Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ελλάδα: Κερδίζει έδαφος η μετακύλιση

Η πλειοψηφία των κατόχων κρατικών ομολόγων της Ελλάδας πιθανόν να είναι έτοιμη για εθελοντική μετακύλιση του χρέους της χώρας, σε μια κίνηση που δεν θα προκαλέσει χρεοστάσιο, αναφέρουν αναλυτές, και θα διευκολύνει την πορεία προς το 2ο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας.
Η ING Financial Markets εκτιμά ότι το 55% των κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους άνω των 250 δισ. ευρώ είναι πιθανόν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε μια τέτοια κίνηση.
Το πόρισμα του οίκου προκύπτει την ίδια ώρα που αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιησαν το Βερολίνο να μην κάνει αποπροσανατολιστικές προσπάθειες για την εξασφάλιση της ιδιωτικής συμμετοχής στα προγράμματα διασώσεων της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ θα υποστηρίξει μια μετακύλιση του ελληνικού χρέους μόνο εάν δεν οδηγήσει τους οίκους αξιολογήσεων σε ανακήρυξη χρεοστασίου της χώρας ή σε πιστωτικό γεγονός.
Η ΕΚΤ φοβάται ότι οι γερμανικές προσπάθειες να πιεστούν οι επενδυτές να μετακυλίσουν τις λήξεις στα ομόλογα που κρατούν, θα προκαλέσει στάση πληρωμών και πιστωτικό γεγονός.
Αντιθέτως, μια εθελοντική μετακύλιση, στην οποία οι επενδυτές επανεπενδύουν τα κεφάλαιά τους σε νέα ομόλογα στα επιτόκια τα οποία επικρατούν στην αγορά, δεν εμπεριέχει ζημιές και άρα δεν θα χαρακτηριστεί στάση πληρωμών ούτε θα εμπλέξει τους ιδιώτες πιστωτές σε de facto διάσωση, σύμφωνα με αξιωματούχο από οίκο αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας.
Αυτό που φοβάται η ΕΚΤ είναι ότι μια στάση πληρωμών ή πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα θα δημιουργήσει «ντόμινο» στην ευρωζώνη.
Ο κ. Padhraic Garvey, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών επιτοκίων της ING, δήλωσε: “Ένα σχέδιο μετακύλισης θα γλιτώσει την Ελλάδα από περίπου 30 δισ. ευρώ τον χρόνο, αν και πάλι θα υπάρξει ένα χάσμα χρηματοδότησης το οποίο θα πρέπει να καλύψει με νέα δάνεια η Ε.Ε.»
Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων περίπου 60 δισ. ευρώ το 2012 και 2013, πριν ενεργοποιηθεί οι μόνιμος μηχανισμός διασώσεων European Stability Mechanism, ο οποίος θα υποχρεώνει τους ιδιώτες επενδυτές να επωμίζονται τμήμα των ζημιών σε χρεοστάσιο
ΠΗΓΗ:euro2day-FT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: