Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Roubini: Απερίσκεπτος όποιος μιλάει για χρεοκοπία της Ελλάδας

«Απερίσκεπτος όποιος μιλάει για χρεοκοπία στην Ελλάδα», τονίζει με δηλώσεις του ο Nouriel Roubini, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών δεν είναι βοηθητικές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μιλώντας σε σεμινάριο στο Βουκουρέστι, τόνισε πως μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι «αναγκαία και αναπόφευκτη» και θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, καθώς «αυτό είναι το καλύτερο σενάριο».
Τόνισε ακόμη ότι κάποιες δηλώσεις από την ΕΚΤ που μιλούν για μια ελληνική χρεοκοπία, «δεν είναι μόνο λανθασμένες είναι και επικίνδυνες», καθώς ρισκάρουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και να προκαλέσουν πανικό στη χώρα.
Ο Roubini δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και οι απειλές που απευθύνονται σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά από κάθε χώρα. Το ρίσκο μετάδοσης από την Ελλάδα είναι περιορισμένο».
Πρόσθεσε δε πως «κάθε χώρα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και η ελληνική αναδιάρθρωση έχει μηδενική επίπτωση στην πρόσβαση στην αγορά, για τις άλλες χώρες. Θα έλεγα πως οι τρέχουσες πιέσεις των spreads στην Ιταλία και στην Ισπανία δεν έχουν τίποτα σχετικό με την Ελλάδα, έχουν να κάνουν με την έλλειψη αξιοπιστίας.
Στην ομιλία του ανέφερε ακόμη πως οι οικονομίες βγαίνουν από την ύφεση παγκοσμίως, με την ανάκαμψη στις περισσότερες περιοχές να παίρνει σχήμα U και όχι V.
Νωρίτερα, το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις του στη γερμανική Handelsblatt, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει μία «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» του χρέους της καθώς η στρατηγική του «δανείζω και προσεύχομαι» που ακολουθεί το Eurogroup είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Ο Roubini τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιμηκύνει τι διάρκεια ωρίμανσης του χρέους της και να επιδιώξει να μειώσει το επιτόκιο των νέων ομολόγων.
Η εν λόγω λύση θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης καθώς και τις απώλειες που πρέπει να υποστούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην περίπτωση «κουρέματος» του χρέους, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: