Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ευρωκοινοβούλιο: «Απορρόφηση» της τρόικας από την ΕΕ

Η τρόικα πρέπει να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο και σε καταλογισμό ευθυνών, να είναι πιο ευαίσθητη στις κοινωνικές επιπτώσεις και να διορθώνει τις προτάσεις της όταν αποδεικνύονται λανθασμένες.
Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην συζήτηση που είχαν για το προσχέδιο της έκθεσης σχετικά με το έργο της τρόικας.
Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν συναντήσεις με παράγοντες της τρόικας και έλαβαν απαντήσεις σε ερωτήσεις που έστειλαν σε θεσμούς της τρόικας και στις αρχές των χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής πραγματοποίησαν επισκέψεις στη Λισαβόνα και στην Λευκωσία, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφτούν το Δουβλίνο και στα τέλη του μήνα την Αθήνα.
Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει τα ευρήματα της Επιτροπής σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

Ενίσχυση της συμμετοχής ESM και ΕΚ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Othmar Karas τόνισε κατά την έναρξη της συζήτησης την ανάγκη να ληφθεί υπόψη ότι η Ε.Ε. βρέθηκε απροετοίμαστη όταν ξέσπασε η κρίση, χωρίς να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και την εμπειρία για να διαχειριστεί τη διάσωση κρατών. Ο ίδιος υπογράμμισε πως εκείνη τη στιγμή ίσως να μην υπήρχε εναλλακτική στην τρόικα, αλλά επισήμανε ότι “τώρα διαθέτουμε τους πόρους και τα συστήματα για τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, οπότε πρέπει να εντάξουμε τα συστήματα αυτά στις καθιερωμένες διαδικασίες της Ε.Ε.”.
Ποιά είναι λοιπόν η εναλλακτική λύση; Ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πιστεύει ότι θα χρειαστεί ένα διαφορετικό «διάδοχο μοντέλο» για την Τρόικα, και βλέπει τρεις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις: «Είτε θα αναλάβει μόνο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε θα αναλάβει μόνη της η Κομισιόν, είτε ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» τόνισε ο κ. Karas, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη σήμερα είναι πιο καλά προετοιμασμένη και θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Τη λύση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας φαίνεται να υποστηρίζει και ο Γάλλος Hoang Ngoc, ζητώντας όμως παράλληλα μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των κοινωνικών εταίρων στις αποφάσεις. “Οι διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η λύση της λιτότητας ή της υποτίμησης οδήγησε στην εφαρμογή και των δύο, προκαλώντας μεγάλη ζημιά” σημείωσε.
Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου είχε επέλθει συμφωνία για κατώτατο μισθό 500 ευρώ, την οποία σύμφωνα με τον Γάλλο ευρωβουλευτή ακύρωσε η τρόικα, ώστε να μην υποχωρήσει η ανταγωνιστικότητα της πορτογαλικής οικονομίας. Ο Hoang Ngoc παρέθεσε μαρτυρία του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Socrates, σύμφωνα με την οποία ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν (και επίσης πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας) J.M.Barroso παρενέβη προσωπικά, ασκώντας πιέσεις για πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Τις απόψεις αυτές εξέφρασαν και άλλοι Ευρωβουλευτές, με τον Βέλγο Philippe Lamberts να υποστηρίζει πως το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει μια συμφωνία διάσωσης.

Καταλογισμός ευθυνών

Οι Ευρωβουλευτές επέκριναν το γεγονός πως κανένας από την τρόικα δεν είναι υπόλογος για τα προγράμματα διάσωσης. “Είναι απογοητευτικό πως κανείς δεν μπορεί να πει «mea culpa» για όλα αυτά” ανέφερε ο Σουηδός Olle Schmidt. Άλλοι βουλευτές επισήμαναν πως μια δημοκρατική δομή πρέπει πάντοτε να δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζεται ο υπεύθυνος.
Παράλληλα, μερίδα βουλευτών επέκριναν την τρόικα γιατί κράτησε πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στις επιχειρήσεις και τις αγορές από ότι στις κυβερνήσεις.

Λάθη

Οι βουλευτές κατηγόρησαν την τρόικα λιγότερο για τα λάθη που έκανε και περισσότερο γιατί απέτυχε να διορθώσει τις προτάσεις της όταν αποδείχθηκαν λανθασμένες. Τόνισαν ακόμα πως πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που δεν θα βασίζονται μόνο στη λιτότητα, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και κοινωνικούς παράγοντες.
Η βουλευτής της Πορτογαλίας Marisa Matias σημείωσε πως πρέπει να αλλάξει η πολιτική που μεταφέρει όλο το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους πολίτες.
ΠΗΓΗ :euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: