Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο πρώην μπάρμαν που προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο

Ο τεχνικός της Μάιντς, Τόμας Τούχελ διακήρυξε την ποδοσφαιρική του επανάσταση με συγκεκριμένη φιλοσοφία που τον θέλει να βασίζεται σε ένα νέο φρέσκο σύνολο από παίκτες που διψούν για μάθηση.
Πλέον ασπάζονται την ιδεολογία του και οι αντίπαλοι. Εφτά νίκες σε ισάριθμα ματς απέναντι σε ομάδες όπως οι Βέρντερ, Μπάγερν, Στουτγκάρδη και Βόλφσμπουργκ καταμαρτυρούν τον άνεμο της αλλαγής που έχει φέρει ο μέχρι πρότινος άσημος τεχνικός στο "Τζουράσικ Παρκ" της Μπουντεσλίγκα.
Η μεγάλη απογοήτευση
Τον Μάιο του 1998 το ποδοσφαιρικό όνειρο του 25χρονου τότε Τούχελ ολοκληρωνόταν άδοξα. Η ερασιτεχνική Ουλμ στην οποία αγωνιζόταν για τέσσερα χρόνια εξασφάλισε την επόμενη σεζόν δεύτερη διαδοχική άνοδο καθοδηγούμενη από τον Ραλφ Ράνγκνικ. Ο Τούχελ, ο οποίος αγωνιζόταν ως αμυντικός είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ενεργό δράση λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Για να καλύψει τα έξοδα του εργαζόταν ως μπάρμαν.
"Ήμουν θυμωμένος με την μοίρα μου. Ήταν η μέρα που αποφάσισα να σταματήσω να δουλεύω στο μπαρ" θυμάται ο νυν τεχνικός των πρωτοπόρων της Μπουντεσλίγκα.
Η ευκαιρία από τον Ράνγκνικ
Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και ο Ράγκνικ του πρόσφερε την ευκαιρία να εργαστεί στην Στουτγκάρδη καθοδηγώντας τους πιτσιρικάδες του συλλόγου. Ο διψασμένος για διακρίσεις προπονητής μελετούσε εντατικά τα συστήματα του Αρίγκο Σάκι.
"Ο Ράνγκνικ μου επέτρεψε να γίνω η σκιά του, έτσι ανέλαβα την καθοδήγηση της ομάδας κάτω των 14 ετών της Στουτγκάρδης. Κάπως έτσι άρχισαν τα πράγματα".
Ο Τούχελ πάντα πίστευε πως μπορεί μέσα σπό τη σκληρή δουλειά να ανελιχθεί. "Είναι κάτι που χρειάζεται να μάθεις, να κατανοήσεις. Αποτελεί το λογικό βήμα για να φτάσεις τα 400 επαγγελματικά παιχνίδια".
Οι πρώτες διακρίσεις
Αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα U-19 στη Μπουντεσλίγκα το 2005, έλαβε επαγγελματικό δίπλωμα προπονητή το 2007. Το 2009 επανέλαβε την επιτυχία στο πρωτάθλημα Νέων της Μπουντεσλίγκα με την Μάιντς. Έτσι, λίγο πριν την ολοκλήρωση της περισυνής σεζόν προήχθη σε πρώτο προπονητή τερματίζοντας στην 9η θέση!
Η δεύτερη σεζόν παραδοσιακά θεωρείται δύσκολη για κάθε νεόκοπο τεχνικό, όχι όμως για τον Τούχελ. Η Μάιντς δεν καταλαβαίνει από τα ονόματα των αντιπάλων της πετυχαίνοντας διαδοχικές νίκες. Ο Τούχελ αναγορεύεται σε σούπερ σταρ στη Γερμανία.
Τόπο στα νιάτα
Αναμφίβολα η Μάιντς διαθέτει σπουδαίους παίκτες. Ο αρχηγός της U-21 της Γερμανίας, Λιούις Χόλτμπι ένας αποτελεσματικός μεσοεπιθετικός έχει λύσει τα χέρια του προπονητή του. Ο 19χρονος φορ Σούρλε βρίσκεται στα ραντάρ της Λεβερκούζεν που φέρεται διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του. Η πολιτική του συλλόγου είναι να αξιοποιεί ταλέντα ηλίκιας από 18 μέχρι 23 ετών.
"Από προπόνηση σε προπόνηση"
Ο Τούχελ συνηθίζει να κάνει rotation βλέποντας τους ανερχόμενους ποδοσφαιριστές να βελτιώνονται συνεχώς. Δεν σκέφτεται με τη λογική "από παιχνίδι σε παιχνίδι" αλλά με την φιλοσοφία "από προπόνηση σε προπόνηση" ανμένοντας πρόοδο. Αναλύει την τακτική του ενδελεχώς, επαναλμβάνει τα "πιστεύω του" μέχρι και ο τελευταίος αναπληρωματικός να αντιληφθεί την φιλοσοφία που μεταλαμπαδεύει.
Πολλά και διαφορετικά συστήματα
Ακόμα και στα συστήματα, τις διατάξεις και τους σχηματισμούς εντός αγωνιστικού χώρου δεν παρουσιάζεται ως δογματικός. Αλλάζει τα συστήματα με σκοπό να "χτυπήσει" τον αντίπαλο εκεί που πονάει. Αρέσκεται σε παιχνίδι με συνεχές πρέσινγκ, ακατάπαυστο τρέξιμο και transition από την άμυνα στην επίθεση όπως και το αντίστροφο.
"Ο τρόπος με τον οποίο πρεσάρουμε και η ταχύτητα μας έφεραν στην μεγάλη κατηγορία" δηλώνει ο Τούχελ. "Η Μάιντς παίζει το ποδόσφαιρο που αρέσει στους ρομαντικούς οπαδούς του αγγλικού πρωταθλήματος" έγραψε η Süddeutsche Zeitung.
Η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι καλοί τρόποι
"Ο Τούχελ συνδυάζει την εξουσία με την ανθρωπιά" τονίζει ο Χόλτμπι. "Το να καθοδηγείς μία ομάδα της Μπουντεσλίγκα συνεπάγεται 100% με τις σωστές ανθρώπινες σχέσεις. Η ιδεολογία μου σε ότι αφορά το ηγετικό πνεύμα σχετίζεται με τον σεβασμό και την εκτίμηση" απαντά ο τεχνικός της Μάιντς.
Ζητάει από τους παίκτες του, να κοιτούν στα μάτια όποιον τους καλημερίζει και να μην χρησιμοποιούν τα επώνυμα στις μεταξύ τους συζητήσεις. Οι καλοί τρόποι αποτελούν βασική αρχή του Τούχελ.
Ο 37χρονος προπονητής, δεν έχασε αγώνα στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής θαυμάζοντας το σύστημα της Γερμανίας (4-2-3-1), της Χιλής (3-3-3-1) αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κυκολοφορούσε την μπάλα το Μεξικό. Αγαπημένος του σύλλογος είναι η Μπαρτσελόνα.

Αναδημοσίευση απο sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια: