Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ελλάδα: Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας

Αν το ζητούμενο για την έξοδο από την κρίση είναι η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, η πάταξη των μονοπωλίων και το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, το τρένο μάλλον το έχουμε χάσει ως χώρα.
Δυστυχώς για εμάς, πίσω από την κακιά μας μοίρα δεν βρίσκεται κάποια κακιά τρόικα ή το ΔΝΤ, αφού τα καταφέρνουμε και μόνοι μας, και μάλιστα καλύτερα.
Την ώρα λοιπόν που όλοι ανεξαιρέτως, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έχουν επισημάνει την ανάγκη για τόνωση των εξαγωγών, το ελληνικό σύστημα διά νόμου καταφέρνει ακόμη και σήμερα να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια και να ακυρώνει παραγγελίες αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το εξωτερικό.
Τελευταίο κρούσμα ήταν, όπως καταγγέλλει το Επιμελητήριο Καστοριάς, η ακύρωση εμπορικής συμφωνίας 80 τόνων φασολιών "ελέφαντες Καστοριάς", Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, από διανομέα χώρας-κράτους της Ε.Ε.
Αιτία ήταν ότι το μοναδικό στην περιοχή διαλογητήριο, μέσω του οποίου επιβάλλεται διά νόμου να περάσει η συσκευασία του συγκεκριμένου προϊόντος, δεν διαθέτει καμία από τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται από τις χώρες της Κοινότητας για να επιτραπεί η εξαγωγή του προϊόντος.
Αυτό που θα σκεφτόταν κάποιος λογικός άνθρωπος θα ήταν γιατί να υπάρχει μόνο ένα διαλογητήριο και γιατί αυτό που υπάρχει να μην έχει πιστοποίηση. Η απάντηση, και κατ’ επέκταση η λύση στο πρόβλημα, αν και είναι απλή, ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί.
Αντιθέτως, πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου (Αγροτικής Ανάπτυξης) καταφέρνει να τετραγωνίσει τον κύκλο, αποδεχόμενη εν μέρει σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, παραβλέποντας όμως το βασικό αίτημα της ομάδας παραγωγών της περιοχής για άρση του περιορισμού της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας του προϊόντος, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να διατηρείται αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ήταν πριν από μία δεκαετία όταν η Αγροτική Καστοριάς Α.Ε. (Agroka), στην οποία συμμετέχουν αγρότες παραγωγοί από την Καστοριά, κατέθεσε αίτηση στην Ε.Ε. για να κατοχυρώσει τα φασόλια "ελέφαντες Καστοριάς" ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Αυτή η κίνηση τη δικαίωσε αφού πέτυχε τη συγκεκριμένη κατοχύρωση και άνοιξε τον δρόμο για να δοθεί προστιθέμενη αξία, τουλάχιστον στα χαρτιά, σε αυτό το μοναδικό προϊόν. Και λέμε στα χαρτιά γιατί στις προδιαγραφές παραγωγής του προϊόντος για να ονομάζεται ΠΓΕ συμπεριελήφθη και ένας συγκεκριμένο όρος.
Τα φασόλια γίγαντες - ελέφαντες Καστοριάς μπορούσαν να διακινούνται με αυτό το όνομα εάν η συσκευασία τους γινόταν στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.
Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, η Ομάδα Παραγωγών Φασολιού Καστοριάς «Η Άρωση» υπέβαλε αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο ζητώντας να αρθεί ο περιορισμός της διαλογής, της τυποποίησης και της συσκευασίας του προϊόντος αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της Agroka, η συσκευασία του να μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε βάρος περιεχομένου έως 50 κιλά, και όχι αποκλειστικά στο 0,5 και στο 1 κιλό, και η απεντόμωση να γίνεται με ήπιες μεθόδους, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Εν τέλει, έναν χρόνο μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, και συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε δεκτό το σκεπτικό των παραγωγών και υπέβαλε στο υπουργείο σχέδιο υπουργικής απόφασης για την αποδοχή του αιτήματος της ομάδας παραγωγών για τροποποίηση των προδιαγραφών του προϊόντος «Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ».
Και ενώ κανείς θα περίμενε το θέμα να έχει λυθεί, λίγες ημέρες αργότερα με απόφασή του ο υπουργός αποδέχτηκε εν μέρει το αίτημα της Ομάδας Παραγωγών, εξαιρώντας από την απόφαση το επίμαχο σημείο.
Συγκεκριμένα, αποδέχτηκε το αίτημα η συσκευασία να μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε βάρος περιεχομένου έως 30 κιλά και την απεντόμωση! Για την... ταμπακέρα ούτε λόγος.
Αυτή η εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό στους παραγωγούς, στους επιχειρηματίες αλλά και στους φορείς της περιοχής, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στην απόφαση του υπουργού παραβλέπεται το βασικό αίτημα των παραγωγών.
Σημειώνουν δε ότι στο σκεπτικό της αρμόδιας επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ΚΑΝ 510/2006, η χρήση προστατευόμενης ονομασίας δεν επιφυλάσσεται αποκλειστικά σε όποιον υπέβαλε την αίτηση καταχώρισης, αλλά σε οποιονδήποτε δραστηριοποιείται εντός της οριοθετημένης ζώνης και τηρεί τις προδιαγραφές του προϊόντος.
Κόντρα λοιπόν στο σκεπτικό της αρμόδιας επιτροπής και στον ευρωπαϊκό κανονισμό, το υπουργείο, όπως καταγγέλλουν παράγοντες της περιοχής και οι παραγωγοί, συνεχίζει να διατηρεί αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο. Αφού όπως αναφέρουν αυτή η προδιαγραφή απαγορεύει ακόμη και σήμερα στους παραγωγούς της περιοχής να διαθέτουν την παραγωγή τους και σε άλλα συσκευαστήρια και επιχειρήσεις του νομού Καστοριάς, άρα εμποδίζει το να απορροφάται η παραγωγή τους.
Παράλληλα όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, το μονοπώλιο της Agroka έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαπραγματεύονται καλύτερες τιμές και να αναγκάζονται να πουλάνε σε όποια τιμή ορίζει ένας και μόνο αγοραστής.
Την ίδια ώρα, αυτή η... αθώα προδιαγραφή βάζει φρένο και στις επιχειρήσεις που διαθέτουν το συγκεκριμένο προϊόν ή επιθυμούν να ανοιχτούν σε αυτήν την κατηγορία, αφού το κόστος που καλούνται να επωμιστούν μεταφοράς συσκευαστικών μηχανών στις εγκαταστάσεις της Agroka, καθώς τα μηχανήματα της τελευταίας είναι απαρχαιωμένα, είναι ασύμφορο κι ανεβάζει το κόστος του προϊόντος.
Οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν επίσης ότι το συσκευαστήριο - διαλογητήριο της Agroka καθυστέρησε να λειτουργήσει περίπου μία πενταετία, εντάχθηκε στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΟΠΕΓΕΠ μόλις στις 16 Δεκεμβρίου 2009, ενώ σήμερα όπου λειτουργεί δεν διαθέτει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις!
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: