρέους.

Φυσικά, η υλοποίηση του προγράμματος του μνημονίου, σε όποιο βαθμό αυτή έχει συμβεί, αποτελεί τμήμα της αιτίας που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και που την απέκλεισε από τις αγορές κεφαλαίων. Και ενώ είναι απόλυτα λογικό η κυρία Λαγκάρντ να υιοθετεί τη 'λογική' του ΔΝΤ, ιδιαίτερα αν έχει αρχίσει να βλέπει τον εαυτό της στο τιμόνι του, αν ο Αϊνστάιν παρατηρούσε το 'ελληνικό πείραμα', μάλλον θα θεωρούσε το ΔΝΤ περισσότερο 'παρανοϊκό' παρά σώφρον.

ΠΗΓΗ:Πάνος Παναγιώτου
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: